Za področje

    Rekonstrukcija stare hiše na Vodnikovi 5 | Ivo Koritnik in Matjaž Križman

    Članek je koristil že 730+ uporabnikom
    Projekt rekonstrukcije objekta na Vodnikovi 5 v Ljubljani je obsegal rekonstrukcijo in spremembo namembnosti obstoječe stavbe na Vodnikovi ulici v Šiški v Ljubljani v enostanovanjsko stavbo, sočasno pa se je prilagodila tudi pripadajoča zunanja, prometna in komunalna ureditev.

    Zaradi velike dotrajanosti obstoječe stavbe in obeh njej pripadajočih gospodarskih objektov ter potrebe po prilagoditvi stavbe novemu stanovanjskemu programu, je bila v sklopu rekonstrukcije potrebna temeljita sanacija obstoječega objekta. Ta je obsegala funkcionalno posodobitev stavbe, statično in energetsko sanacijo, odstranitev manjšega izmed dveh pomožnih objektov ter rekonstrukcijo obstoječega objekta in podpornega zidu. Pri tem se ni spremenila etažnost objekta, ki je ostala tako kot pri prvotnem objektu P+1N+M.

    Prenova stare hiše
    Obstoječi objekt je bil zelo dotrajan, zato je zahteval celovito rekonstrukcijo in sanacijo.

    Nova stavba omogoča nastanitev 12 odraslih varovancev z motnjo v telesnem in duševnem razvoju iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga. Načrtovanje rekonstrukcije in prenove objekta je tako potekalo v tesnem sodelovanju s centrom za usposabljanje, delo in varstvo, kar je rezultiralo v optimalno velikih in razporejenih prostorih. Ob stopnišču je bilo vgrajeno tudi dvigalo, v sanitarnih prostorih je bila nameščena prilagojena sanitarna oprema, okna pa imajo varnostno zasteklitev.

    Prenova mansarde
    Mansarda med prenovo.
    Rekonstrukcija objekta
    Kot prikazuje s slike, so bili posegi v obstoječ objekt in pomožen gospodarski objekt ter teren zelo koreniti.

    Program v stavbi je jasno razporejen vzdolž obeh daljših stranic objekta. Dostopi do objekta, servisne in parkirne površine so umeščeno na severozahodno stran objekta, bivalne površine pa so urejene na jugovzhodni strani objekta. Program je po etažah razporejen zelo logično glede na kroženje in gibanje po stavbi. V pritličje, kamor vstopimo z dovoza, so umeščeni servisni prostori, kot so kabinet, utility, kuhinja, skupna jedilnica in sanitarije.

    Tloris pritličja
    Tloris pritličja z legendo prostorov.
    Tloris nadstropja
    Tloris nadstropja z izhodom na zelenico.

    V prvem nadstropju najdemo skupno dnevno sobo in dve sobi za varovance. V tem nadstropju je omogočen tudi izhod na prijetno, zasebno teraso z zelenico, kjer lahko varovanci uživajo v lepem vremenu. Na nivoju zelenice je tudi ohranjeni pomožni gospodarski objekt, spremenjen v letni paviljon za izvajanje različnih pomožnih aktivnosti. Ob podpornem zidu pri zelenici so arhitekti zasnovali lesene klopi in tako osmislili slepi zid, ki se zajeda v teren. Do zelenice je možen tudi dostop preko parkirišča na severozahodni strani objekta. V mansardi so štiri dodatne sobe za varovance s sanitarijami. Sobe dobivajo svetlobo preko strešnih oken.

    Zelena terasa
    Zelenica s teraso in klopmi ob podpornem zidu.
    Tloris mansarde
    Tloris mansarde s spalnimi prostori.

    Fasada objekta je pobarvana z belim ometom, s čimer se objekt spokojno vklaplja v okolico. Ohranjeni so bili vsi reliefni poudarki na fasadi, kar daje novemu objektu posebno identiteto. Poseben element fasade je vhodni portal z lesenimi vrati, ki nakazuje na starost objekta, obenem pa zmehča anonimno belo barvo fasade. Belo ometan je tudi pomožni paviljon, povezovalne poti, kot so stopnice, ki vodijo do zelenice na višjem nivoju, pa so kamnite, kar barvno sovpada s sivimi aluminijastimi okni obeh objektov.

    Beli omet
    Belo ometana fasada.

    Interier je preprost. Zaradi lažjega vzdrževanja in čiščenja so v spodnjem nadstropju na tla položene keramične ploščice, v zgornjih nadstropjih z bolj intimnim programom pa te zamenja les. Tako se ustvari prijeten, domač ambient, ki varovancem zagotavlja udobno bivanje v urejenih prostorih. Stopnice so obložene s kamnom, stopniščna ograja pa je pobarvana v črno barvo z lesenim ročajem. V vsakem nadstropju najdemo rastline, ki zmehčajo notranjost.

    interier s keramičnimi ploščicami
    V spodnjem nadstropju so tla zaradi lažjega vzdrževanja obložena s keramiko. 
    Interier
    V mansardi, kjer najdemo spalne prostore, so tla obložena z lesenim parketom.

    S prenovo so arhitekti dosegli ne le veliko bolj funkcionalno zasnovo prostorov, namenjeno novemu programu, pač pa izboljšali bivalno ugodje in ustvarili prijeten dom za varovance Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga.

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Enostanovanjska hiša na Vodnikovi 5
    Arhitektura: Ivo Koritnik, Matjaž Križman
    Interier: Ivo Koritnik, Erich Műller
    Krajinska arhitektura: Matjaž Križman, Ivo Koritnik
    Lokacija: Vodnikova 5, Ljubljana
    Investitor: Javni stanovanjski sklad MOL
    Institucije: Javni stanovanjski sklad MOL, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, CUDV Draga
    Leto izgradnje: 2018
    Velikost objekta: 654,59 m2
    Velikost parcele: 805 m2
    Vrednost investicije: 751.920 €
    Energetska izkaznica: A1
    Fotografije: Aleš Černivec

    Izvajalci:

    Zunanja ureditev in kovinska ograja - Erga metal d.o.o.

    Kuhinja - Mizarstvo Šterk d.o.o.

    Notranja oprema - Učilna d.o.o.

    Okna, vrata - Maton d.o.o.

    Instalacije - NOVOMONT d.o.o.

    Glavni izvajalec - TGH d.o.o.

     

    730
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane