Za področje

  Inovativna obnova stanovanja v bloku Meksika | Pintart

  V znameniti ljubljanski stavbi Meksika, ki jo je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja zasnoval Vladimir Šubic, je zaživelo edinstveno, inovativno stanovanje minimalističnega formata. Domišljen interjer popolnoma prenovljenega stanovanja v 3. nadstropju je avtorsko delo arhitekta Jana Pintarja, ki ustvarja pod imenom Pintart.
  335
  priljubljen
  sodoben dnevni bivalni prostor
  Imamo kar 683 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

  Sodobno stanovanje v spomeniški zgradbi

  Mladi naročnik si je želel v 48 kvadratnih metrov veliko stanovanje vnesti osebnost ter ga prilagoditi  življenjskemu slogu samskega tridesetletnika. Obenem je bil odprt tudi za eksperimentiranje. Projekt prenove stanovanja je tako postal ustvarjalni poligon, kjer so se prepletle estetska natančnost ter zahtevnost naročnika in inovativnost ter kreativnost arhitekta. Skupaj sta želela stanovanje preoblikovati v sodobno enoprostorno stanovanje ali »loft«, seveda ob upoštevanju omejitev, ki jih je postavljala zgodovinska zgradba. 

  vhod-nisa-genkan.jpg
  Za vhod stanovanja je arhitekt našel navdih v japonski vstopni niši, imenovani "genkan,". Vstopni del je opremil z inovativnim konceptom manjšega boksa, ki prevzema več funkcij.

  Prvi korak je predstavljala izpraznitev stanovanja z odstranitvijo vsega odvečnega. Da bi bila dosežena čim večja izčiščenost, fluidnost in povezanost prostorov je bil najprej odstranjen zid, ki je nekoč delil obsežen vhodni prostor od kuhinje z jedilnico, nadalje pa so bila odstranjena tudi vrata, ki so ločevala oba prostora od dnevne sobe. To je ustvarilo širši prehod v dnevno-bivalni del stanovanja in izboljšalo pretok svetlobe. Odprtost in dobro izkoriščenost prostora podpira tudi inovativno večfunkcijsko vgradno pohištvo od tal do stropa, ki je pomaknjeno ob obodne stene.

  kuhinja-perforirana-pločevina.jpg
  V minimalistični kuhinji, ki kljub svoji preprostosti ne odreka udobja in funkcionalnosti, se skriva prava paleta inovativnih oblikovalskih rešitev.

  Sodoben življenjski slog naročnika je zahteval popolno spremembo hierarhije in organizacije prostorov glede na pomembnost in količino časa, ki ga stanovalec preživi v njih. Prostor, v katerem je bila nekoč velika spalnica, je po novem namenjen dnevno bivalnim aktivnostim, druženju ter delu v delovnem kotičku. Kuhinja z jedilnico se je premaknila v na novo pridobljen prostor ob vhodu, ki je nastal z rušenjem stene. Mesto, kjer je prej stala kuhinja, pa je zasedla spalna niša. Ob vhodu je obsežno predsobo nadomestil manjši, a funkcionalni vstopni portal s prostorom za garderobo.

  delovna-bralna-nisa.jpg
  Javorjev les, ki s svojo barvo in teksturo prostoru doda pridih topline in pestrosti, se je odlično povezal z nevtralno sivim tlakom in belimi stenami

  Živahen slog po navdihu italijanskih modernističnih interierjev

  Osebnost in značaj naročnika sta narekovala energičen, svetel in udoben dom. Arhitekt Jan Pintar se je pri snovanju uprl na nekoliko mediteranski, lahkoten in igriv pristop, inspiriran z italijanskimi interjerji iz 60-ih let prejšnjega stoletja, kjer prevladujejo poenostavljena geometrija in žive barve.

  Javorjev les, ki s svojo barvo in teksturo prostoru doda pridih topline in pestrosti, se je odlično povezal z nevtralno sivim tlakom in belimi stenami. Vsak prostor ima svoj izstopajoči element, ki pa se subtilno povezuje s celoto. Pastelnim umirjenim tonom so nasproti postavljeni elementi živih barv, kot so rdeča, rumena, modra in zelena. Kombinacija barv posameznih kosov opreme, na primer rdečega kavča in zelene rastline, stanovanju dodajo pozitiven in igriv pridih. 

  omara-shranjevalni-prostor.jpg
  Pohištveni element skriva industrijsko klimatsko napravo na daljinsko upravljanje ter omaro za shranjevanje oblačil in pisarniških potrebščin

  Poseben poudarek je arhitekt namenil tudi direktni in indirektni ambientalni osvetlitvi, s katero je poudaril pozitiven in svetel duh stanovanja, obenem pa z različnimi kombinacijami prižganih svetil omogočil naročniku ustvarjanje različnih vzdušij, glede na njegove trenutne potrebe in razpoloženje. 

  Večfunkcijsko pohištvo omogoča najboljšo izrabo prostora in obenem zakrije belo tehniko in inštalacije. 

  vecnamenski-delovni-koticek.jpg

  Večnamenska niša deluje tudi kot pisalna miza za opravljanje dela od doma.

  Premišljene in inovativne rešitve za čim boljši izkoristek prostora

  Dnevno bivalni prostor tako vključuje večnamenski pohištveni element, ki skriva industrijsko klimatsko napravo na daljinsko upravljanje ter omaro za shranjevanje oblačil in pisarniških potrebščin. Poleg tega pa služi tudi kot bralna niša s pogledom proti notranjemu atriju stanovanjskega kompleksa ter dodatno kot sedišče ob gledanju kino-projekcij ali kot pisalna miza za opravljanje dela od doma.

  Z umestitvijo spalnice v manjši prostor, kjer je pred prenovo stala kuhinja, je arhitekt prihranil veliko prostora, ki ga je koristno namenil večjemu dnevno bivalnemu prostoru. Spalna niša, ki je od kuhinje ločena le z zaveso, ima posteljo z razgledom, ki je dvignjena na višino okenskega parapeta. Pohištveni element se lepo povezuje z jedilnico preko izvlečnega predala, ki poleg dodatnega prostora za shranjevanje opravlja funkcijo klopi ob jedilni mizi. 

  dvignjena-spalna-nisa.jpg
  Spalna niša, ki je od kuhinje ločena le z zaveso, ima posteljo z razgledom, ki je dvignjena na višino okenskega parapeta.

  V minimalistični kuhinji, ki kljub svoji preprostosti ne odreka udobja in funkcionalnosti, se skriva prava paleta inovativnih oblikovalskih rešitev. Domišljen detajl predstavlja namestitev kovinske perforacije namesto omar nad pultom, ki ne le prepušča ambientalno svetlobo, temveč tudi pripomore k igrivosti in dinamičnosti celotne kuhinjske kompozicije. Zanimivost tega dizajna je v njegovi spremenljivosti, saj se lahko kuhinja vsakič znova odene v malce drugačen videz, odvisno od razporeditve predmetov in rastlin, ki so postavljeni na perforirano površino. Praktičnost pa je še bolj izpostavljena z uporabo magnetov ali mini obešal za pritrditev obešenih stvari.

  perforirana-vezana-plosca.jpg
  Detajl perforacije v različnih materialih se nežno preliva iz vstopne in spalne niše v kuhinjo.

  Detajl perforacije v različnih materialih se nežno preliva iz vstopne in spalne niše v kuhinjo, pa ne le povezuje različne dele stanovanja ter stanovanju in materialom doda uporabnost, ampak tudi ustvarja zaželeni dinamični kontrast med igro sence in svetlobe. Na ta način stanovanje v vsakem trenutku uporabe očara s svežimi vizualnimi perspektivami.

  jedilni-kot-ambientalna-osvetlitev.jpg
  Premišljena osvetlitev poudari pozitiven in svetel duh stanovanja, obenem pa z različnimi kombinacijami prižganih svetil omogoča naročniku ustvarjanje različnih vzdušij.

  Podoben učinek v kopalnici ustvarja jelenov lišaj, ki je umetelno vkomponiran v prostor, v katerem prevladujejo temnejši in umirjeni toni keramike. Ta izbira ne le vizualno oživi prostor, ampak tudi pomaga uravnavati mikroklimo v kopalnici, saj lišaj nase veže vlago iz zraka. Ta čudoviti organski element prepleta naravo z arhitekturo ter prinaša občutek svežine in umirjenosti v kopalniško okolje. Premišljena postavitev podolgovatega ogledala vizualno širi prostor in obenem okrepi učinek naravne svetlobe, ki se preliva skozi manjši okenski odprtini. 

  Za vhod stanovanja je arhitekt našel navdih v japonski vstopni niši, imenovani "genkan,". Vstopni del je opremil z inovativnim konceptom manjšega boksa, ki prevzema več funkcij. Ta igra ključno vlogo pri doseganju praktičnosti in prilagodljivosti prostora. Lahko se uporabi kot udobno sedišče ob obuvanju oz. sezuvanju čevljev, obenem pa služi tudi kot priročna shramba zanje. Ko je potrebno dodatno sedišče v dnevni sobi, se enostavno prestavi tja. V iskanju bolj intimnega vzdušja v kuhinjsko-jedilnem delu stanovanja se lahko vstopni prostor od stanovanja loči z zaveso. 

  moderna-kopalnica-lisaj.jpg
  Jelenov lišaj vizualno oživi prostor in hkrati pomaga uravnavati mikroklimo v kopalnici.

  Obnova stanovanja za mladega moškega predstavlja edinstveno mešanico kreativnosti in inovacij, ki je dvignila to malo stanovanje v historičnem spomeniško zaščitenem objektu na novo raven. Odprtost, svetel ambient in iznajdljiva uporaba prostora ustvarjajo dom, ki ga bo naročnik z veseljem delil tudi s svojimi obiskovalci. Stanovanje zdaj zrcali njegovo osebnost in je arhitekturno inovativna paša za oči.

  Tloris prej in potem:

  Plans_diagrams_Apartment_renovation_UKC_page-0001.jpg
  Tloris stanovanja pred prenovo.
  Plans_diagrams_Apartment_renovation_UKC_page-0003.jpg
  Tloris stanovanja po prenovi.

  Podatki o projektu:

  Ime projekta: Prenova stanovanja Maksika
  Interier: Jan Pintarič, Pintart
  Lokacija: Ljubljana
  Leto načrtovanja: 2019-2020
  Leto izvedbe: 2021-2022
  Kvadratura: 48 m2 (neto)
  Fotografija: Žiga Lovšin
  335
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 683 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 683 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene
  Brez provizij
  Imamo kar 683 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
  9.3
  0

  D PLUS, d.o.o.


  9
  0

  DETAJL IN CELOTA d.o.o.


  9.3
  0

  PKC Damjan Pirc s.p.


  10
  3

  Mekoni d.o.o.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

 • Arhitekti, arhitektura Ljubljana
 • Arhitekti, arhitektura Maribor
 • Arhitekti, arhitektura Celje
 • Arhitekti, arhitektura Koper
 • Arhitekti, arhitektura Kranj
 • Arhitekti, arhitektura Ajdovščina
 • Arhitekti, arhitektura Bled
 • Arhitekti, arhitektura Bovec
 • Arhitekti, arhitektura Črna na Koroškem
 • Arhitekti, arhitektura Črnomelj
 • Arhitekti, arhitektura Domžale
 • Arhitekti, arhitektura Gornja Radgona
 • Arhitekti, arhitektura Gornji Grad
 • Arhitekti, arhitektura Hrastnik
 • Arhitekti, arhitektura Ilirska Bistrica
 • Arhitekti, arhitektura Izola
 • Arhitekti, arhitektura Jesenice
 • Arhitekti, arhitektura Kamnik
 • Arhitekti, arhitektura Kidričevo
 • Arhitekti, arhitektura Kobarid
 • Arhitekti, arhitektura Kočevje
 • Arhitekti, arhitektura Kranjska Gora
 • Arhitekti, arhitektura Krško
 • Arhitekti, arhitektura Laško
 • Arhitekti, arhitektura Lendava
 • Arhitekti, arhitektura Litija
 • Arhitekti, arhitektura Ljutomer
 • Arhitekti, arhitektura Metlika
 • Arhitekti, arhitektura Mojstrana
 • Arhitekti, arhitektura Mozirje
 • Arhitekti, arhitektura Murska Sobota
 • Arhitekti, arhitektura Nova Gorica
 • Arhitekti, arhitektura Novo mesto
 • Arhitekti, arhitektura Ormož
 • Arhitekti, arhitektura Piran - Pirano
 • Arhitekti, arhitektura Pivka
 • Arhitekti, arhitektura Portorož
 • Arhitekti, arhitektura Postojna
 • Arhitekti, arhitektura Ptuj
 • Arhitekti, arhitektura Radeče
 • Arhitekti, arhitektura Radenci
 • Arhitekti, arhitektura Radovljica
 • Arhitekti, arhitektura Ravne Na Koroškem
 • Arhitekti, arhitektura Ribnica
 • Arhitekti, arhitektura Rogaška Slatina
 • Arhitekti, arhitektura Sevnica
 • Arhitekti, arhitektura Sežana
 • Arhitekti, arhitektura Škofja Loka
 • Arhitekti, arhitektura Slovenj Gradec
 • Arhitekti, arhitektura Slovenska Bistrica
 • Arhitekti, arhitektura Slovenske Konjice
 • Arhitekti, arhitektura Šoštanj
 • Arhitekti, arhitektura Štore
 • Arhitekti, arhitektura Tolmin
 • Arhitekti, arhitektura Trbovlje
 • Arhitekti, arhitektura Tržič
 • Arhitekti, arhitektura Trzin
 • Arhitekti, arhitektura Velenje
 • Arhitekti, arhitektura Vipava
 • Arhitekti, arhitektura Vojnik
 • Arhitekti, arhitektura Vransko
 • Arhitekti, arhitektura Vrhnika
 • Arhitekti, arhitektura Žalec
 • Arhitekti, arhitektura Zreče
 • Arhitekti, arhitektura Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane