Za področje

    Zunanje ploščice - imitacija kamna z videzom prave skale

    Članek je koristil že 1815+ uporabnikom
    Kamen je eden najbolj obstojnih materialov, zaradi česar ga mnogi pri urejanju okolice radi uporabljajo kot osrednji gradnik. Nikjer ni potreba po trdoživem, odpornem in trdnem materialu večja, kot prav zunaj, kjer mora material kljubovati vsem mogočim vremenskim razmeram. Vendar pa si zaradi izjemno visokih cen pravi kamen lahko privoščijo le redki – a brez skrbi, na voljo so zunanje ploščice z imitacijo kamna, ki je videti isto kot prava skala!
    Strokovni članek 1815
    zunanje ploscice imitacija kamna bazen
    Imamo kar 722 izvajalcev za področje Ploščice:

    1. Zunanje ploščice – imitacija kamna še nikoli ni bila tako natančna

    Verjetno se sprašujete, kaj točno zunanje ploščice z imitacijo kamna sploh so. Gre za keramiko s tiskom, ki zelo natančno posnema videz kamna. Podobnost je celo takšna, da niti izkušeni arhitekti ne znajo takoj povedati, ali gre za pravi kamen ali za keramiko. Zunanje ploščice z imitacijo kamna imajo strukturno obdelano in barvano površino na način, ki daje vtis prave skale oziroma kamna. Ker gre za strukturno obdelavo in ne ločen sloj, ki bi ga z lepili naknadno prilepili na ploščico, se potisk ne more sneti ali odluščiti s ploščice. 

    Zunanje ploščice - imitacija kamna
    Če želite pridih rustikalnega, si omislite zunanje ploščice - imitacija kamna spominja na francoske terase starih dvorcev. (vir: AtlasConcorde)

    2. Talne zunanje ploščice – imitacija kamna ima številne prednosti

    2.1 Zunanje ploščice – imitacija kamna je trdna kot skala 

    Čeprav nobena keramika ni tako trdna kot prava skala, gre vseeno za zelo obstojen in trden material, ki bo uspešno kljuboval še tako velikim mehanskim obremenitvam. Keramika se ne bo poškodovala, če boste po njej premikali kovinsko pohištvo, prav tako se ne bo poškodovala ob močnejših udarcih. Zunanje ploščice so vsaj še enkrat toliko debele od notranjih, poleg tega pa je receptura za njihovo proizvodnjo tudi nekoliko drugačna, zato lahko rečemo, da gre za dobre in kakovosten material, ki se lahko po svoji trdnosti uspešno primerja s pravim kamnom. 

    2.2 Odpornost proti vremenskim razmeram

    Keramika odlično kljubuje še tako hudim vremenskim razmeram, pa naj gre za močen naliv, točo ali sneg. Pomembno je le, da med ploščicami načrtujemo dovolj velike fuge (vsaj 5 mm), vsakih nekaj metrov pa predvidimo dilatacijo, saj s tem omogočimo raztezanje materiala. Raztezanje materiala je popolnoma naraven proces, skozi katerega gre vsak material, nastane pa zaradi temperaturnih razlik in vlažnosti. Z dovolj gostimi dilatacijami bomo preprečili razpokanje ploščic zaradi nezmožnosti raztezanja. 

    Dilatacije lahko izvedemo v isti barvi kot fugirno maso ali pa jih prekrijemo s kovinsko letvico. 

    2.3 Zunanje ploščice – imitacija kamna za enostavno čiščenje

    Ker keramika ni tako porozna kot pravi kamen, je bolj odporna na kemikalije in zato ne zahteva zapletenega čiščenja. Načeloma zadostuje, če jo umijemo z vlažno krpo in detergentom, madeži pa se ne vpijajo v površino. Zaradi neporoznosti boste imeli v primerjavi s kamnom prav tako precej manj težav s plevelom, saj se bodo semena veliko težje namestila na keramično površino. 

    Ploščice - imitacije kamna
    Keramika z imitacijo kamna je odlična alternativa pravemu kamnu, ki je izjemno drag. (vir: AtlasConcorde)

    3. Protizdrsnost keramike

    Za zunanje ploščice je zelo pomembno, da so protizdrsne, saj so ves čas izpostavljene vremenu – to pomeni, da so pogosto mokre ali vlažne, zato je nevarnost zdrsa resnično velika. Faktor zdrsnosti označujemo z R. Večji, kot je faktor R, boljša je protizdrsnost ploščic, kar pomeni, da nudijo boljšo oprijemljivost. 

    Za zunanje ploščice – imitacija kamna ali navadna keramika, to tukaj ne igra nobene vloge – se priporoča R11 ali R12. Manj od tega ni priporočljivo, saj ne nudi zadostne protizdrsnosti, več od tega pa ni potrebno, poleg tega pa ploščice s faktorji nad R14 dražje ter običajno namenjene le javnim objektom s posebnimi zahtevami, (npr. proizvodnim obratom s posebnimi zahtevami) zato se v navadnih trgovinah sploh ne prodajajo. 

    4. Ploščice - imitacija kamna tudi v bazenu

    Če se odločite za izvedbo zunanjega bazena, imate več možnosti obdelave bazenske površine oziroma zaključnega sloja. Poleg standardne plastične folije obstajajo tudi bazeni s keramiko, ki jih lahko najpogosteje vidite v javnih kopališčih. Takšni bazeni so sicer dražji od bazenov s folijo, vendar pa še vedno neprimerno cenejši od bazenov, obloženih s pravim kamnom, ali od bazenov z vidnim betonom. Alternativa omenjenim bazenom je ravno bazen s keramičnimi ploščicami z imitacijo kamna. Enostavna in cenovno ugodna rešitev, ki deluje zelo estetsko. 

    Če ste naveličani standardne bazenske keramike, je lahko keramika v imitaciji kamna odlična rešitev, ki bo vašemu bazenu dodala pridih luksuza, primerljivega s starodavnimi rimskimi bazeni. 
    Zunanje keramične ploščice
    Keramične ploščice v imitaciji kamna se lahko iz interierja nadaljujejo proti zunanjosti. (vir: AtlasConcorde)

    5. Stenske ploščice - imitacija kamna tudi na vertikalnih površinah

    S keramičnimi ploščicami pa lahko seveda obližite tudi vertikalne oziroma stenske površine. Zelo priljubljen motiv urejanja okolice so pergole pod kamnitimi zidovi ali zunanji žar ali celo kamin, izdolben v zid. Ker je kamniti zid precej drag za izvedbo, so dobra alternativa prav keramične ploščice – imitacija kamna bo na vašem vrtu pričarala luksuzno vzdušje. 

    6. Ploščice – imitacija kamna je znatno cenejša od pravega kamna

    Ploščice v imitaciji kamna so vsaj 3x cenejše od plošč iz pravega kamna. Odvisno seveda, za kateri kamen gre, a cene pravih kamnov se pri 120 EUR/m2 šele začnejo. Za zunanje ploščice v imitaciji kamna boste odšteli približno 30 - 40 EUR/m2, pri čemer cena variira od dimenzij ploščic in proizvajalca. Zapomnite pa si, da višja cena ne pomeni nujno tudi boljše kakovosti, zato ne nasedajte pretiranim cenam nekaterih salonov keramike. 

     

     

     

    Strokovni članek 1815
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ploščice?

    Imamo kar 722 izvajalcev za področje Ploščice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 722 izvajalcev za področje Ploščice
    8.9
    2

    DŽANKIĆ-BAU, gradbene storitve, d.o.o.


    10
    3

    Gradbena Hiša Mlakar, Miha Mlakar s.p.


    9.4
    7

    Pečarstvo in druge storitve, Danijel Majcen s.p.


    8.9
    26

    Hišniške storitve, Momčilo Bulić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane