Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Skriti čari Kanala ob Soči

    Članek je koristil že 3261+ uporabnikom
    V srednji soški dolini se vzdolž reke Soče razprostira občina Kanal. Srednje velika občina je ena najbolj slikovitih občin, bogata z naravno in kulturno dediščino. O njeni raznolikosti govorijo tudi njeni trije čisto različne pokrajine, in sicer osrednji del z dolino reke Soče, hribovit svet Kanalskega Kolovrata in zahodno obrobje Banjške planote na vzhodu. Vse skupaj povezuje stara železniška proga, ki poteka preko številnih znamenitih kamnitih mostov, mimo galerij, skoraj da kar na osrednji trg mesta Kanal.

    Besedilo: Žaklin Križaj

    zelezniska-postaja-kanal-ob-soci.jpg
    Originalna železniška postaja mesta Kanal. (Vir: občina Kanal)

    Povezava z razgledi

    V Kanal se lahko odpravite tudi z vlakom, saj tod poteka ena najslikovitejših evropskih želežniških prog, s številnimi mostovi, predori in galerijami ter čudovitimi razgledi na sotesko oziroma dolino Soče. Železniška postaja vas namreč pripelje le 300 metrov od centra mesta Kanal. Proga se vije ob Soči od Nove Gorice do Bohinjske Bistrice, mimo Bleda in Jesenic ter predstavlja del 717 km dolge železniške proge Transalpina, ki preko Jesenic in Gorice povezuje Prago s Trstom.

    Na območju občine Kanal so kar štiri železniške postaje, in sicer v krajih Avče, Kanal, Anhovo in Plave. Proga v Avčah prečka Sočo preko enega najlepših viaduktov imenovanem Mrtvaški viadukt. Betonski ločni viadukt z dolžino 163 m se ponaša s šestimi loki. Ker so v preteklosti ljudje v bližnji potok metali pepel umrlih krajanov, je most dobil ime Mrtvaški viadukt. Na mestu sedanjega viadukta je nekoč stal kamniti viadukt, ki je bil v času njegove gradnje najdaljši rečni most v Avstro-Ogrski ter tretji najdaljši most na svetu, saj je meril preko 252 m.

    Na obeh konceh mostu sta stali obrambni trdnjavi za varovanje prehoda preko mostu. Viadukt je bil porušen v prvi svetovni vojni, obnovljen ter nato dokončno porušen v drugi svetovni vojni. Po vojni je preko ostankov stebrov bil speljan kovinski most, leta 1954 pa je bil dokončan betonski viadukt, preko katerega se peljemo še dandanes. Glede na vse razglede, ki jih povezuje železnica, je že sama vožnja z vlakom lahko zanimiva in svojevrstno doživetje.

    Preko Kamnitega in Napoleonovega mostu

    Kanal je verjetno Sloveniji in širše najbolj poznan po vitkem ločnem kamnitem mostu, ki se pne nad kristalno turkizno modro reko Sočo. Prvotni most iz 1580 je bil lesen, a večkrat uničen, tako za časa Francozov leta 1805, kot v vojni leta 1915. Most, kot ga poznamo danes pa so zgradili leta 1920 in je obstal tudi med drugo svetovno vojno. Pogumne skakalce iz številnih držav in še številčnejše gledalce vsako leto pritegnejo »Skoki iz mosta«.

    skoki-v-soco.jpg
    Skoki z ločnega kamnitega mostu. (Vir: občina Kanal)

    V bližini Kanala natančneje v Ajbi se nahaja še en zelo pomemben most, to je Napoleonov most, saj se je tod mimo v času Ilirskih provinc (1809-1813) s svojimi četami pomikal sam Napoleon. Kamniti most se delno opira nad skalo ob potoku Ajba, na drugi stani pa na kamniti opornik. Preko mostu pa je že v času beneške republike vodila pot do Furlanije.

    napoleonov-most.jpg
    Napoleonov most. (Vir: občina Kanal)

    Srečevanje na kontradi

    Osrednji del naselja Kanal predstavlja Kontrada, osrednji del jedra kraja. Kontrada je izpeljanka italijanske besede za srečanja, saj je bil osrednji prostor kraja namenjen srečevanju ljudi. Na trg se je prehajalo preko mostu, sam trg pa je bil obdan s tabornim obzidjem s stolpi, ter tako varovalo prehod v naselje in na obsoško cesto.

    trg-kontrada.jpg
    Osrednje tlakovanje Kontrade. Močni rečni valovi povezujejo kraj v mogočno celoto. (Vir: občina Kanal)

    Leta 2019 so ga obnovili pod avtorstvom arhiteka Roberta Potokarja. Arhitekt je tlakovanje vzel z vso resnostjo in dovršeno ustvaril igrivo igro valov. Poustvaril jo je iz klanih soških prodnikov v svetlih in temnih valovih. Na trgu se nahaja dvignjen kamniti oder, ki je ostanek temeljev nekdanje sodnije. Premišljeno je urejena tudi difuzna osvetlitev fasad, ki poudarja členjenost fasad in stolpa. Danes sodobno urejen trg predstavlja osrednji prostor kulturnega dogajanja v kraju. Na trgu se nahajajo najpomembnejši objekti v kraju, kot sta Gotska hiša in Kolarjeva hiša, ki je delno preurejena v razstavni prostor, galerijo in spominsko sobo grafika Rika Debenjaka.

    kanal-ob-soci-ponoci.jpg
    Večerna romantična osvetljenost fasad na Kontrad. (Vir: občina Kanal)
    3261
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane