Za področje

    Barvanje fasade - obnova fasadne barve

    Članek je koristil že 5752+ uporabnikom
    Barvanja fasade se običajno lotimo takrat, ko je hiša na novo zgrajena ali pa takrat, ko jo moramo popolnoma prenoviti. Vendar stanje fasade ni le vprašanje videza. Z barvanjem fasade namreč zaščitimo omet pred delovanjem zunanjih vplivov, omogočimo pravilno delovanje izolacije hiše in ugodno vplivamo na udobje bivanja. Z rednim vzdrževalnim in obnovitvenim barvanjem fasade pa ohranimo tudi tržno in estetsko vrednost domovanja.
    Strokovni članek 5752
    iStock 630016186
    Imamo kar 2031 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Barvanje fasade - na koliko časa je potrebno obnoviti premaz?

    Po desetih letih začne počasi popuščati vodoodbojnost fasadne barve, nekako po petnajstih letih se priporoča obnovitev premaza. Po dolgih letih izpostavljenosti se fasada tudi umaže, barva postaja vedno bolj bleda in izprana. V kolikor pravočasno ne obnovimo fasadne barve lahko pride do poškodb ometa kar vodi v visoke stroške popravil, ki vsekakor presežejo stroške, ki bi nastali z vzdrževalnim barvanjem fasade. 

    2. Barva fasade - katero izbrati?

    Na tržišču je danes na voljo širok razpon različnih vrst fasadnih barv. Na voljo so izdelki za primer, ko fasado barvamo prvič, izdelki za obnovitev in vzdrževanje fasadne barve, izdelki za gladke ali hrapave površine itd. Izdelek je potrebno pravilno izbrati glede na fasadno podlago (vrsto, kakovost, starost). Potrebno je skrbno oceniti tudi stanje fasadne podlage. Barve za fasado so lahko paroprepustne (visoko in srednje) ali vodoodbojne (visoko in srednje).

    2.1 Fasadna barva - Akril

    Ta vrsta fasadnih barv je vodoodbojna (ne prepušča pare). Najbolje se obnese kadar je površina fasade gladka, fino izravnana oz. pri betonski fasadi, ki mora biti stara vsaj mesec dni (da voda popolnoma izpari). Obstaja tudi mikroarmirana različica akrilne barve za fasade iz sintetičnih vlaken. Ima enake lastnosti kot navadna akrilna barva uporablja pa se jo lahko tudi za fino hrapave do grobo strukturirane površine.

    Akrilne fasadne barve so najcenejše.

    2.2 Fasadna barva - Silikatna

    Omogoča starinski videz in je visoko paroprepustna zato se uporablja pri obnovi fasad zgodovinskih, spomeniško zaščitenih objektov. Silikatno fasadno barvo lahko uporabimo tudi pri starih ali novih finih ometih iz apna in apnocementa. Različica s sintetičnimi vlakni je še posebej primerna za barvanje grobih dekorativnih ometov.

    2.3 Fasadna barva - Silikonska

    Silikonska fasadna barva je visoko vodoodbojna in obenem paroprepustna. Uporablja se za gladke, fino ometane fasadne površe. Mikroarmirana različica silikonske fasadne barve preprečuje umazaniji, da bi se nabirala na površini fasade. Na voljo je tudi brezbarven premaz s silikonom, ki poveča vodoodbojnost fasadne barve in ometa. Primeren je tudi za zaščito kamna in kamnitih oblog.

    Silikonska barva je odporna na škodljive učinke, ki jih na fasadi povzročajo UV žarki in dimni plini. 

    2.4 Fasadna barva - Apnena

    Ena najbolj paroprepustnih fasadnih barv se uporablja za manj zahtevne fine omete. Uporablja se pri zgodovinskih in spomeniško zaščitenih objektih.

    2.5 Fasadna barva - Samočistilna

    Samočistilna mikroarmirana fasadna barva deluje s pomočjo nanotehnologije in je visoko paroprepustna. Je najdražja in najbolj dovršena med vsemi fasadnimi barvami. Vsebuje silikonske snovi, ki na fasadi oblikujejo teksturiran plašč, ki je izjemno vodoobstojen.

    Obenem se te barve ne oprimejo saje, prah in druge nečistoče. Umazanijo namreč sproti spirata dež ali sneg. Prednost je tudi, da ne prihaja do razpokanja barve na mestih kjer je nanešena bolj na debelo (žlebovi, jamice brazde...), zaradi tankih sintetičnih vlaken, ki delujejo kot mikroarmatura.

    barvanje-fasade
    Najmanj na 15-20 let je priporočljivo obnoviti premaz fasade.

    3. Barvanje fasade - Kako poteka?

    3.1 Priprava podlage

    Prvi korak pred obnovitvenim barvanjem fasade je ustrezna priprava stare podlage. Potrebno je skrbno oceniti vrsto podlage ter stanje v katerem je. Razne manjše poškodbe ometa je potrebno najprej sanirati oz. zakitati. 

    3.2 Dostop

    Barvanje eno ali dvonadstropnih hiš se običajno opravi s pomočjo premičnega odra in aluminijastih lestev, saj je takšna izvedba najbolj hitra in preprosta. Pri večjih in višjih objektih pa je potrebno postaviti gradbeni oder oz. urediti najem dvižne ploščadi.

    3.3 Zaščita 

    Pred začetkom barvanja je potrebno ustrezno zaščititi okna, okenske police, vrata in žlebove. Z zaščitno folijo in trakovi zaščitimo tudi okolico objekta. Posušene madeže, še posebej fasadnih barv na osnovi silikata, ni možno odstraniti. 

    3.4 Vremenski pogoji

    Obnovitvenega barvanja fasade se lotimo izključno takrat, ko so vremenske ramere primerne. 

    Temperatura zraka naj bo višja od od 5 stopinj celzija in nižja od 35 stopinj celzija (v primeru silikatnih in apnenih barv je ta razpon še manjši: od 8 do 3 stopinj celzija), relativna zračna vlaga pa mora biti nižja od 80 odstotkov. Kadar močno sije sonce je potrebno fasado zaščititi z zavesami. Kadar pada dež, je megleno ali močno piha veter, pa dela raje prekinemo. 

    3.5 Število nanosov

    Ne glede na to ali fasado barvamo prvič ali gre za obnovitveno barvanje, je potrebno fasadno barvo nanesti v najmanj dveh slojih. Prvi nanos je impregnacija z emulzijo, ki mu sledita 2 nanosa barve.

    3.6 Orodje

    Fasadne barve se nanaša na površino s pomočjo brizgalk; z dogodlakimi, krznenimi ali tekstilnimi pleskarskimi valjčki ali s čopiči.

    Kaj svetujejo Topdom strokovnjaki?

    Fasadna barva TOP PROFI

    fasadna-barva-top-profi.jpgBelo disperzijsko fasadno barvo lahko toniramo (do 5%) na željen barvni odtenek z ustreznimi pigmentnimi pastami ter drugimi disperzijskimi barvami. Na površine jo nanašamo v dveh slojih s pomočjo valjčka, čopiča ali z brizganjem. Paroprepustna barva je izdelana na vodni osnovi in je prijazna do zdravja in okolja. Primerna je za vse mineralne podlage, disperzijske izravnalne mase, beton, vlaknocementne in lesocementne plošče ter stare disperzijske premaze. Odlikuje jo odpornost na vremenske vplive, na mokro drgnjenje ter vpliv alkalij.

    Fasadna barva SIGMA SILOXAN A+F

    fasadna-barva-SIGMA-Siloxan.jpg

    Silikonska fasadna barva SIGMA SILOXAN A+F je fasadna barva vrhunske kakovosti. Kompaktna molekulska struktura veziva barve, ki temelji na emulziji silikonske smole na površini fasade ustvarja mikroporozen zaščitni plašč, ki preprečuje oprijem umazaniji, algam in plesni. Barva je izjemno vodoodbojna obenem pa paroprepustna. Primerna je za skoraj vse podlage na mineralni osnovi. Še posebej jo priporočamo za prenovo kompozitnih toplotnoizolacijskih sistemov ter objektov pod spomeniško zaščito. 

    Strokovni članek 5752
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2031 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2031 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    8.7
    0

    A-Ž GRADBENIŠTVO d.o.o.


    10
    12

    SLIKOPLESKARSTVO, ANDREJ TERGLAV S.P


    8.7
    0

    SOBOSLIKARSTVO-FASADERSTVO ŠKRABAN JANEZ S.P.


    10
    6

    UROŠ ZUBAK S.P., ZAKLJUČNA GRADBENA DELA


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane