Za področje

    Mozaik ploščice za kopalnico/kuhinjo

    Članek je koristil že 9853+ uporabnikom
    Mozak ploščice zaradi svoje velikosti sodijo v posebno vrsto ploščic. Z mozaik ploščicami je v prostoru mogoče doseči poseben vizualni učinek, ne glede na to ali gre za ploščice za kuhinjo, kopalnico dnevno sobo ali celo spalni prostor. V nadaljevanju si preberite, zakaj izbrati mozaik ploščice za kopalnico in kakšna je njihova cena.
    Strokovni članek 9853
    mozaik ploscice
    Imamo kar 717 izvajalcev za področje Ploščice:

    1. Mozaik ploščice za kopalnico/kuhinjo

    Na voljo je ogromno izbire mozaik ploščic za kopalnico, kjer boste za sebe našli karseda barvito, domiselno in inovativno rešitev. Vse bolj postajajo popularne tudi mozaik ploščice za kuhinjo. Svet mozaik ploščic odlikujejo različne barve, odtenki in nenazadnje tudi pestra izbira materialov, iz katerih so sestavljene. Tako recimo barvni stekleni mozaik ustvari prosojno lepoto, odsevnost in svežino, kamnite mozaične keramične ploščice pa prostoru dajo monumentalnost.

    1.1. Mozaik ploščice skozi zgodovino

    Že zgodovina nam da jasno vedeti, da sta keramika in mozaik bila neprestano povezana. Mozaik ploščice so mojstrsko uporabljali Stari Rimljani, ki so iz njih sestavljali kompleksne in dih jemajoče vzorce, katerih ostanke občudujemo še danes. Ker zahtevajo napor in izkušenost, so se mozaik ploščice sprva uporabljale kot dekorativni element javnih objektov in vil premožnega sloja, šele pa kasneje so prodrle v bolj zasebne prostore, kot so kopalnice in kuhinje. To je omogočila predvsem sodobna tehnologija, ki je postopek poenostavila, majhne mozaik ploščice pa naredila bolj odporne in trajne. 

    2. Zakaj izbrati mozaik ploščice?

    Mozaik ploščice za kuhinjo ali kopalnico so primerna rešitev za vsakogar, ki ima v sebi kanček drznosti in ima rad edinstvene rešitve. Mozaik ploščice edinstven videz na račun majhnih koščkov ploščic. Gre za zelo unikatno rešitev, kjer lahko pokažete lastno kreativnost in sami načrtujete, v kakšnem vzorcu in sosledju naj se mozaik ploščice za kopalnico ali kuhinjo polagajo. 

    Prednost mozaik ploščic se kaže tudi v tem, da lahko z njimi obložimo mesta, ki zaradi svoje okrogle oblike oz. neravne površine onemogočajo polaganje standardnih keramičnih ploščic. Primerne za prekrivanje tako talnih, kot tudi stenskih površin. Mozaik ploščice za kopalnico so zaradi posebnega učinka, ki spominja na starodavne rimske terme, prava izbira.

    Mozaik ploščice za kopalnico
    Če želite drzno in edinstveno kopalnico, izberite mozaik ploščice za kopalnico. 

    3. Mozaik ploščice za kopalnico

    Dejstvo je, da te posebne ploščice dodajo prostoru pridih razkošja in udobja, poseben izgled prostora pa velja pripisati prav majhnim koščkom ploščic. Z mozaik ploščicami za kopalnico lahko okrasite celoten prostor, kjer lahko uporabite eno ali več vrst mozaika, enostavno pa lahko mozaične ploščice uporabite kot kombinacijo s standardnimi keramičnimi ploščicami večjih dimenzij ter na ta način popestrite prostor in mu odvzamete monotonost. Velja nenapisano pravilo, da se priporoča namestitev mozaika na dele, ki jih želite posebej poudariti - to je recimo stena v tuš kabini, območje okrog kopalne kadi ali površine okrog umivalnika. Razmah mozaik ploščic za kopalnico v zasebnih prostorih je skozi zadnja leta napredoval v tolikšni meri, da so tovrstne ploščice dandanes stalni del ponudbe vsake kopalniške keramike v različnih salonih. 

    3.1 Slabosti mozaik ploščic za kopalnico

    Odsvetujemo vam, da mozaik ploščic za kopalnico ne polagate na tla. Razlog za to je preprost. Zaradi male velikost bo med ploščicami nastalo zelo veliko fug, v katerih se bo nabirala umazanija, čistiti pa jih bo praktično nemogoče. Če v posebnih predelih vseeno želite mozaik ploščice za kopalnico v posebnih predelih (npr. na tleh v tušu), toplo priporočamo, da se odločite za izvedbo karseda potopljenih ploščic. Ta izvedba omogoča, da so mozaik ploščice v ravnini s fugami, torej da minimalno odstopajo po višini, kar precej olajša čiščenje. Prav tako svetujemo, da za take površine izberete temnejše fuge, saj njihova razbarvanost zaradi poškodb in umazanije z leti ne bo tako očitna. 

    Prav tako vam zaradi večje izpostavljenosti različnim kemikalijam odsvetujemo kamnite mozaik ploščice za kopalnico. Prava izbira za vašo kopalnico bo tako keramični mozaik, stekleni mozaik ali kombinacija teh dveh.

    4. Mozaik ploščice za kuhinjo

    Mozaik ploščice za kuhinjo
    Mozaik ploščice za kuhinjo so pogoste predvsem na steni, redkeje tudi na pultu. 

    Mozaik ploščice za kuhinjo postajajo vse bolj popularna, čeprav je to relativno nov trend zadnjih nekaj let. Z mozaik ploščicami za kuhinjo se oblaga predvsem stene. Običajno se jih polaga v ekspresivnih in barvitih vzorcih, kar prostoru doda piko na i. Redkeje se mozaik ploščice za kuhinjo uporablja na površinah pulta. Tako kot mozaik ploščice za kopalnico bo zaradi številnih fug tudi mozaik na pultu težko čistiti. V kuhinji je to pravzaprav še bolj naporno, saj je kuhinjski pult ves čas umazan. Mozaik ploščice za kuhinjo boste velikokrat polili, med fugami pa se bodo nabirali koščki hrane in drobtine. Če se vseeno odločite za to sicer zelo estetsko in elegantno izvedbo pulta, sledite navodilom, ki smo jih navedli že pri mozaik ploščicah za kopalnico v prejšnjem odstavku. 

    5. Mozaik ploščice - cena na m2

    Cena mozaik ploščic je sicer nekoliko višja od običajnih keramičnih ploščic standardnih dimenzij, prav tako je nekoliko več dela tudi pri polaganju oz. montaži. Na ceno mozaik ploščic za kopalnico ali kuhinjo vsekakor vplivajo različni dejavniki: velikost ploščic, material mozaika, barve, teksture, oblika in podobno. Če upoštevamo, da boste za keramične ploščice standardne velikost 30 x 30 cm odšteli približno 18 - 20 €/m2, je okvirna cena povprečnih mozaik ploščic 25 - 35 €/m2, kar se recimo enači z okvirno ceno keramičnih ploščic večjih dimenzij (80 x 80 cm ali 30 x 100 cm).

    Mozaik ploščice za kuhinjo ali kopalnico pa lahko tako kot vsaka keramika v ceni močno variirajo. Na tržišču boste našli cenovne razpone vse od 25 - 100 €/m2. Pri tem se je pomembno zavedati, da pri keramiki nad 40 €/m2 pogosto plačujemo le znamko, nikakor pa ne kvalitete. Pred nakupom se zato dobro pozanimajte o vseh možnostih, ki so vam na voljo. 

    Strokovni članek 9853
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ploščice?

    Imamo kar 717 izvajalcev za področje Ploščice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 717 izvajalcev za področje Ploščice
    10
    1

    CERCAMP trgovina in posredništvo d.o.o.


    10
    9

    ELVAZ Elvedin Kamenjašević s.p.


    10
    3

    Bernarda Sojer s.p.


    10
    6

    Keramičarstvo Rajko Fortuna s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane