Za področje

    Paroprepustne fasade

    Članek je koristil že 12779+ uporabnikom
    Lastnost fasade, ki se pogosto omenja, je njena paroprepustnost. Kaj to pomeni? Kako lahko to dosežemo in kakšne koristi nam to prinaša? Kakšna je prava izbira za vas?
    Strokovni članek 12779
    paroprepustne fasade
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Fasada, ki diha

    Če je fasada paroprepustna, pravimo, da lahko "diha". Vsi sloji, ki jo sestavljajo, so namreč izbrani tako, da omogočajo prehajanje pare (vlage v zraku) v in predvsem iz stavbe. Konkretno to lastnost merimo s faktorjem difuzijske upornosti prehodu vodne pare, ki ga označujemo z µ. Tem manjši je, lažje skozi sloj prehaja vodna para.

    Zakaj je to pomembno? Zelo visoka vlažnost zraka omogoča hitrejši razvoj plesni, bakterij in drugih mikroorganizmov v vašem domu. Po drugi strani prenizka vlažnost poveča vsebnost prahu v zraku ter lahko povzroči poslabšanje astmatskih in drugih obolenj dihal. Vse te težave so seveda še bolj prisotne pri najmlajših, starejših ter ljudeh z občutljivimi dihali. (Slika 1)

    Paroprepustna fasada omogoča, da odvečna vlaga (ta nastane na primer že pri dihanju, seveda pa tudi pri kuhanju, sušenju perila, izloča se iz sobnih rastlin itd.) preide skozi fasado iz stavbe ter nam pomaga vzdrževati prijetno bivalno klimo. Če je vlage v prostoru premalo, pa se lahko vanj sprosti vlaga, zadržana v fasadi.

    Izbira ustreznega materiala

    Toplotna izolacija iz kamene volne (µ je ca. 1) je dosti bolj prepustna za prehajanje vodne pare kot klasična izolacija iz stiropora (µ je ca. 60). V podjetju Baumit smo zato razvili posebne izolacijske plošče »open«, ki s faktorjem µ < 10 omogočajo dosti bolj naravno prehajanje vodne pare. (Slika 2)

    Seveda pa toplotna izolacija ni edini del fasade, na katerega moramo biti pozorni. Če bomo namreč še tako paroprepustno izolacijo zaprli z neprepustnimi plastmi, bomo dosegli še posebno neugoden učinek, kjer para prosto preide skozi toplotno izolacijo, nato pa trči ob oviro in se kondenzira v samem sistemu, kar povzroča hitro propadanje fasade. Zato priporočamo uporabo sistema, ki je razvit kot celota, saj nam to omogoča idealne lastnosti. Primer takšnega sistema je fasadni sistem Baumit open.

    Več informacij na temo paroprepustnosti in drugih lastnosti fasad si lahko preberete na:

    http://fasade.baumit.si

    Strokovni članek 12779
    Avtor: BAUMIT D.O.O.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2011 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    10
    1

    SLIKOPLESKARSTVO, SREČKO PŠENIČNIK S.P.


    9.3
    1

    GRADBENIŠTVO LUMI, gradbeništvo in druge storitve, d.o.o.


    10
    2

    Domet strojni ometi, družba za gradbeništvo, d.o.o.


    10
    3

    MAR ZAKLJUČNA DELA V GRADBENIŠTVU, ANDREJ MAROT s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane