Za področje
    Top projekti
    priljubljen
    Detajl fasade

    Hiša C.H.I.K_MF arhitektura

    Članek je koristil že 22851+ uporabnikom
    Pomanjkanje ponudbe pritličnih enostanovanjskih hiš na širšem območju Maribora je spodbudilo arhitekta Miho Fujs-a, da je ob pomoči brata - strokovnjaka za trženje, zavihal rokave in pljunil v roke. V času izteka zadnje finančno-ekonomske krize, ki se je močno zrcalila tudi na takratnem nepremičninskem trgu, sta se samoinicativno in z lastno investicijo lotila načrta in izvedbe objekta, v želji, da bi s sodobnim oblikovanjem, kakovostno izvedbo in dostopno ceno, bodočim kupcem omogočila novo kakovost bivanja. Drzen korak za mladega, pravkar diplomiranega arhitekta, sicer dobitnika Plečnikovega študentskega priznanja in študentske Prešernove nagrade.

    Besedilo: Špela Rogel

    Po temeljitem premisleku sta izbrala mirno lokacijo, le nekaj minut od središča Maribora, na stiku med goricami na severu in zgoščeno poselitvijo enodružinskih hiš na jugu. Širše nepozidano območje se je izkazalo kot zelo primerno za nadaljevanje stanovanjske pozidave, saj ima v svoji bližini že zagotovljene najrazličnejše storitve. Konfiguracija terena parcele, ki je pretežno ravninska je botrovala k odločitvi, da se zasnuje pritlična hiša brez arhitektonskih ovir, primerna tudi za starejše oz. gibalno ovirane osebe. Tovrstne ponudbe v tistem času praktično ni bilo zaslediti. Objekt z zaprto finančno konstrukcijo, je bil še v fazi projektiranja in pridobivanja dovoljenj, ko sta ga ponudila na trgu nepremičnin. Bodočim stanovalcem - zanj se je odločil starejši par iz Belgije - se je prodal, še pred začetkom izvedbe, takoj ob pridobitvi gradbenega dovoljenja!

    S svojo zunanjo podobo stanovanjska hiša nikakor ne želi izstopati iz svoje okolice temveč se vanjo vključuje diskretno in spoštljivo.
    S svojo zunanjo podobo stanovanjska hiša nikakor ne želi izstopati iz svoje okolice temveč se vanjo vključuje diskretno in spoštljivo.(foto: Matej Lozar)

     

    Zakonca sta po vsej evropi iskala ustrezen prostor, kjer bi udobno preživela jesen življenja, tudi v sončni Španiji in romantični Franciji. Odločila sta se za Slovenijo, kjer sta, ob čudoviti naravi in visoki kakovosti življenja, našla tudi največ za svoj denar. Med izvedbo sta se aktivno in spoštljivo vključila v proces nastajanja objekta v katerem se izhodiščna zasnova ni spreminjala, zamenjali so se le posamezni materiali in tehnologija, ki so bili zanju bolj ustrezni. Mihi Fujsu in Arhitekturnemu biroju MF arhitektura sta zaupala tudi ureditev interjerja tako, da končni izgled objekta, tako znotraj kot zunaj, ostaja konsistenten z izvorno arhitekturno mislijo.

    Zasebni vhod.jpg
    Ob severno stranico pravokotne parcele ob kateri poteka dostopna cesta je umeščen nižji servisni del objekta. Tam sta tudi glavni vhod in pokrit nadstrešek za avtomobile.(foto: Matej Lozar)

     

    Stanovanjska hiša je umeščena ob severno stranico pravokotne parcele ob kateri poteka dostopna cesta. Proti jugu, kjer sta vrt in najlepša svetloba, pa se odpirajo najlepši in najdaljši pogledi. Tem danostim sledi konceptualna zasnova objekta, ki ga sestavljata podolgovata prostorska volumna različnih višin - bivanjskim in servisnim. Višja, bivanjska lamela, z nizom obeh spalnic ter odprtega dnevnega prostora, jedilnice in kuhinje, se odpira proti lepo urejenem vrtu na jugu, nižji servisni del s predprostorom, kopalnico, pralnico in kabinetom pa je umeščen severno, kjer sta tudi glavni vhod in pokrit nadstrešek za avtomobile.

    Koncept.png
    Koncept zasnove: objekt, sestavljata podolgovata prostorska volumna različnih višin - višjim bivanjskim in nižjim servisnim. Globoka niša, ki se zaje v kompakten volumen po vsej dolžini južne stranice ustvarja nadstrešek, ki poleti preprečuje pregrevanje notranjosti.(avtor: MF arhitektura)
    Tloris pritlične hiše
    Tloris odlikujejo čiste linije, minimalna nosilna konstrukcija in odprti prehodni prostori.(avtor: MF arhitektura)

    Arhitekti zelo dobro vedo, kako pomembno je načrtovanje ne le tlorisa, temveč tudi volumna. V želji, da bi uporabnikom, ponudil visoko kakovostno bivalno izkušnjo, je Miha Fujs bivalne prostore zasnoval z razkošno visokimi stropovi na višini štirih metrov. S to potezo, ki ni bistveno povečala stroškov izvedbe, je dosegel dva izjemna učinka. Prvi je očiten, saj so prostori videti veliko večji, zračnejši in prostornejši, kot so po dejanski kvadraturi. Drugi učinek pa je dosežen zaradi višinske razlike med servisnim delom stavbe (standardne višine dveh metrov in pol) in visokim bivalnim delom stavbe. Le-ta omogoča prehod svetlobe v bivalne in spalne prostore, ne zgolj preko velikih panoramskih sten na južni fasadi, temveč tudi preko pasu nadsvetlobnih oken na severni strani. To omogoča učinkovito naravno preztračevanje in ohlajanje prostorov, z vidika naravne osvetlitve pa še dodatno nadgrajuje bivalno ugodje v prostorih.

    Lesena fasada
    Morebitno strogost objekta odločno prekine globoka niša, ki se zaje v kompakten volumen po vsej dolžini južne stranice in ustvarja nadstrešek, ki poleti preprečuje pregrevanje notranjosti.(foto: Matej Lozar)

     

    Zunanja podoba stanovanjske hiše je izčiščena, sodobno minimalistična vendar nikakor hladna in brezosebna.  Kompaktna podolgovata bela volumna s črnima strehama iz dvojno zgibane pločevine ter črno okvirjenimi okni ne želita izstopati iz svoje okolice temveč se vanjo vključujeta diskretno. Vertikalno členjena enokapna streha večjega volumna se zliva z iztekom goric in linijami vinskih trt v ozadju.

    Fasada
    Intimnost vrta na južnem robu parcele zagotavlja naravni zimzeleni zastor nizkorastočih tis ter krošenj ploščatega javorja. Tisa je zimzelena rastlina, javor pa tudi pozimi obdrži liste in jih odvrže šele spomladi, ko začenjo poganjati novi.(foto: Matej Lozar)

     

    Morebitno strogost objekta odločno prekine globoka niša, ki se zaje v kompakten volumen po vsej dolžini južne stranice in ustvarja nadstrešek, ki poleti preprečuje pregrevanje notranjosti. Poglobljena površina z velikimi panoramskimi okni je oblečena v les, ki daje objektu topel značaj uporabniku pa občutek domačnosti. Elegantno vitke, pokončne letve sibirskega macesna se ob stiku s tlemi pravokotno zalomijo in nadaljujejo v veliko teraso -  skupen zunanji prostor, ki se izteče v cvetoč vrt. Intimnost vrta na južnem robu parcele zagotavlja naravni zimzeleni zastor nizkorastočih tis ter krošenj ploščatega javorja, na vzhodnem pa še kamnita ograja iz gabionov, ki zadrži morebitni hrup.

    Interier
    Bivalni prostori imajo razkošno visoke stropove. Prostori so videti veliko večji, zračnejši in prostornejši, kot so po dejanski kvadraturi.(foto: Matej Lozar)

     

    Hiša C.H.I.K. je fizična manifestacija tega kar lahko nastane, kadar ima arhitekt proste roke in popoln nadzor nad izbiro lokacije, zasnovo in izvedbo. Sam meni, da je tovrsten pristop k arhitekturi prednost, saj je lahko neobremenjeno razvil idejo svojega ideala klasične enodružinske hiše - kot bi jo delal zase. Obenem pa je tudi priložnost pokazati, da je visoko kakovost bivanja možno ponuditi tudi za zelo sprejemljivo ceno.

    Še nekaj tehničnih informacij:

    Konstrukcija

    Konstrukcija ravne strehe je betonska, poševna streha pa ima leseno ostrešje. Klasični način gradnje se je, v primerjavi s ponudbami za montažno izvedbo oz. z drugimi tehnologijami (CLT, isospan...), izkazal kot najbolj ekonomsko vzdržen, čeprav je morda za nekaj mesecev podaljšal izvedbo.

    Lesena fasada

    Izdelana je po meri iz letev sibirskega macesna, letve so predhodno sestavljene v panele, nevidno vijačene na zadnji strani in obešene na ALU odmične profile, ki so sidrani v zid med toplotno izolacijo - kameno volno. Med izolacijo in paneli sta paropropustna folija in zračni sloj. Letve so po prerezu v obliki romba, širina posamezne letve je 4 cm, razmik med letvami pa cca. 1 cm. Rombasta oblika letve optično preprečuje vidni kontakt z notranjostjo fasade oz. folijo. Stranski zaključki lesene fasade pri okenskih špaletah so narejeni iz barvane pločevine v barvi aluminijastih okvirjev oken.

    Detajl fasade
    Poglobljena površina z velikimi panoramskimi okni je oblečena v les, ki daje objektu topel značaj uporabniku pa občutek domačnosti.(foto: Matej Lozar)

     

    Streha

    Izdelana je iz pločevinastih trakov v širini cca. 50 cm, ki so stikovani po sistemu dvojnega zgiba. Trakovi so položeni na bitumenski ločilni sloj in kosmati opaž, debeline 24 mm, pod njimi sta prezračevani sloj in sekundarna kritina. 

    Žlebovi in odtoki

    So skriti v strehi oz. fasadi, žleb je vstavljen v korito sestavljeno iz osb plošč, izdelano je iz razvite pločevine in EPDM gume. Odtoki v fasadi so iz PVC odtočnih cevi, ki so obložene z izolacijo.

    Interjer

    V notranjosti je za zaključno obdelavo sten uporabljen apneno cementni omet, ki je kitan in barvan. Stropovi so iz mavčnokartonskih plošč. Sestav tal nad temeljno ploščo je iz EPS talnih plošč, sistemskih plošč za talno ogrevanje in mikroarmiranega estriha. Končni tlak je parket oz. keramika.

    Stavbno pohištvo

    Posebna pozornost je bila namenjena izboru oken. Z lesenimi okvirji in Alu zaščito na zunanji strani je poskrbljeno, da so okna sodobna, narejena v večjih dimenzijah. Z notranje strani les daje občutek topline, aluminij na zunanji strani pa poskrbi za trajnost oken Troslojno steklo izboljša energijske karakteristike celotnega sestava oken. Proizvajalec AJM je bil najbolj konkurenčen od vseh ponudnikov za LES ALU okna, dela je opravil skrbno in zanesljivo, s tehnologi podjetja smo skupaj razvili posamezne detajle, z izvedbo kitanih stikov steklenih površin se je izgled še izboljšal.

    Projekt

    ime projekta:
    hiša C.H.I.K.

    arhitektura, interjer in zunanja ureditev:
    MF arhitektura, Miha Fujs udia, Lea Korošec mia, Samo Lorber mia

    investitor:
    TMJB d.o.o. in MF arhitektura Miha Fujs s.p.

    fotografija: Matej Lozar
    leto načrtovanja: 2015-2016
    leto izvedbe: 2017-2018
    velikost objekta: 145 m2 + 35 m2 nadstrešek
    etažnost objekta: pritlična
    velikost parcele: 575 m2
    vrednost objekta: 200.000 EUR + ddv

    Ostali projektanti

    načrt gradbeništva:
    Stagrad, Tadej Brodschneider s.p.

    načrt strojništva:
    Biro 23, Dušan Grosek s.p.

    načrt elektrotehnike:
    Pro-Biro, Peter Gajšek s.p.

    gradbeni nadzor:
    VGD, Fadil Kovačević s.p.

    geodezija:
    Geotada d.o.o.

    geotehnologija:
    Gprocom d.o.o.

    Izvajalci

    gradbena dela:
    Gradbeni inženiring, Aleksandar Erkić s.p.

    fasaderska in slikarska dela:
    Slikar Nova d.o.o.

    stavbno pohištvo:
    AJM d.o.o.

    lesena fasada in lesena terasa:
    R LES, Robert Majal s.p.

    ometi:
    Stanko Bezjak s.p.

    estrihi:
    Andrej Domanjko s.p.

    polaganje tlakovcev:
    Tlakovanje Bojan Lešnik s.p.

    okolje:
    Separat d.o.o.

    zasaditve:
    Moga d.o.o.

    strojne inštalacije:
    Proen d.o.o.

    električne inštalacije:
    Elektroinštalacije Peter Golob s.p.

    ograje:
    Ograje Kočevar

    Materiali

    zidaki:
    Unitherm, dobavitelj MIT Gradnje d.o.o.

    izolacija:
    Sympor Silber reflex

    screen senčila:
    Sonal screen

    okna:
    AJM pasiv 90 ALU Modern

    ograja in gabioni:
    Ograje Kočevar

    kamen:
    Pohorski tonalit, Minaral d.o.o.

    kritina:
    Prefa sistem Prefalz

    lesena fasada in terasa:
    Sibirski macesen, R-Les Robert Majal s.p.

    tlakovci:
    Tlakovci Podlesnik, Dekor Prestige

    ograjna vegetacija:
    Tisa, Gaber na ploščatih okvirjih iz bambusa Moga d.o.o.

    Detajl

    Lesena fasada_Hiša C.H.I.K_MF arhitektura

    „Izdelana je po meri iz letev sibirskega macesna, letve so predhodno sestavljene v panele, nevidno vijačene na zadnji strani in obešene na ALU odmične profile, ki so sidrani v zid med toplotno izolacijo - kameno volno. Med izolacijo in paneli je paropropustna folija in zračni sloj. Letve so po prerezu v obliki romba, širina posamezne letve je 4 cm, razmik med letvami pa cca. 1 cm. Rombasta oblika letve optično preprečuje vidni kontakt z notranjostjo fasade oz. folijo. Stranski zaključki lesene fasade pri okenskih špaletah so narejeni iz barvane pločevine v barvi aluminijastih okvirjev oken.“ Miha Fujs udia

    izvedba: R LES, Robert Majal s.p.

    Rombasta oblika letve optično preprečuje vidni kontakt z notranjostjo fasade oz. folijo. Stranski zaključki lesene fasade pri okenskih špaletah so narejeni iz barvane pločevine v barvi aluminijastih okvirjev oken.
    Rombasta oblika letve optično preprečuje vidni kontakt z notranjostjo fasade oz. folijo. Stranski zaključki lesene fasade pri okenskih špaletah so narejeni iz barvane pločevine v barvi aluminijastih okvirjev oken.

     

    Objekt je klasično grajen z armiranobetonsko temeljno ploščo, opečnimi zidaki, betonskimi stebri in vezmi. ALU odmični profili na katere bo pritrjena lesena fasada so sidrani v zid.
    1. Objekt je klasično grajen z armiranobetonsko temeljno ploščo, opečnimi zidaki, betonskimi stebri in vezmi. ALU odmični profili na katere bo pritrjena lesena fasada so sidrani v zid.
    Fasada je obložena s toplotno izolacijo- kameno volno.
    2. Fasada je obložena s toplotno izolacijo- kameno volno.
    Toplotna izolacija je pokrita z paroprepustno folijo, med folijo in lesenimi paneli pa je potrebno pustiti prostor za zračni sloj.
    3. Toplotna izolacija je pokrita z paroprepustno folijo, med folijo in lesenimi paneli pa je potrebno pustiti prostor za zračni sloj.
     Lesena fasada je izdelana po meri iz letev sibirskega macesna, letve so predhodno sestavljene v panele, nevidno vijačene na zadnji strani.
    4. Lesena fasada je izdelana po meri iz letev sibirskega macesna, letve so predhodno sestavljene v panele, nevidno vijačene na zadnji strani.
    Leseni paneli so obešeni na ALU odmične profile, ki so sidrani v zid med toplotno izolacijo.
    5. Leseni paneli so obešeni na ALU odmične profile, ki so sidrani v zid med toplotno izolacijo.
    Letve so po prerezu v obliki romba, širina posamezne letve je 4 cm, razmik med letvami pa cca. 1 cm. Rombasta oblika letve optično preprečuje vidni kontakt z notranjostjo fasade oz. folijo.
    6. Letve so po prerezu v obliki romba, širina posamezne letve je 4 cm, razmik med letvami pa cca. 1 cm. Rombasta oblika letve optično preprečuje vidni kontakt z notranjostjo fasade oz. folijo.

    Galerija

    Spalnica
    Zaradi višinske razlike med servisnim delom stavbe in visokim bivalnim delom stavbe je arhitekt dosegel prehod svetlobe v bivalne in spalne prostore, tudi preko pasu nadsvetlobnih oken na severni strani, kar z vidika naravne osvetlitve še dodatno nadgrajuje bivalno ugodje v prostorih. (avtor: MF arhitektura)

     

    Gabioni
    Na vzhodni stranici parcele, poleg zelenega zastora za intimnost in zaščito pred morebitnim hrupom poskrbi kamnita ograja iz gabionov.(foto: Matej Lozar)
    22851
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane