Za področje
    Poroterm1

    Sončna elektrarna v praksi: cena, net metering in subvencija

    Zaradi spremembe v načinu merjenja so sončne elektrarne »vroča roba«. Zadnje dneve leta je lovil tudi uporabnik, ki je z nami delil izkušnjo priključitve sončne elektrarne v večdružinski hiši v Zasavju.
    496
    sončna elektrarna
    Imamo kar 289 izvajalcev za področje Sončne elektrarne:

    Zaradi pridobivanja soglasij so se za montažo sončne elektrarne  dogovorili za datum montaže že leto pred samo izvedbo. Vmes so namreč čakali na soglasja in zaključek drugih gradbenih del. Ponudbo podjetja Elbos za 15.658 evrov so potrdili oktobra 2022, montaža je bila 21. septembra 2023. To je sicer mesec kasneje kot načrtovano, je pa imel uporabnik možnost uveljavljanja subvencije Eko sklada v višini 2.500 evrov.

    poraba.jpg
    Dozdajšnja poraba po mesecih. Celotna moč sončne elektrarne je 14,1 kW. Foto: osebni arhiv

    Največja proizvodnja je bila 47 kWh

    Lega sončne elekrarne je vzhod / zahod, pri čemer je večina panelov obrnjena na vzhod. Njena celotna moč je 14,1 kW. 1,21 W je trenutna produkcija v oblačnem vremenu (izmerjeno 29. novembra ob 10:30 zjutraj). Največja dnevna proizvodnja letos je bila 47 kWh, povprečna na začetku zimskega obdobja  v primeru lepega vremena okrog 12 kWh in 4 do 5 kWh v primeru oblačnega. 

    vmesni čas porabe.jpg
    »Vmesni čas« porabe na dan 29. november 2023. Hišo iz l. 1955 so vključno s fasado in izolacijo prenovili v 2022, ogrevajo pa se na toplotno črpalko delno s talnim gretjem in radiatorji.

    Uporabnik bo uveljavljal obračun po »starem« sistemu

    Trenutna »norija« za investiranje v sončne elektrarne ni naključje. Do konca leta 2023 obračun elektrike poteka še po sistemu net meteringa, ki v praksi pomeni neto meritev z letnim izračunom, torej za 12 mesecev. Izračunava se koliko elektrike smo porabili in koliko jo je proizvedla sončna elektrarna. Omrežje (na fotografijah ang. grid) nam glede na trenutne potrebe omogoča bodisi shranjevanje presežka ali porabo elektrike iz omrežja.

    Omrežje v primeru samooskrbe z elektriko služi kot neke vrste shramba, pri čemer investitor v sončno elektrarno dolžan plačuje omrežnino in določene prispevke, ki zavisijo od moči samega odjemnega mesta. Konec leta je tako potrebno poravnati le razliko preveč porabljene elektrike ali viške oddane elektrike prepustiti omrežju. 

    Po novem obračunu, torej po letu 2024, bosta trajanje obračunskega obdobja in način obračuna dobavljene električne energije prosto določena s pogodbo o samooskrbi in v domeni distributerja električne energije. Omrežnina se bo plačevala za vso prevzeto in kupljeno elektriko v tekočem obdobju, ne glede na to, koliko je boste iz lastne naprave vrnili nazaj.

    496
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sončne elektrarne?

    Imamo kar 289 izvajalcev za področje Sončne elektrarne:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 289 izvajalcev za področje Sončne elektrarne
    8.9
    1

    PROINS, strojne inštalacije, d.o.o.


    8.9
    3

    HERCOG, d.o.o.


    10
    8

    Enermont d.o.o.


    8.9
    1

    E-team d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane