Za področje

    Hiša iz slame

    Članek je koristil že 14025+ uporabnikom
    Živeti v hiši iz slame se nam na prvi pogled zdi nemogoče, a vendar je to dokaj pogost pojav, predvsem v vzhodni Sloveniji. Hiše iz slame ustvarjajo naravno okolje in, kljub nasprotnim prepričanjem, dočakajo življenjsko dobo tudi okrog 100 let.
    Strokovni članek 14025
    Hiša iz slame, vir: harbureau.org
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Zdrav material

    Tako slama, kot tudi les in ilovica so naravni materiali, ki ne gredo skozi proces toplotne ali kemične obdelave. Zato so izredno primerni za bivanje, saj ustvarjajo zdravo in prijetno atmosfero. Les, slama ter ostali naravni materiali, pa so tudi okolju neškodljivi, saj ne terjajo dodatne energije za predelovanje ali kasneje za razgradnjo. Za primer, s hišo iz slame onesnažimo okolje kar 10x manj kot s konvencionalno zidano gradnjo. Kljub temu, da so opisani materiali naravni, pa ti dočakajo vrsto let.


    Butane hiše

    Tako imenovane butane hiše so poznane predvsem v vzhodni Sloveniji, narejene so iz gline, trstike in seveda slame. Slama pri butanih hišah služi kot polnilo, saj je ta zelo dostopna in ugodna. Trdnost slami pa daje glina, ki material sprime, se posuši in ustvarja trdno konstrukcijo.

    Lesen skelet

    Hiše iz slame pa lahko sezidamo tudi v kombinaciji z leseno konstrukcijo. Najprej se postavi skelet iz lesa in streha, nato sledijo polnila. Objekt lahko stoji na betonskih ali lesenih temeljih. Med leseno skeletna konstrukcijo, pa se nato namesti slama, ki je že pripravljena v balah za ta način gradnje. Debelina opisanega zidu je ponavadi okrog 55 cm, takrat je njena izolativnost cca 0,12 W/m2K.

    Slama kot toplotna izolacija

    Pri butanih hišah ravno slama, kot del konstrukcije, predstavlja tudi toplotno izolacijo. Slamo pa lahko uporabljamo tudi kot toplotno izolacijo v kombinaciji z drugimi materiali, npr. pri hišah iz lesa, pa tudi zidanih hišah. Slama lahko služi tudi kot izolacija podov, stropov ali streh.

    Kako ometati hišo iz slame?

    Izjemno priporočljiv je omet iz gline, saj ta uravnava vlago in akumulira toploto. Glina je še posebej priporočljiva pri butanih hišah. Odločimo pa se lahko tudi za ilovnate omete znotraj objekta in ilovnato-apnene omete zunaj objekta. Ta kombinacija pride predvsem v poštev pri lesenih skeletnih objektih, kjer slama nastopi kot polnilo.

    Pasivna hiša iz slame, vir: pajaconstruction.com
    Pasivna hiša iz slame, vir: pajaconstruction.com


    Črna hiša iz slame, vir: www.bustler.net
    Črna hiša iz slame, vir: www.bustler.net


    Strokovni članek 14025
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    3

    STORIS, Mark Dojčinovič s.p.


    8.9
    0

    DANS, arhitekti, d.o.o.


    8.9
    0

    Detajl d.o.o.


    8.7
    0

    Lazar d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane