Za področje

  Kopalnica - ploščice do stropa, da ali ne?

  Članek je koristil že 14252+ uporabnikom
  Pogosto vprašanje, ki se mnogokrat pojavlja pri opremljanju in oblikovanju kopalnice ali določenega drugega prostora, je povezano z dilemo glede višine polaganja keramičnih ploščic. Ali bodo keramične ploščice položene do stropa ali le do določene višine, je odvisno predvsem od želje naročnika in namembnosti prostora. Višina polaganja ploščic naj bo skrbno izbrana glede na značilnost prostora. Za vas smo v nadaljevanju zapisa strnili poglavitna dejstva glede višine polaganja keramike v kopalnici.
  Strokovni članek 14252
  Keramika do stropa
  Imamo kar 681 izvajalcev za področje Ploščice:

  1. Kopalnica - ploščice so stropa ali ne?

  Sodobna kopalnica - ali kopalniške ploščice položiti do stropa ali ne? Dobra novica je, da se res ne morete napačno odločiti! Lahko pa sprejmete odločitev, ki najbolj ustreza vašim potrebam in prioritetam. Če veste, kaj je za vas pomembno, se lahko lažje odločite. Morate gledati na stroške ali vas zanima razkošje za vsako ceno? Ali pa je odgovor nekje vmes.

  Upoštevaje stroške lahko polaganje kopalniških ploščic razvrstimo v tri razrede. Večja kot je kvadratura ploščic, višji je strošek. Logično!  Vendar je treba upoštevati tudi nekatere druge dejavnike. Te razčlenimo za vas v nadaljevanju.

  kopalnica.jpg
  Kombinacija keramičnih ploščic različnih oblik ter mestoma sten brez obloge, ustvarja ritem in teksturo v kopalniškem prostoru.

  1.1 Kopalnica - ploščice samo po tleh - najcenejša možnost

  To je pogosta izbira v prvih domovih, ko je treba paziti na proračun. Vaša prioriteta v tem primeru je lepa kopalnica, ploščice pa boste položili samo po tleh, da bodo stroški čim nižji. Ker bo velik del sten v kopalnici brez keramičnih oblog, bo treba stene obdelati in pobarvati. Tudi to je strošek, vendar precej nižji kot polaganje ploščic. Z barvo lahko v kopalnici ustvarite tudi bolj dramatičen, izrazit slog, saj lahko barvo, ko vam ne ustreza več, preprosto zamenjate. Nizki stroški ne pomenijo, da se morate odpovedati estetiki in stilu!

  Kopalnice z minimalnimi oblogami iz keramičnih ploščic so v zadnjih letih tudi v trendu. Saj so kopalnice danes pogosto del skupnega prostora spalnice.

  1.2 Ploščice za kopalnico - "cokel"

  Druga možnost za stenske ploščice za kopalnico je t. i. "cokel", kar preprosto povedano pomeni, da se ploščice za kopalnico položijo po tleh in cca. 10 cm po steni. Takšna rešitev znatno olajša čiščenje kopalniških tal, saj s čistilno metlo ne moremo umazati spodnjega dela stene. Drugi del stene je lahko pobarvan s pralno stensko barvo. Takšna rešitev je še posebej dobrodošla v dnevnih straniščih, kjer bi polaganje kopalniških ploščic do stropa predstavljalo le nepotreben strošek, obenem pa si želimo tla dnevnega stranišča redno in hitro očistiti.

  1.3 Kopalnica - ploščice do višine pasu - srednja cenovna možnost

  Retro kopalnica - ploščice so se v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja pogosto polagale do višine pasu. Takrat so bile popularne tudi okrasne obrobne ploščice za kopalnico. Danes ta varianta ni več v trendu, se pa uporablja v otroških kopalnicah iz praktičnih razlogov.  

  kopalnica-ploscice.jpg
  Na trgu je danes na voljo res široka izbira keramičnih ploščic vseh velikosti, barv in oblik.

  1.4 Kopalnica - ploščice do stropa - višja cenovna možnost

  Sodobna minimalistična kopalnica - ploščice se danes pogosto polagajo od tal do stropa. Ta slog je zagotovo najbolj luksuzna možnost in rezultati so lahko popolnoma osupljivi. To pa je na žalost tudi najdražja opcija, vendar bo vaša kopalnica čez 10 let videti enako dobro kot prvi dan. Ploščice so odporne in s polaganjem ploščic od tal do stropa se boste odločili za visokokakovostno prenovo kopalnice, ki bo prestala preizkus časa.

  2. Kopalnica - ploščice do stropa - prednosti

  Ustvarja občutek razkošja in sloga. Kopalnice so postale osebno zatočišče, prostor sprostitve in niso več zgolj funkcionalni prostor, zato obstaja želja, da bi bil ta prostor lepo in kakovostno urejen.  

  Kopalnica je videti večja, zato je keramika do stropa odlična izbira tudi za majhne kopalnice.

  Odpravite stroške barvanja tako zdaj kot v prihodnosti. Pobarvati boste morali samo strop. 

  Taka kopalnica/kopalniške ploščice so enostavne za vzdrževanje, vaša luksuzna kopalnica pa bo enostavno ohranila svoj videz tudi po dolgih letih uporabe.

  brez- keramike.jpg
  Sodobne kopalnice danes pogosto sploh nimajo stenskih oblog iz keramike, celo tla v kopalnici so lahko iz lesa.

  3. Kopalnica - ploščice do stropa - slabosti

  Visoki stroški. Materiali in delo za polaganje ploščic so precej višji kot pri enostavno prebarvanih stenah. S tem, da so enostavno prebarvane stene (brez vodoodpornih premazov) zelo občutljive in jih je težko očistiti. 

  Taka kopalnica/ploščice so lahko videti klinično in hladno. V kolikor barve in sloga keramičnih ploščic ne izberete preudarno, bo lahko videz kopalnice na koncu precej oster in neprivlačen. Predlagamo, da poiščete arhitekta ali notranjega oblikovalca ali se namenite v za to specializirane salone, kjer vam bodo pomagali pri izbiri ploščic, da se izognete temu izidu.

  Krive stene. V starejših domovih je oblaganje sten s keramičnimi ploščicami, še posebej velikega formata lahko problematično, saj stene pogosto niso ravne in enakomerne. Če so vaše stene krive, bo lahko njihova izravnava precej povišala stroške vaše obnove.

  4. Kopalnica - cena za plošice

  Cena za kopalniške ploščice je načeloma ista kot cena za talne, če boste za tla in strop izbrali isti tip ploščic. Večina kupcev se odloči za to možnost. Sicer za tla obstajajo tudi protizdrsne, ki so nekoliko dražje, pri izbiri stenskih kopalniških ploščic pa je cena najbolj odvisna od proizvajalca in formata ploščic. Osnovni razred za ploščice za kopalnico je med 20 in 40 evrov, srednji cenovni razred med 40 in 60 evrov, višji cenovni razred pa 60 in več. Cene ploščic za kopalnico znanih oblikovalcev lahko tudi presežejo 100 evrov.

  Strokovni članek 14252
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 681 izvajalcev za področje Ploščice:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 681 izvajalcev za področje Ploščice:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene
  Brez provizij
  Imamo kar 681 izvajalcev za področje Ploščice
  10
  3

  ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


  10
  4

  DM GRADNJE, DRAGAN MARINKOVIĆ S.P.


  9.1
  0

  Vodoinstalacije Šimić, Alen Šimić s.p.


  10
  24

  HALEX Halil Krasniči s.p.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje PLOŠČICE?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane