Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Stenske ploščice za kuhinjo še nikoli niso bile bolj trendovske

    Članek je koristil že 3073+ uporabnikom
    Vsi jih poznamo - stenske ploščice za kuhinjo so v naših domovih prisotne že stoletja. In prav zaradi tega imajo nekateri predsodke, da niso primerne za sodobna stanovanja, zato raje uporabljajo druge stenske obloge. V nadaljevanju vam bomo pokazali, zakaj to nikakor ne drži in zakaj so stenske ploščice za kuhinjo pravzaprav najboljša izbira na tržišču.
    Strokovni članek 3073
    stenske ploscice za kuhinjo
    Imamo kar 1545 izvajalcev za področje Polaganje ploščic:

    1. So stenske ploščice za kuhinjo drugačne od talnih?

    Stenske ploščice za kuhinjo se v marsičem razlikujejo od talnih ploščic, poglavitna lastnost pa je obdelava površine ploščic. Talne ploščice imajo veliko bolj grobo površino, saj po njih hodimo in morajo zato delovati protizdrsno. Za razliko od tega pa so stenske ploščice veliko bolj izpostavljene madežem, ki se nastanejo na ploščicah med kuhanjem, kar pomeni, da morajo imeti bolj gladko površino, s katere jih je enostavnejše očistiti. Običajno so talne ploščice na voljo v večjih dimenzijah kot stenske, saj je polaganje ploščic velikega formata na vertikalno površino večje teže veliko bolj zahtevno od polaganja le-teh na tla. 

    2. Stenske ploščice za kuhinjo – prednosti in slabosti

    2.1 Stenske ploščice imajo veliko prednosti

    Verjetno se sprašujete, kaj so prednosti keramičnih stenskih ploščic pred drugimi materiali. Teh je veliko. Kot prvo prednost moramo omeniti zelo enostavno čiščenje ploščic – zaradi emajliranega zaščitnega sloja umazanijo s ploščic očistimo že z vlažno krpo oziroma gobo, uporabimo pa lahko tudi detergente in čistila za čiščenje keramike. Druga prednost je njihova cena. Gre namreč za enega najcenejših in najbolj dostopnih materialov za oblaganje sten vaše kuhinje. Obenem pa je možnosti izbire ogromno, saj (kot bomo videli v nadaljevanju) obstaja resnično veliko barv, vzorcev in tekstur, zato se vsakega še tako zahtevnega kupca najdejo perfektne stenske ploščice za kuhinjo. 

    2.2 Slabosti stenskih ploščic

    Ena izmed poglavitnih slabosti stenskih ploščic za kuhinjo se pravzaprav ne skriva v samih ploščicah, temveč tiči v fugah med njimi. Manjše kot so stenske ploščice, več je fug med njimi, kar pomeni več cementne malte, ki za razliko od samih ploščic ni odporna proti umazaniji. Zato se pogosto zgodi, da fuge z leti porumenijo oziroma porjavijo, očistiti pa jih je mogoče le do določene mere. Fuge pa se ne umažejo povsod isto - najbolj se umažejo v bližini kuhalne površine, kar pomeni, da bo čez čas del stene bolj umazan od drugega. 

    Umazanim fugam med ploščicami, ki jih je zelo težko čistiti, se lahko do neke mere izognemo z izbiro primerne fugirne mase. Izogibati se moramo zelo svetlim fugirnim masam, saj se na takšnih pozna vsak madež. 
    Stenske ploščice s fugami
    Umazanim fugam se lahko uspešno izognemo z izbiro prave brave fugirne mase. Na fotografiji vidimo umazano rjavo, ki uspšeno zakrije morebitne madeže. 

    3. Večna klasika

    Klasične, bele oziroma "umazano" bele stenske ploščice za kuhinjo ne bodo šle nikoli iz mode. Ne le, da omogočajo sila enostavno kombiniranje z drugimi barvami in materiali, so tudi zelo estetske same po sebi in na voljo v številnih sodobnejših interpretacijah. Prav tako je vse, kar postavimo na pult pred bele ploščice, videti harmonično in usklajeno; bela barva prostor poenoti, pa naj bodo predmeti na kuhinjskem pultu še tako raznoliki. 

    Danes v salonih nimamo na voljo le standardnih, kvadratnih belih ploščic, pač pa tudi pravokotne, takšne s teksturami, mat ali izrazito svetlečo površino ... izbira je resnično velika. 

    4. Mozaik stenske ploščice za kuhinjo

    4.1 Zakaj se raje izogniti mozaik ploščicam   

    Verjetno so vsem dobro znane mozaik stenske ploščice za kuhinjo, ki so bile pred nekaj leti zelo popularne, zadnje čase pa se kupci raje odločajo za druge tipe stenskih ploščic za kuhinjo, medtem ko so mozaik ploščice za kopalnico še vedno zelo priljubljene. Razlog za manjšo uporabo mozaik stenskih ploščic za kuhinjo se skriva v njihovih številnih fugah – ker so mozaik ploščice zelo majhne, jih potrebujemo resnično veliko, in kot smo omenili že zgoraj, je številne fuge med njimi zelo težko čistiti. V kombinaciji s kuhanjem hrane so zato za uporabo v kuhinji manj primerne kot za uporabo v kopalnici, kjer je možnost nastanka madežev velika manjša. 

    4.2 Mozaik stenske ploščice za kuhinjo vseeno jemljejo dih

    Treba pa je omeniti, da so mozaik ploščice zelo lepe in takoj poživijo ves prostor. Zato so odlične v kombinaciji z nevtralnimi kuhinjskimi frontami in pultom, paziti pa moramo, da se barve mozaik ploščic ujemajo z barvo talnih ploščic v kuhinji. 

    Mozaik stenske ploščica za kuhinjo
    Mozaik stenske ploščica za kuhinjo so sicer zelo lepe, a zahtevne za vzdrževanje.

    5. Dekorativne stenske ploščice

    5.1 Dekorativne stenske ploščice z nalepko

    Dekorativne stenske ploščice za kuhinjo so relativno nov produkt na trgu. Vendar kaj sploh so dekorativne stenske ploščice – mar niso vse stenske ploščice za kuhinjo bolj ali manj dekorativne? Značilnost dekorativnih ploščic (mimogrede: obstajajo tudi dekorativne talne ploščice) je v njihovi strukturi: gre za keramične ploščice, katerih zaključna plast je »nalepka« s potiskom, vzorcem ali imitacijo nekega drugega materiala. Nalepka je z lepili mehansko in trajno spojena na podlago, tako da je nemogoče, da bi odstopila. 

    5.2 Imitacije drugih materialov

    Dekorativne stenske ploščice so zadnja leta ene izmed najbolj priljubljenih, saj kot omenjeno obstajajo v resnično številnih variacijah, zato je možnost izbire resnično velika. Med drugim obstajajo tudi takšne z imitacijo drugih materialov, predvsem imitacija kamna, imitacija betona (teraca) in imitacija lesa. Gre za zelo dobre približke originalnim materialom, le da so takšne ploščice nekajkrat cenejše in zato dostopne večjemu številu ljudi. 

    6. Teraco stenske ploščice za kuhinjo

    Teraco ali umeten kamen je pravzaprav brušen beton. Brušenje betona izpostavi njegov agregat oziroma »kamenčke« v betonu, s čimer dobimo vizualno atraktiven videz, ki spominja na kamen. Teraco se je na veliko začel uporabljati v 20. stoletju, priljubljenost tega materiala pa predvsem zaradi njegovega videza iz dneva v dan večja. Čeprav ne gre za pravi kamen, je teraco vseeno precej drag in vsekakor dražji od dekorativnih keramičnih ploščic z nalepko, ki imitira teraco. 

    7. Koliko stanejo stenske ploščice za kuhinjo?

    Cena za stenske ploščice za kuhinjo je zelo različna in odvisna od tipa ploščic. Najbolj osnovne keramične stenske ploščice dobite že za cca. 15 EUR/m2, najdražje (npr. teraco ploščice) pa stanejo tudi 80 EUR/m2 in več (odvisno od dimenzij). Cene za dekorativne stenske ploščice za kuhinjo pa se običajno gibajo med 20 in 50 EUR/m2. Kot vidite, je razpon cen resnično velik, zato se pred nakupom dobro pozanimajte o ponudbi in obiščite več različnih salonov!

    Strokovni članek 3073
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje ploščic?

    Imamo kar 1545 izvajalcev za področje Polaganje ploščic:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1545 izvajalcev za področje Polaganje ploščic
    8.9
    1

    STMG d.o.o.


    8.9
    6

    JAZ BOM, Aksentije Gajović s.p.


    8.9
    4

    HIGIOM,Miran Očkerl s.p.


    8.6
    1

    SUHOMONTAŽA D&I d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane