Za področje

    Hiša, ki se zlije s svojimi stanovalci | Biro Gašperič

    Članek je koristil že 657+ uporabnikom
    Arhitekt projekta Matej Gašperič pripovedovanje o hiši začne s stavkom: »Projekti se včasih zakomplicirajo. Ali pa jih iztiri tok nasprotujočih si idej, kar povzroči nenehno vračanje k odločitvam, ki so že bile sprejete. Hiša za družino, ki ve, nosi v sebi popolnoma drugačno zgodbo: proces načrtovanja je potekal naravno in samo v eni smeri – stran od starega in novemu naproti.« Pri tem doda, da je veliko pomagalo dejstvo, da so lastniki v proces načrtovanja vstopili z jasno izdelano vizijo. 

    Kakšen je rezultat tesnega sodelovanja med arhitektom in naročnikom – družino, ki ve, kako želi živeti življenje, kaj je njena vizija? Rezultat je ustvarjalna, inovativna hiša s posebnim karakterjem, ki jasno odraža način življenja družine, ki ga je arhitektu Mateju Gašperiču uspelo odlično prevesti v grajeno strukturo. 

    Dostop do hiše
    Prvi stik s hišo: dvorišče z veliko vrtno lopo in nadkritim vhodom.

    Obstoječo hišo, ki je bila stara, neuporabna, za družino prevelika, energetsko potratna in povrhu vsega tudi arhitekturno neartikulirana, sta naročnika želeli zamenjati za novo. Ob tem sta jasno izrazila željo, da prenove ne dojemata le kot nove »preobleke« hiše, torej novo fasado in videz, pač pa da pričakujeta spremenjeno stanje, povsem nasprotno staremu. 

    Naročnika sta si želela novo tlorisno zasnovo, ki omogoča sodobno bivanje. 
    Pogled proti vhodu v hišo.
    Pogled proti vhodu v hišo.

    Zaradi tega sta nespremenjena ostala le dva oprijemljiva stara elementa, ki nakazujeta na staro hišo in obenem poskrbita za ohranjanje družinskega izročila in spominov. Eden od teh elementov je stara vinska klet z zavidljivo količino vinski buteljk, ki je zdaj opazno lažje dostopna. Druga je jedilna miza, neslišen spomin na vse odločitve, ki so zgodbo družine oblikovale čez čas. 

    Stara vinska klet.
    Stara vinska klet.

    Hiša se nahaja ob vznožju gozdnatega hriba na relativno ozki parceli. Ozek pas zemljišča se je arhitektu kar sam ponudil kot odlična priložnost za unikatno, vzdolžno zasnovo hiše. Hiša tako konsistentno sledi terenu in notranje bivalne prostore, ki se vzdolžno nizajo drug za drugim, povezuje z zunanjo teraso in dvoriščem. 

    Tloris pritličja
    Tloris pritličja.
    Tloris nadstropja
    Tloris nadstropja.

    Hiša je orientirana proti jugovzhodu. Proti tej smeri neba se tako odpirajo vsi bivalni prostori. Kuhinja z jedilnico se povezuje z zunanjo nadkrito teraso oziroma paviljonom, ki je idealen za organizacijo zabavnih druženj s prijatelji ob dobrem vinu in okusni hrani. Povezavo z manjšo zunanjo teraso ima tudi dnevna soba. Ob pretežno severno orientirani fasadi hiše se vije dolg, nadkriti gank z elegantno artikulirano leseno konstrukcijo. Gank pripelje do stopnic, ki vodijo v skrivno staro vinsko klet pod hišo. 

    Nadkriti gank
    Nadkriti gank v sicer zaprto severno fasado vnese občutek lahkotnosti.

    Fasada hiše je pretežno obložena z lesom, pri vsaki fasadi pa se pojavijo tudi površine z belim ometom, ki uravnotežijo celoten zunanji videz hiše in ji dajo občutek sodobnosti. Notranja zasnova prostorov je v prerezu zelo razgibana. Če ima klasična hiša dve nadstropji, se tukaj srečamo s kar štirimi poletažami. Prostori se verižno nadaljujejo in pretakajo eden v drugega, pri čemer jih ločuje rahla višinska razlika nekaj stopnic. Poseben detajl je povezava med nivojem s spalnico in nivojem z otroško sobo, ki sta povezana kar s klančino. 

    Klančina med nivojem spalnice in nivojem otroške sobe je poseben element, ki še posebej navdušuje otroke, v hišo pa vnese igrivost in sproščenost. 
    Vzdolžni prerez z jasno vidnimi razgibanimi etažami. 
    Vzdolžni prerez z jasno vidnimi razgibanimi etažami. 
    Klančina med najvišjima nivojema hiše je posebna atrakcija.
    Klančina med najvišjima nivojema hiše je resnično posebna atrakcija.

    Interier je zgrajen iz pretežno naravnih materialov, pri čemer absolutno prevladuje les. Še posebej izstopajo leseni nosilci, konstrukcija medetažnih plošč, ki se materialno povezujejo z lesenim parketom. Ritem lesenih nosilcev z izrazito naravno leseno teksturo v hišo po eni strani vnese red in ritem, po drugi strani pa občutek domačnosti in topline. Lesene so tudi vse vgradne omare v spalnih prostorih in na povezovalnih hodnikih, ki se popolno zlijejo z lesenimi stropnimi nosilci. 

    Izrazit element interierja so leseni stropni nosilci.
    Izrazit element interierja so leseni stropni nosilci.
    Pogled iz dnevne sobe proti jedilnici in kuhinji.
    Pogled iz dnevne sobe proti jedilnici in kuhinji. Prostor zaznamuje kamin, okrog katerega se vije leseno stopnišče.

    Lastniki prihajajo iz družine z dolgo tradicijo in zgodovino uglednih gostincev. Marsikdo bi si ob tej informaciji drznil sklepati, da bosta kuhinja z jedilnico in komplementarnim zunanjim prostorom (paviljonom zagotovo osrednji element nove zasnove hiše. Čeprav to deloma drži, ta program ni pretirano izstopajoč in ne prevlada nad drugimi, prav tako pomembnimi programi in prostori. Kuhinja je tipična družinska kuhinja, ravno prav velika za organizacijo večerij z več prijatelji, a ne pretirano ekstravagantna. Kot pove arhitekt, lahko pravi mojster inovativno ustvarja tudi brez nadstandardne, spektakularne kuhinjske opreme. 

    Jadilnica
    Kuhinja z jedilnico s staro kmečko jedilno mizo. 

    Končna rešitev biroja Gašperič je izpolnila začetne želje o sodobni in učinkoviti tlorisni zasnovi prostorov. Proces načrtovanja je vodil v večnivojsko hišo z izrazito vzdolžnim tlorisom, ki je za tretjino manjši od starega in uspešno odgovarja na vse potrebe družine. Rezultat je hiša, ki zagotavlja kakovostno življenje brez odvečnega in potratnega.

    Spalnica
    Spalnica je prislonjena ob jedro s kopalnico.
    Kolanica in hodnik
    Levo: kopalnica, ki pripada spalnici. Desno: hodnik, ki spalnico povezuje s kopalnico.

    Podatki o projektu:

    Arhitektura: Matej Gašperič, u.d.i.a.; biro Gašperič
    Lokacija: Trata pri Velesovem
    Leto načrtovanja: 2017
    Leto izvedbe: 2018
    Kvadratura zemljišča: 576 m2
    Kvadratura hiše: 177 m2
    Fotografije: Janez Peljko

    Izvajalci:

    Gradbena dela - Topos d.o.o.

    Instalacije - Štern Group d.o.o.

    Okna, vrata - M SORA d.d.

    " V M SORA pravijo, da M SORA niso samo okna. So ustvarjalci dobrega počutja, ki z znanjem in izkušnjami vaše sanje o domu pripeljejo še korak dlje. Vsako okno je zgodba zase. Prilagodijo ga vašim željam, zahtevam in uporabniškim kriterijem. V M SORI se posvetijo prav vsakemu oknu posebej in ga izdelajo v dovršen produkt. Z M SORO kupec dobi celostno strokovno storitev in kreativne rešitve od idejne zasnove do izvedbe."

    IMGP4972.jpg

     

    657
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane