Za področje

    Komasacija

    Članek je koristil že 4352+ uporabnikom
    Komasacija je geodetska storitev, pri kateri gre za zlaganje zemljišč na določenem območju in njihovo ponovno razdeljevanje med nekdanje lastnike na način, kjer vsak lastnik dobi čim bolj zaokrožena zemljišča. Pri postopku komasacije pridobijo lastniki zemljišč bolj enoten kompleks parcel, vendar se tako velikost kot vrednost parcele ne spremenita. Komasacija je torej postopek, s katerim nastanejo nove samostojne parcele, meje obstoječih parcel pa se spremenijo.
    Strokovni članek 4352
    Pri postopku komasacije nastanejo nove parcele, meje obstoječih parcel pa se ne spremenijo
    Imamo kar 214 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. Komasacija

    1.1 Čemu komasacija?

    Poglavitni nameni komasacije so lažja in bolj gospodarna uporaba lastne nepremičnine, veliko bolj ekonomična izraba prostora in lažje načrtovanje poselitve, lažja izgradnja gospodarske in javne infrastrukture, komasacija pa tudi poveča vrednosti na trgu nepremičnin in navsezadnje tudi lažje sklepanje poslov v zvezi s prodajo, nakupom, oddajo in podobno. Komasacija je torej nujni postopek za primere, kjer je to smiselno, saj so na boljšem vsi udeležensi postopka. 

    1.2 Kdaj se komasacija izvede?

    Komasacija se izvede v primeru, ko posameznik hoče združiti morebitno razdrobljeno lastništvo, pridobiti večjo parcelo, želi na lažji način obdelovati zemljišče in lažje dostopati do svoje parcele. Pri posamezniku je lahko prisotna tudi želja po izpeljavi večjega posega v prostor, kar pa bo imelo posledice v spremembi določenega prostora, s čimer se bo posledično poslabšala možnost uporabe nepremičnin in urejanja prostora. Komasacija pa se velikokrat izpelje tudi na zahtevo državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti.
     

    2. Komasacija in pogoji izvedbe

    Komasacija ima tako kot vsak uraden postopek nekaj pogojev, pod katerimi se jo izvede. Komasacija ima naslednje pogoje: 
     
    - urejenost meje oboda komasacijskega območja
     
    - soglasje lastnikov kmetijskih zemljišč, ki imajo v lasti več kot 80% površine zemljišč predvidenega komasacijskega območja (v primeru komasacije kmetijskih zemljišč)
     
    - soglasje lastnikov stavbnih zemljišč, ki imajo v lasti več kot 67% površine zemljišč predvidenega komasacijskega območja (v primeru komasacije stavbnih zemljišč)
     
    Komasacija z vrha
    Komasacija je postopek ponovne razdelitve razdrobljenih delov parcel tako, da dobijo lastniki enotnejša in večja zemljišča. 

    3. Potek komasacije

    3.1 Naročilo komasacije

    Komasacija je relativno enostavna za naročilo. Naročijo jo lahko stranke, ki sodelujejo pri postopku komasacije in so lastniki zemljišč, ki se nahajajo v komasacijskem območju. Pogodbeno komasacijo lahko naroči kateri koli podpisnik pogodbe o komasaciji, upravno komasacijo pa pristojni državni organ ali organ samoupravne lokalne skupnosti.

    3.2 Komasacija in izvedba

    Uvodni razgovor z naročnikom in ureditev meje
    Komasacija se začne z uvodnim razgovorom z naročnikom, na katerem se ugotovijo potrebe, želje in pričakovanja naročnika. Geodetsko podjetje pridobi vse potrebne informacije za pričetek geodetskih storitev in ocenitev vseh stroškov - tako se lahko komasacija začne. Preverijo se vsi izpolnjeni pogoji kot so meja oboda komasacijskega območja, soglasja lastnikov kmetijskih zemljišč in soglasja lastnikov stavbnih zemljišč. Po uvodnem razgovoru sledi ureditev meje na obodu območja, ki zajema točno določitev komasacijskega območja, ureditev meje in izdelavo elaborata ureditve meje.
     
    Identifikacija trenutnega stanja in izdelava elaboratov
    Nato se komasacija izvaja tako, da je naslednji korak identifikacija prvotnega stanja območja, kjer se izdelata elaborat obstoječega stanja zemljišč in elaborat vrednotenja zemljišč in objektov. Obe vrsti elaboratov sta na vpogled vsem udeležencem komasacije in drugim pravnim ter fizičnim osebam. Upravna enota na koncu potrdi oba elaborata s sklepom.
     
    Priprava elaborata idejne zasnove območja komasacije in nove razdelitve zemljišč
    Priprava elaborata idejne zasnove komasacijskega območja je naslednja faza, kjer je predstavljen novi predlog ureditve komasacijskega območja. Tudi elaborat idejne zasnove je na vpogled vsem udeležencem postopka komasacije, kjer ga na koncu potrdi upravna enota s sklepom. Po potrditvi elaborata idejne zasnove se prične načrtovanje nove razdelitve zemljišč. Elaborat nove razdelitve zemljišč, ki ga zahteva komasacija, vsebuje grafične načrte razdelitve, primerjavo prvotnega in novega stanja območja komasacije. Tudi ta elaborat je na vpogled vsem udeležencem postopka komasacije. Elaborat nove razdelitve zemljišč na komasacijskem območju na koncu potrdi upravna enota s sklepom.
     
    Vzpostavitev nove razdelitve zemljišč in končni elaborat komasacije
    V zadnji fazi komasacija zahteva seveda novo porazdelitev zemljišč. Sledi faza vzpostavitve nove razdelitve zemljišč, kjer se označijo nove meje novonastalih parcel in se z novimi parcelnimi mejami seznani vse lastnike parcel. Geodetsko podjetje na koncu izdela končni elaborat komasacije, ki je strokovna podlaga za uvedbo upravnega postopka evidentiranja komasacije pri Geodetski upravi RS.
     
    Na koncu se s strani geodetskega podjetja, ki je pooblaščeno v imenu lastnikov, vloži zahteva za uvedbo upravnega postopka evidentiranja komasacije. V primeru, da je komasacija pogodbena, se zahtevi priloži še pogodba o komasaciji in izjave vseh lastnikov, ki se strinjajo s potekom novih meja, nastalih s komasacijo.

    4. Kako se komasacija zaključi?

    Komasacija je uradno zaključena, ko Geodetska uprava izda upravno odločbo o evidentiranju komasacije. V odločbi morajo biti vpisane oz. vrisane nove meje parcel, ki so nastale s komasacijo. Geodetska uprava izda odločbo po prejemu pravnomočnega sklepa o vpisu lastninske pravice v zemljiško knjigo na novih parcelah.
     
    Strokovni članek 4352
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 214 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 214 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    8.9
    1

    GEO-INFO, Primož Peterka s.p.


    10
    32

    Geolinija, geodetske storitve, Janez Mlakar s.p.


    8.9
    6

    GEOMAP Matic Podmenik s.p.


    10
    36

    GAMA geodetske storitve, Jože Trunk s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane