Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Cena dela in gradbenega materiala pri gradnji hiše

    Članek je koristil že 21160+ uporabnikom
    Ko primerjamo ponudbe za gradnjo hiše, lahko opazimo, da izvajalci v posameznih postavkah v popisih del navajajo le skupno ceno, brez posebej zapisane cene dela in materiala. Kašna pa je dejanska cena dela in cena materiala pri gradnji hiše?
    Strokovni članek 21160
    Cena gradbenega materiala je okrog 60%, ostalo pa transport in delo.
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Cena gradnje, če gradbeni material nabavimo sami
     
    Veliko je posameznikov, ki v želji po prihranku nameravajo sami nabaviti gradbeni material. Vendar boste na tak način le težko kaj prihranili. Zakaj? Razloga sta dva. Kot zasebnik boste plačali 22% davek na dodano vrednost, med tem ko bi izvajalec plačal le 9,5% davek pri nabavi materiala , saj je ponudnik storitev. Drugi razlog je v tem, da imajo izvajalci kot stalne stranke večje popuste pri trgovcih, ki boste jih sami težko dosegli.
     
    Cena materiala in dela pri izvajalcih
     
    Cena, ki vam jo gradbena podjetja podajo v ponudbi za vašo novogradnjo, je sestavljena iz treh pomembnih sklopov: cena dela, cena materiala in cena transporta. Seveda je pri gradnji najdražji material. Opredelili smo cene dela in materiala pri treh najpomembnejših sklopih: splošna gradbena dela, zaključna gradbena dela in inštalacijska dela. Za vašo boljšo predstavo smo naredili izračun stroškov za povprečno hišo z vgradnjo materialov srednjega cenovnega razreda, velikosti 150 m2, katere strošek gradnje na ključ je bil 980 EUR/m2 ali 147.000 EUR.
     
    Splošna gradbena dela
     
    Splošna gradbena dela, ki zajemajo izkop gradbene jame, betoniranje, zidanje in postavitev ostrešja,  znašajo okrog 30% celotne investicije, v našem primeru torej 44.500 EUR.
    Za splošna gradbena dela cena materiala znaša 62%, torej 27.600 EUR, cena dela znaša 27%, torej 12.000 EUR, cena transporta pa 10% 4.450 EUR.
     
    Zaključna gradbena dela
     
    Zaključna gradbena dela zajemajo estrihe in omete, suho montažo, polaganje talnih oblog, parketa in ploščic ter slikopleskarka dela, njihova vrednost je 40% celotne investicije, v primeru gradnje  hiše tako znese 58.800 EUR.
     
    dsc_0042.jpg
     
    Za zaključna gradbena dela cena materiala znaša 65%, torej 38.200 EUR, cena dela znaša 30%, kar pomeni 17.600 EUR, cena transporta pa je manjša, in sicer 5% ali 3000 EUR.
     
    Inštalaterska dela
     
    Inštalaterska dela običajno zajemajo postavitev talnega gretja in toplotne črpalke, električnih in vodovodnih inštalacij. Vrednost inštalacij v celotni investiciji gradnje hiše se giblje okrog 30%, v našem primeru 44.500 EUR.
     
    Cena materiala za inštalaterska dela, ki je nekoliko dražji, je 70% celotne cene za inštalacije, torej 31.200 EUR, cena dela pa znaša 30% ali 13.500 EUR. Transportnih stroškov pri inštalaterskih delih praktično ni.
     
    Naj vas opozorimo, da se razmerja med ceno dela, materiala in transporta pri gradnji hiše lahko spreminjajo. Vrednosti smo za vas navedli informativno, da boste imeli občutek, za kaj pravzaprav plačate pri novogradnji.
     
    colorful_electrical_wires_6_by_fantasystock.jpg
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Gradbeništvo Gorenc d.o.o.

    Pojasnite, katero dokumentacijo potrebuje investitor, da se lahko prične gradnja hiše?

    Za pripravo točno specificirane ponudbe za gradnjo hiše in nadalje dejanski pričetek gradnje objketa, potrebuje investitor pravnomočno gradbeno dovoljenje in dokumentacijo PZI z vsemi pripadajočimi načrti ter točnim popisom del. To je osnova in lahko rečemo obvezna dokumentacija, ki je začetek gradnje objekta.

    Kateri material uporabljate za gradnjo hiše in kako dolgo v povprečju traja gradnja do 3. gradbene faze?

    Hiše, ki jih gradimo pri nas so zidane, za gradnjo uporabljamo opečne zidake, natančneje Porotherm opeko proizvajalca Wienerberger. Težko je točno oceniti časovno obdobje, ki ga potrebujemo da dokončamo gradnjo do 3. gradbene faze, saj je to odvisno od kvadrature hiše in zahtevnosti gradnje, za povprečno enodružinsko hišo lahko rečemo, da gradnja do 3. gradbene faze traja med 2 in 3 meseci.
    g. Franc, Gradbeništvo Gorenc d.o.o.

    Strokovni članek 21160
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    10
    4

    PGP URBANIJA Slavka Urbanija s.p.


    9.4
    24

    HALEX Halil Krasniči s.p.


    9.1
    0

    Z-PROJEKT, GRADBENI INŽENIRING, MATEJ ZADNIK S.P.


    8.5
    17

    GRADTON, storitve d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane