Za področje

    Za katere objekte ne rabim gradbenega dovoljenja?

    Članek je koristil že 23483+ uporabnikom
    V novem gradbenem zakonu, ki je stopil v veljavo s 1.6.2018 je med drugim podrobneje opredeljena tudi Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, kjer so objekti glede na svojo velikost in ostale specifike razporejeni v 4 skupine: enostavni objekti, nezahtevni objekti, manj zahtevni objekti in zahtevni objekti. V nadaljevanju zapisa si preberite, za gradnjo katerih objektov vam ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja.
    Strokovni članek 23483
    Za nadstrešek s površino do 20 m2, ne potrebujete gradbenega dovoljenja
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    1. ZA KATERO VRSTO OBJEKTA NE POTREBUJEM GRADBENEGA DOVOLJENJA?

    Po gradbeni zakonodaji vam gradbenega dovoljenja ni potrebno pridobiti za vse vrste objektov, ki sodijo v skupino enostavnih objektov. Enostavni objekt je po zakonu objekt, ki je konstrukcijsko nezahteven in ne potrebuje posebnega statičnega in gradbeno-tehničnega preverjanja. Enostavni objekt prav tako ni namenjen prebivanju in ne spada med objekte z vplivi na okolje.

    Stavba kot taka sodi v kategorijo enostavnih objektov, če ima samo eno etažo, njena višina ne presega 4 m, globina ne presega 1 m, nosilni razpon pa ni večji od 4 m. Gradbeni inženirski objekt sodi med enostavne objekte v primeru, da njegova višina ni večja od 5 m, globina ne presega 2 m, nosilni razpon pa ni večji od 4 m.

    2. Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje

    Kot zapisano že prej, sodijo to kategorijo objekti, ki so konstrukcijsko nezahtevni in ne potrebujejo posebnega statičnega in gradbeno-tehničnega preverjanja. Glede na uredbo o razvrščanju objektov novega gradbenega zakona, spadajo v skupino enostavnih objektov spodaj navedeni objekti.

    Gostinske stavbe, stavbe za promet in izvajanje komunikacij

    Sem spadajo hotelske in podobne stavbe za kratkotrajno nastanitev s površino do 10 m2, druge gostinske stavbe za kratkotrajno nastanitev s površino do 10 m2, postajna poslopja, terminali in stavbe za izvajanje komunikacij s površino do 10 m2 in vse garažne stavbe s površino do 20 m2.

    Industrijske in skladiščne stavbe

    Med enostavne objekte sodijo vse skladiščne stavbe s površino do 20 m2 (stavba ne sme skladiščiti radioaktivnih ali nevarnih snovi ter odpadkov), rezervoarji in cisterne za vodo in druge tekočine s prostornino do 20 m3 (rezervoar ne sme skladiščiti radioaktivnih ali nevarnih snovi ter odpadkov), rezervoarji za nafto in plin s prostornino do 5 m3 ter stolpni silosi za suhe snovi z maksimalno višino 5 m.

    Stavbe za kulturo in razvedrilo, nestanovanjske kmetijske stavbe, obredne stavbe in druge stavbe

    V to kategorijo sodijo paviljoni in stavbe namenjene živalim in rastlinam v živalskih in botaničnih vrtovih z maksimalno površino 20 m2, stavbe za rastlinsko predelavo s površino do 50 m2, stavbe za rejo živali s površino do 20 m2, stavbe ribogojnice s površino do 50 m2 in prostornino bazena do 250 m3, kmetijski silosi s površino do 20 m2 in višino 5 m, kleti in vinske kleti s površino do 20 m2 (ne glede na globino izkopa in globino podzemnih delov), skladišča pridelkov s površino do 40 m2, kozolci s površino do 40 m2 (največ dve etaži), stavbe za shranjevanje kmetijskih strojev, orodja in mehanizacije s površino do 40 m2, pokopališke stavbe s površino do 10 m2 in nadstreški s površino do 20 m2.

    Objekti prometne infrastrukture, letališke steze in ploščadi, mostovi, viadukti, predori in podhodi

    Sem sodi vsa prometna signalizacija in prometna oprema, ki ne presega višine 10 m, objekti za zagotavljanje zemeljskega transporta in notranjih prometnih tokov s površino do 500 m2 ter brvi nosilnega razpona do 3 m.

    Jezovi, vodne pregrade in drugi vodni objekti

    V to skupino sodijo vkopani zadrževalniki in podobni objekti za akumulacijo vode s prostornino do 250 m3, zadrževalniki za akumulacijo vode za namakanje kmetijskih zemljišč s prostornino razlivne vode do 250 m3 in objekti za zaščito rečnih in morskih bregov in ureditev strug z maksimalno dolžino 5 m in višino 2 m.

    Vodni stolpi in vodnjaki, čistilne naprave, lokalni elektroenergetski vodi in lokalna komunikacijska omrežja

    To so arteški in drugi vodnjaki z globino do 10 m, vse vrste čistilnih naprav zmogljivosti do 50 PE (ne glede na globino izkopa in globino podzemnih delov) in razdelilno elektroenergetsko omrežje s kabelskimi vodi do 1 kV.

    Objekti za šport, rekreacijo in prosti čas

    Objekti za šport, rekreacijo in prosti čas so vsa športna in ostala otroška in druga javna igrišča s površino do 100 m2 (brez grajenih tribun), športna pristanišča in marine s površino do 100 m2, drugi gradbeni inženirski objekti za šport, rekreacijo in prosti čas s površino do 100 m2, razgledne ploščadi in opazovalnice z višino poda do višine 3 m nad terenom in bazeni za kopanje s prostornino do 60 m3 (ne glede na globino vkopa in globino podzemnih delov).

    Drugi gradbeni inženirski objekti

    Sem spadajo ribogojnice s prostornino bazenov do 250 m3, koritasti silosi s površino do 100 m2,  gnojišča, napajalna korita, krmišča in hlevski izpusti s površino do 50 m2, pokopališča s površino do 100 m2, ograje z maksimalno višino 2,2 m ter podporni in oporni zidovi z višinsko razliko med spodnjim in zgornjim zemljiščem do 1 m.

    Drugi gradbeni posegi

    Med druge gradbene posege sodijo objekti za oglaševanje in ostali informacijski panoji s površino do 40 m2, spominska obeležja s površino do 10 m2 in višino do 5 m, grajeni prostori na drevesu s površino do 5 m2 in višino do 5 m in vsi grajeni prostori na vodi s površino do 10 m2 in nepokrtia prezentirana arheološka najdišča in ruševine z maksimalno površino 100 m2.

    vir: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2018-01-1900/uredba-o-razvrscanju-objektov

    Med enostavne objekte med drugim prištevamo tudi čistilne naprave, zmogljivosti do 50 PE
    Med enostavne objekte med drugim prištevamo tudi čistilne naprave, zmogljivosti do 50 PE


    Strokovni članek 23483
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeno dovoljenje?

    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje
    9.5
    1

    Hiša arhitekture Gregor Petrovič s.p.


    8.9
    0

    OS ARHITEKTURA, Katarina Šauperl s.p.


    8.9
    0

    SPIT d.o.o.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane