Za področje

    Spoštovanje do starega + ljubezen do novega = Stanovanje JT3

    Članek je koristil že 794+ uporabnikom
    V historičnem delu Ljubljane je arhitektka Maja Stamenković, ki deluje pod imenom  MA_ST_AR za mlad par zasnovala 44 m2 veliko domovanje s pogledom na Ljubljanico in Šuštarski most. Spoštovanje do starega in ljubezen do novega je združila v domiselne rešitve, ki ohranjajo najboljše iz obeh svetov.

    Iz temnega v svetlo

    Prostor v hiši z letnico 1780 je bil nekoč del razkošnega, sedem sobnega stanovanja značilnega staromeščanskega tlorisa s hodniki in prehodnimi sobami, v različnih procesih lastninjenja pa je bilo razdrobljeno na več manjših enot. Danes 44 kvadratnih metrov veliko stanovanje z dvema ločenima sobama navkljub majhni kvadraturi deluje prostorno, saj ima 3,6 metra visok strop.

    JT3.jpg
    Arhitektkina vizija je bila ustvariti svetlo, čimbolj odprto belo stanovanje z nekaj poudarki.

    V izhodišču pa je bil prostor precej temen. Strop je bil spuščen, razsvetljava je bila neustrezna, celo pohištvo je bilo temno. Prenova se je tako začela s čiščenjem in odpiranjem prostora z odstranitvijo spuščenega stropa ter rušitvijo ene od sten pri vhodu, ki je ločevala hodnik od preostalega stanovanja. Ohranjen, sicer ne prvoten, hrastov parket je bil prebrušen in lakiran, ohranjena in obnovljena pa so bila tudi vsa prvotna notranja vrata

    Arhitektkina vizija je bila, na kratko, ustvariti belo stanovanje z nekaj poudarki. Ključni pri prenovi pa so po njenem prepričanju detajli, ki so bodisi načrtovani bodisi naključno odkriti med prenovo.

    "Moje vodilo pri ustvarjanju je spoznati stavbo, začutiti prostor, njegov namen in ljudi, ki so si ga izbrali. Vedno povezujem in dopolnjujem stvari med seboj". Maja Stamenković

     

    tloris.jpg
    Tlorisna zasnova stanovanja po prenovi.

    Naključno odkrite stenske poslikave

    Na stare stenske poslikave so naleteli naključno, med deli. Če bi jih želeli v celoti obnoviti, bi za to potrebovali več časa in pomoč restavratorja. Zato so jih prikazali le na mestih, kjer so tako rekoč same silile ven. Možnost celovite obnove stenskih poslikav pa še vedno ostaja, če bi si lastnika morda kasneje premislila. 

    stopnice.jpg
    Visoki stropovi so omogočili umestitev spalnice na galerijo.

    Z galerijo do 5m2 več

    Med večje posege te prenove spada tudi umestitev galerije s stojno višino v dnevni prostor. S tem posegom je arhitektka stanovanju dodala 5 m2 uporabne površine in jo izkoristila za umestitev spalnice. Tudi tu so se pod plastjo ometa pokazale stenske poslikave, ki se po vzorcu in barvah razlikujejo od tistih v kuhinjskem prostoru. Zdaj razkrite nad posteljo delujejo kot abstraktna slika.

    spalnica.jpg
    Razkrite stenske poslikave nad posteljo delujejo kot abstraktna slika.
    galerija.jpg
    Z umestitvijo galerije je arhitektka stanovanju dodala 5 m2 uporabne površine in jo izkoristila za umestitev spalnice.

    Pod galerijo s spalnico je arhitektka zasnovala inovativen shranjevalni prostor, odprto omaro z vozički (podobnim letalskim vozičkom za shranjevanje hrane) v dveh vrstah. Omara je dovolj prostorna, da rešuje problem večine shranjevalnih površin v stanovanju. Ostali prostor stanovanja je tako osvobojen omar, bolj odprt in pretočen. Nekaj shranjevalnega prostora ponuja le še kuhinja z omaricami do stropa. 

    omarice.jpg
    Inovativen shranjevalni prostor pod galerijo - odprta omara z vozički v dveh vrstah.
    kuhinja.jpg
    Bela kuhinja z omaricami do stropa.

    Unikatno pohištvo in umetniška dela

    Maja Stamenković je stanovanje opremila tudi s svojimi unikatnimi, umetniško-oblikovalskimi kosi pohištva. Poleg betonske mize v jedilnici je na mesto porušene stene, ki je ločevala hodnik od preostalega stanovanja, umestila svojo avtorsko omarico za čevlje imenovano Building Blocks. Sestavni deli omarice abstraktno simbolizirajo osnovne gradnike porušene stene: opeko, cement, omete...Omarica zdaj prostor povezuje tam, kjer ga je prej stena razmejevala. Dolga barvita lamela iz različnih kovin in drugih materialov pri vhodu pozdravi obiskovalca in ga, kot kontrast belini prostora, navda s toplino in domačnostjo.

    miza.jpg
    Betonska jedilna miza na podnožju iz različnih kovin je unikatno avtorsko delo Maje Stamenković.

    Vsak unikatni kos pohištva, ki ga oblikuje, je načrtovan z mislijo na prostor in uporabnika. Iz enakega razloga se arhitektka pri vseh svojih projektih potrudi ohraniti in ponovno uporabiti vse kakovostne ali zanimive predmete in elemente, ki jih je prostor že premogel. Tako je bilo tudi z bakrenima stenskima lučkama ob posteljnem vzglavju, ki sta nekoč svetili v dnevnem prostoru. Integralen element zasnove interjerjev Maje Stamenković pa so tudi umetniška dela, ki so bila tokrat izbrana s pomočjo galerije Ravnikar Gallery Space.

    omarica.jpg
    Sestavni deli omarice Building Blocks abstraktno simbolizirajo osnovne gradnike porušene stene: opeko, cement in omete.

    Maja Stamenković, avtorica številnih uspešnih interjerjev je za projekt prenove stanovanja JT3 prejela nagrado Big SEE za notranje oblikovanje, ki jo razume kot potrditev stroke, da je na pravi poti. Največ pa ji pomeni zadovoljstvo naročnikov, ki znova in znova občutijo in ugotavljajo, da se v prostoru dobro počutijo. 

    Podatki o projektu:


    ime projekta: Staromeščansko stanovanje JT3 

    investitor: zasebni

    interjer: Maja Stamenković, MA_ST_AR

    fotografija: Marijo Zupanov

    lokacija: Ljubljana
    leto načrtovanja: 2017

    leto izvedbe: 2018

    površina: 44 m2

    umetniška dela na fotografijah: Maja Stamenković, @Ravnikar Gallery Space: Maja Babič Košir, Jure Brglez, ZEK Crew 

    Izvajalci:

    Tlaki - Art Dizajn d.o.o.

    Notranja oprema - Iso steklarstvo d.o.o.

    Notranja oprema - Moderna d.o.o.

    Notranja oprema - Jurles, Hafner Rok s.p.

    Notranja oprema - Remih inženiring d.o.o.

    Notranja oprema - Tapro d.o.o.

    "Tapro, d.o.o. je podjetje, ki se z dolgoletno tradicijo in predanostjo ukvarja z veleprodajo in maloprodajo kakovostnih izdelkov za gradnjo in obnovo kopalnic številnih priznanih proizvajalcev. Širina prodajnega programa, razvejana trgovska mreža, strokovno in usposobljeno osebje ter poslovna odličnost oziroma prilagodljivost so razlogi, da so postali vodilni trgovec na področju inštalacijskega materiala in kopalniške opreme. Kupci, vse od arhitektov, projektantov, inštalaterjev do obrtnikov in končnih uporabnikov, v Tapru najdejo vse za ogrevanje, vodovod in kanalizacijo, torej od vodovodnih armatur, keramičnih ploščic, sanitarne keramike do kopalniških dodatkov in ostalih sanitarnih elementov. Dobavljajo in prodajajo samo izdelke priznanih svetovnih proizvajalcev. Vedno težijo k zadovoljstvu prav vsakega kupca – potrošnika, ki bo kupljeno tudi dnevno uporabljal, torej bo izdelek prispeval k njegovemu udobju in kakovosti bivanja, kot tudi zadovoljevanju potreb vodoinštalaterjev, vseh vključenih obrtnikov oziroma izvajalcev, investitorjev v objekte projektantov in seveda arhitektov."

    Oglas Mojmojster (6)_page-0001.jpg

    794
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane