Za področje

    AKSL arhitekti: Stanovanje N | Vzpostavitev izgubljene meščanske imenitnosti

    Članek je koristil že 1531+ uporabnikom
    Čeprav se pričujoča zgodba prenove stanovanja odvija v Trstu, lahko poleg očitne zgodovinske povezanosti naše države s tem mestom izpostavimo še eno vzporednico. To je vprašanje prenov pomembnih in prestižnih mestnih stavb, ki so včasih bile namenjene nestanovanjskim programom, sedaj pa se jih pogosto reorganizira v stanovanjske hiše. Tudi slovenska mesta se vse bolj srečujejo s tem pojavom. Prav zaradi tega je lahko stanovanje N, ki so ga v svoje roke vzeli priznani arhitekti ljubljansko-dunajskega biroja AKSL, referenčni primer, kako se lotiti prenove takšnih stavb. Natančneje povedano, kako se jih lotiti tako, da se ponovno obudi imenitnost pomembnih meščanskih stavb, hkrati pa vzpostavi individualnost in intimo doma.
    Prestižno meščansko stanovanje je bilo nekoč namenjeno prostorom zavarovalnice.
    Prestižno meščansko stanovanje je bilo nekoč namenjeno prostorom zavarovalnice.

    Arhitekti nimajo vedno priložnosti delati v tako lepem kontekstu, kot je palača Crispi v prestižnem delu Trsta, tik pred avenijo 20. september. Lastnica z Dunaja si je želela tukaj urediti svojo poletno rezidenco, kjer se bo lahko naužila mediteranskega zraka in druženja s prijatelji. Njene sanje so AKSL arhitekti spremenili v realnost.

    Stekleni spalni paviljon med dnevnim prostorom in jedilnico ustvarja subtilno bariero, hkrati pa celoto ohranja kontinuirno. 
    Stekleni spalni paviljon med dnevnim prostorom in jedilnico ustvarja subtilno bariero, hkrati pa celoto ohranja kontinuirno. 
    Stanovanje je polno navdihujočih oblikovalskih kosov. Eden takšnih je sodoben lestenec  AIM nad jedilno mizo. 
    Stanovanje je polno navdihujočih oblikovalskih kosov. Eden takšnih je sodoben lestenec  AIM nad jedilno mizo. 

    Palača Crispi je bila prvotno v lasti večje zavarovalnice, nato pa je bila predeljena v več posameznih stanovanj. Tako je bilo tudi to čudovito, 160 m2 veliko kotno stanovanje predeljeno na veliko manjših sobic. Čeprav je bilo v slabem stanju, je v sebi skrivalo ogromno potenciala. Ker naj bi bilo novo stanovanje namenjeno bivanju zgolj ene osebe, so arhitekti takoj vedeli, kako zasnovati prenovo: »Glavna naloga je bila tloris karseda osvoboditi fizičnih in vizualnih pregrad, da bi ustvarili odprt tloris lofta. To je bila tudi lastničina glavna želja,« pojasnijo. Zato so pričeli odstirati različne plasti stanovanja; porušili so vse stene in z odstranitvijo plasti tlaka prišli do starega hrastovega parketa, položenega v obliki ribje kosti, in mozaika iz teracnih ploščic.

    Razkritje starih fragmentov daje stanovanju prav posebno očarljivost. Arhitekti so zato obnovili obstoječ hrastov parket in teraco ploščice. 
    Razkritje starih fragmentov daje stanovanju prav posebno očarljivost. Arhitekti so zato obnovili obstoječ hrastov parket in teraco ploščice. 

    Po končanem odstiranju plasti, ki je razkrilo začetno stanje, so arhitekti v stanovanju ponovno vzpostavili fluiden, svetel in zračen prostor, katerega ambient definira skrbno izbrano in postavljeno pohištvo. Prenova ponovno vzpostavi odprt, popolnoma pretočen prostor s povezanimi sobami; le kopalnica in spalnica sta zamejeni s stenami, ki nudijo potrebno zasebnost. Spalnica je zasnovana kot stekleni paviljon in umeščena tako, da subtilno ločuje dnevni prostor od kuhinje z jedilnico, hkrati pa se s stekleno steno s črnimi delitvami odpira proti jedilnici. Potrebno intimo so arhitekti spalnici zagotovili z lanenimi zavesami, ki zastirajo tudi vsa fasadna okna. Arhitekti dodajo še, da je »lastnica kuhinjo in jedilnico sprva želela umestiti v največji, polkrožni del. Na koncu smo jo le prepričali, da je oblika tega prostora izrazito salonska, da je to srce stanovanja in zato idealno za veliko dnevno sobo«. Z novo prostorsko organizacijo so obudili nekdanjo imenitnost prostorov palače.

    Razen spalnice, umeščene v stekleni paviljon, in kopalnice, je celotno nadstropje kontinuirno in povezano.
    Razen spalnice, umeščene v stekleni paviljon, in kopalnice, je celotno nadstropje kontinuirno in povezano.

    Arhitekti so atmosfero in ambient stanovanja gradili po principih zračnosti in elegance, značilne za mediteranske palače, ki so idealna kombinacija nadstandarde prefinjenosti in velikega bivanjskega udobja. V stanovanju prevladujejo umirjeni bež odtenki, materialnost posameznih prostorov pa dopolnjujejo stari hrastov parket in teracne ploščice – stene in tla kopalnice so namreč odeti v keramične ploščice z videzom teraca. V kopalnici se prav tako ponovi motiv steklene stene s črnimi delitvami, ki tukaj nastopa v obliki tuš kabine.

    Arhitektom je s pravo mero uspelo vzpostaviti ravnovesje med novimi, izbranimi kosi in lastničinimi lastnimi. Tako so koherentno oblikovali celotno stanovanje, a hkrati ohranili njegovo individualnost. 
    Arhitektom je s pravo mero uspelo vzpostaviti ravnovesje med novimi, izbranimi kosi in lastničinimi lastnimi. Tako so koherentno oblikovali celotno stanovanje, a hkrati ohranili njegovo individualnost. 

     

    Kvalitetno in relativno nevtralno materialno podlago prostorov na pravih mestih poživijo posebni pohištveni kosi, kot so Flosova svetila AIM nad jedilno mizo, jedilna miza oblikovalke Ionne Vautrin in Tooyev lestenec Nabila. Ti novi dizajnerski pohištveni kosi so skrbno kombinirani s starinskimi, npr. s stekleno secesijsko vitrino in majhno betonsko mizico. Takšni kosi so lastnici zaradi svoje sentimentalne vrednosti še posebej ljubi. Arhitekti pa niso le izbrali notranje opreme, temveč so za posebne kotičke stanovanja oblikovali tudi lastno pohištvo, narejeno v skladu z ambientom prostorov. Ob oknih v jedilnici tako srečamo dolgo klop, namenjeno opazovanju ulice, branju in pitju kave. »Klop ob oknih jedilnice je element, ki je še posebej značilen za mediteranski način življenja, zato smo ga vsekakor želeli vključiti v oblikovanje interierja. Poleti je iz prijetno hladnega stanovanja pravi užitek opazovati vrvež na ulici,« arhitekti razložijo svojo odločitev.

    Jedilnica ima prav poseben detajl, okensko polico, spremenjeno v klop za opazovanje dogajanja na ulici. 
    Jedilnica ima prav poseben detajl, okensko polico, spremenjeno v klop za opazovanje dogajanja na ulici. 

    Stanovanje poleg prej omenjenega krasijo tudi posebni kljuki vrat v kopalnico in spalnico Marcela Wandersa ter majhne keramične skulpture Alje Neuner. Prav to so elementi, pri katerih lahko najbolje začutimo idealno ravnovesje med kuriranim interierjem, ki so ga oblikovali arhitekti, in unikatnim avtorskim dodatkom naročnice. Ker je stanovanje orientirano na jug in jugozahod, je njegova velika odlika tudi izdatna naravna svetloba, ki je upravičila odločitev za pretežno ambientalna, nežnejša svetila.

    Kljuke Marcela Wenderska imajo posebno sentimentalno vrednost, saj sta lastnici vsak po eno podarila njena otroka. 
    Kljuke Marcela Wendersa imajo posebno sentimentalno vrednost, saj sta lastnici vsak po eno podarila njena otroka. 

    AKSL arhitektom je uspelo dokazati, da je duh palače mogoče subtilno in elegantno združiti s sodobnim stanovanjem, starinsko z novim ter fluidnost, odprtost prostora z občutkom intime. Stanovanje je tudi dober primer specifičnega načina arhitekturnega oblikovanja interierjev, pri katerem se najprej vzpostavi relativno nevtralna baza (monokromna tla, stene itd.), zato da jo je nato mogoče napolniti z raznolikim pohištvom, a celota ob tem ostaja koherentna. Prenovi uspe ne samo ohraniti individualnost naročnice, pač pa jo tudi uporabiti kot enakovreden gradnik prostora, ki harmonično dopolnjuje zasnovo.

    Osnovni podatki
    Interier: AKSL arhitekti d.o.o.
    Naročnik: zasebni
    Leto načrtovanja: 2019
    Leto izvedbe: 2020
    Lokacija: Trst

    Materiali:

    Zavese: Meavista d.o.o.

    V podjetju Meavista oblikujejo in opremljajo bivalne, poslovne in javne prostore s tekstilom. Sodelujejo z oblikovalci interierjev in s končnimi kupci, ki cenijo vrhunski dizajn. Ponujajo jim popolno podporo pri uresničevanju njihovih zamisli. Vodijo projekte od začetka načrtovanja, preko izdelave, do končne montaže. Tekstil jim predstavlja enega izmed enakovrednih dekorativnih elementov, ki prostor močno zaznamuje. Zato jim je pomembno, da se z njim približajo tako ostalemu pohištvu v prostoru, kot tudi, da se dotaknejo karakterja in potreb naročnika. Njihovo strokovno znanje in sodelovanje z arhitekti, se odraža v uspešno izvedenih projektih po celotni Sloveniji in v tujini.

     Za obisk v njihovem salonu se je potrebno predhodno naročiti. 

    Naslov: Razstavni salon MEAVISTA,
    2.nadstropje poslovne stavbe Diamant, BTC,
    Italijanska ulica 8, Ljubljana

    Telefonska številka: 041 660 313   

    Elektronski naslov: info@meavista.si

    1531
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane