Za področje

    Sodobna, izčiščena prenova stanovanja AA | a2o2 arhitekti

    Članek je koristil že 855+ uporabnikom
    Manjše temačno stanovanje v ljubljanski Šiški, razdeljeno na več sob in prostorov, je po premišljeni prenovi arhitektov studia a2o2 katapultiralo v 21. stoletje, mlad par pa je dobil domovanje, prilagojeno njima in sodobnemu načinu življenja.
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Arhitektura in notranje oblikovanje naših bivališč se s časom spreminjata. Nanju, med drugim, vplivajo družbeni in demografski trendi, različne politike, napredek tehnologij in materialov ter vizualni trendi. Nekatere od teh sprememb so subtilne, druge dramatične, skupaj pa tvorijo evolucijo v oblikovanju domovanj. Sodobno stanovanje je na kratko, tisto, ki je prilagojeno sodobnemu načinu življenja in posameznemu uporabniku. 

    Manjše dvoinpolsobno stanovanje v bloku iz petdesetih let v ljubljanski Šiški je bilo temačno in zadušljivo. Razdeljeno je bilo na več sob in podprostorov. Da bi v njem lahko zaživel in s polnimi pljuči zadihal mlad, sodoben par, ga je bilo treba temeljito pomladiti, vendar znotraj pomembnih omejitev kot sta obstoječa nosilna konstrukcija in skromen proračun. Z izzivom so se spoprijeli arhitekti iz studia a2o2.

    hodnik.jpg
    Sodobno oblikovanje poudarja enostavnost in uporabnost.
    dnevna-soba-prej.jpg
    Preproste oblike in namerna asimetrija. Sodobno razkošje je občutek prostornosti.

    Odpiranje in razbremenitev prostora

    Čiščenje odvečnega v prostoru (in naših življenjih) je trend, ki vztraja že dolgo. Medtem, ko so naša življenja postala kompleksna, hektična in polna različnih impulzov, v svojem bivalnem okolju, hrepenimo po odprtosti, zračnosti, preprostosti in izčiščenosti. Sodobno oblikovanje poudarja enostavnost in uporabnost. Na mestu neuporabnih okraskov in dodatkov, ki so nekoč karikirali razkošje, so danes preproste oblike in namerna asimetrija. Sodobno razkošje je občutek prostornosti.

    Arhitekti a2o2 so majhne, ločene prostore odprli in krožno povezali s pomočjo z dveh manjših prebojev med kuhinjo in dnevno sobo. Odstranili so tudi večino vrat v stanovanju. Ostala so le vrata v kopalnico ter vrata v spalnico. Predelno steno v otroški sobi so v celoti odstranili in jo nadomestili z drsno steno, ki se popolnoma odpre in otroško sobo poveže s hodnikom v enoten, večji prostor za igro.

    skica.png
    Konceptualna skica zasnove stanovanja.

     

    tloris.jpg
    Tloris stanovanja pred prenovo in po njej.

    Odstranitev sten ali delov sten, ki so nekoč ločevale skupne prostore, omogoča prehod naravni svetlobi globlje v prostor. Medtem ko so spalnice še vedno zasebno zatočišče, so odprti bivalni prostori namenjeni druženju. Tak prostorski koncept omogoča, da se družina povezuje tudi takrat, ko vsak počne svoje: ko se denimo otroci igrajo, odrasli pa opravljajo različna domača in druga opravila.

    Garderobni hodnik z velikim ogledalom, ki ga optično podaljša, je še ena premišljena poteza arhitektov, ki je bistveno prispevala k odpiranju in razbremenitvi bivalnih prostorov. Prostor, v katerega so umestili bele vgradne omare od tal do stropa, so pridobili na račun nekoliko manjše spalnice, v njem pa je dovolj shranjevalnih površin, da so ostali prostori lahko popolnoma razbremenjeni večjih pohištvenih elementov, ki prostor utesnjujejo.

    kuhinja.jpg
    Odprt prostorski koncept omogoča, da se družina povezuje tudi takrat, ko vsak počne svoje. 
    hodnik.jpg
    Dolge vizure prispevajo k občutku prostornosti stanovanja.

    Element, ki morda vizualno najbolj poveže prostor, je svetel industrijski tlak, ki teče po vsem stanovanju, k občutku zračnosti in svetlosti pa doda belina sten, stropov, stropnih svetil, vrat in vgradnega pohištva. Edina barvna elementa v stanovanju sta nežno zeleni lameli v kuhinji in dnevni sobi, ki interjer povezujeta z drevesi pred blokom. Toplino in poudarek dodajo skromno umerjeni leseni kosi ter glinena svetila.

    Navkljub številnim omejitvam je arhitektom a2o2 uspelo, iz nekoč temnega in utesnjenega stanovanja ustvariti odprto sodobno domovanje, očiščeno odvečnega, da poenostavi bivanje in v ospredje postavi življenje novih stanovalcev. 

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Prenova stanovanja AA

    Interier: a2o2 arhitekti; Klara Bohinc, Andraž Keršič, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič

    Naročnik: zasebni

    Leto načrtovanja in izvedbe: 2021

    Površina: 54 m2

    Lokacija: Ljubljana, Šiška

    Fotografije: Ana Skobe

    Izvajalci:

    Svetila: Elpra d.o.o.

     " Podjetje Elpra d.o.o. so že vrsto let prisotni na slovenskem trgu. Elektroinštalacije izvajajo po celi osrednji Sloveniji. Strankam ponujajo : prenovo el. inštalacij, novogradnjo el. inštalacij, zunanje in notranje el. inštalacije, vzdrževanje električnih naprav, električne napeljave, pametne elektro inštalacije, razdelilne omarice itd. Imajo tudi trgovino. V njihovi trgovini lahko najdete: stikala, tipke, vtičnice, vgradne doze, nadometne doze, razne vrste kablov in žic, itd.Poleg trgovine imajo tudi salon svetil v katerem imajo razstavljene razne luči, ki jih lahko kupite. V ponudbi imajo stenske, stropne, vgradne, viseče in zunanje luči. "

    Stanovanje pred prenovo:

    dnevna-soba-prej.jpg
    Dnevna soba - pred prenovo.
    kuhija-prej.jpg
    Kuhinja - pred prenovo.
    hodnik-prej.jpg
    Kuhinja in hodnik - pred prenovo.

     

    855
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    9.5
    1

    Hiša arhitekture Gregor Petrovič s.p.


    8.9
    1

    PROJEKTANT - PROJEKTIRANJE IN GRADBENI INŽENIRING EDDY MATIJA FATUR S.P.


    8.9
    0

    Arhitektonika d.o.o.


    8.9
    0

    BIRO ŽVEPLAN, inženiring, projektiva, nadzor, trgovina in storitve, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane