Za področje

    Inovativna obnova stanovanja v bloku Meksika | Pintart

    Članek je koristil že 608+ uporabnikom
    V znameniti ljubljanski stavbi Meksika, ki jo je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja zasnoval Vladimir Šubic, je zaživelo edinstveno, inovativno stanovanje minimalističnega formata. Domišljen interjer popolnoma prenovljenega stanovanja v 3. nadstropju je avtorsko delo arhitekta Jana Pintarja, ki ustvarja pod imenom Pintart.
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Sodobno stanovanje v spomeniški zgradbi

    Mladi naročnik si je želel v 48 kvadratnih metrov veliko stanovanje vnesti osebnost ter ga prilagoditi  življenjskemu slogu samskega tridesetletnika. Obenem je bil odprt tudi za eksperimentiranje. Projekt prenove stanovanja je tako postal ustvarjalni poligon, kjer so se prepletle estetska natančnost ter zahtevnost naročnika in inovativnost ter kreativnost arhitekta. Skupaj sta želela stanovanje preoblikovati v sodobno enoprostorno stanovanje ali »loft«, seveda ob upoštevanju omejitev, ki jih je postavljala zgodovinska zgradba. 

    vhod-nisa-genkan.jpg
    Za vhod stanovanja je arhitekt našel navdih v japonski vstopni niši, imenovani "genkan,". Vstopni del je opremil z inovativnim konceptom manjšega boksa, ki prevzema več funkcij.

    Prvi korak je predstavljala izpraznitev stanovanja z odstranitvijo vsega odvečnega. Da bi bila dosežena čim večja izčiščenost, fluidnost in povezanost prostorov je bil najprej odstranjen zid, ki je nekoč delil obsežen vhodni prostor od kuhinje z jedilnico, nadalje pa so bila odstranjena tudi vrata, ki so ločevala oba prostora od dnevne sobe. To je ustvarilo širši prehod v dnevno-bivalni del stanovanja in izboljšalo pretok svetlobe. Odprtost in dobro izkoriščenost prostora podpira tudi inovativno večfunkcijsko vgradno pohištvo od tal do stropa, ki je pomaknjeno ob obodne stene.

    kuhinja-perforirana-pločevina.jpg
    V minimalistični kuhinji, ki kljub svoji preprostosti ne odreka udobja in funkcionalnosti, se skriva prava paleta inovativnih oblikovalskih rešitev.

    Sodoben življenjski slog naročnika je zahteval popolno spremembo hierarhije in organizacije prostorov glede na pomembnost in količino časa, ki ga stanovalec preživi v njih. Prostor, v katerem je bila nekoč velika spalnica, je po novem namenjen dnevno bivalnim aktivnostim, druženju ter delu v delovnem kotičku. Kuhinja z jedilnico se je premaknila v na novo pridobljen prostor ob vhodu, ki je nastal z rušenjem stene. Mesto, kjer je prej stala kuhinja, pa je zasedla spalna niša. Ob vhodu je obsežno predsobo nadomestil manjši, a funkcionalni vstopni portal s prostorom za garderobo.

    delovna-bralna-nisa.jpg
    Javorjev les, ki s svojo barvo in teksturo prostoru doda pridih topline in pestrosti, se je odlično povezal z nevtralno sivim tlakom in belimi stenami

    Živahen slog po navdihu italijanskih modernističnih interierjev

    Osebnost in značaj naročnika sta narekovala energičen, svetel in udoben dom. Arhitekt Jan Pintar se je pri snovanju uprl na nekoliko mediteranski, lahkoten in igriv pristop, inspiriran z italijanskimi interjerji iz 60-ih let prejšnjega stoletja, kjer prevladujejo poenostavljena geometrija in žive barve.

    Javorjev les, ki s svojo barvo in teksturo prostoru doda pridih topline in pestrosti, se je odlično povezal z nevtralno sivim tlakom in belimi stenami. Vsak prostor ima svoj izstopajoči element, ki pa se subtilno povezuje s celoto. Pastelnim umirjenim tonom so nasproti postavljeni elementi živih barv, kot so rdeča, rumena, modra in zelena. Kombinacija barv posameznih kosov opreme, na primer rdečega kavča in zelene rastline, stanovanju dodajo pozitiven in igriv pridih. 

    omara-shranjevalni-prostor.jpg
    Pohištveni element skriva industrijsko klimatsko napravo na daljinsko upravljanje ter omaro za shranjevanje oblačil in pisarniških potrebščin

    Poseben poudarek je arhitekt namenil tudi direktni in indirektni ambientalni osvetlitvi, s katero je poudaril pozitiven in svetel duh stanovanja, obenem pa z različnimi kombinacijami prižganih svetil omogočil naročniku ustvarjanje različnih vzdušij, glede na njegove trenutne potrebe in razpoloženje. 

    Večfunkcijsko pohištvo omogoča najboljšo izrabo prostora in obenem zakrije belo tehniko in inštalacije. 

    vecnamenski-delovni-koticek.jpg

    Večnamenska niša deluje tudi kot pisalna miza za opravljanje dela od doma.

    Premišljene in inovativne rešitve za čim boljši izkoristek prostora

    Dnevno bivalni prostor tako vključuje večnamenski pohištveni element, ki skriva industrijsko klimatsko napravo na daljinsko upravljanje ter omaro za shranjevanje oblačil in pisarniških potrebščin. Poleg tega pa služi tudi kot bralna niša s pogledom proti notranjemu atriju stanovanjskega kompleksa ter dodatno kot sedišče ob gledanju kino-projekcij ali kot pisalna miza za opravljanje dela od doma.

    Z umestitvijo spalnice v manjši prostor, kjer je pred prenovo stala kuhinja, je arhitekt prihranil veliko prostora, ki ga je koristno namenil večjemu dnevno bivalnemu prostoru. Spalna niša, ki je od kuhinje ločena le z zaveso, ima posteljo z razgledom, ki je dvignjena na višino okenskega parapeta. Pohištveni element se lepo povezuje z jedilnico preko izvlečnega predala, ki poleg dodatnega prostora za shranjevanje opravlja funkcijo klopi ob jedilni mizi. 

    dvignjena-spalna-nisa.jpg
    Spalna niša, ki je od kuhinje ločena le z zaveso, ima posteljo z razgledom, ki je dvignjena na višino okenskega parapeta.

    V minimalistični kuhinji, ki kljub svoji preprostosti ne odreka udobja in funkcionalnosti, se skriva prava paleta inovativnih oblikovalskih rešitev. Domišljen detajl predstavlja namestitev kovinske perforacije namesto omar nad pultom, ki ne le prepušča ambientalno svetlobo, temveč tudi pripomore k igrivosti in dinamičnosti celotne kuhinjske kompozicije. Zanimivost tega dizajna je v njegovi spremenljivosti, saj se lahko kuhinja vsakič znova odene v malce drugačen videz, odvisno od razporeditve predmetov in rastlin, ki so postavljeni na perforirano površino. Praktičnost pa je še bolj izpostavljena z uporabo magnetov ali mini obešal za pritrditev obešenih stvari.

    perforirana-vezana-plosca.jpg
    Detajl perforacije v različnih materialih se nežno preliva iz vstopne in spalne niše v kuhinjo.

    Detajl perforacije v različnih materialih se nežno preliva iz vstopne in spalne niše v kuhinjo, pa ne le povezuje različne dele stanovanja ter stanovanju in materialom doda uporabnost, ampak tudi ustvarja zaželeni dinamični kontrast med igro sence in svetlobe. Na ta način stanovanje v vsakem trenutku uporabe očara s svežimi vizualnimi perspektivami.

    jedilni-kot-ambientalna-osvetlitev.jpg
    Premišljena osvetlitev poudari pozitiven in svetel duh stanovanja, obenem pa z različnimi kombinacijami prižganih svetil omogoča naročniku ustvarjanje različnih vzdušij.

    Podoben učinek v kopalnici ustvarja jelenov lišaj, ki je umetelno vkomponiran v prostor, v katerem prevladujejo temnejši in umirjeni toni keramike. Ta izbira ne le vizualno oživi prostor, ampak tudi pomaga uravnavati mikroklimo v kopalnici, saj lišaj nase veže vlago iz zraka. Ta čudoviti organski element prepleta naravo z arhitekturo ter prinaša občutek svežine in umirjenosti v kopalniško okolje. Premišljena postavitev podolgovatega ogledala vizualno širi prostor in obenem okrepi učinek naravne svetlobe, ki se preliva skozi manjši okenski odprtini. 

    Za vhod stanovanja je arhitekt našel navdih v japonski vstopni niši, imenovani "genkan,". Vstopni del je opremil z inovativnim konceptom manjšega boksa, ki prevzema več funkcij. Ta igra ključno vlogo pri doseganju praktičnosti in prilagodljivosti prostora. Lahko se uporabi kot udobno sedišče ob obuvanju oz. sezuvanju čevljev, obenem pa služi tudi kot priročna shramba zanje. Ko je potrebno dodatno sedišče v dnevni sobi, se enostavno prestavi tja. V iskanju bolj intimnega vzdušja v kuhinjsko-jedilnem delu stanovanja se lahko vstopni prostor od stanovanja loči z zaveso. 

    moderna-kopalnica-lisaj.jpg
    Jelenov lišaj vizualno oživi prostor in hkrati pomaga uravnavati mikroklimo v kopalnici.

    Obnova stanovanja za mladega moškega predstavlja edinstveno mešanico kreativnosti in inovacij, ki je dvignila to malo stanovanje v historičnem spomeniško zaščitenem objektu na novo raven. Odprtost, svetel ambient in iznajdljiva uporaba prostora ustvarjajo dom, ki ga bo naročnik z veseljem delil tudi s svojimi obiskovalci. Stanovanje zdaj zrcali njegovo osebnost in je arhitekturno inovativna paša za oči.

    Tloris prej in potem:

    Plans_diagrams_Apartment_renovation_UKC_page-0001.jpg
    Tloris stanovanja pred prenovo.
    Plans_diagrams_Apartment_renovation_UKC_page-0003.jpg
    Tloris stanovanja po prenovi.

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Prenova stanovanja Maksika
    Interier: Jan Pintarič, Pintart
    Lokacija: Ljubljana
    Leto načrtovanja: 2019-2020
    Leto izvedbe: 2021-2022
    Kvadratura: 48 m2 (neto)
    Fotografija: Žiga Lovšin
    608
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    1

    ALMAiDESIGN


    8.9
    0

    proARHINS, ARHITEKTURNO PROJEKTIRANJE IN GRADBENI INŽENIRING, ing. MIHA IGNAC PRIMOŽIČ S.P.


    8.7
    0

    Lazar d.o.o.


    8.9
    0

    Pro HBH 2000 d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane