Za področje

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS

    Članek je koristil že 3173+ uporabnikom
    Arhitektura v naravnem okolju pogosto predstavlja paradoks. Kako lahko upravičimo gradnjo v naravnem okolju, ko pa večina gradbenih tehnik že sama po sebi uniči del okolja? Kako lahko preprečimo uničenje kakovosti nedotaknjenega naravnega okolja, če zgradba to stori že zgolj s svojo prisotnostjo? Po drugi strani pa imamo ljudje prirojeno hrepenenje po umiku v naravo. Z intenziviranjem urbanizacije narašča tudi naš občutek izoliranosti od naravnega sveta in se povečuje naša želja po umiku vanj. Tisti, ki si to lahko privoščijo, se premalokrat zavedajo temeljne odgovornosti, ki jo prinaša življenje v naravi – da ne poslabšajo, temveč izboljšajo pokrajino, v kateri stoji njihov dom.

    izbor in besedilo: Špela Rogel

    V idilični naravi nedaleč od našega glavnega mesta si je mlada družina ustvarila dom, ki je kot iz sanj. V hiši, izdelani po principih naravne gradnje iz lesa in ekoloških materialov, si je uredila udobno in sodobno zatočišče, ki obenem spodbuja bivanje v tesnem stiku z naravo. Ta skozi velike steklene površine pronica v vsak kotiček hiše, ki svojim prebivalcem omogoča razkošje slikovitih pogledov na okolico. Objekt, grajen iz lesa, izoliran s slamo in ometan z ilovico, je zasnoval arhitekt Peter Rijavec, interier, ki izvrstno dopolnjuje arhitekturo in vsakodnevno življenje štiričlanske družine pod krošnjami dreves, pa je delo Tine Rugelj in Urške Škrap s sodelavkama Brino Vizjak in Majo Laurence. Studio Tine Rugelj je lani za oblikovanje interierja hiše ZS prejel nagrado BIG SEE Interior Design Award.

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Že ob vhodu se pogled usmeri v razkošen svetel dvovišinski bivalni prostor, ki skozi skoraj popolnoma stekleno fasado seže še naprej, v zelenje in veje dreves.
    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Narava skozi velike steklene površine pronica v vsak kotiček hiše, ki svojim prebivalcem omogoča razkošje slikovitih pogledov na okolico.

     

    Dvoetažna hiša je umeščena ob velik vrt z visokimi starimi drevesi, pod katerimi se vije potok. Od tod se razpre romantičen pogled daleč naokoli po slikoviti nepozidani gričevnati pokrajini. V prostorno notranjost hiše vstopimo skozi vhodno vežo z veliko garderobo, ob katero so umeščeni WC za goste in servisni prostori s pralnico. Že ob vhodu se pogled usmeri v razkošen svetel dvovišinski bivalni prostor, ki skozi skoraj popolnoma stekleno fasado seže še naprej, v zelenje in veje dreves. Tloris osrednjega bivalnega prostora je odprt in krožno zasnovan. Njegovo jedro predstavlja markantno leseno stopnišče, okoli katerega so nanizani dnevni bivalni prostori: kuhinja, jedilnica, dnevni kot s kaminom ter knjižnica in igralnica. S panoramskimi stenami se bivalni prostor tudi fizično podaljša na leseno teraso, ki poteka po celotni širini pritličja in se nadaljuje na vrt. Teraso in fasado pred padavinami, žgočim soncem in pregrevanjem ščiti velika previsna streha. To podpira le par lesenih stebrov, ki s svojo abstraktno obliko posnemata debla in krošnje dreves na vrtu.

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Barvna shema je umirjena, prevladujejo bela, siva, zelena in naravni odtenek lesa. Središče odprtega bivalnega prostora je kuhinja z veliko vinsko vitrino. Večnamenski kuhinjski otok, ki so ga izdelali pri Pohištvenem mizarstvu Damjan Hočevar s.p., predstavlja enega najpomembnejših elementov sodobne kuhinje.
    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Izbor barv in materialov sta narekovali obstoječa lesena konstrukcija hiše in okoliška narava.

     

    V nadstropje hiše so umeščeni intimni prostori družine – otroški sobi, spalnični ensuite, kabinet in kopalnica. Večina prostorov ponuja neoviran pogled skozi zastekljeno fasado, hkrati pa jih od bivalnega prostora ločuje le galerijski hodnik. Tu nas pričaka še lepši razgled. S te višine namreč s pogledom še lažje zaobjamemo stara drevesa na vrtu in gozdnata pobočja v daljavi.

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Pri snovanju interierja je bila arhitektkam v navdih vidna lesena konstrukcija hiše – niso je želele skriti ali prebarvati, temveč so jo hotele poudariti in dopolniti z drugimi materiali.
    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Pri zasnovi opreme so se arhitektke držale vodila, da je mizarsko narejena oprema lesena ali bela, kovinski deli in luči pa črni.

     

    Priznana arhitektka in oblikovalka Tina Rugelj pove, da je bil največji izziv pri snovanju interierja v vsakem prostoru in kotičku hiše zagotoviti pogled na najdragocenejši atribut lokacije – neokrnjeno naravo. Zato je ekipa veliko pozornosti posvetila centralno umeščenemu stopnišču, ki bi lahko ob napačnem oblikovanju zaprlo vedute in razdelilo bivalni prostor na dva dela. Zasnovale so tehnično kompleksno samonosno leseno stopnišče, ki je eno najtanjših te vrste. Za brezhibno rešitev, ki bi zadostila njihovim zahtevnim oblikovalskim kriterijem, so stopnišče naslonile na konstrukcijo iz tankega črno obarvanega jekla in lesa, ki opravlja tudi vlogo polic, delno pa stopnišče visi s stropa, obešeno na jekleno ograjo.

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Centralno umeščeno stopnišče bi lahko ob napačnem oblikovanju zaprlo vedute in razdelilo bivalni prostor na dva dela.
    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Stopnišče se naslanja na konstrukcijo iz tankega črno obarvanega jekla in lesa, ki opravlja tudi vlogo polic, delno pa visi s stropa, obešeno na jekleno ograjo.

     

    Pri snovanju interierja je bila arhitektkam v navdih vidna lesena konstrukcija hiše – niso je želele skriti ali prebarvati, temveč so jo hotele poudariti in dopolniti z drugimi materiali. Prav tako so želele ohraniti in nadaljevati koncept naravne gradnje. V notranjosti so tako uporabljeni kakovostni naravni materiali, zlasti veliko lesa. Večinoma sta to oljen masivni hrastov les in hrastov furnir. Dopolnjujejo ju različne stenske in stropne obdelave iz apnenih ometov in drugih ekoloških premazov.

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Markantno leseno stopnišče predstavlja jedro okoli katerega so nanizani dnevni bivalni prostori.

     

    Izbor barv in materialov sta narekovali obstoječa lesena konstrukcija hiše in okoliška narava. Barvna shema je umirjena, prevladujejo bela, siva, zelena in naravni odtenek lesa. Središče odprtega bivalnega prostora je kuhinja z veliko vinsko vitrino. Za leseno jedilno mizo lahko udobno sedi do osem ljudi, sedežna garnitura pa je večnamenska in obrnjena v obe strani: usmerjena je lahko proti televiziji, kaminu ali gozdu. Pri zasnovi opreme so se arhitektke držale vodila, da je mizarsko narejena oprema lesena ali bela, kovinski deli in luči pa črni. Tako so ustvarile prijeten kontrast, ki interierju vdahne sodoben, svež videz. Tapetniška dela, stoli in sedežna garnitura so v zelenih odtenkih in v sozvočju z naravo.

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    Lestenci iz furnirja so kot lampijoni, ki visijo z visoke krošnje drevesa. Oblikovala sta jih arhitekta Nives Kalin Vehovar in Franci Vehovar v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

     

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS
    V nadstropju nas pričaka še lepši razgled. S te višine namreč s pogledom še lažje zaobjamemo stara drevesa na vrtu in gozdnata pobočja v daljavi.

     

    Posebna pozornost je bila namenjena tudi zasnovi osvetlitve. Dvovišinski prostor z visokim stropom je zahteval posebno skrbnost z dodatno osvetlitvijo sten. Prav tako je s svetili, kjer je to mogoče, poudarjena lesena konstrukcija. Za osvetlitev jedilniške mize je bil izbran poseben trio lestencev iz furnirja. Ti so kot lampijoni, ki visijo z visoke krošnje drevesa. Oblikovala sta jih arhitekta Nives Kalin Vehovar in Franci Vehovar v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Brezčasni oblikovalski kos, ki danes predstavlja eno od ikon slovenskega oblikovanja, čudovito dopolni celotno zgodbo interierja.

    Projekt

    ime projekta: Hiša ZS

    interier: Studio Tina Rugelj (Tina Rugelj, Urška Škrap)

    sodelavci: Brina Vizjak, Maja Laurence

    arhitektura: Peter Rijavec

    fotografija: Janez Marolt

    leto načrtovanja: 2017-18

    leto izvedbe: 2018

    površine: cca. 300 m2

    Izvajalci:

    Izvedba naravni gradbeni material: Gnezdo

    Podjetje Gnezdo je pri tem projektu sodelovalo:
    - svetovanje pri izvedbi konstrukcije in izoliranju s slamnatimi balami
    - izvedba apnene fasade
    - izvedba ilovnatih ometov.
    - naravne barve in slikopleskarska dela

    Mizarstvo: Pohištveno mizarstvo Damjan Hočevar s.p.

    Pohištveno mizarstvo Damjan Hočevar s.p. je družinsko podjetje, ki se že več kot tri desetletja ukvarja z izdelavo pohištva po meri, ki temelji na tradiciji, znanju in izkušnjah. Stremimo k temu, da je pohištvo trajnostno zasnovano, da nudi največjo funkcionalnost, udobje in enostavno uporabo. Pri izdelavi uporabljamo le skrbno izbrane in kakovostne materiale, ki trajajo, vse z namenom, da bi pohištvo lahko služilo več generacijam.

    Načrti

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS

    Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZSStudio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša ZS

    3173
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane