Za področje

    Najbolj zelena je tista hiša, ki je že zgrajena | Kragelj arhitekti

    Članek je koristil že 2971+ uporabnikom
    To izjavo pogosto slišimo od strokovnjakov za trajnost, vedno pogosteje tudi od arhitektov in drugih načrtovalcev, šele prav pred kratkim pa so jo končno posvojili tudi odločevalci. Do nedavnega so namreč za trajnostne, navdušujoče in izvirne veljale izključno nove, razburljivo drugačne stavbe. Projekt arhitekturnega biroja Kragelj arhitekti je eden izmed svetilnikov gradnje prihodnosti. Ob pogledu nanj najbrž ne bi nikoli uganili, da gre za prenovo skoraj pol stoletja stare hiše. Je dokaz, da lahko z novimi znanji in tehnologijami iz starejših zgradb ustvarimo najsodobnejša bivališča z vsemi prednostmi novogradenj, ob tem pa bistveno zmanjšamo svoj in njihov energetski ter ogljični odtis.

    izbor in besedilo: Špela Rogel

    Arhitektka Alenka Kragelj Eržen je odraščala v tej hiši na Šujici, ki so jo v 70. letih prejšnjega stoletja zgradili njeni starši. V nasprotju s takrat pogosto gradnjo na podlagi tipskih projektov so za projektiranje svoje hiše najeli arhitekta. Želeli so unikatno, kakovostno in trajnostno grajeno hišo po meri družine in jo tudi dobili.

    Hiša je imela vse prvine, potrebne za kakovostno bivanje, celo po današnjih merilih: odprt bivalni prostor s kuhinjo in jedilnico ter visokim stropom, velike steklene površine od tal do stropa, neposredno povezavo bivalnih prostorov z vrtom ter t. i. Raumplan – tloris z medetažami, ki so družini omogočale lažje povezovanje. 

    Kragelj_S77_16min-1536x1022.jpg
    Arhitektka je hišo prenovila in ukrojila po meri svoje družine, ki se je po dolgih letih življenja v mestu želela preseliti bližje naravi.
    Kragelj_S77_19min.jpg
    Kakovostni temelji in nosilni zidovi stare hiše so ostali – dejansko in simbolično. Vse drugo je popolnoma novo.
    Kragelj_S77_25min.jpg
    Odprt bivalni prostor s kuhinjo in jedilnico ter visokim stropom, velike steklene površine od tal do stropa, neposredna povezava bivalnih prostorov z vrtom.

    Prenova in ne rušitev

    Kako kakovostno je bila zgrajena hiša, pa se je znova potrdilo pred nekaj leti, ko se je arhitektka odločila, da jo bo prenovila, tokrat po meri in za potrebe svoje družine, ki se je po dolgih letih življenja v mestu želela preseliti bližje naravi.

    Starši in trije otroci so si izmenjali mnenja in želje ter skupaj sestavili vizijo novega doma. Ta je seveda vključevala tudi dovolj prostora za njihove najljubše aktivnosti: poslušanje in ustvarjanje glasbe, šport, kulinariko in branje. 

    Za prenovo stare hiše, in ne njeno rušitev, so se odločili iz pragmatičnih razlogov, pa tudi zaradi ohranjanja spomina. Njeni kakovostni temelji in nosilni zidovi so tako ostali – dejansko in simbolično. Vse drugo je popolnoma novo.

    Kragelj_S77_211min.jpg
    Hiša je videti kot novogradnja z izčiščeno sodobno mehko minimalistično estetiko, ki pa temelji predvsem na uporabnosti in praktičnosti.

    Načrtovanje in projektiranje ter izvedba so trajali pičlih 11 mesecev.

    Hiša je videti kot novogradnja z izčiščeno sodobno mehko minimalistično estetiko, ki pa temelji predvsem na uporabnosti in praktičnosti.

    Menjava dvokapne strehe z ravno je ustvarila večjo notranjo višino in volumen hiše. To pa je omogočilo oblikovanje velikih odprtih, zračnih in fluidnih prostorov ter dvoetažnega dnevnega prostora, ki se (kot prej v stari hiši) po zaslugi velikih steklenih površin in odprtin povezuje tudi z vrtom. 

    Kragelj_S77_2min.jpg
    Po zaslugi velikih steklenih površin in odprtin zunanji prostor prehaja v notranjega. 
    Kragelj_S77_24min.jpg
    Menjava dvokapne strehe z ravno je ustvarila večjo notranjo višino in volumen hiše. To pa je omogočilo oblikovanje dvoetažnega dnevnega prostora...
    Kragelj_S77_3min.jpg
    ... in oblikovanje velikih odprtih, zračnih in pretočnih prostorov.

    Zmanjšan energetski odtis

    Hiša je energetsko posodobljena in omogoča udobno bivanje v vseh letnih časih. Ogreva se s pomočjo toplotne črpalke, hladi pa s pomočjo klimatsko aktivnega stropa. Za zaščito pred poletno vročino in zimskim mrazom poskrbijo ustrezen toplotni ovoj stavbe, izolativna stekla in elektronsko vodena zunanja senčila. Stavba ne potrebuje klasične klimatizacije, pozimi pa primerne temperature v prostorih vzdržujeta kamin in talno ogrevanje

    Kragelj_S77_5min.jpg
    15-metrska tartanska tekaška steza v dnevnem prostoru se podaljša v 7-metrski iztek na vrtu.

    Tekaška steza v hiši

    Poleg številnih domiselnih rešitev, ki jih pri nas ne vidimo pogosto (nadsvetloba, zavese namesto vrat, steklena notranja vrata, betonski strop, cementni tlaki), je ena izmed posebnosti notranje opreme 15-metrska tartanska tekaška steza v dnevnem prostoru, ki se skozi skrita vrata podaljša v 7-metrski iztek na vrtu. Vsi družinski člani se namreč ukvarjajo z atletiko, steza pa jim omogoča vadbo v vsakem vremenu. Fizično kondicijo družina vzdržuje tudi v fitnesu, ki je v spodnji medetaži.

    Kragelj_S77_12min.jpg
    Svetlo, čudovito sodobno kopalnico od spalnice ločuje le steklena stena. 
    Kragelj_S77_14min.jpg
    Materiali notranje opreme so bili izbrani tudi z mislijo na praktičnost.

    Svetli prostori s cementnimi (microtopping) in lesenimi tlaki so opremljeni z izjemno lepim belim pohištvom, izdelanim po meri, ki je videti, kot bi se zlivalo s stenami. Ob tudi sicer umirjeni barvni lestvici interierja (bela, svetlosiva, les) pridejo do izraza premišljeno umeščeni, kot umetniške slike uokvirjeni pogledi na očarljivo podeželsko pokrajino in seveda ljudje, ki živijo v hiši.

    Kragelj_S77_7min.jpg
    Belo pohištvo, izdelano po meri, je videti, kot bi se zlivalo s stenami. 
    Kragelj_S77_9min.jpg
    Ob umirjeni barvni lestvici interierja pridejo do izraza premišljeno umeščeni, kot umetniške slike uokvirjeni pogledi na očarljivo podeželsko pokrajino.

    Popolna preobrazba

    Navdušujoča, čudovito sodobna, udobna, energetsko učinkovita in trajnostno zasnovana hiša arhitektke Alenke Kragelj Eržen nam kot svetilnik (po)kaže, kaj lahko dosežemo z domiselno in skrbno premišljeno prenovo namesto novogradnje: popolno preobrazbo, ki ustvarja bivalne razmere po najvišjih sodobnih standardih. In to z velikim prihrankom časa, denarja in predvsem nenadomestljivih naravnih virov ter s pomembnim zmanjšanjem škodljivih vplivov na naše skupno bivališče – naš zeleni planet. 

    Načrti:

    Tloris-pritlicje.jpg
    Tloris pritličja. vir: Kragelj arhitekti

     

    S77-Nacrti-za-objavo.jpg
    Tloris nadstropja. vir: Kragelj arhitekti

     

    S77-Nacrti-za-objavo.jpg
    Vzdolžni prerez. vir: Kragelj arhitekti

     

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Stanovanjska hiša Š77
    Načrt arhitekture/interierja/osvetlitve/: Kragelj arhitekti d.o.o.
    Leto načrtovanja: 2019
    Leto izvedbe: 2020

    Površine: pritličje: 166,39 m2, etaža: 130,83 m2, zunanje terase: 36,73 m2 (strešna terasa); 37,34 m2 (terasa v pritličju)

    Lokacija: Šujica
    Fotografija: Miran Kambič

    Izvajalci:

    Načrt statike: Elea iC

    Materiali:

    Kamin: Imag d.o.o.

    Kuhinja, knjižna omara in kopalniška omarica: Ambius pohištvo d.o.o.

    Ambius pohištvo je družinsko mizarstvo z več kot 33 letno tradicijo. V tem času so zgradili blagovno znamko Ambius, ki predstavlja kakovost in dovršenost izdelkov in v letu 2022 odprli svoj prvi salon kuhinj in interierjev. Oblikujejo celovito rešitev vašega doma in ga opremijo po meri, ki ustreza vašim željam in potrebam. Obiščite jih v njihovem salonu na Celovški 291 v Ljubljani.

    Elektronski naslov: showroom@ambius-pohistvo.si

    Mobilna številka: 031 679 115

    Podjetje Elea iC: 

    " Elea iC je eden izmed največjih ponudnikov interdisciplinarnih projektantskih storitev v Sloveniji. Naša misija je združiti strokovno znanje, kreativnost in dragocene izkušnje, ter z njimi poiskati trajnostne odgovore na pomembna globalna vprašanja in probleme današnjega časa.
    Nabor naših storitev sega od projektiranja konstrukcij, predorov in nizkih gradenj, prek arhitekture, rekonstrukcij, inženiringa, projektnega vodenja in ekologije. Z več kot osemdesetimi visoko usposobljenimi strokovnjaki svojim naročnikom uspešno nudimo storitve, ki so natančno prilagojene njihovim individualnim potrebam, od projektov na ključ do kompleksnih storitvenih verig. "

    logo elea_page-0001.jpg

     

    Galerija:

    Kragelj_S77_24min.jpg
    Igra polnega in praznega ter različnih tekstur na fasadi.
    Kragelj_S77_25min.jpg
    Velika zunanja terasa je dnevna soba na prostem.
    Kragelj_S77_27min.jpg
    Vhod v hišo s sodobnim, izčiščeno oblikovanim nadstreškom.
    Kragelj_S77_28min.jpg
    Ob tem pogledu najbrž ne bi nikoli uganili, da gre za prenovo skoraj pol stoletja stare hiše. 

     

    2971
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane