Za področje

    Etažna lastnina

    Članek je koristil že 7748+ uporabnikom
    Etažna lastnina je pravni postopek, s pomočjo katerega se posameznikom določi lastništvo nad določenim in odmerjenim delom stavbe in vpis delitve v kataster stavb in zemljiško knjigo. Z omenjenim postopkom določitve etažne lastnine se nadrobno določijo pravice in obveznosti lastnikov stavbe ali delov stavbe, med katere spadata delitev stroškov in način vzdrževanja skupnih delov.
    Strokovni članek 7748
    Na začetku postopka geodet opravi meritve stavbe in pripravi etažni načrt
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. POSTOPEK DOLOČITVE ETAŽNE LASTNINE
    Celotni postopek določitve etažne lastnine je odvisen od začetnega statusa vpisov v katastru stavb in zemljiški knjigi. Na začetku postopka geodet izmeri stavbo in na podlagi meritev izdela etažni načrt oz. elaborat za vpis stavbe v kataster stavb. V prvi fazi se tako izvedejo geodetske storitve, z namenom celovitega vpisa etažne delitve stavbe v kataster stavb. Na podlagi etažnega načrta se izdelajo predpisani elaborati, ki služijo kot podlaga za za vpis etažne delitve in stavbe v kataster.

    Elaborat se v drugi fazi vloži na geodetsko upravo, katera izda sklep o vpisu stavbe v kataster. Stavba je uradno vpisana v kataster stavb šele potem, ko sklep o vpisu stavbe postane pravnomočen. Posamezni deli stavbe, kot so stanovanja, kurilnica, stopnišče in klet, dobijo vsak svojo identifikacijsko številko.

    Nadalje sledi sklenitev sporazuma o ustanovitvi etažne lastnine za vpis v zemljiško knjigo. Ko sklep postane pravnomočen in potrjen s strani Geodetske uprave RS, sledi proces izvedbe pravnih storitev. V tej fazi se sklene sporazum med trenutnim lastnikom stavbe ali večih obstoječih lastnikov. Sporazum služi kot pravna podloga za vzpostavitev etažne lastnine stavbe ter vknjižbo lastninske pravice na posameznih stanovanjih.

    Sporazum se nato podpiše in overi pri notarju, kateri pripravi zemljiškoknjižni predlog in ga vloži na zemljiško knjigo. Okrajno sodišče, na oddelku za zemljiške knjige, nato izda sklep o vpisu etažne lastnine v zemljiško knjigo. Z omenjenim sklepom se vsi posamezni deli stavbe vpišejo z identifikacijsko številko, katero je že prej določila Geodetska uprava RS. Vpišejo se seveda tudi lastniki delov stavbe in solastniški deleži na skupnih delih stavbe. S tem postopkom je etažna lastnina formalno zaključena.

    2. TRAJANJE IN CENA POSTOPKA ZA DOLOČITEV ETAŽNE LASTNINE
    Postopek za formalno ureditev etažne lastnine traja približno 3-5 mesecev, kar je pri večini primerov odvisno od Geodetske uprave, zemljiške knjige in potrebnega časa vseh udeležencev postopka, da se opredelijo glede geodetskega elaborata in o sporazumu o medsebojnih razmerjih in delitvi solastnine v etažno lastnino.

    Cena postopka za določitev etažne lastnine je odvisna od velikosti stavbe in morebitnih pravnih posebnosti v zvezi z določeno nepremičnino. Cena postopka za delitev enodružinske hiše, s pripadajočim zemljiščem, na več stanovanj, se giblje med 750 in 1350€.

    Strokovni članek 7748
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    8.9
    1

    GEO-INFO, Primož Peterka s.p.


    10
    16

    GE8 - GEODETSKE STORITVE, Mateja Simčič s.p.


    10
    32

    Geolinija, geodetske storitve, Janez Mlakar s.p.


    8.9
    4

    TRIBI d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane