Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Zakoličba objekta - zadnji korak pred gradnjo hiše

    Članek je koristil že 16804+ uporabnikom
    Ko ste prejeli gradbeno dovoljenje, je za začetek novogradnje potreben le še en korak. Gradnja vaše hiše se lahko začne takoj po tem, ko zakoličite objekt. Zakoličba objekta je obvezna, pred začetkom gradnje hiše pa jo opravi geodet.
    Strokovni članek 16804
    zakolicba
    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. Kaj je zakoličba objekta?

    1.1 Osnovne informacije o zakoličbi objekta

    Če ste pregledali popis del za gradnjo svoje hiše, ste verjetno opazili, da je med pripravljalnimi deli tudi postavka zakoličba objekta. Zakoličba objekta je geodetska dejavnost, ki je urejena Zakon o geodetski dejavnosti (ZgeoD - /ZGeoD/Ur.l. RS, št. 8/2000). Po Zakonu o graditvi objektov je po izdanem gradbenem dovoljenju treba izvesti zakoličbo objekta. Postopek poteka tako, da geodet pisno obvesti upravno enoto o zakoličbi in navede, na kateri parceli bo izvedel zakoličbo.
     
    1.1Zakoličba objekta in gradbeno dovoljenje.
     
    Zakoličba mora biti taka, kot je navedena v gradbenem dovoljenju. Če gabariti, navedeni v dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD), niso isti kot na dejanski lokaciji, ste v prekršku. Glede na obliko objekta arhitekt določi referenčne točke zakoličbe, ki so navadno na vogalih temeljne plošče ali sten.
    Geodet po zakoličbi izdela tudi zapisnik o zakoličbi objekta, ki poleg podatkov o gradbenem dovoljenju vsebuje tudi druge informacije o investitorju.

    2. Kako je zakoličba videti na terenu?

    Pomembno je, da je zakoličba objekta izvedena pravilno in natančno. Geodet z natančnim geodetskim inštrumentom - teodolitom in GPS napravo določi točke glede na karakteristike objekta. Geodet poleg zakoličbe objekta določi tudi nadmorsko višino pritličja objekta. Z nivelirom zakoličbene linije za novogradnjo temeljne plošče oz. izkop gradbene jame prenese še na pomožne profile, da se zakoličba objekta zavaruje pred izkopom gradbene jame. Profili, ki so običajno leseni, izvajalcem tudi olajšajo gradbena dela.
     
    Zakoličba objekta
    Zakoličba objekta mora slediti gabaritom objekta, ki so navedeni v gradbenem dovoljenju.

    3. Zakoličba: razlika med dejanskim stanjem in projektno dokumentacijo

    Pri zakoličbi novogradnje lahko pride do razlike med tem, kar je bilo navedeno v projektni dokumentaciji in tem, kar je dejansko na terenu. Po navadi so take razlike minimalne, vsekakor pa mora biti zakoličba objekta maksimalno natančno izvedena. Največkrat pride do razlik v višinskih kotah za določene točke, če teren ni bil natančno izmerjen. V tem primeru geodet skupaj z arhitektom in izvajalcem določi nove točke, ki so kompromis oziroma srednja vrednost med obema stanjema.
    Če je prišlo do večjih odstopanj, je treba preveriti, ali je postavitev objekta še v skladu s pogoji soglasodajalcev.

    4. Koliko stane zakoličba objekta?

    Cena za zakoličbo objekta za povprečno enodružinsko hišo se giblje med 300 in 500 EUR. Veliko je odvisno od števila točk. Zakoličba ene točke stane med 30 in 50 EUR, zato je zakoličba bolj razgibane novogradnje višja. Geodet izdela tudi zakoličbeni načrt, običajno pa zaračuna tudi potne stroške, ki so seveda odvisni od vaše oddaljenosti od njegove pisarne.
     
     
    Strokovni članek 16804
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    10
    6

    GEOMAP Matic Podmenik s.p.


    10
    36

    GAMA geodetske storitve, Jože Trunk s.p.


    10
    46

    GEO-OM, Marjan Ocepek s.p.


    10
    4

    Gedeon Hrastnik & Co. podjetje za geodetske storitve, inženiring, svetovanje in trgovino d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane