Za področje

    Matic Treven: Prostorno stanovanje

    Članek je koristil že 3094+ uporabnikom
    Mlada družina z dvema najstnikoma se je na arhitekta obrnila z željo po preureditvi in posodobitvi stanovanja v 1. nadstropju prostorne družinske hiše iz 80. let, v pritličju katere stanujejo stari starši enega izmed lastnikov. Zavedali so se kompleksnosti prenove, zato so želeli tehtno premisliti, v kakšnem obsegu se je lotiti in ali je naložba sploh smiselna. Ob prvem ogledu stanovanja z arhitektom so ugotovili, da je objekt kvalitetno zasnovan in grajen, poleg tega pa še na odlični lokaciji, zato so se odločili za omenjeno investicijo in preuredili nadstropje.

    Projekt je bilo treba izvesti kar se da racionalno, saj je bila celotna prenova precej kompleksna, vključevala pa je tudi energetsko sanacijo objekta z menjavo oken, fasade in ostrešne izolacije, vgradnjo lokalnega prezračevalnega sistema in talnega gretja ter nov vir toplotnega ogrevanja. Vsak načrtovan del opreme je umeščen premišljeno in v želji po kar največji funkcionalnosti.

    Levo: dnevna soba po prenovi. Desno: stanje pred prenovo. 
    Kuhinja po prenovi in pred prenovo.

    Stanovanje je orientirano na jug in v južni del so umeščene otroška soba, dnevna soba in predsoba. Spalnica in kabinet sta orientirana na vzhod, jedilnica pa na zahod. Arhitekt je na sever umestil servisne prostore – kuhinjo s shrambo in kopalnico. Največja odlika stanovanja je vsekakor velik in odprt dnevni prostor z izhodom na teraso, od koder se razprostirajo lepi razgledi na zeleni del mesta Logatec.

    Vstopni vetrolov ima tla in stene obdelane na isti način. 
    Vstopni vetrolov ima tla in stene obdelane na isti način. 

    Tlorisna razporeditev je bila dovolj dobra, da ob posodobitvi zasnove ni bilo treba drastično posegati v konstrukcijo objekta. Arhitekt je lastnosti prostora uporabil sebi v prid, pri tem pa stremel k svetlemu in odprtemu ambientu. Zato je povečal nekatere okenske odprtine ter z razširitvijo odprtine med dnevno sobo in jedilnico ta dva prostora bolje povezal med sabo.

    Tlorisna razporeditev je bila dovolj dobra, da ob posodobitvi zasnove ni bilo treba drastično posegati v konstrukcijo objekta. 

    Ena od poglavitnih zahtev naročnikov je bila tudi diskretno ločen garderobni del ob vhodu v stanovanje. Izkazalo se je, da je stopnišče, ki povezuje obe etaži pred stanovanjem, dovolj prostorno, tako da je lahko arhitekt Matic Treven vanj umestili garderobne omare z obešalnim delom in pridobili ločeno predsobo.

    Zanimiva funkcionalna intervencija se je zgodila v notranjem delu kuhinje, saj je arhitekt kuhinjski del podaljšal proti stranišču in s tem pridobil dodatno delovno shrambo.

    Oprema stanovanja je bila še prvotna in tako precej dotrajana. Oblikovanje novega pohištva stremi k izčiščeni zasnovi, pri čemer je večji del shranjevalnih površin skrit v vgradne sklope elementov, ki se v prostoru zlijejo s stenami. Ravne linije in od tal do stropa segajoča oprema ustvarjajo nevtralno kuliso za posamezne tople in oblikovno bolj specifične elemente, ki se v zasnovo umeščajo dekorativno.

    V stanovanju najdemo veliko tkanine in lesa v kombinaciji z monokromnimi stenami.

    Minimalistični zasnovi oblikovanja sledi tudi zadržana raba materialov. Paleta uporabljenih materialov je namreč skromna. V hladnejšem spektru barv in materialov prevladuje granitogresna keramika v imitaciji cementa, ki je uporabljena kot talna in stenska obloga kopalnice. V spektru toplih materialov je uporabili predvsem oljen hrastov les, ki se pojavi kot gotovi parket in furnir oz. kot masivni deli pohištva, izdelanega po meri.

    K toplini v prostoru pripomorejo tudi oblazinjeni elementi, oblečeni v toplo sivo tkanino, ki se pojavljajo predvsem v dnevnem prostoru. Kuhinjski pult je iz belega tehničnega kamna.
    Grelna polica se proti oknu podaljša v delovno mizo. 

    Razsvetljava temelji na treh tipih osvetlitve. Prvi tip so reflektorska svetila, delno vgrajena v spuščen strop. Ta svetila so umeščena v tehnične prostore, kot so hodnik, kopalnica in kuhinja. Dnevni in spalni prostori so osvetljeni s plafonjerami, prostore pa dopolnjuje tudi dekorativna ambientalna osvetlitev, ki poskrbi za svetlobne akcente na mestih, kjer je to potrebno za branje ali igranje.

    Arhitekt je za dnevno sobo izdelal posebno grelno sedalo, pri čemer je na sodoben način interpretiral t. i. »kavč peči«, ki so tradicionalno izdelane iz šamota in pečnic. Del grelne površine je povezan s pisarniškim kotičkom, pod grelno sedalno površino pa je skrit še dodaten shranjevalni prostor za blazine in odeje.

    K toplini v prostoru pripomorejo tudi oblazinjeni elementi, oblečeni v toplo sivo tkanino, ki se pojavljajo predvsem v dnevnem prostoru.

    Fronta shranjevalnega predala je obložena s parketom, zaradi česar je predal v prostoru skoraj neopazen. Konstrukcija grelne površine je izdelana kot obešena armiranobetonska plošča s talnim gretjem, ki je položeno tudi po delu naslonske površine grelne peči. Kot je za talno gretje značilno, je ta del sedalne police zalit z estrihom.

    Finalna obloga police in naslonske stene je granitogresna keramika, ki je bila na vogalu predhodno spojena pod kotom 45 stopinj, kar pripomore k elegantnejšemu in monolitnemu videzu. Ogrevalne cevi naslonskega in sedalnega dela so ločene, tako da lahko naročnik toploto obeh delov uravnava neodvisno.

    Čeprav je pohištvo zasnovano preprosto, je njegova postavitev razgibana. 

    Prenova je trajala približno deset mesecev, izvedbo in vodenje gradbenih del pa je večinoma prevzel naročnik sam. Arhitekt je bdel nad doslednostjo izvajanja gradbenih del in detajlov, končni rezultat pa je vsekakor tudi odraz naročnika, ki je znal zaupati v načrtovane rešitve in cenil celostni pristop k načrtovanju. 

    Podatki o projektu

    Ime projekta: Prostorno stanovanje
    Projektant: M atelje (Matic Treven)
    Leto načrtovanja: 2018
    Leto izvedbe: 2018 - 2019
    Površina: 135 m2
    Fotografija: Ana Skobe

    Izvajalci:

    Prezračevanje: Lunos

    Mizarska dela: Mizarstvo Logar

    Materiali:

    Vgradno pohištvo: Mizarstvo Logar

    Tapete: Eko stil

    Talne obloge: Salon JAF

    J.u.A. Frischeis d.o.o. je sinonim za les in lesni material. So strokovnjaki za zunanje in notranje talne obloge, na izbiro imajo izdelke lastne blagovne znamke Eurowood ter svetovno priznanih proizvajalcev Tilo, Berg & Berg, Dennebos, Marinaflexx ter široko paleto laminatov in vinilov. So pooblaščeni zastopnik znamke Egger in Fundermax s katerimi poskrbijo za najsodobnejše dekorje in njihove površine. Njihova ponudba je sestavljena tudi iz zunanjih talnih oblog, vrat ter gradbenega lesa.

    Serijsko pohištvo: Nik les d.o.o. s SHOWROOMom v Domžalah

    Keramika, aramature: Salon Krisma

    Oblazinjeno pohištvo: Kauch

    Blagovna znamka KAUCH je zrasla na mehki podlagi bogatih izkušenj in 30-letne družinske tradicije izdelovanja oblazinjenega pohištva. Bistvo razvoja vidijo v spremembah, ki so edina stalnica in vodilo našega podjetja. Kljub ohranjanju nekaterih tradicionalnih tapetniških tehnik zato dajejo prednost novim tehnologijam in pristopom v oblikovanju.  Naše sedežne garniture nastajajo v tesnem sodelovanju z oblikovalci, s katerimi raziskujejo nove pristope v izdelavi, oblikovanju in funkcionalnosti oblazinjenega pohištva ter poskrbijo, da ima vsak Kauch svojo edinstveno zgodbo. Poleg lastne blagovne znamke sedežnih garnitur Kauch so specialisti na področju oblazinjenega pohištva za zasebne in javne prostor.

    imgonline-com-ua-twotoone-XxFkKQr246xDqE9.jpg

    Usmerjenost k sodobnemu dizajnu, visoka kakovost, kratki dobavni roki ter uslužne storitve za stranke so temeljne vrednote podjetja Nik- Les d.o.o. Domžale. Ponudba podjetja je sestavljena iz stolov, barskih stolov, pisarniških stolov, konferenčnih stolov, sedežnih garnitur, miz ter vrtnega pohištva. Dodatno pa vam ponujajo še vrhunski dvoslojni gotovi parket Mazzonetto, vrtne zunanje pode, dekorativni kamen, senčnike, fotelje in divane, ter zunanja in notranja svetila. V njihovem salonu Showroom na Slamnikarski cesti 1 b, v Domžalah, si lahko ogledate velik izbor stolov proizvajalcev Pedrali, Infiniti, Zamagna in še mnogi drugi. So tudi zastopniki podjetja TON.eu iz Češke, ki je naslednik znanih stolov in miz Thonet Design.

    Galerija

     

    Zanimiva funkcionalna intervencija se je zgodila v notranjem delu kuhinje, saj je arhitekt kuhinjski del podaljšal proti stranišču in s tem pridobil dodatno delovno shrambo.
    Oblikovanje novega pohištva stremi k izčiščeni zasnovi.
    Prostori so opremljeni minimalistično, prevladujejo pa beli in rjavi toni. 
    Otroška soba ima kotiček za vadbo baleta. 

    Oprema kopalnice sledi stilu in materialom drugih prostorov - omarice so furnirane, tla in stene pa v monokromni sivi in beli barvi. 

     

     

     

    3094
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane