Za področje

  Polaganje kamna cena

  Kakšna je cena polaganja kamna? Odvisna je predvsem od vrste kamna (naravni ali umetni), velikosti, površine (tla, streha ali fasada) ter seveda od izvajalca. Cena neprezračevane kamnite fasade iz naravnega lepljenega kamna, je med 70 in 90 EUR/m2. Cena dekorativnega kamna pa se giblje med 30 in 50 EUR/m2.

  Komu zaupati polaganje kamna? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim polagalcem kamna v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

  Pridobite ponudbo:
  Pošlji povpraševanje

  Cena za polaganje naravnega kamna


  Cena polaganja kamna. Cena za polaganje naravnega kamna standarnih dimenzij na pripravljeno podlago.

  16.80 €/m2

  MINIMALNA CENA
  18.00 €/m2

  SREDNJA CENA
  20.40 €/m2

  NAJVIŠJA CENA
  Želim ponudbo izvajalcev

  Druge cene za - Polaganje kamna

  Kako so Vam koristile te informacije?

  Polaganje kamna – vse kar morate vedeti

  1. Polaganje kamna – splošne informacije

  1.1 Uporaba naravnega kamna v gradbeništvu

  Zadnja let se priljubljenost naravnega kamna ponovno dviguje, interierji s položenim tlakom iz naravnega kamna pa postajajo vse večji hit. Naravni kamen postaja priljubljena izbira tako za stenske kot za talne obloge. Naravni kamen je poleg lesa zagotovo najstarejši gradbeni material. Ker je v naravi dostopen na skoraj vseh geografskih področjih, se je vse do danes obdržal kot pomemben gradbeni material. Visoka gostota in trdota naravnega kamna sta zaslužni za njegovo dolgoživost in možnost uporabe objektov iz kamna še stotine let po gradnji, prav tako pa ostanejo dobro ohranjene tudi talne obloge iz kamna. Objektom, ki so oplemeniteni z naravnim kamnom, se največkrat dvigne vrednost, saj veljajo za luksuzne, nadstandardne.

  Polaganje kamna
  Polaganje kamna je zahtevno opravilo, ki ga je najbolje prepustiti strokovnjakom.

  1.2 Polaganje kamna skozi zgodovino

  Včasih je kamen veljal za osnoven gradbeni material, ki se ga je na veliko uporabljajo tako za tlakovanje cest (rimske ceste so dober primer tega) kot za oblaganje notranjih talnih površin. Je pa že nekoč obstajala razlika v vrednosti in imenitnosti posamenih kamnov ter v načinu njihove obdelave. Bogatejši sloji so si tla oblagali z najdražjimi in najbolj cenjenimi kamni, ki so bili vrhunsko in mojstrsko obdelani, nato pa položeni v različne vzorce. Z najboljšim in najlepše obdelanim kamnov so bili obložena tudi tla pomembnejših državnih objektov, palače in seveda cerkve. V baroku se je polaganje kamna še bolj razširila in s kamnom so začeli oblagati vse, tudi stene. Danes velja polaganje kamna za nadstandardno, luksuzno.

  1.3 Katere površine obložiti s kamnom?

  Danes za polaganje kamna velja pravilo, da je manj več in da je najlepše obložiti le določene, skrbno izbrane površine. Če se tega pravila ne držimo, lahko hitro zaidemo v ekscese in zadušljive interierje, saj je vizualna podoba kamna zelo izrazita in zaznamuje celoten prostor. S kamnom najpogosteje oblagamo talne površine, redkeje pa tudi vertikalne, torej stenske površine. Polaganje kamna na stenske površine je najpogosteje v kopalnicah, talne površine, obložene s kamnom pa lahko srečamo v vseh sobah, ne glede na njihov namen, čeprav so pogostejše v kuhinji, kopalnici ali na hodnikih.

  1.4 Prednosti, ki jih ima polaganje kamna

  Polaganje kamna ima številne prednosti. Zagotovo največja prednost polaganja kamna je obstojnost kamnite površine, naj bo to talna ali stenska površina. Zaradi izjemne trdnosti naravnega kamna bo talna površina zelo odporna na udarce, reze, praske in druge mehanske poškodbe. Polaganje kamna nepremičnini nekoliko dvigne vrednost, saj gre za nadstandardni material. Kamen je prav tako enostaven za vzdrževanje, saj se madeži vanj načeloma ne vpijajo in jih je mogoče hitro pobrisati z mokro krpo.

  1.5 Slabosti polaganja kamna

  Osrednja slabost polaganja kamna je zagotovo cena. Že material sam, torej naravni kamen, je eden najdražjih materialov na tržišču, precej pa stane tudi delo. Ker gre za zelo zahteven in dolgotrajen postopek, kamen zelo težko polagamo sami, s tem pa tvegamo slab končni rezultat. Slabost polaganja kamna je njegova občutljivost na določene kemikalije, ki lahko ob nepravilni in nezadostni zaščiti kamnite površine razjedajo občutljivejše vrste kamnin.

  2. Vrste kamnin in njihova uporaba

  Kamnine delimo v tri osnovne skupine, to so magmatske, metamorfne in sedimentne kamnine. Od skupine kamnin, v katero spada nek specifičen kamen, je odvisna njegova trdota, izgled in odpornost na mehanske in kemične poškodbe, posledično pa torej tudi primernost uporabe. Pred nakupom je sila pomembno, da se pozanimamo o lastnostih posameznih kamnin, ki jih želimo.

  2.1 Magmatske kamnine

  Najbolj razširjene kamnine so kamnine magmatskega izvora. Te kamnine so nastale s postopkom strjevanja od magme staljenega kamna. Najpogostejše magmatske kamnine, ki so zelo razširjene tudi pri nas, so graniti in porfirji. Granit je zaradi svoje mineralne sestave uporabljen najpogosteje, prav tako pa je tehnično gledano tudi najpomembnejši kamen. Zaradi svoje trdote in barvne raznolikosti, strukture in obstojnosti je primeren za vse notranje in zunanje površine, predvsem tiste z hudimi mehanskimi in vremenskimi obremenitvami. Od slovenskih kamnin magmatskega izvora je najbolj razširjen pohorski tonalit, iz katerega sestoji osrednje Pohorje. V preteklosti so ga imenovali tudi pohorski granit. Je modrikasto-sive barve, njegova homogenost pa je prekinjena z različno širokimi in različno razporejenimi belimi aplitnimi in pegmatitnimi žilami. Druga zelo razširjena vrsta magmatskih kamnin pri nas so porfirji, ki se uporabljajo predvsem za tlakovanje zunanjih površin in cenovno zelo ugodni.

  2.2 Sedimentne kamnine

  Druga skupina kamnin so kamnine sedimentnega izvora. Te so se nastale z nalaganjem finega materiala in njegovim postopnim preoblikovanja v kamninsko gmoto. V to skupino sodijo breča, peščenjak, apnenec in kreda. Za naštete kamnine so značilni mnogoteri vzorci, v katerih se pogosto znajejo koščki kamenčkov, školjk in celo fosilov. Sedimentne kamnine sodijo med občutljivejše in mehkejše kamnine, ki se po trdoti ne morejo primerjati z npr. granitom. Zaradi svoje razgibanosti in občutljivosti se največkrat uporabljajo za oblaganje notranjih površin in dekoracijo, včasih pa tudi na fasadi, če je ta primerno zaščitena z napuščem.

  2.3 Metamorfne kamnine

  Tretjo vrsto predstavljajo kamnine metamorfnega izvora. Nastale so s preobrazbo sedimentnih in magmatskih kamnin pod zelo visokim pritiskom in pri izjemno visoki temperaturi. Veljajo za trdnejše od sedimentnih, a manj od magmatskih kamnin. Najbolj poznane magmatske kamnine so marmor, skrilavec in kvarcit. V Sloveniji se skrilavec uporablja za oblogo podpornih zidov, podzidkov, konstrukcijskih stebrov in talnih površin. Marmor je velja za enega najbolj široko uporabljenih materialov, pojavlja pa se v ogromno različnih vrstah, ki svoje ime dobijo po kraju izvora. Zaradi svojega privlačnega in luksuznega videza se uporablja predvsem v interierjih kot kamen za talne in stenske obloge.

  3. Postopek polaganja kamna

  3.1 Idealni čas za polaganje

  Na zunanje površine je kamnite obloge priporočljivo polagati poleti, saj so raztezki takrat največji, noter pa lahko kamen polagamo tudi pozimi, a le če je prostor ogrevan in se temperatura nikoli ne spusti pod 5 stopinj.

  3.2 Priprava podlage za polaganje kamna

  Pred pričnemo s polaganjem kamna, moramo pripraviti podlago, na katero ga bomo polagali. Če kamen polagamo na zunanjih površinah, moramo pripraviti še izkop, pri čemer je pomembna globina izkopa, ki ne sme presegati 20 cm. Pri zunanjem polaganju mora biti podlaga tudi ustrezno utrjena in izvedena pod rahlim naklonom za odtekanje meteorne vode (2%). Prav tako moramo upoštevati ustrezno število odtočnih elementov odvodnjavanja, med katere sodijo kanalete, jaški, mulde in podobno.

  Če kamen polagamo v notranjih prostorih ali na terasah, balkonih, moramo estrih, na katerega bomo plošče polagali, natančno izravnati po celotni površini. Če gre za prostore, kjer je potrebno predvideti odtekanje vode, npr. kopalnice ali terase, je treba podlago pripraviti pod ustreznim naklonom (2%), da bo voda lahko odtekala do žleba oz. odtoka.

  3.3 Načrt polaganja

  Ko smo izravnali in pripravili površino, sledi polaganje kamnitih plošč. Za polaganje sta nujno čistost in suhost kamna. Pred pričetkom polaganja moramo preračunati in naskicirati, kje bomo začeli polagati, da se kamnita obloga čim lepše izteče. Pri tem moramo upoštevati v se »talne ovire«, ki vplivajo na raster polaganja, npr. odtoki, jaški, stopničke...

  3.4 Lepilo za polaganje kamna

  Za polaganje običajno uporabljamo debeloslojna lepila. Izbira lepila za kamnite obloge je odvisna od vrste kamnitih oblog, stanja podlage in namembnosti površin (če bo obloga v stiku z vodo, moramo biti še posebej pozorni pri izbiri lepila!). Osrednjega pomena je, da lepilo nudi 100% kontaktno površino obloge in lepila, kar s posebnim dodatkom (plastifikatorjem) omogočajo lepila s povečano plastičnostjo. 100% kontaktna površina zagotavlja, da pol kamnito oblogo ni luknjic brez lepila, kamor bi lahko prodrla voda. Nato je pomembna deformabilnost lepila. Elastični modul raztezanja obloge je namreč drugačen kot elastični modul raztezanja podlage, kar pomeni, da se pri spreminjanju temperature (talno/stensko gretje in hlajenje) podlaga in obloga krčita in raztezata drugače, to pa privede do premikanja in razpokanja kamnite obloge. Sposobnost kompenziranja različnih raztezkov ima elastično lepilo s povečano deformabilnostjo.

  3.5 Fugiranje položenih kamnitih plošč

  Fugiranje je zadnji korak, ki ga zahteva polaganje kamna. Za fugiranje naravnega kamna je treba izbrati fleksibilno in vodotesno maso, primerno za naravni kamen. Pred izvedbo je potrebno vse fuge ustrezno očistiti, osušiti in preveriti njihovo globino. Na embalaži boste našli podatke o mešanju fugirne mase z vodo. Ko jo zmešate v naveden razmerju, počakajte nekaj minut. Nato lahko začnemo s fugiranjem. Pomembno je, da uporabljamo distančnike, zato da bodo vse fuge čim bolj enakomerne. Pomembno je, da so fuge na koncu 100% zapolnjene.

  3.6 Izbira barve fugirne mase

  Pri izbiri barve fugirne mase je zaželeno, da je ta čim bolj podobna barvi kamna, razen če namenoma želimo poudariti kontrast med fugirno maso in kamnom. Pozor, fugirna masa se na zraku suši, zato je za končno, realno barvo treba nekoliko počakati. Barve fugirne mase torej ne smemo izbirati, dokler ni suha!

  S čiščenjem pričnemo šele takrat, ko se fugirna masa dovolj strdi in tako ne prihaja do izpiranja.

  3.7 Oblike in površina ploščic

  Naravni kamen je na voljo v naravnih oblikah (npr. skrilavec za podporne zidove in podzidke), a se iz praktičnih razlogov običajno uporablja rezan in primerno obdelan glede na namen uporabe –groba protizdrsna površina, polirana, žgana, štokana, surova in žlebičena površina.

  3.8 Dimenzije kamnitih plošč

  Dimenzije oblog so različne in so odvisne od vrste kamnine. Običajno so širine ali dolžine med 20 in 60 centimetri, lahko pa so tudi večje. Priporočljivo je, da so dimenzije oblog takšne, da jih lahko en ali dva polagalca brez težav dvigneta.

  4. Tehnike polganja kamna

  4.1 Plavajoče polaganje kamna

  Načeloma ločujemo med tremi tehnikami polaganja kamna. Prvo je plavajoče polaganje kamna ali ti. »floating« postopek, pri katerem na izravnano podlago z gladilko nanesemo tanek sloj lepila in nato na ta še neposušeni sloj z zobato gladilko sloj takoj nanesemo naslednji sloj. Nato položimo oblogo, jo pritisnemo ob tla in z lesenim ali gumijastim kladivom naravnamo na mesto.

  4.2 Back-buttering polaganje kamna

  Poleg plavajočega poznamo»back-buttering« polaganje kamna. Pri tem postopku lepilo za razliko od prejšnjega nanesemo direktno na ploščo - na hrbtno stran obloge in jo nato položimo na podlago. Ta tehnika je koristna predvsem za oblaganje s kamnitimi oblogami neenakomernih debelin.

  4.3 Kombinirana tehnika

  Tretji postopek za polaganje kamna je ti. kombinirana tehnika. Pri tej tehniki nanesemo lepilo po principu obeh prej opisanih postopkov – na oblogo in na podlago, nato pa plošče z udarci z lesenim/gumijastim kladivom naravnamo na mesto. Ta postopek se največkrat uporablja za polaganje kamna na zunanjih površinah.

  5. Polaganje kamna v lastni režiji

  Polaganje kamna velja za bolj zahtevno opravilo, ki ga je najbolje prepustiti strokovnjakom, ki se s tem ukvarjajo že desetletja. Polaganje kamna sestoji iz več korakov, pri čemer sta potrebna tehten razmislek in preveritev kakovosti podlage. Prav tako so za polaganje kamna potrebni specialni stroji, npr. diamantno rezilo za rezanje in prirezovanje kamna, ki ga večina ljudi nima kar spravljenega v garaži, nakup pa se zaradi visoke cene za enkratno polaganje kamna nikakor ne splača. Zato j najbolje je, da polaganje kamna prepustite izkušenim izvajalcem.

  6. Cena za polaganje kamna

  Cena za polaganje kamna je najbolj odvisna od zahtevnosti terena in gradbenega mojstra, saj se cene med izvajalci precej razlikujejo. Cena za polaganje kamna na že pripravljeno podlago se giblje okrog 15 -20 €/m2, če pa podlaga še ni pripravljena, se strošek dvigne na cca. 25 €/m2. V to ceno pa seveda ni vštet strošek materiala, ki je pri naravnem kamnu precejšnji, je pa močno odvisen od dimenzij in vrste kamnitih oblog.

   

   

   

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje kamna?
  Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš Dom  Želim ponudbo izvajalcev
  Zadnja povpraševanja

  Venecijanski tlak - notranja izvedba

  Pozdravljeni.

  Potreben tudi estrih za talno gretje.

  Lp 3510 € do 5850 €

  ........

  Polaganje kamna na škarpo

  Pozdravljeni,

  potrebujem oblaganje škarpe v dolžini cca 20m x 1.3m. Slike v prilogi. Prosim za kontakt.

  Lep pozdrav. 1620 € do 2700 €

  ........

  Polaganje kamna + material

  Pozdravljeni,

  potrebujem polaganje kamna
  kamen ( skrilavec )
  mozaik ...
  imam stopnice 11 m2
  in teraso 8m dolga 140 široka

  podlaga lepa, pripravljena, ravna. Slike v prilogi. Prosim za kontakt, izvedbo.

  Lep pozdrav. 1080 € do 1800 €

  ........

  Želim ponudbo izvajalcev

  Cena, Polaganje skrilavca po tleh na ripravljeno podlago, 85 m2
  Polaganje kamna, Petrovče

  1350 € do 2250 €

  Cena, Polaganje kamna na cokl hiše, 30 m2
  Polaganje kamna, Prevalje

  630 € do 1050 €

  Cena, Kamnit zid, 20 m2
  Polaganje kamna, Podčetrtek

  2700 € do 4500 €

  Cena, Polaganje kamna za zunanje stopnice, 17 stopnic
  Polaganje kamna, Ljutomer

  1080 € do 1800 €

  Cena, Polaganje kamna na cokel hiše, 54m2
  Polaganje kamna, Ivančna Gorica

  900 € do 1500 €

  Cena, Polaganje kamna po ravni površini in stopnicah, 20 m2
  Polaganje kamna, Maribor

  315 € do 525 €

  Cena, Polaganja kamna na tla oziroma beton, 35 m2
  Polaganje kamna, Murska Sobota

  540 € do 900 €

  Cena, Betoniranje in polaganje porfida, 17 m2
  Polaganje kamna, Pobegi

  405 € do 675 €

  Cena, Lepljenje kamna na terasi in stopnicah, cca 15m2 terasa in 6 stopnic
  Polaganje kamna, Fram

  198 € do 330 €

  Cena, Oblaganje fasade z naravnim kamnom, 50 m2
  Polaganje kamna, Dobravlje

  900 € do 1500 €

  Cena, Obnova tlaka na terasi, 20 m2
  Polaganje kamna, Portorož - Portorose

  540 € do 900 €

  Cena, Umetni beli kamen, po opisu
  Polaganje kamna, Celje

  135 € do 225 €

  Cena, Polaganje kamna okoli bazena, 60 m2
  Polaganje kamna, Slovenske Konjice

  810 € do 1350 €

  Cena, Polaganje kamna v dvorišču, 100m2
  Polaganje kamna, Nova Gorica

  1350 € do 2250 €

  Cena, Pohorski skriljevec, 50 m2
  Polaganje kamna, Mokronog

  720 € do 1200 €

  Cena, Polaganje škrilavca, 16.2 skrilavca za cokel fasade
  Polaganje kamna, Rače

  270 € do 450 €

  Cena, Odstranitev starih tlakovcev, betonska plošča, polaganje kamna, 30 m2
  Polaganje kamna, Ravne Na Koroškem

  405 € do 675 €

  Cena, Polaganje kamna po stopnicah in podestu, 10 m2
  Polaganje kamna, Poljane Nad škofjo Loko

  450 € do 750 €

  Cena, Oblaganje stopnic in dohoda porfido, 30 m2
  Polaganje kamna, Bled

  810 € do 1350 €

  Cena, Polaganje kamna na zunanjem stopnišču in balkonu, Prosim za meritev.
  Polaganje kamna, Lendava

  630 € do 1050 €

  Cena, Dobava in montaža kamna, 45 m2
  Polaganje kamna, Grosuplje

  1170 € do 1950 €

  Cena, Poolaganje kamna pred hišo, 40 m2
  Polaganje kamna, Kojsko

  540 € do 900 €

  Cena, Polaganje naravnega kamna na stopnice, po opisu
  Polaganje kamna, Kamnik

  270 € do 450 €

  Cena, Polaganje lomljenja in izvedbo zunanjih stopnic, Cca 5m2
  Polaganje kamna, Maribor

  225 € do 375 €

  Cena, Polaganje stenske opečne obloge, 10m2
  Polaganje kamna, Ljubljana

  180 € do 300 €

  Cena, Postavitev jaška in kanalete, izkop in betoniranje + polaganje kamna, 50m2
  Polaganje kamna, Domžale

  8100 € do 13500 €

  Cena, Popravilo podesta; odstopajo marmorne plošče, 2x2 metra in 6 stopnic
  Polaganje kamna, Videm-Dobropolje

  315 € do 525 €

  Cena, Polaganje kamna okrog bazena in letni kuhinji, 50m2
  Polaganje kamna, Slovenske Konjice

  810 € do 1350 €

  Cena, Polaganje kamna na steno pred garažo, 25m2
  Polaganje kamna, Grosuplje

  450 € do 750 €

  Cena, Polaganje dekorativnega kamna ( beton ) cca 12 m2 v dnevni, 12 m2
  Polaganje kamna, Velenje

  225 € do 375 €

  Cena, Obnova marmornih stopnic v granitne, 8 kom + podest + stene
  Polaganje kamna, Domžale

  720 € do 1200 €

  Cena, Polaganje porfida, 30 m2
  Polaganje kamna, Solkan

  450 € do 750 €

  Cena, Polaganje kamnite fasade vključno s kamnom, 70m2
  Polaganje kamna, Dekani

  2700 € do 4500 €

  Cena, Oblaganje opornega zidu, 110 m2
  Polaganje kamna, Škofja Loka

  1620 € do 2700 €

  Cena, Polaganje kamna okrog hiše, 20 - 25 m2
  Polaganje kamna, Ivanjkovci

  540 € do 900 €

  Cena, Polaganje dekorativnega kamna, cca 6 m2
  Polaganje kamna, Murska Sobota

  90 € do 150 €  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Polaganje kamna cenik

  Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

  533+ podjetij za Polaganje kamna
  Brezplačno povpraševanje
  Brez provizij
  Pridobi ponudbo
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane