Za področje

    Pravilna izvedba fasade

    Članek je koristil že 14750+ uporabnikom
    Kakovost, ustrezno delovanje in lepa podoba fasade so mogoči le, če je ta pravilno in strokovno izdelana, zato je pomembno, da se na dela dobro pripravimo in , da poznamo ključna pravila. Tako bomo prihranili čas, preprečili napake in naknadna popravila ter nenazadnje tudi prištedili tudi veliko denarja.
    Strokovni članek 14750
    pravilna izvedba fasade
    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Pravilna izvedba fasade je delo odličnega mojstra

    Kakovostna in pravilna izvedba fasade v prvi vrsti narekuje izbiro strokovnega, izkušenega in zanesljivega izvajalca. Ni namreč dovolj le izbor kakovostnih materialov. Dober izvajalec bo tudi natančno upošteval navodila proizvajalcev za vgradnjo materialov. Kakovosten izvajalec se bo na delo dobro pripravil, ga opravljal v ustreznih pogojih ter upošteval vremenske in temperaturne razmere.  

    izvedba-fasade.jpg
    Kadar je podlaga zelo gladka nanesemo lepilo po celotni površini plošč.

    2. Izdelava fasade - navodila

    2.1 Izdelava fasade pri ustreznih zunanjih pogojih

    Za kakovosten končni rezultat je pomembno, da se fasaderska dela vedno opravljajo pri zunanjih temperaturah zraka, ki so višje od 5 stopinj Celzija. Pri tem je treba paziti, da tudi v nočnem času temperature ne padejo pod to mejo. Poleg same temperature zraka pa so pomembni tudi drugi zunanji dejavniki. Pravilna izdelava fasade narekuje, da preprečimo, da bi sonce svetilo neposredno na fasado, prav tako je treba fasado zaščititi pred dežjem in močnim vetrom.  

    2.2 Izvedba fasade na ustrezni podlagi

    Pri lepljenju fasadnih sistemov je pomembno, da je podlaga čimbolj ravna. Dovoljeno odstopanje je približno 10 mm na štiri dolžinske metre. Šele, ko je površina gladka se nanjo lahko nanese lepilo. Poleg gladkosti je pomembno tudi, da podlaga ni vlažna.

    Kakovostna izvedba fasade: v primeru novogradnje mora biti betonska podlaga stara vsaj 30 dni (v normalnih pogojih), da smo lahko gotovi, da je dovolj suha. V zimskih in deževnih obdobjih pa je bolje počakati z izvedbo.

    Morebitne različne debeline podlage, se bodo sušile različno dolgo. Tako lahko pride tudi do različnih končnih odtenkov barve. V kolikor podlaga ni dovolj suha pa bo prišlo tudi do razpokanja fasade. Za dober končni rezultat je torej gladka in suha podlaga izjemno pomembna. 

    2.3 Izdelava fasade - nanašanje lepila

    Če stiroporne plošče polagamo na betonsko ali opečnato podlago, je potrebno lepilo nanesti v pet centimetrov širokem in do dva cm debelem pasu na robove plošč. Tako zraku preprečimo dostop pod ploščo kar bi vplivalo na slabšo izolativnost. Kadar pa je podlaga zelo gladka pa lahko nanesemo lepilo po celotni površini plošč in sicer v debelini enega centimetra. 

    Pravilna in kakovostna izvedba fasade terja, da stiroporne plošče namazane z lepilom nemudoma nalepimo na podlago. Tako preprečimo, da bi se lepilo prehitro posušilo in bi se plošča slabo prijela na podlago. Tudi samo delno posušeno lepilo lahko povzroči slabši končni izgled in slabšo izolacijo fasade ter 

    2.4 Izolacijske plošče in pravilna izvedba fasade

    Zelo je potrebno paziti, da so stičišča položenih izolacijskih plošč kompaktna. V morebitne fuge, ki so širše od nekaj milimetrov vstavimo ekspandirani polistiren trak ali pa vanje vbrizgamo peno, ki jo na koncu nujno poravnamo s površino plošče. Plošče polagamo z zamikom.

    2.5 Vgradnja pritrdilnih elementov, oken, okenskih polic in drugih dodatkov

    Izvedba fasade z naštetimi elementi se mora biti ustrezna, da ne ustvarjajo toplotnih mostov. Pritrdilni elementi morajo imeti izrezano ustrezno veliko odprtino, katera naj bo očiščena vsega prahu. Pri vgradnji oken in okenskih polic pa je pomembno, da so vgrajeni po vseh predpisih, ki zagotavljajo dobro kakovost bivanja ter zmanjšano verjetnost nastanka plesni.

    izdelava-fasade.jpg
    Kakovost, ustrezno delovanje in lepa podoba fasade so mogoči le, če je ta pravilno in strokovno izdelana.

    3. Napake pri izdelavi fasade

    Največje napake pri izdelavi fasade se pojavijo pri balkonih. Nepravilna izvedba fasade namreč povzroči toplotne mostove. Marsikje balkonov sploh ne izolirajo, ali pa jih izolirajo zelo skromno.Takšni balkoni, poleg neustreznih pogojev bivanja, povzročajo tudi kondenziranje zračne vlage v predelih povečanega odvoda toplote, zaradi česar prihaja do razraščanja zidne plesni.

    Problematični so tudi toplotni mostovi na okenskih špaletah, kjer zaradi nepravilne vgradnje oken debelejše toplotne izolacije sploh ni mogoče namestiti, zato prihaja do pojava zidne plesni.

    4. Pravilna izdelava fasade - bistveni so detajli

    Vsaka izolacija fasadnega sistema mora biti z vseh strani zaprta. Kakovosten proizvajalec fasadnega sistema ima poleg osnovnih komponent v svojem programu tudi pribor za fasadne sisteme, to so različni profili, letve in trakovi, ki se jih uporablja predvsem na stikih fasade z drugimi elementi (okna, police, cokl, streha, terase, …).

    Uporaba pribora za fasadne sisteme med drugim omogoča tudi tesno stikovanje, kar je pomembno predvsem zaradi onemogočanja dostopa vode v fasadni sistem, hkrati pa tudi ščiti izolacijo pred dostopom insektov. Če stiki niso izvedeni vodotesno, lahko mravlje pridejo do stiropora, ki ga raztapljajo z mravljično kislino in si v njem ustvarijo bivališče, kar prav gotovo ni kakovostna izvedba fasade. 

    Več informacij najdete na http://www.baumit.si

    Strokovni članek 14750
    Avtor: BAUMIT D.O.O.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    10
    1

    SVITAN d.o.o.


    10
    3

    ŠEHU, gradbena in zaključna dela d.o.o.


    8.1
    1

    BRINIDA d.o.o. podjetniško in poslovno svetovanje


    9.3
    0

    PGS d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane