Za področje

    Parcelacija

    Članek je koristil že 4609+ uporabnikom
    Pod pojmom parcelacija razumemo združitev dveh ali več manjših parcel v eno večje ali delitev ene velike parcele na več manjših. Posledica parcelacije je sprememba površine in oblika novo nastalih parcel. V večini primerov pride do delitve parcele z namenom njihove prodaje. S postopkom parcelacije postane del parcele samostojna parcela, s pomočjo katere je omogočena izpeljava pravnega prometa.
    Strokovni članek 4609
    parcelacija
    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. Kdaj je potrebna parcelacija potrebna?

    Parcelacija je potrebna, če želimo večjo parcelo razdeliti na več manjših (npr. za prodajo več manjših parcel), združiti dve samostojni parceli v eno ali preveriti oziroma spremeniti potek parcelne meje. Pojem parcelacija torej označuje vse posege in spremembe v obstoječe ali nove (še neoznačene) parcele. Evidenca novo nastalih parcel se naredi v zemljiškem katastru, kjer se izdela elaborat zemljiške katastrske meritve. Stara številka parcele se pri postopku parcelacije izbriše, saj nastane nova številka parcele. Razlog za izbris stare številke je lažja sledljivost podatkov iz zgodovine parcel.
    Nove parcele se ustvarijo z delitvijo ali združitvijo že obstoječih parcel. 

    2. Naročilo in postopek parcelacije

    2.1 Kdo vloži zahtevek?

    Naročilo za postopek parcelacije vloži lastnik parcele. Če so na parceli različni solastniki, morajo naročilo vložiti vsi skupaj, razen v primeru parcelacije zemljišča pod stavbo, kjer je lahko naročnik solastnik, imetnik stavbne pravice, uporabnik stavbe ali upravnik.

    2.2 Parcelacija in elaborati

    K vlogi za pričetek upravnega postopka parcelacije je obvezno treba priložiti elaborat parcelacije. V primeru izvajanja parcelacije na osnovi dokumenta državnega ali lokalnega organa je treba preveriti skladnost elaborata parcelacije z načrtom parcelacije iz državnega ali občinskega akta. Pri tem se sicer vsem solastnikom ni treba strinjati s takim postopkom, saj se v praksi ta način parcelacije največkrat uporablja pri odmerah cest ter pri izvedbi občinskih in državnih prostorskih planov.

    2.3 Kako je parcelacija prikazana v elaboratu?

    V elaboratu je parcelacije je parcelacija prikazana na sledeč način: prikazane so nove parcele in novi poteki mej ter ostale potrebne sestavine. Če parcelne meje pred postopkom parcelacije še niso urejene, je potreben postopek ureditve meje za tisti del meje, ki se ga dotika nova parcela ali njen del. Parcelacija in ureditev meje se ponavadi izvedeta skupaj na podlagi enotnega elaborata. Enotni elaborat vsebuje podatke iz elaborata o ureditvi meje in parcelacije.
    Parcelacija se lahko opravi navkljub nestrinjanju glede poteka in ureditve mej ali pričetkom sodnega postopka ureditve meja.
    Parcelacija
    Parcelacija vključuje združevanje več manjših parcel v eno, razdruževanje večje parcele na manjše parcele in spremembe parcelne meje.

    3. Kdaj je parcelacija prepovedana?

    Obstajajo primeri, ko parcelacija ni dovoljena oziroma je celo izrecno prepovedana. Prepoved delitve velja za parcele, ki so po namenski rabi uvrščene med gozdna zemljišča, tudi v primeru, ko je del namenske rabe le gozd. Prepoved delitve za gozdna zemljišča je zapisana oz. določena v Zakonu o gozdovih v 6. odstavku 47. člena. Prepoved delitve pa drugače ne velja za ostale geodetske postopke, kot sta izravnava meje in ureditev meje ter za vsa zemljišča, katere solastnik je RS ali občina in za potrebe gradnje javne infrastrukture.

    4. Parcelacija in davek na nepremičnine

    Postopek združitve parcel se največkrat uporabljajo zaradi davka na nepremičnine. Parcelacija tako omogoča občutno znižanje davka na nepremične oziroma osnove za odmerjanje davka, kar je zelo prikladno, če parcel v bližnji prihodnosti ne želite prodati. Še en razlog tiči v lažjem upravljanju s parcelo, saj združena parcela omogoča izvedbo drugih geodetskih postopkov, ki sicer niso izvedljivi. Pri združitvi parcel se včasih na legalen način izognemo plačilu različnih davkov ali pa jih vsaj zmanjšamo.
     
    Strokovni članek 4609
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    10
    2

    Geoprojekt d.o.o.


    10
    2

    Geomnia d.o.o.


    10
    1

    GEO SISTEMI, geodezija, informatika, Samo Lenarčič s.p.


    10
    46

    GEO-OM, Marjan Ocepek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane