Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Stroški gradnje na strmi parceli

    Članek je koristil že 9195+ uporabnikom
    Prejšnjič je bilo govora o projektiranju in gradnji hiše na strmi parceli, tokrat pa smo za vas povzeli nekaj ključnih dejstev glede stroškov gradnje na strmi parceli v primerjavi z gradnjo na ravnem terenu. Navkljub prednostim, ki jih nudi strma parcela glede boljših pogledov, edinstvene arhitekturne zasnove, zlivanja gabaritov hiše s terenom in okolico ter podobno, pa se t.i. negativni vidiki gradnje na strmi parceli pojavijo glede projektiranja, zemeljskih del in priprave terena ter nasploh gradbenih del.
    Strokovni članek 9195
    Strošek gradnje hiše na strmi parceli je večji kot strošek gradnje na ravnem terenu
    Imamo kar 699 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. KATERI STROŠKI SO ZAJETI V GRADNJO HIŠE NA STRMI PARCELI?

    Strošek nakupa strme parcele

    Pred gradnjo vsake hiše je potrebna pridobitev lokacijske informacije in nakup parcele. Strošek nakupa parcele na strmi parceli je nižji v primerjavi z nakupom parcele na ravnem terenu. Razlog nižjih stroškov nakupa parcele na strmem terenu je dejstvo, da se tovrstna zemljišča smatrajo kot drugorazredna. Ne glede na to, da so stroški nakupa strme parcele bistveno manjši pa je vseeno potrebno biti pazljiv glede drugih stroškov priprave terena in gradnje, ki lahko na koncu celotnega procesa gradnje hiše prerastejo in izničijo razliko glede stroškov parcele.

    Strošek projektiranja hiše na strmi parceli

    Zavedati se je potrebno, da projektiranje hiše na strmi parceli predstavlja za projektanta oz. arhitekta veliko večji izziv v primerjavi s projektiranjem hiše na ravni parceli pravilne oblike. Večji strošek projektiranje se torej neposredno nanaša na večje število vloženih ur v projekt. Sem spadajo še dodatna usklajevanja s statikom za gradbene konstrukcije, predvsem glede prave izbire temeljenja.

    Strošek pripravljalnih in zemeljskih del na strmi parceli

    V primeru gradnje hiše na strmi parceli lahko izbiramo med izravnavo terena ali prilagoditvijo hiše terenu. V primeru, da se odločite za prilagoditev hiše terenu, se posledično zmanjša cena zemeljskih del, strošek zemeljskih del pri izravnavi terena pa je seveda občutno večji. Dejstvo pa je, da je v obeh primerih zemeljski poseg občutno dražji, kot na ravni parceli.

    V primeru izravnave terena je v končne stroške potrebno vzeti še odvoz odvečne zemlje in postavitev opornih oz. podpornih zidov na mestu, kjer je bila zemlja odkopana. Če pa hišo prilagodimo strmemu terenu, pa je potreben večji izkop kot pri gradnji hiše na ravni parceli na račun vkopanega dela hiše.

    Strošek gradbenih del na strmi parceli

    Veliko zahtevnejša so tudi sama gradbena dela. Vzrok tiči v zahtevnejšem temeljenju objekta zaradi vkopanih prostorov hiše. Pri vkopanih delih je še posebej potrebna brezhibna izvedba hidroizolacije. Glavno razliko pri stroških gradbenih del predstavlja torej bolj kompleksno in zahtevnejše temeljenje, v primeru, da pa poleg vsega tega uporabite še bolj napredne in kakovostne materiale, pa bo celotni strošek še večji.

    2. KAKŠNI SO STROŠKI GRADNJE NA STRMI PARCELI?

    Iz prej navedenih podatkov je razvidno, da je v primerjavi z gradnjo hiše na ravnem terenu manjši le strošek nakupa strme parcele. Vsi ostali stroški povezani z gradnjo hiše na strmi parceli pa so večji. Lahko posplošimo, da je gradnja hiše na strmi parceli dražja za približno 25% od gradnje hiše na ravnem terenu, pri čemer upoštevamo hišo enakih velikosti in enakih uporabljenih gradbenih materialov.

    Strokovni članek 9195
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 699 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 699 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    0

    KROG studio za arhitekturo in grafično oblikovanje, d.o.o.


    8.9
    0

    Pro HBH 2000 d.o.o.


    8.9
    0

    RIBA ARHITEKTI d.o.o.


    8.9
    0

    PKC Damjan Pirc s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane