Za področje

  Trošt Krapež arhitektura: hiša AD

  Članek je koristil že 2682+ uporabnikom
  V neposredni bližini Ljubljane stoji na obronku Polhograjskih dolomitov enodružinska hiša arhitektov studia Trošt Krapež arhitektura. Dih jemajoča lokacija je zahtevala prostorsko intervencijo s premišljenim odnosom do naravnih danosti in občutkom za umestitev grajenega. Prav zaradi tega je bil osrednji cilj Trošt Krapež arhitektov hiša, ki bi vzpostavila delikaten odnos med naravno topografijo in novo strukturo ter spoštovala željo naročnikov, da se vegetacija ohrani v čim večji meri. Rezultat zadanega cilja je objekt, ki dopolni in okrepi naravne danosti, ne da bi pretirano posegel vanje, s čimer človeku omogoča pristno izkušnjo čudovite okolice in prostor za oddih.

  Dostop do hiše

  Arhitekturna zasnova sledi obstoječi topografiji padajočega terena in izkorišča naravno izravnavo na strmem terenu. V hišo vstopamo v pritličju ali v kleti. V pritličju je dostop organiziran preko zunanjega stopnišča skozi zastekljen del na stiku med dvema med seboj pravokotno položenima volumnoma. V klet so arhitekti poleg monumentalnega vhodnega dela z garažo umestili še servisne in tehnične prostore ter savno, garderobo in prostor za druženje, ki se odpira v letno kuhinjo. Vkopana  klet že ob prvem stiku razkrije konstrukcijsko logiko zasnove hiše: skoraj popolnoma vkopan masiven servisni podstavek podpira lahkotni zgornji del, namenjen bivanju.

  16.jpg

  Vkopano klet z glavnim vhodom so arhitekti oblikovno zaznamovali z ostrimi, trikotnimi linijami in monumentalno osvetlitvijo stopnic, ki vabijo v višje nadstopje.
  Vkopano klet z glavnim vhodom so arhitekti oblikovno zaznamovali z ostrimi, trikotnimi linijami in monumentalno osvetlitvijo stopnic, ki vabijo v višje nadstopje. (foto: Miha Bratina)

  Programska organizacija

  V obeh nadstropjih hiše se odpirata dve popolnoma različni veduti – eno predstavljajo prostrana hribovja, drugo pa neposredna zelena okolica parcele. Če vkopana klet sestoji iz enega volumna, je pritličje zasnovano iz dveh med seboj pravokotnih volumnov, ki sta programsko zelo jasno in smiselno razmejena. V manjši volumen, ki se odpira predvsem proti okoliškim hribom na jugu, so arhitekti umestili bivalne prostore, kot sta kuhinja z jedilnico in velika dnevna soba. V večji in daljši volumen z orientacijo vzhod–zahod, ki se pravokotno stika s prvim, so umeščeni vsi spalni prostori s kopalnicami. Spalni del je od bivalnega ločen z vrati, skozi katera vstopimo v dolg hodnik, ki vodi do otroških sob na levi strani, na koncu pa se zaključi s prostorno spalnico z obojestransko osvetlitvijo, garderobo in veliko kopalnico. Hodnik je funkcionalno izrabljen in povsem osmišljen, saj je programsko gledano zasnovan iz treh sekvenc, ki so glede na svojo funkcijo izmenično osvetljene in zatemnjene. Prva sekvenca je otroška garderoba, ki se nadaljuje v delovni prostor pred otroškima sobama z oknom proti zeleni okolici, ta pa se v zadnji sekvenci izteče v predprostor spalnice, ki je hkrati tudi garderobna soba. Celotno krilo je zasnovano premišljeno in kompaktno, kar dokazuje tudi umestitev otroške kopalnice med obe otroški sobi. Na stičišče programskih sklopov so umeščeni glavni vhod v objekt in notranje vertikalne komunikacije.

  Hiša je zasnovana tako, da je iz vseh kotičkov v kar največji meri možno uživati izjemne poglede proti okoliškim hribom in zelenju na parceli.
  Hiša je zasnovana tako, da je iz vseh kotičkov v kar največji meri možno uživati izjemne poglede proti okoliškim hribom in zelenju na parceli. (foto: Miha Bratina)
  Klet je delno vkopana, vanjo pa so arhitekti umestili vse servisne prostore in dodatni prostor za druženje, ki se odpira na veliko letno kuhinjo s pogledom proti zelenju.
  Klet je delno vkopana, vanjo pa so arhitekti umestili vse servisne prostore in dodatni prostor za druženje, ki se odpira na veliko letno kuhinjo s pogledom proti zelenju. (arhiv arhitektov)
  Iz tlorisa pritličja sta jasno razvidna medseboj pravokotna volumna. Bivalni del je zasnovan kot krožni tloris, spalni volumen pa kot sekvenca spalnih prostorov, ki se zaključijo z glavno spalnico.
  Iz tlorisa pritličja sta jasno razvidna medseboj pravokotna volumna. Bivalni del je zasnovan kot krožni tloris, zasebni volumen pa kot sekvenca spalnih prostorov, ki se zaključijo z glavno spalnico. (arhiv arhitektov)

  Konstrukcijska zasnova

  Oba volumna sta subtilno položena na teren in pokrita z ravno zeleno streho, obkroženo z detajlno izdelanim kovinskim vencem. Strukturna logika hiše temelji na ravnotežju med lahkim lesenim nadstropjem in betonsko bazo, na katero je to položeno. Dvojnost zasnove se odraža tudi v oblikovni zasnovi in izbiri materialov. Vkopani kletni del je izveden v armiranem betonu, fasada pa je zaključena s keramično in kovinsko oblogo velikega formata v temno sivem odtenku. Monolitnost keramične obloge mestoma omehčajo polja zelenih plezalk oziroma popenjavk. Oblikovne poteze vhodnega dela vkopanega pritličja so ostre in namenoma izvedene v nepravilnih kotih, veliki trikotni nadstrešek pa je videti monumentalno in po zunanjem stopnišču vabi v prostore v višji etaži. Pritličje je – nasprotno od podstavka – elegantno in lahkotno, skeletno leseno konstrukcijo križno lepljenih panelov zaključuje svetla kontaktna fasada, dodatno pa jo poudarjajo temni keramični okvirji.

  03.jpg

  Konstrukcijsko gledano je hiša sestavljena iz betonske baze, ki podpira lahkotno leseno pritličje nad njo. S to gesto je simbolno zaznamovana zgodovinska logika gradnje.
  Konstrukcijsko gledano je hiša sestavljena iz betonske baze, ki podpira lahkotno leseno pritličje nad njo. S to gesto je simbolno zaznamovana zgodovinska logika gradnje. (foto: Miha Bratina)

  Preplet interierja in eksterierja

  Zasteklitve so umeščene nasproti druga druge in z obeh strani prepuščajo naravo v hišo in skoznjo. Fiksna okenska stekla so potopljena, torej popolnoma brez robov, okenska krila, ki se odpirajo, pa imajo lesen okvir. Zastiranje zastekljenih polj z velikimi, obrtniško izdelanimi lesenimi senčili hiši omogoča potrebno intimno, z zunanje strani pa varnost in zaščito pred sončno pripeko. Ravna streha nad pritličjem konzolno sega čez objekt, tako da tvori pokrit zunanji prostor, ki obkroža hišo in se v predelu kuhinje in jedilnice razširi v večjo teraso z izjemnimi pogledi na okoliško vegetacijo in dolino. Prehajanje med zunanjostjo in notranjostjo je tako neprekinjeno, meje pa so – posebej v toplejših letnih časih, ko so na stežaj odprta vsa okna – popolnoma zabrisane.

  Zasnova hiše temelji na intenzivni fizični in vizualni povezavi interierja z eskterierjem.
  Zasnova hiše temelji na intenzivni fizični in vizualni povezavi interierja z eskterierjem. (foto: Miha Bratina)

  Interier

  Interier zaznamujejo velike steklene površine, namenjene občudovanju spektakla okoliške narave. Temu primerno je notranjost zasnovana zadržano, v nevtralnih tonih in naravnih materialih, med katerimi prevladuje les. Ta ni v ospredju samo pri pohištvu, pač pa je z lesenimi letvami obložen tudi strop. S tem je arhitektom uspelo tudi elegantno skriti oziroma poglobiti stropne luči za osvetlitev. Na tleh je liti teraco, ki spominja na naravni kamen, tlak pa poenoti v kontinuirno površino. Motiv lesenega stropa in tal iz teraca se nadaljuje tudi v eksterier, kjer specifična materialnost zaznamuje terase, motiv teraca pa je prisoten tudi na steni kopalnic. Glavni poudarki interierja so črne točke, npr. okenske in vratne kljuke, armature, ročaji za omare in okvir tuš kabine.

  08.jpg

  09.jpg

  Za tlak so arhitekti izbrali liti teraco, ki ga odlično dopolnjujejo leseni mizarski elementi in lesena stropna obloga. Takšna materialnost se nadaljuje tudi ven, na terase, vse do konca konzolnih previsov.
  Za tlak so arhitekti izbrali liti teraco, ki ga odlično dopolnjujejo leseni mizarski elementi in lesena stropna obloga. Takšna materialnost se nadaljuje tudi ven, na terase, vse do konca konzolnih previsov. (foto: Miha Bratina)

  Ureditev okolice

  Poseg v prostor odnos med naravo in grajeno strukturo spoštuje in obravnava s posebno pozornostjo. Hiša s svojo prisotnostjo dopolnjuje okolico in uporabnikom omogoča pristno izkušnjo bivanja v neprestanem stiku z naravo. Krajinska zasnova vključuje zelenico z zasaditvijo visokoraslih avtohtonih dreves in grmovnic. V kompoziciji zunanje ureditve pa so uporabljeni tudi večji balvani polhograjskega dolomita, najdeni ob izkopu gradbene jame. Ti so še posebej unikaten element zunanje ureditve, ki celotnemu kompleksu doda določeno mero mističnosti in prvinskosti.

  01.jpg

  Krajinska arhitektura je zasnovana zadržano, z minimalno elementi, tako da se lahko psiha in pozornost človeka koncentrirata na čudovito okolico.
  Krajinska arhitektura je zasnovana zadržano, z minimalno elementi, tako da se lahko psiha in pozornost človeka koncentrirata na čudovito okolico. (foto: Miha Bratina)
  Arhitekti: Troš Krapež arhitektura
  Leto izvedbe: 2019
  Površina hiše: 350 m2
  Površina parcele: 2000 m2

  Lokacija: Polhov Gradec, Slovenija

  Izvajalci:

  Gradbena dela - Harco d.o.o.

  Krovska dela - Nejko Škof s.p.

  Teracarska dela - Teracarstvo Milan Mandič s.p. 

  Mizarska dela - Mizarstvo Markelj

  Mizarstvo Markelj združuje ekipa zanesljivih in odgovornih ljudi, ki se vsakodnevno trudijo izpolnjevati želje strank. V skoraj 30. letih delovanja so svoje izkušnje, natančnost in strokovnost vnašali v elegantne, moderne in unikatne izdelke, ki bogatijo marsikateri prostor. Lastna moderna proizvodnja in znanje pa se kažejo v široki paleti njihovih izdelkov - dovršena notranja oprema za najzahtevnejšega kupca, oblikovno zahtevna notranja vrata, INLINE vrata (lasten razvoj notranjih vrat poravnanih s steno), vrata s požarno odpornostjo, zvočno absorbcijo in protivlomna vrata, del proizvodnje pa je namenjen izdelavi plezalnih volumnov. 

  logo_HARCO_page-0001.jpg

  Podjetje HARCO, d.o.o., je usmerjeno k visoki profesionalnosti in strokovnosti pri izvajanju skeletne in masivne gradnje stanovanjskih hiš. Za naročnike izvajamo individualne sisteme gradnje, kar pomeni, da lahko popolnoma prilagodimo sestave sten v skladu s potrebami in željami strank. 

  2682
  Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

  arhitektura, ideje in inspiracije

  1
  6
  1
  1
  3
  2
  3
  2
  3
  1
  1
  1
  1
  1
  2
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane