Za področje

    Pravilna izvedba kopalnice: fugirna masa, lepilo za ploščice in hidroizolacija

    Članek je koristil že 16296+ uporabnikom
    Ali vaša kopalnica kliče po prenovi? Si želite novo kopalnico, ki vam bo služila vrsto let? Če se lotevate prenove kopalnice ali izvedbe nove kopalnice, morate biti seznanjeni s potekom del. V pričujočem članku vas želimo opozoriti, na kaj morate biti še posebej pozorni: hidroizolacija kopalnice je ključnega pomena, prav tako pa izbira primerne fugirne mase in lepila.
    Strokovni članek 16296
    polaganje ploscic
    Imamo kar 1679 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo:

    1. Kako poteka pravilna izvedba kopalnice

    Po izvedbi vseh vodovodnih, kanalizacijskih in gradbenih del so na vrsti keramičarska dela, ki morajo biti izvedena po sistemu in pravilih, ki bodo kasneje omogočala uporabo kopalnice brez nevšečnosti.
     
    Keramičarska dela so sestavljena iz petih delov, ki skupaj dajo najboljše rezultate, in sicer:
    1. Priprava površine za polaganje ploščic
    2. Hidroizolacija površin, ki bo zaščitila beton pred neljubim pronicanjem vode
    3. Lepljenje ploščic s kakovostnim in primernim lepilom
    4. Fugiranje z barvno, proti vodi in  plesni obstojno fugirno maso
    5. Tesnjenje vodoravnih, navpičnih in naklonskih stikov
    Pri izbiri proizvodov morate upoštevati vse sisteme in certifikate za določena področja izvedbenih del. Velikokrat se zgodi, da kupimo proizvode, ki niso primerni za določen namen. 
    Distančniki
    Distančniki so nujen del opreme za polaganje ploščic.

    2. Priprava na polaganje ploščic

    Zelo pomembna je pravilna priprava površine, saj brez tega še tako natančno polaganje ploščic ne bo imela takšnega učinka, kot bi ga lahko imelo sicer. Najprej moramo preveriti, kako ravna so tla in v kakšnem stanju je estrih. Če je estrih zelo slab, priporočamo, da izvedete novega, saj po polaganju ploščic to ne bo več mogoče. Nato preverite enakomernost podlage, torej estriha. Sledi brušenje estriha, s čimer s površine odstranimo ostre delčke in morebitne grude. Pri brušenju moramo biti pozorni na dele površine, za katere smo med pregledom ravnine tal ugotovili, da so višji od drugih. Te dele še dodatno zbrusimo. Isto postopek velja tudi za stene; preden začnemo polagati ploščice na stene, moramo preveriti in sanirati površino.
    Površine, na katere bomo polagali ploščice, morajo biti stabilne, neporozne in primerno vlažne za dober oprijem. Po potrebi saniramo s proizvodi linije Sika MonoTop za sanacije.

    3. Hidroizolacija kopalnice

    Sledi hidroizolacija kopalnice. Vsako kopalnico moramo dobro izolirati, zato da v primeru zastajanja vode ne pronica skozi estrih do nosilne medetažne plošče oziroma do nosilne stene. Če se to zgodi, lahko pričakujemo proces oksidacije jeklene armature v armiranem betonu in začne se proces rjavenja oziroma korozije jekla, kar ošibi nosilno konstrukcijo. Hidroizolacije pa nam ni treba izvesti povsod, pač pa samo na tistih mestih, ki bodo dejansko v stiku z vodo - kad in tuš, pri čemer vedno izoliramo nekoliko širše območje od dejanskega. Pri izvedbi hidroizolacije moramo uporabiti dvokomponentno cementno malto za fleksibilno hidroizolacijo in zaščito betona. Le tako bomo učinkovito onemogočili vdor vlage v betonsko površino. 
    Hidroizolacija kopalnice
    Hidroizolacija kopalnice je nujna v predelu tuša in banje.

    4. Polaganje ploščic

    Ko je površina pripravljena, lahko začnemo s polaganjem ploščic. Na podlago najprej nanesemo cementno malto, nato pa položimo prvo ploščico. Pri tem si pomagamo s plastičnimi distančniki, ki uravnavajo razmik med ploščicami, in z lesenimi ali gumijastim kladivom, s katerim ploščice pritrdimo na cementno podlago. Nadaljujemo, dokler ni položena celotna kopalnica. Pred začetkom polaganja je priporočljivo sestaviti načrt polaganja ploščic, da vidimo, kako se bodo iztekle ob stenah in odtokih ter katere ploščice bomo morali rezati.

    Dober keramičar si bo vedno preračunal, kje začeti polagati, da je rezanja čim manj in so vse keramične ploščice približno istih velikosti - tudi tiste, ki so odrezane. Takšna kopalnica je daleč najbolj estetska.
    velikost ploščice
    Za estetsko polaganje velja polaganje, kjer so vse ploščice čim bolj enakomerno velike. 

    5. Lepilo za ploščice

    5.1 Lepilo za ploščice velikega formata

    Trenutno so v modi veliki formati ploščic, ki zahtevajo specifično vrsto lepila, saj je lastna teža ploščic večja od klasičnih dimenzij. Primerno lepilo za ploščice velikega formata je npr. SikaCeram® linije z oznako (C2TE-S1). Normalna velikost ploščic zahteva lepilo SikaCeram® linije z oznako (C2TE), kar je minimalna oznaka za lepila, s katerimi polagamo ploščice v kopalnicah in vlažnih prostorih.

    5.2 Lepilo za ploščice je odvisno od materiala

    Pri sami izbiri lepila se moramo zavedati, da različni materiali ploščic, kot so granit, porcelan, marmor, mozaik in drugi zahtevajo specifična lepila. Lepilo za ploščice iz kamen ali keramičnega mozaika nikakor ni isto.  Pri polaganju ploščic po sistemu ploščica na ploščico uporabljamo lepilo SikaCeram® linije z oznako (C2TE-S1).

    6. Fugiranje ploščic

    Sledi fugiranje ploščic. Če smo vse prej našteto pravilno izvedli, to ne bi smel biti problem. Pri izbiri SikaCeram® fugirnih mas, ki so različnih barv, moramo upoštevati, da so te odporne proti vlagi, obrabi in proti nastanku plesni. Z dodatkom SikaCeram® LatexGrout se izboljša učinkovitost, prilagodljivost in vodoodpornost cementnih fugirnih mas SikaCeram® z oznako (CG2). Ko izberemo vrsto in barvo fugirne mase, začnemo s fugiranjem. Fuge morajo biti dovolj velike, da omogočajo raztezke materiala zaradi temperaturnih razlik, pri večjih prostorih (več kot pribl. 12 m2 tlorisne površine) pa moramo predvideti tudi dilatacije.
    Dilatacije so posebne prekinitve med ploščicami, zapolnjene z drugačno (dilatacijsko) elastično maso, ki omogoča dodatne raztezke materiala.

    7. Tesnjenje stikov

    Pomembno je, da čisto na koncu dobro zatesnimo tudi vse stike med ploščicami in sanitarno opremo. Zatesniti moramo stike med kabino za prhanje in banjo, kjer stika s tlemi in stenami, prav tako moramo zatesniti stik med umivalnikom in steno. Ob izrazito agresivnem drgnjenju med čiščenjem se lahko masa poškoduje in odstopi, kar lahko vodi v uhajanje vode iz tuša na tla. V tem primeru moramo tesnjenje čim prej popraviti. Pri tesnjenju stikov moramo uporabiti proizvode, ki so odporni proti plesni in ostalim vplivom iz okolice ter UV svetlobi. Lahko izberete izdelke iz linije Acesil®.
     
    Tesnjenje stikov
    Tesnjenje stikov se izvede čisto na koncu.
     
    Strokovni članek 16296
    Avtor: SIKA sistemi za lepljenje in tesnenje, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Keramičar, Keramičarstvo?

    Imamo kar 1679 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1679 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo
    10
    2

    KERADOM Žiga Roj s.p., keramičarstvo


    9.3
    6

    GRADBENIŠTVO STEFAN MILOŠEVIĆ S.P.


    10
    12

    K & L, d.o.o.


    9.3
    6

    JAZ BOM, Aksentije Gajović s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane