Za področje

    Hiša za več kot dva | Matej Gašperič

    Članek je koristil že 1020+ uporabnikom
    Hiša je bila zasnovana za par, ki se je natanko ob tem času znašel na ključni točki skupnega življenja – ko se dvojina spremeni v trojino. Z dojenčkom na poti se je pojavila nova vrsta potreb in prioritet. Na vse odločitve pri projektiranju hiše, katere snovanje je prevzel biro Gašperič arhitekta Mateja Gašperiča, je tako vplivalo živahno družinsko življenje, ki se vsakodnevno odvija na prostih odprtih prostorih znotraj in zunaj.

    Lokacija se zdi na prvi pogled zlahka ukrotljiva, čeprav se je med projektiranjem izkazalo, da predstavlja precejšen kreativni izziv. Najbolj jo zaznamuje rahlo južno pobočje, ki je odeto v zelenje in umeščeno med mogočna drevesa. Na severu je dovozna cesta. Ključni izziv je predstavljala zahteva naročnika po ravnem in intimnem travnatem dvorišču za igro z otroki, ob tem pa tudi umestitev glavnega vhoda na severu v pritličje, kar je bilo zaradi padca terena (nivoja pod dovozno cesto) posebej zahtevno.

    Rezultat vseh zahtevnih pogojev je dom, ki je pametno vpet v pobočje in posledično maksimalno izkorišča kvalitete obstoječe topografije in naravne danosti parcele.
    Južno pobočje
    Parcelo zaznamuje strmo pobočje. Razlika v višini obeh nivojev je za eno nadstropje. 
    Preč ni prerez skozi hišo jasno pokaže obstoječo topografijo.
    Prečni prerez skozi hišo jasno pokaže obstoječo topografijo.

    Pobočje pa in vplivalo le na umestitev hiše na parcelo, temveč tudi na samo prostorsko zasnovo prostorov. Hiša je dvonivojska struktura v obliki črke H, kar ji daje izrazit, nevsiljiv videz. Pritličje in vhod sta postavljena pod nivo ulice, kar intuitivno popelje bivalni prostor iz notranjih prostorov proti zunanjosti na prostrano dvorišče, skrito očem. Volumensko kompozicijo dopolnjuje harmonično oblikovana vrtna uta, ki med drugim služi kot vizualna bariera, ki južnim sosedom in stanovalcem hiše zagotavlja intimo.

    Vrtna uta
    Vrtna uta na dvorišču se materialno in oblikovno ujema s hišo.
    Vhod
    Dostop do vhoda v hišo je organiziran preko več manjših stopnic.

    Za mimoidočega opazovalca je morda najbolj nenavadna umestitev garaže, ki si deli zgornje nadstropje z intimnim spalnim traktom hiše: otroškimi sobami, spalnico, kopalnico in garderobo. Nadstropje je obrnjeno v smeri vzhod–zahod. Ta ureditev pa je nenavadna le za kratek trenutek; ko hišo bolje spoznamo, razkrije vse svoje številne prednosti. Posebna umestitev programov po nivojih omogoči ogromen, odprt bivalni prostor v spodnjem nadstropju in odpiranje vseh glavnih prostorov na zeleno dvorišče.

    Garažo z vhodom v hišo povezuje stopnišče na ravni dovoza z dvonadstropnim steklenim vhodom, ki je postavljen v pritličju, torej nivo nižje.
    Garaža
    Garaža v nadstropju.
    Tloris pritličja
    Tloris pritličja.
    Tloris nadstropja
    Tloris nadstropja.

    Kot znak trajnosti je bil pri gradnji uporabljen lesen okvir. Toda tisto, kar je zaznamovalo objekt, je masivna dvonadstropna armiranobetonska stena, ki služi kot glavni nosilec strešne konstrukcije in tako inovativno pomaga premostiti razdaljo 17 metrov. Druga posebna značilnost je izrazito razširjen strešni previs, ki pokriva teraso in ščiti panoramsko okno pred poletno vročino.

    Južno pobočje
    Pogled proti južni fasadi s teraso.

     

    Nadkrita terasa
    Nadkrita terasa.

    Na fasadi je izrazita tudi uporaba dveh različnih materialov: južna, vzhodna in zahodna fasada so obložene z lesenimi ploščami, medtem ko je severna vhodna fasada odeta v pločevino, ki jo dodatno zaščiti pred vplivi s ceste. Severno fasado me drugim močno zaznamuje stekleni vhodni kubus.

    Materialnost fasade
    Materialnost fasade: severna fasada je obložena s pločevino, ostale fasade z lesom. 
    Vhod je oblikovan kot stekleni kubus.
    Vhod v hišo je oblikovan kot stekleni kubus.

    Interier hiše je preprost, saj daje raje kot bleščečim objektom prostor življenju svojih stanovalcev. Prevladujejo naravni materiali, kot so parket, in topli, zemeljski toni, ki težijo proti belim in bež odtenkom. Bež barva nastopa kot poudarek, ki se pojavi na ključnih mestih prostora: na steni ob vijugastih lesenih stopnicah, steni ob kaminu, na spuščenih stopnih lučeh in kuhinjskih frontah.

    Interier
    Osrednji bivalni prostor je pretočen in sodoben.
    Kuhinjske fronte v bež barvi.
    Poudarki interierja v bež barvi.

    Celoten interier dnevnega prostora v pritličju se z velikimi panoramskimi okni odpira proti zunanjosti. Poleti je oba prostora mogoče dobro povezati med sabo, tako da zunanja terasa deluje kot podaljšek notranjih prostorov in dodatna platforma za bivanje.

    Panoramska okna interier povežejo z zunanjostjo in nudijo čudovite poglede.
    Panoramska okna interier povežejo z zunanjostjo in nudijo čudovite poglede.

    V zgornje nadstropje se povzpnemo po elegantnih lesenih stopnicah, ki se vijejo okrog stene v predelu z dnevno sobo. Znajdemo se v odprti galeriji, ki je vizualno dobro povezana s pritličjem. Slednje ima zaradi tega posledično precej visok strop, kar pritličje optično dodatno poveča. ž

    Tudi v zgornjem nadstropju nastopajo bež poudarki, ki so zaznavni predvsem na vratih v posamezne sobe.

    V hiši sta dve stopnišči: eno, ki povezuje garažo vstopno avlo z vhodom v pritličju z garažo za avtomobile v nadstropju, in eno, ki povezuje dnevni prostor v pritličju s spalnicami v nadstropju. Čeprav sta obe stopnišči zasnovani funkcionalno in udobno, se jasno razlikujeta v svoji oblikovni zasnovi. Tisto, ki povezuje vhodni del z garažo, je namenjeno predvsem hitremu prehajanju med obema nadstropjema in je zato obravnavano predvsem pragmatično. Stopnišče v dnevnem prostoru je oblikovno bolj dovršeno in narejeno iz lesa, ki nadaljuje toplino dnevnega prostora. 

    Notranje stopnice, ki povezujejo garažo v nadstropju z vhodom v pritličju.
    Notranje stopnice, ki povezujejo garažo v nadstropju z vhodom v pritličju.

     Po besedah arhitekta Mateja Gašperiča, ustanovitelja arhitekturnega biroja Gašperič, projekt Hiša za več kot dva razume, da mora biti sodobna hiša za mlad par svobodna in odprta, da jo lahko stanovalci napolnijo z življenjem. V tem primeru hiša simbolizira trdno strukturo nasproti spremembam, ki se bodo neizogibno zgodile v prihodnosti. Nepredvidljive spremembe pa omogoča že obilo odprtega prostora – tako v notranjosti kot v okolici hiše. 

    Hiša ponoči
    Hiša v večernem času.

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Hiša za več kot dva
    Arhitektura in interier: Biro Gašperič, Matej Gašperič, u.d.i.a.
    Lokacija: Slovenj Gradec
    Investitor: zasebni
    Leto načrtovanja: 2012-2013
    Leto izvedbe: 2013-2014
    Površina parcele: 1070 m2
    Površina hiše (bruto): 213 m2
    Fotografije: Virginia Vrecl

    Izvajalci:

    Instalacije - Knut d.o.o. 

    Okna, vrata - LESKO ŽIRI d.o.o.

    "Podjetje Lesko ŽIRI d.o.o. so strokovnjaki na področju izdelave in vgradnje lesenega stavbnega pohištva. Na projektu "Hiša za več kot dva"  so v dnevnih prostorih uporabili fiksna okna panorama view v kombinaciji z dvižno-drsnimi stenami. To so okna, ki zagotavljajo odprte razglede, od stropa do tal. Imajo troslojno zasteklitev, kar zagotavlja minimalne toplotne izgube. Hkrati nizki pragovi omogočajo neovirano gibanje, brez spotikanja. Skriti oz. minimalni okviri in izvedbe v steklu poudarjajo sodobne trende v oblikovanju prostora. Prispevali so tudi vrata. Podjetje pravi: "da, s trenutkom, ko se dotaknemo kljuke in odpremo vhodna vrata, se pred nami odpre drug svet. Kadar vstopamo v svoj dom, je to trenutek, ko nas objame toplina in ko pred vhodom odložimo vsa bremena vsakdanjika." Njihova lesena vhodna vrata poleg estetskih elementov prinašajo v vaš dom tudi varnost in funkcionalnost, po zaslugi 100-odstotne strojne obdelave pa tudi brezkompromisno kakovost."


     
     

     

    1020
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane