Za področje

    Ovčja volna, lesna volna in drugi izolacijski materiali

    Članek je koristil že 14311+ uporabnikom
    Vsakdo ve, da je izolacija izrednega pomena zaradi prihranka pri porabi energije za ogrevanje. Posamezniki v Sloveniji se ponavadi poslužujejo predvsem umetnih izolativnih materialov, kot npr. steklene volne ali stiropora. V svetu pa obstajajo še alternativni izolacijski materiali na primer: ovčja volna, lesna volna, lanena vlakna in drugi. Zanimivi so predvsem naravni izolacijski materiali, ki nudijo stanovalcem veliko ugodnosti.
    Strokovni članek 14311
    lesna volna
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Ovčja volna in druga naravna vlakna

    Izolacijski materiali, kot je npr. ovčja volna, so tiste, ki so posebej prijazne za uporabnika, saj so narejene iz naravnih materialov, ki jim niso primešane ekološko sporne primesi. Naravne izolacije so prijazne človeku po vgradnji, prijazna pa je tudi njihova izdelava. Naravna vlakna so ponavadi tudi ekološka, saj zmanjšujejo negativne vplive na okolje, kot npr. izpuste CO2. Nenazadnje pa bi naj bila naravna vlakna v primerjavi s klasičnimi bolj učinkovita.
     
    Obstaja veliko vrst naravnih izolacij, ki imajo naravna vlakna, kot npr. lanena izolacija, izolacija iz lesnih vlaken, izolacija iz konoplje, izolacij iz volne, izolacija iz kokosovih vlaken, izolacija iz trstike, izolacija iz perlita (ekspandiranega vulkanskega kamna), ovčja volna in še mnoge druge. V nadaljevanju bodo opisane nekatere najbolj pogosto uporabljene naravne toplotne izolacije oziroma izolacijski materiali.

    2. Naravna vlakna/lanena vlakna

    Lanena vlakna kot toplotna izolacija pozitivno vplivajo na okolje. Lanena vlakna med drugim regulirajo vlago v prostoru, ki jo absorbirajo in nato vračajo v prostor. So tudi velik porabnik ogljikovega dioksida v atmosferi, zato delujejo dobro za naše okolje. Prav tako so lanena vlakna energijsko podobno učinkovita kot ovčja volna. Uporablja se lahko tako pri novogradnji, kot tudi pri prenovi. Pri prenovi se stara izolacija lahko znova uporabi.

    Lanena vlakna oz. lanena izolacija je lahko v različnih oblikah: npr. lanene izolacijske plošče. V takšni obliki se uporablja predvsem za izoliranje strehe, stene in tal. Obstaja pa še v obliki izolacijskih trakov, ki se uporabljajo za polnjenje in zapiranje utorov ter večjih odprtin. Posebni produkt lanene izolacije je laneni filc, ki je talna izolacija in trakovi lanenega filca, ki se uporabljajo za zmanjšanje ravni hrupa med nosilci strešnih konstrukcij ter na stiku stene in tal. Nenazadnje pa poznamo tudi lanene delce, ki služijo kot izolacijsko polnilo za velike odprtine.

    Pa še nekaj numeričnih karakteristik, ki jih imajo naravna vlakna. Za predstavo, lanene plošče imajo toplotno prevodnost  0,038 W/mK in stanejo 35,40 eur/m2 pri debelini 16 cm.

    Naravna vlakna
    Naravne izolacije so prijazne človeku po vgradnji, prijazna pa je tudi njihova izdelava.

    3. Lesna volna - izolacijske plošče iz lesenih vlaken

    Izolacija iz lesnih vlaken oz. lesena volna je enostavna ter hitra za montažo, predvsem kadar je v obliki plošč. Po strukturi ji je zelo podobna ovčj volna. Prav tako je trdna in stabilna ter jo je lahko uporabljati. Odporna pa je tudi proti požaru. Lesna volna je povsem naravna, saj je narejena iz razcefranih lesnih vlaken, obdelanih z vodo. Tudi v tem primeru gre torej za naravna vlakna

    Lesna volna nastopa v več različnih tipih. Poznamo npr. plošče iz lesnih vlaken flex, ki se uporabljajo za stene ter strehe, te so nekoliko mehkejše. Prav tako pa se uporabljajo plošče iz lesnih vlaken therm, ki so namenjene za izoliranje stene, strehe in estrihov. Obstajajo še druge različice plošč iz lesnih vlaken, lesna volna se pojavlja v obliki več različnih tipov oziroma verzij. Nenazadnje pa poznamo naravno izolacijo iz posameznih lesnih vlaken, ki se uporablja za vpihovanje med konstrukcijske elemente in podobno. Naravna vlakna so nasploh zelo dobri izolacijski materiali

    Toplotna prevodnost naravne izolacije iz lesnih vlaken, bolj natančno za plošče flex, je 0,040 W/mK in stane 16,80 eur/m2 pri debelini 16 cm.

    4. Izolacija iz konoplje

    Ta naravna izolacija je narejena iz konopljinih vlaken. Izolacija je posebej zanimiva, saj regulira vlago. Konopljina vlakna posesajo vlago in jo čez čas izločijo nazaj v prostor. Prav tako pa omogoča tudi dihanje konstrukcije, kot npr. ovčja volna ali lanena vlakna. Ker je izolacija rastlinskega izvora in ne vsebuje proteinov, pri postopku obdelave ni potrebna kemična obdelava.
     
    Izolacija iz konoplje je na voljo v obliki izolacijskih plošč iz konoplje in se uporablja za izoliranje sten, stropov ter strehe. Med drugim poznamo tudi univerzalne konopljine plošče, ki se uporabljajo za izoliranje strehe ter estrihov.

    Izolacijske plošče iz konoplje imajo toplotno prevodnost nekje 0,040 W/mK in stanejo 18,40 eur/m2 pri debelini 16 cm.

    Ovčja volna
    Ovčja volna je zelo prijeten, naravni material.

    5. Ovčja volna za izolacijo

    Za razliko od že naštetih naravnih izolacij je izolacija iz ovčje volne živalskega izvora. Ta izolacija ustvarja zelo prijetno klimo v notranjem okolju. Ovčja volna vsebuje posebno snov lanolin in več te snovi kot vsebuje, bolj je izolativna. Prav tako ta naravna izolacija omogoča dober pretok zraka, podobno kot druga naravna vlakna. Prav tako se s prezračevanjem čisti. Naravni izolacijski materiali so različno vnetljivi, ovčja volna je vnetljiva šele pri visokih temperaturah.

    Izolacijo iz ovčje volne poznamo v obliki plošč, takšna se uporablja za izoliranje strehe ter sten. Uporabljajo pa se tudi samo posamezna vlakna ovčje volne, predvsem jih je možno vpihati v večje odprtine in za opaž. Ovčja volna v obliki plošč ima toplotno prevodnost 0,35 W/mK in stane 27,82 EUR/m2 pri debelini 16 cm.
     
    Za primerjavo, umetna izolacija iz kamene volne ima toplotno prevodnost 0,035 W/mK do 0,040 W/mK in stane od 7 eur/m2 naprej.
     

    Strokovni članek 14311
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    9.6
    0

    Vljora d.o.o.


    9.4
    1

    BLERIM KABASHI S.P.


    10
    5

    Ivan Ferenčak s.p.


    10
    6

    GPS INŽENIRING gradbeništvo d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane