Za področje

    Popolna arhitektura doma - Kako vam lahko pomaga arhitekt?

    Članek je koristil že 7872+ uporabnikom
    V Sloveniji pogosto velja prepričanje, da pri snovanju svoje lastne hiše arhitekt ni potreben. Posamezniki imajo občutek, da sami najbolj vedo, kakšna bi naj bila njihova hiša. Prav tako mislijo, da je načrtovanje  in samograditeljstvo lastne hiše pravica. To prepričanje izhaja predvsem iz obdobja socializma, ko je bila Slovenija, pa tudi Jugoslavija, poplavljena s črnimi gradnjami, saj takrat gradnja individualne hiše ni bila nadzorovana. Danes načrtovanje hiše ni posameznikova pravica, še več, črna gradnja je nezakonita. Z gradnjo hiše lahko začnete šele, ko imate pridobljeno gradbeno dovoljenje. Za pridobitev gradbenega pa dovoljena pa potrebujete idejni načrt vaše bodoče hiše, ki ga izdela arhitekt odgovorni projektant, torej arhitekt z licenco ZAPS.
    Strokovni članek 7872
    Enodružinska hiša v Celju, GMT+1 arhitekti
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    V naslednjih odstavkih bomo razložili, zakaj je poleg zakonskega dela potrebno sodelovanje z arhitektom.

    1. Poznavanje gradbene dokumentacije ter postopkov

    Kot že omenjeno je arhitekt potreben pri izvedbi projektne dokumentacije, saj je tudi edini usposobljen za vodenje postopka. Arhitekt pripravi idejni projekt vaše hiše, vodilno mapo ter pridobi vsa potrebna soglasja.
    Poleg same dokumentacije pa arhitekt ve tudi, kaj se zgodi, ko že dobite gradbeno dovoljenje. Pozna namreč postopek same gradnje. Arhitekt ve, s katerimi gradbenimi deli se začne pri samem postopku in katerega obrtnika je potrebno poklicati v kateri fazi.

    2. Prihranek pri gradnji

    Kljub temu, da arhitekt ni zastonj, lahko z njegovo pomočjo pri gradnji prihranite. S pametno in racionalno zasnovo hiše se lahko kasnejša izvedba drastično poceni. Prav tako vam lahko arhitekt pomaga, če mu zaupate kakšen je vaš proračun za hišo. Tako lahko zasnuje hišo primerno vašim finančnim zmožnostim in vam prihrani težave med gradnjo.

    3. Hiša po vaši meri

    Res je, da vaše navade najbolje poznate sami. Veste kako živite vsakdanje življenje in kaj pri tem potrebujete. Arhitekt pa je usposobljen zato, da vaše vsakodnevne navade pretvori v zasnovo hiše. Glede na organizacijo vašega življenja organizira tudi tloris vase bodoče hiše, tako da vas le-ta pri življenju ne bo ovirala. Predvsem, kadar se odločate za tipske načrte, lahko naletite na veliko težavo. Saj v tem primeru hiša ni prilagojena za vas, pač pa za splošno družbo. Ne vedno, a dostikrat tlorisi tipskih načrtov niso niti zares premišljeni, tako je lahko takšna hiša res bolj ovira vašemu življenju, kot pa prijeten dom s katerim se boste identificirali.

    4. Hiša bo funkcionalna, a hkrati lepa

    Ponavadi so arhitekti predstavljeni kot posamezniki, ki naredijo hišo lepo. Sicer se res trudijo v tej smeri, vendar to nikakor ni cilj projektiranja. V prvi meri je arhitektom pomembno, to izvira predvsem iz Ljubljanske arhitekturne šole, da je objekt zasnovan funkcionalno. Bodoči stanovalci pogosto na hišo gledajo iz praktičnega stališča. Razmišljajo o tem, kam bodo pospravili čevlje, kje bodo lahko sedeli gostje oziroma kako veliko omaro potrebujejo. Vendar tlorisi, ki jih skicirajo dostikrat niso zares funkcionalni, saj ti dostikrat vsebujejo veliko premajhnih sobic ali neizkoriščenih kotov. Arhitekti pa imajo zmožnost, da lahko v zelo hitrem času narišejo racionalen in funkcionalen tloris, ki bo ustrezal vašim potrebam. Šele ko je funkciji zadoščeno, pa se začne zgodba o estetiki, oziroma, ponavadi obe prvini prideta naenkrat.

    5. Hiša kot zaključena celota

    Arhitekt takoj zazna, kdaj je načrt hiše narisal gradbenik ali drug samooklicani projektant.  To se vidi iz načrta zato, ker objekt ni obravnavan kot zaključena celota. Večina tistih, ki niso arhitekti, razmišljajo tako, da rešujejo problem za problemom. Tako najprej določijo dnevno sobo, za tem kuhinjo in morda sobo za goste,…  Tako za objektom ni celostne ideje. Arhitekt pa se projekta loti drugače, in sicer najprej pride do celostne ideje,ki ga vodi med procesom. V to idejo pa so nato vpletene posamezne prvine, ambienti, pogledi, odnos z zunanjostjo,  oblikovanje sob, načrtovanje fasade ali razpostavitev oken. Tako hiša, ko je že narejene, daje vtis kot zaključena celota.

    6. Hiša bo trajnostna

    Nenzadnje pa lahko arhitekt, seveda če se na to spozna, naredi hišo tudi trajnostno. To lahko doseže na več načinov. Lahko naredi trajnostno zasnovo hiše.  Prostori hiše so lahko zasnovani fleksibilno in se tako čez čas spreminjajo. Otroška soba je lahko zasnova in pozicionirana tako, da lahko, ko otroci odrastejo, postane delovna soba.

    Arhitekt pa lahko naredi hišo trajnostno tudi tako, da priporoča obstojne materiale. Ali pa da predvidi pametne inštalacije in zadostno izolacijo na objektu, saj lahko na takšen način privarčujete pri kasnejši uporabi hiše, tako privarčujete na dolgi rok. Nenazadnje pa objekt, ki ne troši veliko energije, boljše vpliva na naše okolje.

    Hišo verjetno gradite le enkrat v življenju. Od izbire arhitekta je odvisno, kako dobro bo znal upoštevati vaše želje in predvsem potrebe, danosti lokacije ter vaše finančne zmožnosti. Ne odločajte se samo na podlagi cene,  pojdite z njim na kavo za kratek pogovor.

    GMT+1 arhitekti

    Prenova enodružinske hiše v Konjicah, GMT+1 arhitekti
    Prenova enodružinske hiše v Konjicah, GMT+1 arhitekti


    Enodružinska hiša v Celju, interier, GMT+1 arhitekti
    Enodružinska hiša v Celju, interier, GMT+1 arhitekti


    Enodružinska hiša v Mariboru, GMT+1 arhitekti
    Enodružinska hiša v Mariboru, GMT+1 arhitekti


    Interier hiše v okolici Maribora,  GMT+1 arhitekti
    Interier hiše v okolici Maribora, GMT+1 arhitekti


    Strokovni članek 7872
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    9.1
    0

    ODPRTA HIŠA, AMARIS TIČAR S.P.


    10
    16

    Prodom biro d.o.o.


    10
    1

    Arhitekturno in poslovno svetovanje, Tomaž Meznarič, s.p.


    8.8
    0

    ARHIMOD, Iztok Mrzljak s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane