Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Zunanje ploščice, ki ne drsijo, preprečijo marsikateri zlom 

    Članek je koristil že 2186+ uporabnikom
    Zunanje ploščice, ki ne drsijo, so zelo dobra rešitev za praktično vsak zunanji tlak – tako za garažo in poti okrog hiše kot za zunanjo teraso ali balkon. Ker so zunanje ploščice izpostavljene vremenu in velikokrat mokre, je zelo pomembno, da izberemo takšne, ki ne drsijo. 
    Strokovni članek 2186
    zunanje ploscice ki ne drsijo
    Imamo kar 1550 izvajalcev za področje Polaganje ploščic:

    1. Zunanje ploščice, ki ne drsijo - kaj je njihova skrivnost?

    Kaj je skrivnost zunanjih ploščic? Zunanje ploščice, ki ne drsijo, imajo posebno obdelano površino oziroma teksturo. Zato zunanje ploščice ne drsijo niti, če so mokre od dežja. Najbolj pogoste so zunanje ploščice z matirano zaključno obdelavo, ki se na soncu tudi manj blešči in je zato za zunanjo uporabo primernejša. Kljub svoji matirani in nekoliko bolj grbi površini so enostavne za čiščenje in vzdrževanje. Očistimo jih lahko že z mokro krpo ali čistilom za čiščenje keramičnih ploščic. 

    2. Zunanje ploščice morajo biti odporne

    Zunanje ploščice, ki ne drsijo, so zelo odporne proti mehanskim poškodbam. Gre za trdne zunanje ploščice, ki dobro prenašajo tudi zimsko zmrzal in ne razpokajo; zagotoviti jim moramo le primerne fuge in diletacije, ki omogočajo raztezanje materiala. Diletacije so pravzaprav samo večje fuge,ki se jih običajno pokrije s kovinsko letvico, lahko pa so iste barve kot cement fug, le da so iz nekoliko drugačne, bolj elastične zmesi. Odporne so tudi proti drugim obremenitvam, kot so sončno sevanje oziroma UV-žarki, sol, vlaga in drugo. 

    Zunanje ploščice, ki ne drsijo
    Zunanje ploščice, ki ne drsijo, imajo grobo površino. Protizdrsnost označuje faktor R. Diletacija ploščic je na fotografiji izvedena s kovinsko letvico.

    3. Zunanje ploščice, ki ne drsijo in faktor R

    Kako uspešne proti zdrsom so zunanje ploščice, ki ne drsijo, nam pove faktor R. Višji, kot je ta faktor, večjo protizdrsnost imajo ploščice. Načeloma se za domačo uporabo (okrog hiše, na vrtu) uporabljajo zunanje ploščice s faktorjem R11 in R12, ki zagotavlja precej visoko protizdrsno zaščito.  

    4. Zunanje ploščice – debelina in polaganje

    Zunanje ploščice, ki ne drsijo, morajo biti odporne na številne mehanske poškodbe in vremenske pripetljaje. S tem je pogojena tudi debelina zunanjih ploščic, ki mora biti zaradi zahtev po večji odpornosti ploščic večja od debeline notranjih ploščic. 

    Za polaganje ploščic moramo dobro utrditi teren, kar ve vsako izkušeno keramičarstvo, saj lahko v nasprotnem primeru pride do neenakomernega posedanja ploščic. Preden začnemo polagati zunanje ploščice, moramo preračunati, kje začeti polagati, da se polaganje najlepše izide. Pravilo je, da so ploščice povsod čim večje in čim manj odrezane. Najboljše je, če naredimo skico polaganja ploščic z dimenzijami ploščic v merilu, s čimer lahko predvidimo problematična mesta in prilagodimo sistem polaganja. 

    Protizdrsne zunanje ploščice
    Protizdrsne zunanje ploščice so še posebej uporabne okrog bazena, saj je tam tlak neprestano moker. 

    5. Sodobne zunanje ploščice

    5.1 Kakšne barve naj bodo zunanje ploščice?

    Sodobne zunanje ploščice, ki ne drsijo, so na voljo v širokem barvnem spektru, različnih dimenzij in raznolikih vzorcih, zato ni težko najti idealnih za svojo hišo. Svetujemo, da izberete zunanje ploščice v nevtralni barvi, saj se bodo boljše prilagajale vsem naknadnim spremembam na parceli in se zlile z okolico. Prav tako svetujemo, da se izogibate pretiranim vzorcem, saj se boste takšnih ploščic hitro naveličali, prav tako pa bo velika površina vzorčastih ploščic delovala kaotično in neprivlačno. 

    Pri izbiri barv in vzorcev za zunanje ploščice velja pravilo, da je bolje izbrati nevtralnejše z minimalnimi vzorci ali še boljše brez vzorcev. Primerne barve so odtenki rjave, bež, sive in svetlo opečne. 

    6. Zunanje ploščice granitogres

    Priljubljene zunanje ploščice, ki ne drsijo, so granitogres ploščice. Te so zaradi načina proizvodnje in sestave praktično popolnoma odporne proti vpijanju vode – tako iz tal kot iz zgornjih površin. Zato jim tudi zmrzal ne more priti do živega. Zunanje ploščice granitogres so zato idealne za vse zunanje prostore z veliko pohodno obremenitvijo. Granitogres zunanje ploščice so običajno na voljo v naravnih, zemeljskih tonih zato se odlično podajo vsaki hiši. 

     

    Strokovni članek 2186
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje ploščic?

    Imamo kar 1550 izvajalcev za področje Polaganje ploščic:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1550 izvajalcev za področje Polaganje ploščic
    9.3
    6

    GRADBENIŠTVO STEFAN MILOŠEVIĆ S.P.


    10
    12

    Zaključna dela Matej Habat s.p.


    8.9
    2

    Keramičarstvo Alojz Jeznik, ml., s.p.


    8.6
    0

    Art-flora d.o.o


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane