Za področje

    Popolna moderna pisarna za arhitekturni studio | Marasovic arhitekti

    Članek je koristil že 1129+ uporabnikom
    Marasovic arhitekti so svoj arhitekturni studio zasnovali v svetli prostorni sodobni pisarni v zgornjem nadstropju starejše poslovne stavbe s čudovitimi razgledi na tri strani neba, morje in koprsko staro mestno jedro.

    izbor in besedilo: Špela Rogel

    Stimulativno delovno okolje

    Medtem ko postajajo mesta vedno bolj zgoščena, postaja vsaj napol spodoben pogled skozi okno na delovnem mestu vse pomembnejši. Pogled na nekaj naravnega, na primer na vodo, nebo, kanček zelenja ali pa na kavarno čez cesto in živahno ulično dogajanje – dandanes cenimo vse, kar nas opominja, da živimo, da smo vpeti v naravo in tok življenja ter nismo zgolj podaljšek računalnikov in telefonov.

    pogledi.jpg
    Arhitekti so za svojo pisarno izbrali prostor z okni, ki gledajo na tri strani neba ter ponujajo čudovite razglede na koprsko staro mestno jedro in morje

    Vse več raziskav potrjuje, da lep razgled in obilica naravne svetlobe pozitivno vplivata na naše zdravje, počutje in produktivnost. V tem (upamo) postcovidnem obdobju se podjetja vse bolj osredotočajo na to, kako ustvariti stimulativna delovna okolja, v katera se bomo z veseljem vrnili po dolgem obdobju, ko smo delali od doma.

    detajl-regal.jpg
    Za pohištvo so arhitekti izbrali plošče MDF, ki imajo poleg črne zunanjosti tudi črno jedro. Tako so lahko pohištvene ličnice okrasili z vrezanimi vzorci in napisi

    Več kot zgolj pisarna

    Pisarna P8 je del petnadstropne poslovne stavbe propadlega podjetja. Po stečaju so upniki stavbo razdelili na manjše poslovne prostore in jih prodali. Prostor je bil prvotno povsem odprt, brez sten – pisarne so ločevale zgolj pisarniške omare. Različne napeljave so bile skrite pod podom in nad spuščenim stropom. Arhitekti so za svojo pisarno izbrali prostor na koncu stavbe z okni, ki gledajo na tri strani neba ter ponujajo čudovite razglede na koprsko staro mestno jedro in morje.

    pisarna.jpg
    Studio sestavljajo s steklom ločeni pisarni ter velika konferenčna soba, ki jo od vhodnega prostora s čajno kuhinjo in kotička s tiskalniki loči kovinski regal.
    tloris.jpg
    Tloris studia Marasovic arhitektov
    „To je bil popoln prostor za arhitekturni studio – naš studio.“ Marasovic arhitekti

    Prenova pisarn ni zahtevala večjih gradbenih posegov. Odstranili so spuščeni strop, stara okna zamenjali z novimi, izolativnimi, in dodali predelne stene, ki prostore studia ločujejo od drugih prostorov v stavbi. Star parket in betonski strop so arhitekti ohranili kot spomin na preteklost stavbe. Nove inštalacije, lično pospravljene v kovinske stropne kanalete, in betonski strop dajejo prostoru industrijski, a urejen pridih.

    rastline.jpg
    Star parket in betonski strop so arhitekti ohranili kot spomin na preteklost stavbe

    Studio sestavljajo s steklom ločeni pisarni ter velika konferenčna soba, ki jo od vhodnega prostora s čajno kuhinjo in kotička s tiskalniki loči kovinski regal. Črna barva pohištva je kontrast svetlobi, ki prihaja skozi okna. Za pohištvo so arhitekti izbrali plošče MDF, ki imajo poleg črne zunanjosti tudi črno jedro. Tako so lahko pohištvene ličnice okrasili z vrezanimi vzorci ter v pohištvo zvrtali luknje za kable in izrezali rešetke za enote klimatske naprave.

    konferenčna-soba.jpg
    Nova zasnova ustvarja tudi prostor za sodelovanje, izmenjavo idej, druženje in sprejemanje strank

    Večina luči je vgrajenih v stropne kanale. Izjema so skrbno izbrana linearna svetila nad pisarniškimi mizami, ki omogočajo direktno in indirektno osvetlitev, potrebno pri intenzivnem delu pred monitorji. Ostala svetila so ambientalna in dekorativna. 

    crno-pohistvo.jpg
    Črna barva pohištva je kontrast svetlobi, ki prihaja skozi okna

    Podoba prostora je zrcalna slika podjetja

    Marasovic arhitekti so mlad, inovativen in energičen, a tudi uglajen kolektiv, to pa odslikavajo tudi njihovi delovni prostori. To je več kot zgolj pisarna – nova zasnova ustvarja tudi prostor za sodelovanje, izmenjavo idej, druženje in sprejemanje strank. Monokromatični črno-beli prostor je minimalističen in prefinjen, poleg čudovitih pogledov na okolico pa ga poživijo številne lončnice, ki skupaj s knjigami in računalniki zaokrožijo ambient ter mu dodajo teksturo, kontrast in občutek lahkotnosti. 

    koticek-za-kavo.jpg
    Marasovic arhitekti so mlad, inovativen in energičen, a tudi uglajen kolektiv, to pa odslikavajo tudi njihovi delovni prostori

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Pisarne P8
    Avtorji: Marasovic arhitekti
    Lokacija: Koper, Slovenia
    Leto načrtovanja: 2019
    Leto izvedbe: 2020
    Površine: 106 m2
    Fotograf: Jaka Ivančič

    Materiali: 

    svetila: Arcadia Svetila d.o.o.

    "Arcadia Lightwear ustvarja umetno svetlobo. Že več kot 30 let nudimo svoje znanje in usluge najbolj znanim in uspešnim slovenskim arhitektom in oblikovalcem, ter skupaj z njimi ustvarjamo prefinjene ter tehnološko dovršene rešitve.

    Ne glede na to, ali gre za drobno razstavo ali večnamensko urbanistično ureditev velikega obsega, vsak projekt zahteva rešitev, ki je prilagojena tako željam investitorja kot potrebam uporabnikov, hkrati pa je v skladu z najvišjimi tehničnimi in estetskimi standardi.


    Zato v Arcadia Lightwear verjamemo v močan, integriran in interdisciplinaren pristop k vsem projektom, ne glede na njihovo velikost. To nam omogoča da naročniku ponudimo potrebno podporo pri vseh vidikih osvetlitve – od razvoja koncepta do ocene učinkovitosti, skladnosti s predpisi, po meri izdelanih tehničnih rešitev in končno montaže in vzdrževanja.


    Arcadia Lightwear s svojimi projektantskimi izkušnjami, mednarodno mrežo dobaviteljev in natančnim poznavanjem njihovih produktov, poseduje vso potrebno znanje, da zadovolji vsem funkcionalnim in estetskm zahtevam vašega projekta."

     

     

    1129
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane