Za področje

  Stanovanje HB_transform

  Članek je koristil že 2561+ uporabnikom
  „Gibalo našega ustvarjanja je proces transformacije“ pravi Žiga Kreševič, ustanovitelj arhitekturne pisarne transform. „Zanima nas proces preoblikovanja ideje v realnost, ubesedenih želja naročnika v risbe, načrte in nato v izvedbo. Včasih gre tudi za preoblikovanje nečesa kar že obstaja, je že zgrajeno, v nekaj novega, drugačnega.“ V primeru prenove stanovanja v mariborskih Urbanih vilah je morala transformacija potekati zelo hitro.

  Besedilo: Špela Rogel

  Naročnika, mlada aktivna poslovneža, sta o prenovi stanovanja razmišljala že dalj časa, a se nikoli nista odločila za konkretno dejanje – dokler ju po daljši odsotnosti od doma, zaradi zamašenega odtoka, ni pričakalo poplavljeno stanovanje. Nepopravljiva škoda na tlakih, stenah in opremi ju je pustila brez izbire. Stanovanje je bilo potrebno popolne prenove, poleg vsega pa ju je priganjal tudi rok - predvideni datum poroda prvega otroka namreč, ki je bil napovedan čez štiri mesece.

  Vozlišče in srce stanovanja je velika, temno siva kuhinja, ki se ovija okoli nosilnega stebra.
  Vozlišče in srce stanovanja je velika, temno siva kuhinja, ki se ovija okoli nosilnega stebra.(foto: Peter Črnčec)

  Za arhitekta Žigo Kreševiča, ki ga še posebej zanimata stanovanjska arhitektura in interjer, predstavlja vsak projekt unikatno zgodbo in poseben izziv. Pri prenovi stanovanja za mladi par je bila bistvena sestavina načrtovalskega procesa izpolnitev terminskega roka, zato je šla v začetku večina njegovih naporov v iskanje izvajalcev, ki jih je bilo potrebno motivirati za delo navkljub še nedokončanim načrtom in ob zgolj grobem oblikovalskem konceptu. Dela so, glede na tempiran terminski plan, potekala relativno gladko, pričakovane zaplete pri izvedbi pa je arhitekt reševal sproti in proaktivno, s svojo dnevno prisotnostjo na gradbišču. Od začetka del do vselitve, so tako minili le dobri trije meseci.

  Zračen, odprt ambient je orientiran proti loži in se kopa v južni in jugovzhodni svetlobi.
  Zračen, odprt ambient je orientiran proti loži in se kopa v južni in jugovzhodni svetlobi.(foto: Peter Črnčec)

   

  Oblikovalska izhodišča za prenovo stanovanja je arhitekt našel v življenjskem slogu svojih naročnikov. Le-ta veliko delata, dragocen prosti čas doma pa rada preživita ob druženju, dobri hrani in pijači. „Ideja ni nikoli nekaj kar pade iz neba, temveč se razvije skozi konstruktivni dialog dveh enakovrednih partnerjev. Pomembno je poslušati svojega naročnika, se od njega učiti in ga hkrati tudi učiti, mu odpirati obzorja.“ meni Žiga Kreševič. Rezultat dialoga je avtorjev kreativni odgovor na želje in potrebe naročnikov.

  Kuhinja je zasnovana kot prehodni prostor na osi med jedilnico in dnevnim prostorom.
  Kuhinja je zasnovana kot prehodni prostor na osi med jedilnico in dnevnim prostorom.(foto: Peter Črnčec)

   

  Vozlišče in srce stanovanja je velika, temno siva kuhinja z detajli iz masivnega oreha, ki se ovija okoli nosilnega stebra in je zasnovana kot prehoden prostor na osi med jedilnico in dnevnim prostorom. Zračen, odprt ambient je orientiran proti loži in se kopa v južni in jugovzhodni svetlobi. Prepustnost prostora ohranja tudi razporeditev pohištva in opreme v lesu in toplih barvnih tonih, ki še poudarijo občutek udobja in vabijo k užitkarjenju. Od razkošno temnega vhoda v stanovanje, z vežo oblečeno v pohorski tonalit, do svetlega dnevnega ambienta, je dostop urejen preko dolgega, širokega hodnika, ki teče mimo zasebnega dela stanovanja.

  Tloris in pogledi stanovanja HB v mariborskih Urbanih vilah.
  Tloris in pogledi stanovanja HB v mariborskih Urbanih vilah. (avtor: Žiga Kreševič)

   

  Izhodiščno željo naročnikov po jasni delitvi privatnega in javnega, je arhitekt upošteval z zasnovo enovite bele panelne stene, ki pokriva in obenem zvočno izolira nočne prostore od dnevnih. Vanjo so, v isti ravnini, takorekoč nevidno, vgrajena vrata obeh spalnic in kopalnice. Nasprotno stran hodnika po vsej dolžini oblači pas garderobnih omar, ki se izteče v kuhinjski niz z zaključkom v obliki knjižnih polic. Drsna vrata omar, izvedena kot repeticija navpičnih letvic iz hrastovega lesa, so dinamična prostorska komponenta, ki jo stanovalec sokreira s premikanjem vzdolž hodnika, ki je tako obenem igriv in funkcionalen ambient.

  Nasprotno stran hodnika oblači pas garderobnih omar, ki se izteče v kuhinjski niz z zaključkom v obliki knjižnih polic.
  Nasprotno stran hodnika oblači pas garderobnih omar, ki se izteče v kuhinjski niz z zaključkom v obliki knjižnih polic.(foto: Peter Črnčec)

   

  Z umestitvijo prostorne garderobne omare na hodnik arhitekt učinkovito razbremeni prostor spalnic, ki je prazen, izščiščen in posvečen izključno počitku. Spalnici in sanitarije so tudi sicer, v nasprotju z bivalnimi prostori, oblikovane zadržano, v beli, sivi in svetlo sivi monokromatski paleti, ki jo le tu in tam prekinejo topli leseni poudarki. Žlahtnost, kljub barvni monotonosti, je dosežena z mestoma bolj grobo, zabrisano teksturo cementnih premazov, ki se v spalnicah pojavijo le na posameznih stenah, v kopalnicah pa se neprekinjeno prelivajo preko sten na tla, kar vizualno poenoti in poveča prostor. Premišljeno osvetljene, mehke, unikatne teksture prispevajo k zenovskem vzdušju.

  V nasprotju z bivalnimi prostori so spalnici in sanitarije oblikovane zadržano v monokromatski paleti, ki jo le tu in tam prekinejo leseni poudarki.
  V nasprotju z bivalnimi prostori so spalnici in sanitarije oblikovane zadržano v monokromatski paleti, ki jo le tu in tam prekinejo leseni poudarki.(foto: Peter Črnčec)

   

  Stanovanje je v celoti opremljeno z direktno in indirektno osvetlitvijo, ki naročniku omogoča poljubno upravljanje svetlobih virov in ustvarjanje različnih svetlobnih ambientov, ki ustrezajo trenutnemu počutju. Posebna pozornost je bila namenjena tudi barvi izbrane svetlobe, ki nikakor ni smela spominjati na hladno pisarniško osvetlitev, kjer naročnika preživita (pre)veliko svojega časa.

  V kopalnicah se cementni premaz neprekinjeno preliva preko sten na tla, kar vizualno poenoti in poveča prostor. Premišljeno osvetljene, mehke, unikatne teksture prispevajo k zenovskem vzdušju.
  V kopalnicah se cementni premaz neprekinjeno preliva preko sten na tla, kar vizualno poenoti in poveča prostor. Premišljeno osvetljene, mehke, unikatne teksture prispevajo k zenovskem vzdušju.(foto: Peter Črnčec)

  Končna podoba stanovanja, ki je nastalo v pičlih štirih mesecih, je vse prej kot prenagljena. Je rezultat intenzivnega dialoga z naročniki ter temeljitega premisleka in angažmaja arhitekta. Je oaza miru in obenem živahen prostor za druženje in razvajanje. Je točno to, kar sta naročnika želela in potrebovala. Popoln prostor za začetek novega življenja.

  Projekt

  ime projekta:

  stanovanje HB

  načrt interierja in osvetlitve:

  transform, arhitekturna pisarna, Žiga Kreševič udia

  investitor: zasebni

  fotografija: Peter Črnčec

  leto načrtovanja: 2016

  leto izvedbe: 2016

  površine: 120 m2 (neto)

  Izvajalci

  gradbena dela, suhomontažna dela, elektro inštalacije:

  Rajmund Krepfl s.p.

  mizarska dela:

  MBM Rezar d.o.o., Branko Rezar

  cementni premazi:

  RNT plus d.o.o.

  Materiali

   

  tlaki:

  beljen hrastov parket velikega formata, mikrocementni premazi HD Surface, pohorski tonalit

  vgradno pohištvo po načrtih arhitekta:

  Iveral, MDF, masivni oreh, pulti in enobarvni furnirji: Fenix NTM

  kopalnica:

  mikrocementni premazi HD Surface

  stene:

  mavčno kartonske, delno z mikrocementnimi premazi HD Surface

  Oprema

   

  vgradna oprema in kuhinja:

  po načrtih arhitekta izdelalo mizarstvo MBM Rezar d.o.o., Branko Rezar

  svetila:

  SLV (s predelavo po načrtih arhitekta), Foscarini, Philips

  sanitarna keramika: Laufen

  radiatorji: IRSAP

  stoli, miza, fotelji: Artisan

  kavč: Natuzzi

   

  Detajl

  Cementni premaz_HD surface_Cemento Wabi

  „Pri kopalnicah smo iskali rešitev, ki bi imela čim manj fug. Zaradi kratkih rokov, je bila keramika velikega formata žal nedobavljiva, zato smo poiskali drugo rešitev. Našli smo jo v proizvodu HD Surface – CEMENTO WABI, ki ga je možno nanašati direktno na primerno pripravljeno podlago. Gre za dve roki mikrocementnga premaza, ki je po zadnjem brušenju še 3-4x lakiran. Bi pa tu opozoril, da mora biti podlaga res dobro pripravljena in suha!“ pravi arhitekt Žiga Kreševič.

  Izvajalec: RNT plus d.o.o.

  V kopalnicah se cementni premaz neprekinjeno preliva preko sten na tla, kar vizualno poenoti in poveča prostor. Premišljeno osvetljene, mehke, unikatne teksture prispevajo k zenovskem vzdušju.

   

  Galerija

  Kuhinjo z detajli iz masivnega oreha je po načrtih arhitekta izdelalo mizarstvo Rezar.
  Kuhinjo z detajli iz masivnega oreha je po načrtih arhitekta izdelalo mizarstvo Rezar.(foto: Peter Črnčec)
  Zračen, odprt ambient je orientiran proti loži in se kopa v južni in jugovzhodni svetlobi.
  Zračen, odprt ambient je orientiran proti loži in se kopa v južni in jugovzhodni svetlobi.(foto: Peter Črnčec)
  Drsna vrata omar so izvedena kot repeticija navpičnih letvic iz hrastovega lesa. Rešitev je plod sodelovanja med arhitektom in mizarjem, ki je k projektu pristopil proaktivno in z odprto glavo.
  Drsna vrata omar so izvedena kot repeticija navpičnih letvic iz hrastovega lesa. Rešitev je plod sodelovanja med arhitektom in mizarjem, ki je k projektu pristopil proaktivno in z odprto glavo.(foto: Peter Črnčec)

   

  Drsna vrata garderobnih omar so dinamična prostorska komponenta, ki jo stanovalec sokreira s premikanjem vzdolž hodnika, ki je tako obenem igriv in funkcionalen ambient.
  Drsna vrata garderobnih omar so dinamična prostorska komponenta, ki jo stanovalec sokreira s premikanjem vzdolž hodnika, ki je tako obenem igriv in funkcionalen ambient.(foto: Peter Črnčec)
  Z umestitvijo prostorne garderobne omare na hodnik arhitekt učinkovito razbremeni prostor spalnic, ki je prazen, izščiščen in posvečen izključno počitku.
  Z umestitvijo prostorne garderobne omare na hodnik arhitekt učinkovito razbremeni prostor spalnic, ki je prazen, izščiščen in posvečen izključno počitku.(foto: Peter Črnčec)

   

  V kopalnicah se cementni premaz neprekinjeno preliva preko sten na tla, kar vizualno poenoti in poveča prostor. Premišljeno osvetljene, mehke, unikatne teksture prispevajo k zenovskem vzdušju.
  V kopalnicah se cementni premaz neprekinjeno preliva preko sten na tla, kar vizualno poenoti in poveča prostor. Premišljeno osvetljene, mehke, unikatne teksture prispevajo k zenovskem vzdušju.(foto: Peter Črnčec) 

   

  2561
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

 • Arhitekti, arhitektura Ljubljana
 • Arhitekti, arhitektura Maribor
 • Arhitekti, arhitektura Celje
 • Arhitekti, arhitektura Koper
 • Arhitekti, arhitektura Kranj
 • Arhitekti, arhitektura Ajdovščina
 • Arhitekti, arhitektura Bled
 • Arhitekti, arhitektura Bovec
 • Arhitekti, arhitektura Črna na Koroškem
 • Arhitekti, arhitektura Črnomelj
 • Arhitekti, arhitektura Domžale
 • Arhitekti, arhitektura Gornja Radgona
 • Arhitekti, arhitektura Gornji Grad
 • Arhitekti, arhitektura Hrastnik
 • Arhitekti, arhitektura Ilirska Bistrica
 • Arhitekti, arhitektura Izola
 • Arhitekti, arhitektura Jesenice
 • Arhitekti, arhitektura Kamnik
 • Arhitekti, arhitektura Kidričevo
 • Arhitekti, arhitektura Kobarid
 • Arhitekti, arhitektura Kočevje
 • Arhitekti, arhitektura Kranjska Gora
 • Arhitekti, arhitektura Krško
 • Arhitekti, arhitektura Laško
 • Arhitekti, arhitektura Lendava
 • Arhitekti, arhitektura Litija
 • Arhitekti, arhitektura Ljutomer
 • Arhitekti, arhitektura Metlika
 • Arhitekti, arhitektura Mojstrana
 • Arhitekti, arhitektura Mozirje
 • Arhitekti, arhitektura Murska Sobota
 • Arhitekti, arhitektura Nova Gorica
 • Arhitekti, arhitektura Novo mesto
 • Arhitekti, arhitektura Ormož
 • Arhitekti, arhitektura Piran - Pirano
 • Arhitekti, arhitektura Pivka
 • Arhitekti, arhitektura Portorož
 • Arhitekti, arhitektura Postojna
 • Arhitekti, arhitektura Ptuj
 • Arhitekti, arhitektura Radeče
 • Arhitekti, arhitektura Radenci
 • Arhitekti, arhitektura Radovljica
 • Arhitekti, arhitektura Ravne Na Koroškem
 • Arhitekti, arhitektura Ribnica
 • Arhitekti, arhitektura Rogaška Slatina
 • Arhitekti, arhitektura Sevnica
 • Arhitekti, arhitektura Sežana
 • Arhitekti, arhitektura Škofja Loka
 • Arhitekti, arhitektura Slovenj Gradec
 • Arhitekti, arhitektura Slovenska Bistrica
 • Arhitekti, arhitektura Slovenske Konjice
 • Arhitekti, arhitektura Šoštanj
 • Arhitekti, arhitektura Štore
 • Arhitekti, arhitektura Tolmin
 • Arhitekti, arhitektura Trbovlje
 • Arhitekti, arhitektura Tržič
 • Arhitekti, arhitektura Trzin
 • Arhitekti, arhitektura Velenje
 • Arhitekti, arhitektura Vipava
 • Arhitekti, arhitektura Vojnik
 • Arhitekti, arhitektura Vransko
 • Arhitekti, arhitektura Vrhnika
 • Arhitekti, arhitektura Žalec
 • Arhitekti, arhitektura Zreče
 • Arhitekti, arhitektura Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane