Za področje

    Gradnja hiše na ključ ali delni ključ?

    Članek je koristil že 8585+ uporabnikom
    Po izdelavi celotne projektne dokumentacije se je med procesom izbire gradbenega izvajalca ki bo zgradil vašo hišo, potrebno natančno opredeliti glede gradnje do 3. gradbene faze, gradnje na ključ ali morebiti gradnje na delni ključ. Gradnja do 3. gradbene faze še vedno velja za najpogostejšo izbiro investitorja, za njo pa sledi gradnja na ključ. Kot rečeno, veljata ti dve varianti za najpogostejši izbiri, tretjo opcijo pa predstavlja gradnja hiše na delni ključ, za katero se odloči manjše število investitorjev. V nadaljevanju zapisa smo na kratko obrazložili poglavitne razlike med gradnjo na ključ in gradnjo na delni ključ.
    Strokovni članek 8585
    novogradnja (2)
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    1. GRADNJA HIŠE NA KLJUČ

    V gradnjo hiše na ključ je vključenih vseh 5 gradbenih faz. Prva (I.) gradbena faza zajema pripravo terena, izkop gradbene jame in postavitev temeljev hiše oz. temeljne plošče. Prva gradbena faza je faza, ki je izpeljna neposredno po pridobitvi gradbenega dovoljenja (DGD) in izdelavi celotnega projekta za izvedbo (PZI). Druga (II.) gradbena faza zajema postavitev oz. izdelavo kleti, seveda v primeru, da hiša vsebuje podkletene prostore. Nadalje sledi tretja (III.) gradbena faza, v kateri se postavijo nosilne stene vseh etaž, medetažne plošče in ostrešje hiše, vključena pa so prav tako vsa zaključna krovsko-kleparska dela. Naslednji pogost korak je vgradnja stavbnega pohištva (okna, vrata), ki sodi v t.i. podaljšano 3. gradbeno fazo. Četrta (IV.) gradbena faza zajema izdelavo notranjih in zunanjih ometov (fasade), postavitev predelnih sten in grobo napeljavo vseh potrebnih instalacij. Zadnja faza je peta (V.) gradbena faza, ki vključuje vsa zaključna gradbena dela. med katere sodijo izdelava finih razvodov instalacij, montaža sanitarne opreme, montaža notranjih vrat, zaključna steklarska dela, slikopleskarska dela in polaganje zaključnih talnih in stenskih oblog.

    Gradnja hiše na ključ je vsekakor prava izbira za investitorje, ki se sami soočijo s kopico svojega dela in bi pri gradnji radi prihranili svoje živce. Gradnjo hiše na ključ prevzame eno podjetje (inženiring), ki je posebej specializirano za novogradnjo in ima vključene svoje podizvajalce. Na ta način se boste vi kot investitor izognili dogovarjanjem s posameznimi izvajalci, saj bo za to poskrbelo gradbeno podjetje, vi pa boste prihranili na svojem času. Seveda se je s tovrstnim podjetjem pred pričetkom gradnje potrebno dogovoriti glede najmanjših podrobnosti pri izbiri fasade, stavbnega pohištva, vrste materiala za nosilno konstrukcijo hiše in podobno, da bo sam proces gradnje potekal karseda nemoteno in tekoče. Na takšen način bo vaša novogradnja pripravljena na uspešen začetek del.

    2. GRADNJA HIŠE NA DELNI KLJUČ

    Hiša na delni ključ pomeni z drugo besedo hišo, ki je v četrti (IV.) gradbeni fazi. Gradnja hiše na delni ključ je prava odločitev za vse tiste, ki so v proces gradnje pripravljeni vložiti nekaj svojega časa in nekaj lastne kreativnosti. Vsekakor pa se priporoča, da se zaključnih gradbenih del lotite v primeru, da imate že kar nekaj izkušenj glede polaganja keramike in podobnih opravil. Hišo na delni ključ boste prevzeli v stanju, kjer bodo izvedeni vsi grobi razvodi električnih in strojnih instalacij, izbran sistem prezračevanja in ogrevanja, tla pa bodo zaključena z estrihi (strojnimi tlaki). Tako boste zadolženi za položitev oz. izvedbo finega razvoda vse potrebnih instalacij, montažo sanitarne opreme, montažo notranjih vrat, položitev finalnih talnih in stenskih oblog. Tako so izbira in položitev keramike, parketa (ali druge talne obloge) in vsa zaključna slikopleskarska dela v vaši domeni.

    3. ZA KATERO FAZO SE ODLOČITI?

    Odločitev glede faze gradnje vaše hiše prepuščamo vam. V primeru, da nimate časa in veste, da vas bo proces gradnje spravljal ob živce, vam priporočamo gradnjo hiše na ključ, kjer bo koordinacija z izvajalci vsekakor lažja in enostavna, saj bo za njo poskrbelo eno podjetje (inženiring). V primeru, da se v vas skriva kaj mojstra in imate izkušnje z zaključnimi gradbenimi deli ter imate čas in se vam z gradnjo hiše ne mudi, pa je gradnja hiše na delni ključ prava za vas. Na ta način boste lahko sam svoj mojster, kar vam omogoča nekoliko večjo svobodo pri izbiri materialov, njihovih tekstur in podobno.

    Za konec zapisa je seveda potrebno omeniti še primerjavo glede stroškov. Dejstvo je, da se ljudje še vedno v 90%, glede izbire med gradnjo hiše na delni ključ in gradnjo hiše na ključ, odločijo za slednjo, saj hočejo prihraniti čas, ki je dandanes ob hitrem tempu življenja še kako dragocen. Razlike med stroški gradnje hiše na delni ključ in polni ključ (ključ v roke), pa so na koncu minimalne. V  praksi se velikokrat celo izkaže, da so stroški zaključnih gradbenih del, če hišo prevzamete v 4. gradbeni fazi, velikokrat celo višji, kot v primeru gradnje hiše na ključ, kjer za vsa zaključna dela poskrbi izbran izvajalec.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Interuniverzal Čizmić, gradbeništvo in storitve, d.o.o.o.

    Kdaj se odločiti za gradnjo hiše na ključ, kdaj pa za gradnjo hiše do IV stopnje oz. na delni ključ? Kakšne so prednosti/slabosti?

    Gradnjo hiše na ključ priporočamo strankam, ki se sooočajo s pomanjkanjem časa in bi rade prihranile koordinacijo s podizavajalci, ter si želijo čim hitrejše vselitve. Gradnjo hiše do IV stopnje oz. delni ključ pa priporočamo strankam, ki imajo bolj specifične želje pri dokončanju hiše ali trenutno nižjo finančno sposobnost in posledično hišo dogradujejo v počasnejšem tempu. Glavne prednosti hiše na ključ so torej hitrejša izvedba, manj možnosti, da pride do nepredvidenih stroškov. Edina slabost gradnje hiše na ključ je manj možnosti prilaganja željam stranke v času gradnje, kar pa prednost v primeru gradnje hiše do IV stopnje.

    2. Kakšno dokumentacijo potrebujemo za začetek gradnje hiše?

    Pred nakupom zemljišča morate na upravni enoti pridobiti lokacijsko informacijo, iz katere boste pridobili podatek o zazidljivosti parcele in kakšen objekt in pod kakšnimi pogoji lahko zgradite objekt na izbrani parceli. Morate biti pozorni na max. dovoljeno pozidanost, faktor izrabe, etažnost, naklon strešine itd. Pred nakupom je priporočljivo preveriti stanje bremen kot so hipoteka, služnostne pravice itd. V naslednjem koraku morate urediti projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Projektna dokumentacija vključuje idejno zasnovo, idejni projekt, projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, projekt za razpis, projekt za izvedbo in projekt izvedenih del. Ko je vsa projektna dokumentacija pripravljena, so pridobljena mnenja, plačana taksa in komunalni prispevek boste na upravni enoti oddali Vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pred začetkom gradnje je potrebno še prijaviti na upravni enoti začetek gradnje.
    g.Hasan, Interuniverzal Čizmić, gradbeništvo in storitve, d.o.o.

    Strokovni članek 8585
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    8.6
    0

    Muslioski d.o.o.


    9.2
    0

    GRADBENA HIŠA SKUBIC d.o.o.


    9.3
    2

    ILGRAD podjetje za gradbene investicije in trgovino, d.o.o.


    10
    1

    CGP JAKLIČ, Iztok Jaklič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane