Za področje

    Zgledna prenova hiše v Murglah | a2o2 arhitekti

    Članek je koristil že 1272+ uporabnikom
    Ob prenovi atrijske hiše v ljubljanski soseski Murgle, ki sta jo po zgledih skandinavske modernistične goste nizke zazidave zasnovala Marta in France Ivanšek, so a2o2 arhitekti ohranili značilno zunanjo podobo, saj je naselje zavarovano kot naselbinska dediščina. V notranjosti so prostore z majhnimi posegi odprli in jih prilagodili sodobnemu načinu bivanja.

    Hiša s 100 kvadratnimi metri bivalne površine in manjšim atrijem, zgrajena leta 1982, je bila dotrajana. V notranjosti je bila razdeljena na majhne prostore, kuhinjski, bivalni in spalni del so bili strogo ločeni, velik del prostornega atrija pa je zasedala zidana lopa.

    Lastniki so si poleg osvežitve želeli sodoben odprt tloris, več svetlobe in boljšo povezavo hiše z vrtom. Za arhitekte Evo Seneković, Žigo Ravnikarja, Klaro Bohinc in Andraža Keršiča iz mladega, prodornega biroja a2o2 arhitekti, je bilo v procesu dela ključno zaupanje naročnikov in njuna pripravljenost sprejeti številne zamisli, ki so radikalno izboljšale obstoječe stanje.

    kuhinja.jpg
    Nizki elementi iz hrasta tečejo vzdolž celotne dolžine kuhinje in jedilnice in se prek kaskad spustijo v dnevni del, kjer postanejo klop s knjižno polico in prostorom za otroške igrače. 
    dnevna-soba.jpg
    Nov enoten prostor povezuje kuhinjo in jedilnico ter se prek kaskad spusti v dnevno sobo, ta pa se odpira proti zelenemu atriju, ki je v toplem delu leta podaljšek bivalnega prostora. 
    jedilnica.jpg
    Nizki kuhinjski elementi  se vizualno povežejo s parketom. 

    Energetska sanacija hiše je terjala menjavo dotrajanih oken, ki so bila nadomeščena z novimi s trislojno zasteklitvijo in lesenimi okvirji. Na zunanji strani se okna po materialu in barvi zgledujejo po izvirnih. Toplotna izolacija fasade je izvedena iz naravnih materialov, ki omogočajo hiši, da diha. Prenovljena zunanjost hiše je ohranila izvirno podobo z barvami fasade, opažev, okenskih okvirjev ter značilne opečnate ograje, kakršno so ob nastanku v 60. in 70. letih imele murgelske hiše.

    tloris-prej.jpg
    Hiša pred prenovo.
    tloris-potem.jpg
    Hiša po prenovi.

    V notranjosti je bila ključna odstranitev predelnih sten v osrednjem delu hiše. Nov enoten prostor povezuje kuhinjo in jedilnico ter se prek kaskad spusti v dnevno sobo, ta pa se odpira proti zelenemu atriju, ki je v toplem delu leta podaljšek bivalnega prostora. Prostoren bivalni prostor je ves dan preplavljen s svetlobo, saj jo sprejema tako s strani atrija kot s strani ulice med hišami.  

    vhod.jpg
    Visok volumen z garderobno omaro, kuhinjskimi elementi in po meri izdelanim kaminom ločuje vhod od bivalnega dela.

    Preostale sobe, spalnica, otroška soba, kopalnica in servisni del so ohranjeni v enakih gabaritih in razporeditvi, saj je bila hiša že v izhodišču dobro zasnovana. Odstranjena so bila le še vrata na hodnik, s čimer so ga povečali in odprli naravni svetlobi.

    Notranja oprema je zasnovana po meri. Visok volumen z garderobno omaro, kuhinjskimi elementi in po meri izdelanim kaminom ločuje vhod od bivalnega dela. Bele omare, skozi katere je urejen prehod v kuhinjo, prostor na videz povečajo in vanj odbijajo svetlobo. Nizki kuhinjski elementi so iz hrastovega lesa in se vizualno povežejo s parketom. Tečejo vzdolž celotne dolžine kuhinje in jedilnice in se prek kaskad spustijo v dnevni del, kjer postanejo klop s knjižno polico in prostorom za otroške igrače. 

    zunaj-znotraj.jpg
    Zeleni atrij je v toplem delu leta podaljšek bivalnega prostora. 
    atrij-ograja.jpg
    Prenovljena zunanjost hiše je ohranila izvirno podobo z barvami fasade, opažev, okenskih okvirjev ter značilne opečnate ograje, kakršno so ob nastanku v 60. in 70. letih imele murgelske hiše.

    Izbrani kosi pohištva, luč Storž oblikovalcev Nives Kalin Vehovar in Franceta Vehovarja ter stoli 4455 Nika Kralj, so poklon slovenskemu oblikovanju šestdesetih let. Dnevna soba, ki je tlakovana s teracem, se z atrijem povezuje tako materialno kot vizualno. Uporabljeni naravni materiali (les, teraco), kamin v središču bivalnega prostora in premišljena osvetlitev ustvarjajo prostoren, prijeten in sodoben ambient.

    okna-do-tal.jpg
    S povečavo okenskih odprtin do tal, je notranjost ne zgolj vizualno, temveč tudi fizično povezana z zelenim vrtom, ki je zdaj dostopen iz skoraj vseh prostorov v hiši.

    Na svetlost in zračnost v notranjosti je v veliki meri vplivala izpraznitev zunanjega atrija, iz katerega so odstranili lopo, zidce in tlake ter ga ozelenili. S povečavo okenskih odprtin do tal, je notranjost ne zgolj vizualno, temveč tudi fizično povezana z zelenim vrtom, ki je zdaj dostopen iz skoraj vseh prostorov v hiši. 

    Zgledna prenova hiše v Murglah a2o2 arhitektov ni zgolj trezna prilagoditev bivališča na sodobno življenje dotične družine. Podčrta tudi zavedanje, da živimo v skupnosti in obenem potrebujemo individualnost.

    Podatki o projektu:

    ime projekta: Prenova atrijske hiše v Murglah
    arhitektura, interjer, zunanja ureditev: a2o2 arhitekti, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, sodelavca: Klara Bohinc, Andraž Keršič
    fotografija: Andraž Keršič
    leto izvedbe: 2020
    velikost objekta: 100 m2
    velikost atrija: 50 m2
    Avtorja soseske Murgle: Marta in France Ivanšek
    Faze izgradnje soseske: 1. faza 1965 - 1969, 2. faza 1968 -11978, 3. 1976 - 1982 in 4. faza 1980-2009

    Izvajalci:

    Svetila: Elpra d.o.o.

     " Podjetje Elpra d.o.o. so že vrsto let prisotni na slovenskem trgu. Elektroinštalacije izvajajo po celi osrednji Sloveniji. Strankam ponujajo : prenovo el. inštalacij, novogradnjo el. inštalacij, zunanje in notranje el. inštalacije, vzdrževanje električnih naprav, električne napeljave, pametne elektro inštalacije, razdelilne omarice itd. Imajo tudi trgovino. V njihovi trgovini lahko najdete: stikala, tipke, vtičnice, vgradne doze, nadometne doze, razne vrste kablov in žic, itd.Poleg trgovine imajo tudi salon svetil v katerem imajo razstavljene razne luči, ki jih lahko kupite. V ponudbi imajo stenske, stropne, vgradne, viseče in zunanje luči. "

    Gradbena dela: Obnova gradnje d.o.o.

     

     

    Stanje pred prenovo:

    atrij-prej.jpg
    Atrij je pred prenovo skoraj povsem zasedala lopa.
    dnevna-soba-prej.jpg
    Majhna, od atrija ločena dnevna soba pred prenovo.

     

     

    1272
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    4
    2
    3
    2
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane