Za področje

    Prenova industrijske hale v sodobno večnamensko dvorano | Vidic Grohar arhitekti

    Prenova industrijske dediščine za arhitekte predstavlja poseben izziv, saj zahteva premislek, kako združiti sodobne programe s prostorom, narejeni v drugem času za popolnoma druge potrebe. Po drugi strani pa ravno industrijski prostori zaradi svojih prostorskih značilnosti, kot so velika okna, visoki stropi, ugodni proporci in podobno nudijo ugodno podlago za realizacijo presežnih arhitekturnih prostorov in hibridnih sodobnih programov. V tem pogledu je posebno uspešen primer prenove nekdanje industrijske hale v Litostroju, ki so jo prenovili Vidic Grohar arhitekti.

    Biro Vidic Grohar arhitekti je slovenski arhitekturni biro mlajše generacije in rezultat sodelovanja dveh kolegov iz Fakultete za arhitekturo v Ljubljani – Anjo Vidic in Juretom Groharjem, ki sta na različnih projektih sodelovala že med študijem. Kasneje sta oba delovala kot asistenta na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani ter zato večino svojega časa posvečala poučevanju, leta 2021 pa sta se odločila več časa posvetiti projektivni praksi in razvoju biroja.

    Vidic Grohar arhitekti - aksonometrija
    Aksonometrija z označenimi posegi v kompleks.

    Točen čas nastanka biroja je težko določiti – lahko bi rekli, da sega v leto 2016, ko sta arhitekta svoj prvi arhitekturni projekt, manjši lokal v Ljubljani. Biroju je kljub relativno kratkemu obstoju uspelo vzpostaviti jasen in konsistenten pristop k arhitekturi. Produkcija biroja se tako odmika od strogo določenih formalnih ali slogovnih imperativov, niti ne želi razviti enoznačno prepoznavnega jezika, kar omogoča večjo prožnost pri načrtovanju (po meri zasnovanih) projektov. Vidic Grohar arhitekti verjamejo, da lahko s kritično interakcijo in reartikulacijo sodobne družbene situacije ter na nedogmatičen način nastaja bolj relevantna in raznovrstnejša arhitekturna produkcija. 

    Vidic Grohar arhitekti - zigurat
    Večnivojski zigurat je osrednji element prostra. 

    Arhitekti med referencami, ki pomembno vplivajo na njihovo razmišljanje, med drugimi navajajo delo hrvaškega umetnika Ivana Kožarića, ki je svobodno ustvarjal oziroma eksperimentiral z različnimi idejami, tehnikami, materiali in izrazi, istočasno pa je s »klasično« metodo oblikoval abstraktne modernistične skulpture. Kožarićevo delo je parafraza za nebrzdano svobodo v pristopu k različnim temam, ki so našle svoj izraz v njegovem eklektičnem opusu. Za biro Vidic Grohar arhitekti je eklekticizem, pristen v Kožarićevem delu, izhodišče, na podlagi katerega se brez predsodkov lotevajo najrazličnejših nalog.

    Vidic Grohar arhitekti - zigurat
    Pogled proti novi steni, sezidani iz opečnih zidakov, pobarvanih s srebrno barvo. 

    Tudi projekt prenove bivše industrijske hale v Litostroju v Ljubljani lahko razumemo na takšen način. Gre za arhitekturni poseg, ki je nekdanji industrijski objekt iz šestdesetih let prejšnjega stoletja preobrazil v univerzalen večnamenski prostor za različne dogodke – koncerte, sejme, simpozije in podobno. Investicija na kvadratni meter je bila zaradi velike kvadrature (2000 m2) in dejstva, da je bilo treba zamenjati samo dotrajano streho, relativno nizka. Arhitektov to ni odvrnilo od domiselnosti, ravno nasprotno – narekovalo je potrebo po še večji iznajdljivosti.

    Optimalno delovanje dvorane je bilo zagotovljeno brez popolne prenove - samo s posegi, ki so omogočili ne le funkcionalno, temveč tudi arhitekturno preobrazbo objekta.

    Dotrajano prvotno streho je zamenjala nova, jeklena; preprost »tehnološki objekt« združuje razsvetljavo in druge instalacije, ki so vidne. Glavni arhitekturni poseg v notranjosti sestoji iz dveh objektov – prvi je odebeljena stena z zaodrjem, drugi je »zigurat« s sanitarijami in glavno vhodno avlo, v nadstropju pa se razvije večnivojski prostor z barom, ki se odpira v notranjost dvorane in omogoča razgled na kompleks z višine.

    Vidic Grohar arhitekti - nadstropje zigurata
    Zgornje nadstropje zigurata.

    Novi, večnivojski objekt je izveden z opečnatimi zidovi in betonskimi talnimi ploščami. Sloj srebrne barve, ki se spreminja glede na različne svetlobne pogoje, zanika težo in tektoniko stavbe ter poudarja preprosti značaj izvedbe objektov. Groba materialnost je bila izbrana zato, da bi arhitektura lahko preživela v prvi vrsti nenatančno izvedbo, nato pa tudi neizogibne improvizacije in nadgradnje, ki se izvajajo brez prisotnosti arhitekta. Arhitekti so tako na neki način »skočili v prihodnost« in predvideli prihodnost stavbe: z iznajdljivim razmišljanjem in definicijo materialnosti so stavbi omogočili daljše arhitekturno življenje. 

    Vidic Grohar arhitekti - interier
    Groba materialnost interierja. 

    Prenova zunanjosti je obsegala zgolj najbolj nujne posege. Zunanji posegi zajemajo odstranitev dotrajanega ometa in barvanje zidov, ki razgali vse spremembe in brazgotine, nastale v desetletjih življenja stavbe. V notranjosti so ohranjeni betonski okenski okvirji, čez katere je na zunanji strani kot »nalepka« pritrjen sloj polikarbonata. Na enak način so bila v nove preboje v pritličju nameščena velika aluminijasta vrata, ki se odpirajo na notranje dvorišče. Še en primer preproste materializacije, ki kot velika gesta ustvarja arhitekturni učinek.

    Vidic Grohar arhitekti - zunanjost
    Eksterier večnamenske dvorane je bil prenovljen minimalno - prenova je obsegala le najnujnejše posege. 

    Preprosta, a izjemno premišljena intervencija se je zgodila tudi pred samo dvorano. Stara dvokrilna vhodna vrata v nekdanji industrijski objekt so bila zaradi neuporabe in nefunkcionalnosti odstranjena. Arhitekti so iz njih zasnovali novi samostojni objekt pred dvorano, paviljon, pri katerem vratna krila nastopajo kot dvokapna streha, podprta z dvema betonskima podstavkoma. 

    Vidic Grohar arhitekti - paviljon
    Paviljon pred dvorano, sestavljen iz starih vhodnih vrat. 

    Obsežni arhitekturni posegi v sklopu prenove nekdanjega industrijskega objekta v sodobno večnamensko dvorano L56 so morali biti izvedeni tako, da so kljub nizkemu proračunu, kratkemu roku za projektiranje in nepopolni izvedbi fizično in vizualno ohranili arhitekturno avtonomijo – kot protiutež ogromnemu volumnu in grobi pojavnosti nekdanje industrijske dvorane.

    Vidic Grohar arhitekti - stranišča
    Stranišča dvorane L56. 
    Vidic Grohar arhitekti
    Levo: nepobarvan krog razkriva osnovni gradnik nove stene - opeko. Desno: krožne stopnice.

    Podatki o projektu: 

    Ime projekta: Večnamenska dvorana L56
    Avtorji projekta: Vidic Grohar arhitekti; Jure Grohar, Anja Vidic, Vanesa Maček
    Lokacija: Litostroj, Ljubljana
    Investitor: L56 d.o.o.
    Površina: 2750 m2
    Leto načrtovanja: 2020 - 2022
    Leto izvedbe: 2022
    Fotografije: Ana Skobe, Anja Vidic

    Izvajalci:

    Tehnologija gostinske opreme: Kaza sistemi d.o.o.

     

    301
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane