Za področje

  Sodobna primorska hiša za mlado družino | Sanja Premrn 

  Članek je koristil že 1258+ uporabnikom
  Arhitektura ima to sposobnost, da v še tako težkih situacijah najde pravi odgovor. Naj bo to finančni proračun, zakonodajne omejitve, velikost in podobno, vsi pogoji lahko v arhitekturi delujejo ne kot gonilci rešitev. Pred nekaj zagatami se je znašla tudi arhitektka Sanja Premrn med projektiranjem hiše v Ajdovščini. 

  Naloga je imela ne le eno, pač pa kar dve potencialni »zagati«. Najprej je svojevrsten izziv predstavljala na prvi pogled premajhna kvadratura parcele, na kateri si je bilo le stežka mogoče predstavljati enodružinsko hišo. Lastnika hiše sta parcelo dobila v dar od sosede, ki je partnerjeva teta in ker se podarjenemu konju ne gleda v zobe, je bila arhitektka odločena, da bo na majhni parceli postavila sanjski dom zase in za svojo družino.

  Hišo na eni strani obdaja strm teren, na drugi strani pa se odpira v dolino.
  Arhitektki je na majhni parceli uspelo postaviti sanjsko hišo za svojo družino. 

  Druga navidezna »zagata« bi lahko bila (po pričakovanjih) zahtevnost dvojne vloge, saj je naročnica hiše kar arhitektka sama, pomenilo bi pomenilo, da se mora arhitektka ne le neprestano spraševati o arhitekturnih aspektih projekta, temveč tudi o svojih željah, o življenju, kot ga želi živeti s svojo družino. A glede omenjene dvojne vloge Sanja Premrn presenetljivo zamahne z roko, češ da še nikoli ni hitreje dobila ideje za hišo. 

  Hiša v Ajdoviščini.
  Hiša v Ajdoviščini stoji ob vznožju hribovite pokrajine.

  Parcela je umeščena v naselje tipskih enostanovanjskih objektov iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Arhitektka se je najprej lotila kvadrature parcele in z zmanjšanjem standardnih odmikov od parcelne meje uspela pridobiti večjo kvadraturo zelenice. Južno ob zelenici poteka dovoz do hiše. Ta načeloma nenavadna organizacija okolice in dostopa, posledica urbanistične ureditve naselja in zelo strmega terena na severu, je sprva motila tudi samo arhitektko, a je po lastnih besedah nenavadno lokacijo dovoza hitro vzljubila. Ker so proti jugu orientirani tudi vsi bivalni prostori, je bilo treba najti kompromis med izrazito funkcionalistično vlogo dovoza in dragocenim kosom zelenice pred okni dnevne sobe z jedilnico in kuhinjo. 

  Prerez: hišo na eni strani obdaja strm teren, na drugi strani pa se odpira v dolino. 
  Prerez: hišo na eni strani obdaja strm teren, na drugi strani pa se odpira v dolino. 

  Arhitektka se pojasni, da je bil to glavni vzgib, da so se trudili iz dovoza narediti nekaj več, zato da ga ne bi skrivali, pač pa vključili v celostno zasnovo projekta. Posebna pozornost je bila tako namenjena tlaku dovoza, ki ga je arhitektkin partner izdelal iz več kot 3000 opek iz porušene hiše iz okolice. Tako se je nekdanja substanca pretočila v nov izdelek. Arhitektka poudari, da si s partnerjem delita zasluge za nastanek hiše, saj je za nekaj časa pustil službo, da bi se lahko posvetil gradnji novega doma za svojo družino. 

  Dovoz
  Tlak dovoza in vhodnega dela je izveden iz opeke, ki ustvarja prijetno, domače vzdušje.
  Nadkrita terasa hiše v sezoni deluje kot živahen bivalni prostor.
  Nadkrita terasa hiše v sezoni deluje kot živahen bivalni prostor.

  Tlorisna zasnova delno vkopanega pritličja izhaja iz več parametrov: gabaritov in orientacije parcele ter ljubezni do kuhanja. Kuhinja z velikim otokom je zato umeščena v samo središče velikega dnevnega prostora z jedilnico na vzhodni in dnevno sobo s kaminom na zahodni strani. Tako se arhitektki tudi med kuhanjem odpira čudovit pogled na zelenico, na kateri se igrajo otroci.

  Tloris pritličja.
  Tloris pritličja.

   

  Tloris nadstropja.
  Tloris nadstropja z dvema otroškima sobama, spalnico s teraso in veliko kopalnico. 

  Kuhinja pa ne preseneti le s svojo umestitvijo, pač pa tudi s svojo impozantno podobo: kuhinjske omarice s temnimi frontami v črni barvi in minimalističnimi ročaji se odlično skladajo s sivim marmornatim kuhinjskim pultom otoka. Stenski del kuhinje je zasnovan tako, da dve odprti fronti srednje omare tvorita dodatno delovno površino, majhen pult, ki je kot nalašč za odlaganje in shranjevanje kuhinjskih pripomočkov in aparatov. 

  Kuhinja v elegantno črni barvi.
  Kuhinja v elegantno črni barvi z marmornatim pultom.
  Kuhinjska niša z dodatno delovno površino.
  Kuhinjska niša z dodatno delovno površino.
  Betonske luči je zasnovala arhitektka sama.
  Čudovite viseče betonske luči je zasnovala arhitektka sama. 

  V zgornjem nadstropju sta dve majhni otroški sobi. Levo od otroških sob je večja kopalnica za vso družino, desno pa spalnica z izhodom na prostrano teraso, s katere se odpirajo čudoviti pogledi na okoliške hribe. Pohištvo je tudi tukaj – tako kot v kuhinji in povsod drugje – vrhunske kvalitete in natančno izdelano, uporabljeni material pa je furnirana vezana plošča. Arhitektka pove, da se je pri izbiri pohištva držala lastnega načela, ki ga vedno pove svojim naročnikom: kakovostnejše pohištvo sicer predstavlja dražjo začetno investicijo, a se ta na dolgi rok nekajkrat povrne, saj takšno pohištvo svojemu namenu brezhibno služi desetletja.

  Spalnica
  Spalnica z izhodom na teraso.
  Terasa v zgornjem nastropju, s katere se odpirajo čudoviti pogledi na okolico.
  Terasa v zgornjem nastropju, s katere se odpirajo čudoviti pogledi na okolico.

  Podobnemu načelu kvalitete sledi tudi sanitarna oprema z marmornatim umivalniškim pultom, ki ponovi materialni motiv iz kuhinje. Masiven pult je postavljen na kovinsko podnožje, ki obenem podpira tudi predalnike pod kopalniškim umivalniki. 

  Kopalnica je zasnovana v kombinaciji kamna in lesa
  Kopalniški umivalnik je zasnovan v kombinaciji kamna in lesa. 
  V kopalnici izstopajo črne armature
  V kopalnici izstopajo črne armature, ki se odlično skladajo z ekspresivnim kamnom.

  Poseben element hiše predstavlja kamnita fasada, oblečena v kar deset centimetrov debel lokalni kamen. Za takšno rešitev, ki je sicer neprimerno zahtevnejša in dražja za izvedbo, se je arhitektka odločila zaradi pristnosti materiala in tradicionalne tehnike gradnje, značilne za primorsko okolje. 

  Kamnita fasada
  Kamnita fasada.

  Podatki o projektu:

  Ime projekta: Našahiša
  Arhitektura, interier in zunanja ureditev: Sanja Premrn
  Naročnik: Sanja Premrn in Luka Škvarč
  Leto načrtovanja: 2018
  Leto izvedbe: 2019
  Velikost objekta: 180 m2
  Lokacija: Ajdoviščina
  Fotografije: Miha Bratina

  Izvajalci:

  načrt strojništva in elektrotehnike: MM-Biro d.o.o.

  " MM-BIRO d.o.o  opravlja dejavnost projektiranja, nadzora in inženiringa strojnih in elektro instalacij. Svoje poslovne prostore imajo na ulici Tolminskih puntarjev 12 v Novi Gorici. Trenutno redno zaposlujejo 7 inženirjev strojne in elektro stroke. Delo opravljajo strokovno, kvalitetno in zanesljivo, pri tem pa dosledno spoštujejo sklenjene dogovore z naročnikom. Uspešno poslovanje podjetja  temelji na zaposlenih, ki jih odlikujejo strokovnost, kreativnost, dinamičnost, samoiniciativnost in veselje do timskega dela.Storitve izvajajo na stanovanjskih, poslovnih in industrijskih objektih na območju celotne Slovenije."

  kamnita fasada - Unikatikamen 

  "Začetki podjetja Unikatikamen segajo v leto 1995. V teh letih so si nabrali mnogo izkušenj in idej, ki jih imajo še vedno dovolj za novosti. Za njimi je že več kot tisoč projektov. Nudijo vam vse od obdelave, priprave in vgradnje kamna za zidanje do lepljenja in polaganja kamna na talne in stenske površine. Podjetje se tudi ukvarja z izdelavo unikatnih kamnitih umivalnikov po vaši želji. Izdelajo vam tudi vrtne kamine, kamnite mize, klopi, fontane, kombinacija kamen-les itd. "

  balkonska ograja - GRATING M Team d.o.o.

  parket - Šiles d.o.o.

  jedilna miza in stoli - Rex Kralj d.o.o.

  kopalniške armature in keramike - TB Solution d.o.o.

  microtopping - Sustinno d.o.o.

  Galerija:

  Terasa.
  Vse spalnice v zgornjem nadstropju imajo dostop do balkona, spalnica pa še izhod na teraso.
  Terasa s stoli Rex slovenskega oblikovalca Nika Kralja.
  Terasa s stoli Rex slovenskega oblikovalca Nika Kralja.
  Pogled proti kuhinji z jedilnico.
  Pogled proti kuhinji z jedilnico.
  Pogled na celoten dnevni prostor.
  Pogled na celoten dnevni prostor.
  Jedilnica.
  V kuhinji in jedilnici prevladuje črna barva v kombinaciji z lesom.
  Tudi kuhinjski predali so zasnovani po meri.
  Tudi notranjost kuhinjskih predalov je zasnovana po meri.
  Dnevna soba.
  Dnevna soba s kaminom.
  Otroška soba.
  Otroška soba je svetla, v njej prevladuje les. 
  Pohištvo je vrhunske kvalitete. Svojemu namenu bo brezhibno služilo desetletja.
  Vso pohištvo je izdelano po meri in vrhunske kvalitete. Svojemu namenu bo tako brezhibno služilo desetletja.
  Detajl stopnic
  Detajl lesenih stopnic.
  Vzdolžni prerez.
  Vzdolžni prerez.

   

  1258
  Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

  Kako so Vam koristile te informacije?


  arhitektura, ideje in inspiracije

  1
  3
  1
  1
  3
  2
  3
  2
  3
  1
  1
  1
  1
  1
  2
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane