Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Travna ruša; intervju s strokovnjakom

    Članek je koristil že 5177+ uporabnikom
    Travna ruša je odlična rešitev če želimo gosto in zdravo travo ter nimamo časa, da bi jo vzgojili. Strokovnjaka smo vprašali, kakšne so prednosti travne ruše in spregovoril tudi o vzdrževanju.
    Strokovni članek 5177
    travica
    Imamo kar 1578 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    1. Zakaj se stranke odločajo za travno rušo? Kakšne so njene prednosti?

    1.1 Takojšen efekt

    ”Če prenavljamo vrt ali smo zgradili novo hišo, nam je seveda v interesu, da bi ga lahko začeli takoj uporabljati. Lepa in polna zelenica pa je najpomembnejši del vrta. Zato je želja vsakogar, da bi po svoji travi lahko začeli čimprej hoditi, se na njej igrati ali počivati. Če se odločimo za sejanje trave, moramo počakati celo sezono, da zemljo zamenja trava. Tudi med procesom kaljenja semen in preden se posejana trava dobro vkorenini, nikakor ni priporočljivo, da po njej hodimo.”
    ”Pri travni ruši pa takoj dosežemo efekte trave, stare dve leti. Čez 14 dni po njej otroci že lahko tekajo. Učinek je tako bistveno boljši in hitrejši.
    Trava zaradi svoje gostote odganja plevel in druge vsiljivce, zato bo travnih ostal dolgo časa lep.”

    2. Kaj je slabost polaganja travne ruše, na kaj moramo biti pozorni?

    2.1 Zalivanje travne ruše

    ”Zelo pomembno je, da travno rušo po polaganju dobro zalijemo. Zalivanje je zares važno prva dva tedna. Travi namreč porežemo korenine, torej uničimo skoraj vso absorpcijo, zato rabi veliko vode, da preživi. Zelo hitro bo začela poganjati koreninice in ta težava bo rešena. Prvih nekaj dni se priporoča zalivanje do 30 l/m2, kar je odvisno tudi od letnega časa.”

    2.2 Valjanje travne ruše

    ”Lahko se zgodi, da trave nismo dobro položili, tako da nima kontakta s podlago. Na tistih mestih se posuši. Če jo dobro povaljamo, se tega problema takoj znebimo.”

    3. Kako je z vzdrževanjem travne ruše. Kaj moramo narediti, da bo naša trava ostala lepa?

    3.1 Gnojenje trave

    ”Priporočljivo je, da travo trikrat na leto gnojimo. Gnojenje izvajamo pomladi, poleti in jeseni. Količino gnojila prilagodimo glede na navodila proizvajalca.”

    3.2 Zračenje in peskanje trave

    ”Travo enkrat letno tudi zračimo. V njej se namreč nabere plast odmrlih delov in poganjkov drugih vrst, debela tudi do 2 cm. Ta plast onemogoča, da bi voda prodrla dovolj globoko do plitkega sistema travnih korenin. S posebnimi grabljami ali noži odstranimo nezaželene odmrle dele in omogočimo, da trava zadiha.”

    ”Dobro je, da travo tudi peskamo. S sipanjem drobnega peska, pomešanega z gnojili, ohranimo zračnost trave in ji omogočimo boljšo rast.”

    3.3 Zalivanje trave

    ”Seveda ne gre brez zalivanja. V Sloveniji sicer trava večinoma preživi brez zalivanja, vendar je zaradi vse bolj pogostih suš zalivanje potrebno. Priporočamo zalivanje od enkrat do dvakrat tedensko. Bolje je manj pogosto obilnejše zalivanje, da trava razvije globoke korenine, kakor pogosto in z manjšo količino vode. Pravil ni, vlago v zemlji je treba redno spremljati.”

    4. Kakšen je postopek polaganja travne ruše?

    travica.jpg
    Postopek polaganja travne ruše je bolje zaupati strokovnjaku

     

    4.1 Priprava terena

    ”Najprej je potrebna dobra priprava terena. Trava rabi vsaj 10 cm dobre presejane zemlje. Če je le-ta zbita, jo je potrebno prekopati do globine 15 cm.
    Za tem sledi ravnanje terena, določanje padcev in podobno. Za dobro razrast priporočamo, da nasipate še 1 do 2 cm peska, pomešanega z gnojilom.”

    4.2 Polaganje travne ruše

    ”Sledi polaganje travne ruše, ki ni posebej zahteven postopek. Poskrbimo le, da se posamezne zaplate trave dotikajo med seboj, vendar ne prekrivajo. Obvezno je, da se travna ruša položi v 24 urah.”

    4.3 Valjanje in zalivanje 

    ”Sveže položeno travno rušo obvezno povaljamo, tako, da ima po vseh površini dober stik s podlago. Travo tudi oblino zalijemo.”

    O avtorju:

    Govorimo smo z Robertom Bilbanom iz Vrtnarije Bilban, ki ima bogate izkušnja na področju polaganja travne ruše in njenem vzdrževanju. Poleg drevesnice in prodaje sadik ponujajo širok spekter vrtnarskih storitev.

    Ekipa MojMojster

    Strokovni članek 5177
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

    Imamo kar 1578 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1578 izvajalcev za področje Urejanje okolice
    10
    1

    Gradbeništvo KOP-LG, Gros Leon s.p


    10
    29

    Tahirović Fikret s.p.-Zaključna gradbena dela


    10
    1

    GM ROKAVEC, BOJAN ROKAVEC s.p.


    10
    1

    TEHNO - SAN, Anes Šabić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane