Za področje

  Preplet igrive arhitekture in otroškega vrtca | ARHI-TURA d.o.o.

  Predpogoj za kvaliteten in uspešen razvoj otroka v vrtca v sodobnem svetu je nedvomno varen, topel prostor. Prostor, ki omogoča, da se otrok v miru in sproščeno spozna s svetom in družbo, v kateri bo živel. 

  S tem dejstvom v mislih so arhitekti iz arhitekturnega biroja ARHI-TURA d.o.o., O zasnovali novi vrtec v Ribnici, ki je z dvajsetimi igralnicami in površino 4.500 m2 največji v Sloveniji. V njem se igra in uči 400 otrok. Prostore vrtca so arhitekti oblikovali na podlagi prispodobe objemanja otroka: tako kot dlani objemajo otroka, prostori vrtca objemajo igrišče na sredini ter tvorijo varen topel prostor in ambient. 

  Vrtec Ribnica
  Vrtec Ribnica je največji vrtec v Sloveniji.

  Prostori prve starostne stopnje otroka skoraj povsem objamejo, medtem ko je objem za otroke druge starostne stopnje manj zaprt in že nakazuje, da bo otrok, ko bo za to čas primeren, odkorakal v odprti, širni svet. »Upamo, da ga bo občutek topline in varnosti, ki ga je bil deležen v vrtcu, spremljal vse življenje,« pravijo avtorji projekta iz arhitekturnega biroja ARHI-TURA d.o.o..

  Objem dlani
  Ponazoritev koncepta vrsta: igralnice so nanizane v obliki objema dlani.

  Novi objekt vrtca lahko v grobem razdelimo na dva objekta in sicer na upravno-gospodarski objekt ter na objekt za otroke. Oba objekta sta orientirana v smeri od severo-zahoda proti jugo-vzhodu in s tem sledita orientacijam obstoječih okoliških objektov in cest. Skupaj objekta parcelo delita na dva ločena dela. Del severno od objekta je namenjen dostopom ter parkiranju. Južni del pa je namenjen izključno prostorom za otroke. Objekta tako južni, tišji, nežnejši del parcele varujeta pred hrupnim, grobim severnim delom.

  Situacija
  Tloris situacije: vrtec se odpira proti mirnemu, jugo-vzhodnemu delu parcele.

  Arhitekturno sta objekta obravnavana ločeno oziroma drugače. Upravno-gospodarski objekt je zasnovan v eni sami, odločni potezi, njegova arhitekturna zasnova pa je izrazito sodobna. Objekt je tako zasnovan kot enostaven kvader, ki deluje kot nasprotje izrazito razgibanemu objektu za otroke. Pravilno geometrijsko telo deluje kot trdna, resna osnova, okrog katerega se razigrano zvijajo trakti objekta za otroke. Tlorisno je objekt pravokotnik in ima etažnost K+P+1. Razporeditev prostorov je izrazito funkcionalna in asketska. 

  Nizanje igralnic ob igrišču.
  Nizanje igralnic ob igrišču - vse imajo dostop do prostranega igrišča na sredini.

  Objekt za otroke na drugi strani je kot omenjeno obravnavan popolnoma drugače in namenoma oblikovan v kontrastu z upravno-gospodarskim objektom. Pod različnimi koti sledijo drug drugemu. Tlorisno v grobem tvori obliko dveh črk U, oziroma dveh žepov ali zalivov, ki sta med seboj različno orientirana in na sredini tvorita kvaliteten ambient igrišča. 

  Objekt za otroke - tloris
  Tloris objekta za otroke v obliki dveh črk U.

  Objekt ima tlorisno podolgovato obliko. Linija objekta je izrazito nadrobljena, oblikovana z občutkom ter prilagojena merilu otroka in danostim parcele. Orientacija posameznih prostorov je optimirana za vsakega posebej, glede na osončenost, razgled, hrup ... Tako v tlorisu kot tudi na fasadi in strehi se arhitekturni elementi med seboj srečujejo pod različnimi koti, na različne načine in skupaj ustvarjajo za otroka privlačno arhitekturno igro. Objekt z igralnicami za otroke je pritličen, kar je za gibanje otrok in malčkov idealno. Streha je sestavljena večkapnica, ki je podrobno oblikovana in členjena. Zasnova objekta za otroke je moderna in funkcionalna. 

  Vrtec Ribnica
  Večkapna in izrazito razgibana streha sprosti in zmehča objekt.

  Pri umestitvi objektov v prostor so bili arhitekti zelo pozorni na okoliško obstoječe grajeno tkivo in naravne danosti. Skušali so se izogniti vnašanju v prostor nepotrebnih novih oblik ali novih orientacij objektov. Navdih so našli v obstoječem grajenem tkivu centra Ribnice, kjer se posamezne hiše ena ob drugi nizajo vzdolž ceste. Posamezne hiše so med seboj rahlo zamaknjene, prav tako od hiše do hiše rahlo variira višina streh. Skupaj tvorijo podolgovato tkivo nepravilnih oblik. Vsaka posamezna hiša je drugačna od sosednje, prav taka, kot jo je lastnik potreboval, hkrati pa se podreja in je del neke večje celote.

  Intimni kotiček
  Zunanjost vrtca je osmišljena z intimnimi kotički, kot so klopi za počitek.

  Podobno se pri vrtcu Ribnica posamezni prostori (igralnice) nizajo ena ob drugi okrog skupnega igrišča. Vsaka je drugačna in hkrati optimalna za konkretno lokacijo – funkcionira v sklopu celote. Po istem principu individualnosti in drugačnosti znotraj večje celote so arhitekti oblikovali tudi streho, kjer so poskušali združiti princip in oblike, ki jih prebivalci Ribnice poznajo že stoletja, s sodobnimi načeli arhitekture.

  Prerez
  Prerez pokaže relativno majhno merilo vrtca kljub njegovi veliki kvadraturi.

  Na ta način arhitektura otroški domišljiji nudi kar največji potencial za razvoj in navdih, tej smernici pa sledi tudi oblikovanje interierja vrtca. Hodniki so umeščeni vzdolž lomljenih igralniških traktov. Okna, orientirana proti severu, nudijo obilo naravne svetlobe in poglede proti naravi. Strop v notranjosti se prilagaja poteku strehe in tako ustvarja prostore z različnimi višinami.

  Podest v eni izmed igralnic.
  Podest v igralnicah prostor razgiba po višini in nudi polno doživetij.

  Nad garderobami in sanitarijami je strop nižji. Nad igralnico pa se strop zviša in prostor odpre. V najvišji del igralnice je umeščen montažni podest, ki dodatno popestri prostor. Hodnik se na lomih traktov še posebej razširi in ustvarja osrednji prostor. Del tal osrednjih prostorov se terasasto spusti in ustvarja teatralni ambient. Z daljšo stranico fasade se osrednji prostor odpira v park. Igra z nivojskimi tlemi se lahko na zunanji strani ponovi. 

  Vrtec Ribnica - interier
  Vrtec Ribnica - interier v živahni oranžni barvi.

  Tako v interierju kot v eksterierju je z oblikami, barvami, materiali, teksturami, svetlobo in podobnim ustvarjen  zelo bogat svet, ki otroku omogoči kar največ raznolikih izkušenj. 

  Vrtec Ribnica
  Prostor, v katerem otrok preživi večino dneva, igra pomembno vlogo pri njegovem psiho-fizičnem razvoju.
  Kopalnice
  Tudi stranišča so v oranžni barvi.

  Podatki o projektu:

  Ime projekta: Vrtec Ribnica
  Projektant: ARHI-TURA d.o.o., Ljubljana
  Lokacija: Majnikova 3, Ribnica, Slovenia
  Avtorji: Bojan Mrežar, Renato Rajnar, Peter Rijavec
  Površina: 4500.0 m2
  Leto izgradnje: 2014
  Fotografija: Jorg Ceglar, Peter Rijavec

  Izvajalci:

  Osvetlitev - Soncesenca d.o.o.

  Gradbena konstrukcija - Igra d.o.o.

  457
  Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

  arhitektura, ideje in inspiracije

  1
  6
  1
  1
  3
  2
  4
  2
  3
  2
  1
  1
  1
  1
  2
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane