Za področje

    Športna dvorana Zlatar Bistrica | Studio NOP

    Članek je koristil že 726+ uporabnikom
    V obrobnih mestih Hrvaške, pa tudi drugod, so športne dvorane pomembna središča družbenega življenja. Pogosto so povezane s šolami in gostijo najrazličnejše dejavnosti, od samega športa, preko različnih sejmov, zabav in praznovanj, pa vse do pomembnih kulturnih in političnih dogodkov. Športne dvorane so ob njihovem poudarjenem družbenem pomenu pogosto tudi največje javne zgradbe v krajih, kjer ambiciozne arhitekture večjega obsega praviloma ni, žal pa se njihovi volumni redno rešujejo rutinsko in pragmatično. Arhitekti Studia NOP so v Zlatar Bistrici to navado presekali in se projekta športne dvorane lotil kot urbanistično pomembne naloge, ki krepi lokalno urbano identiteto.

    Izbor in besedilo: Maroje Mrduljaš

    Športna dvorana v naselju Zlatar Bistrica je zgrajena tik ob osnovni šoli, s katero tvorita funkcionalno, a tudi urbanistično celoto. Nova dvorana stoji na mestu pogorele stare športne dvorane s svojim volumnom pa zaključuje oklep šolskega trga, ki ga tako ščiti pred prometom glavne ceste ter mu omogoča bolj intimen značaj.

    glavna-nop-studio-dvorana-zlatar-bistrica.jpg
    Športna dvorana in osnovna šola Zlatar Bistrica, foto: Bosnić, Dorotić

    Neposredno ob trgu je skromna kmetija, zato se v tem okolju lepo prekrivajo življenje izobraževalne ustanove in povsem podeželski prizori. Dvorana je umeščena natančno na mestu denivelacije terena in služi kot most med dvignjenim šolskim trgom ter zadnjim, nižjim delom šolske parcele s športnim igriščem in parkiriščem. Prav topografska in urbanistična lega sta pomembno vplivali na prostorsko zasnovo dvorane.

    sportna-dvorana.jpg
    Stičišče šolskega trga in športne dvorane, foto: Bosnić, Dorotić

    Studio NOP se je teme športne dvorane lotil z mislijo na njeno dostojanstveno družbeno vlogo, pri tem pa ni pozabil na povezavo s šolo in njeno socialno dinamiko. Projekt poskuša uravnotežiti družbeni pomen dvorane s podporo različnim, manj formalnim dogodkom. Ključna pri projektu je ideja o popolnem odpiranju dvorane proti trgu in vzpostavitvi prostorske kontinuitete javnega prostora in dvoranskih tribun. Volumen dvorane proti trgu je skladnega formata in poudarjeno horizontalnih proporcev. Zaradi neravnin ne deluje previsok in se lepo prilega silhueti šolske stavbe.

    notranjost-dvorane.jpg
    Odprtost dvorane proti trgu, foto: Bosnić, Dorotić

    Fasada zgornjega dela stavbe je iz prosojnega polikarbonata, pritličje pa je v celoti zastekljeno, tako da so vse dejavnosti v dvorani vidne s trga.

    steleno-pritlicje-dvorane.jpg
    Zastekljeno pritličje športne dvorane, foto: Bosnić, Dorotić

    Ponoči je dvorana kot velika mestna svetilka, ki osvetljuje trg.

    zunanje-igrisce-zlatar-bistrica.jpg
    Svetlobni učinek športne dvorane ponoči, foto: Bosnić, Dorotić

     

    Namesto da bi tribune obravnavali kot tehnični problem, jih je Studio NOP interpretiral kot razširitev javnega prostora. So del notranje krajine in delujejo kot veliko urbano stopnišče, skozi katero se trg preliva v dvorano. A ne gre le za monumentalno urbanistično rešitev. Tribune so v celoti obložene z lesom, tako da so med odmori primerne tudi za igro in počitek šolarjev. Tako kot notranjost sledi logiki javnega prostora, tudi zunanjost dvorane obdaja sistem stopnic in klančin, ki povezujejo trg, parkirišče in športna igrišča.

    parking.jpg
    Prostrano parkirišče športne dvorane, foto: Bosnić, Dorotić

    Glede na to, da veliko učencev iz okoliških krajev v šolo prihaja z avtomobili ali z organiziranim prevozom, je ta sprehajalna pot pomemben del šolskega vsakdana, saj prispeva k mreži javnih površin v središču naselja Zlatar Bistrica.

    Poleg prostorske konfiguracije je Studio NOP redefiniral tudi nekatere konvencionalne oblikovne elemente športne dvorane. S samim tipskim volumnom avtorji niso polemizirali, je pa njihov odnos do fasade, tako v oblikovnem kot v strukturnem smislu, inovativen. Pogost pristop k oblikovanju fasade predvideva postavitev steklenih površin v najvišje etaže.

    zunanji-del-dvorane.jpg
    Zgornji fasadni pas je iz prosojnega polikarbonata, foto: Bosnić, Dorotić

    Zahodna fasada športne dvorane v Zlatar Bistrici je zasnovana kot niz vzporednih ploskev, ki so usločene stran od navpične ravnine tako, da svetloba v objekt prehaja od spodaj. Na ta način je dosežena razpršena naravna osvetlitev notranjih prostorov. Zaradi odsotnosti direktne sončne svetlobe ne prihaja do pregrevanja objekta v vročih poletnih mesecih.

    sportna-povrsina.jpg
    Zahodna fasada prepušča svetlobo v notranjost od spodaj, foto: Bosnić, Dorotić

    Vse fasade so izdelane iz posebno oblikovanih, prefabriciranih, sendvič plošč. Izdelane so iz vidnega betona z zelenim agregatom ter dodanim črnim pigmentom, kar na površini ustvarja zanimive tone in teksture. Na zahodni fasadi so plošče popolnoma gladke in spreminjajo barvo glede na atmosferske razmere, na zatrepih pa so uporabljene plošče z bolj hrapavo površino, na kateri bolj pride do izraza zeleni agregat. Celotna nosilna konstrukcija je prefabricirana: nosilni stebri in nosilci so iz betona, strešna konstrukcija pa je izvedena kot lamelirana lesena rešetka. Logiko konstruktivnega sistema dopolnjujejo natančno oblikovani elementi klimatizacije in razsvetljave, ki so sestavni del arhitekture.

    dvorana-zlatar-bistrica.jpg
    Osvetlitev dvorane, foto: Bosnić, Dorotić
    garderoba.jpg
    Klimatizacija in osvetlitev športne garderobe in kopalnice, foto: Bosnić, Dorotić

    Velika javna investicija športne dvorane v Zlatar Bistrici se ni ustavila le pri zadovoljevanju pragmatičnih zahtev, temveč je v majhno periferno okolje vpletla novo in sodobno arhitekturno kulturo.

    zunanja povrsina.jpg
    Kombinacija sodobne arhitekture in obrobnega okolja, foto: Bosnić, Dorotić

    Projektanti so vztrajali pri svojih zamislih in uspeli senzibilizirati lokalno skupnost, da je sprejela drugačno arhitekturo. To dokazuje, da lahko in tudi morajo v malih, obrobnih krajih veljati enake ambicije kot v velikih urbanih središčih.

    Podatki o projektu:

    Lokacija: Zlatar Bistrica
    Leto projekta: 2017
    Leto izvedbe: 2021
    Naročnik: Osnovna šola Zlatar Bistrica
    Fotografije: Bosnić, Dorotić

    Galerija:

    situacija.jpg
    Situacija
    pritlicje.jpg
    Tloris pritličja
    nadstropje.jpg
    Tloris zgornje etaže
    fasada in prerez.jpg
    Prerez A in severna fasada
    726
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane