Za področje

    Interier po meri naročnika | GAO arhitekti

    Vsak si želi bivati v popolnem domu. V domu, ki ponuja varnost in spokojnost, obenem pa odraža našo identiteto in življenjski slog. Dom, ki je tako prilagojen našemu življenju in ukrojen skladno z našimi potrebami, nas bo razveseljeval vsak dan, ko se vrnemo iz službe. GAO arhitekti se še predobro zavedajo pomena po meri oblikovanega in naročniku prilagojenega prostora, kar zagotovo odraža tudi interer Hiše za 4, ki ga predstavljamo v nadaljevanju.

    Leta 2022 zaključen interier enodružinske Hiše za 4 je nastal kot odgovor na željo naročnikov z dvema otrokoma, ki sta želela interier novogradnje v 3. gradbeni fazi prilagoditi svojemu okusu, zato da bi iz hiše resnično ustvarila doma. Arhitekti Petra Zakrajšek in Tajda Češarek sta prisluhnili vsem željam in na podlagi teh oblikovali brezčasno elegantno, a izjemno funkcionalno zasnovo. Velika prednost sodelovanja je bila, da so naročniki arhitektki v zasnovo interierja vključili že v 3. gradbeni fazi gradnje hiše, ko gradnja še ni bila dokončno zaključena. To je omogočilo manjše spremembe in prilagoditve tlorisa, rezultat česar je bolj funkcionalna zasnova. 

    Stiki različnih materialov - detajli so za interier bistveni.
    Stiki različnih materialov - detajli so za interier bistveni. 

    Obstoječa hiša ima dve nadstropji. Že ob vstopu v hišo preseneti unikatno oblikovana vstopna veža s ploščicami iz teraca, ki jih komplementira lesena stenska obloga v kombinaciji s črno leseno visečo omarico. Stena za omarico je obložena s steklom, s čimer sta arhitekti dosegli vizualno povečavo sicer relativno majhne vstopne veže. Lesena stenska obloga ima poleg estetske funkcije tudi funkcijo obešalnika z oblačila. 

    Elegantna vstopna veža z leseno steno, steno z ogledalom in teraco tlemi. 

    Obešalni čepi, elegantno vstavljeni med lesene deske, zaradi črne barve skorajda izginejo in postanejo popolnoma nemoteči in nezaznavni element predsobe. Arhitektki sta posebno pozornost namenili osvetlitvi vstopne veže z za arhitekturni studio GAO sicer značilnimi zlatimi poudarki ki se stilsko ujemajo z osvetlitvijo preostalega interierja. 

    Osrednji dnevni prostor
    Osrednji dnevni prostor.

    Skozi steklena vrata s črnim kovinskim okvirjem vstopimo v velik dnevni prostor z dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico. Na vstop v prostor s povsem drugo funkcijo opozarja tudi sprememba v tlaku, ki iz teraca preide v hrastov parket. Interier dnevnega prostora je oblikovan zadržano v nevtralnih barvah, pri čemer prevladuje svetlo siv stenski omet v kombinaciji z leseno oblogo, ki v prostor vnaša toplino. Les v dnevnem prostoru nastopa kot obloga stranice pod stopnicami in kot obloga omaric stenskega dela kuhinje, ki je dodatno poudarjen z živahno črno-belo keramiko in elegantno, skrito osvetlitvijo. 

    Lesena omara pod stopnicami se materialno ujema s kuhinjskimi omaricami. Vse skupaj poživi stenska obloga iz keramike.
    Lesena omara pod stopnicami se materialno ujema s kuhinjskimi omaricami. Vse skupaj poživi stenska obloga iz keramike. 
    Kuhinja z jedilnico
    Nad jedilno mizo visi posebna, dekorativna stenska luč. 

    Poseben kotiček dnevnega prostora je jedilna miza z modro sivimi jedilnimi stoli in stensko lučjo, ki zaznamuje prostor. Ob velikih panoramskih oknih, prekritih z zavesami, stoji velika, sedežna garnitura v sivi barvi z rdečim taburejem. Tukaj družina preživlja skupne momente in gosti prijatelje. Prostor je zasnovan z mislijo na najmanjše detajle – to se odraža npr. v odločitvi, da so vsi manjši elementi v dnevnem prostoru, kot so stropne luči, stoli, mizica ob sedežni garnituri in celo stenska ura, v črni barvi.  

    Sedežna garnitura
    Velika sedežna garnitura je prostor, kjer se ob večerih zbere vsa družina. 

    Po stopnicah se povzpnemo v zgornje nadstropje, kjer se nahajata spalnica in dve otroški sobi. Tukaj sta arhitekti v 3. gradbeni fazi s spremembo pozicije predelnih sten tloris prilagodili tako, da sta v zgornje nadstropje umestili dodatno, ločeno kopalnico, namenjeno staršem. Tako sta ustvarili prostoren "masterbedroom" z lastno garderobno omaro in kopalnico. Relativno prostorna spalnica je odeta v pomirjujoče in spokojne svetlo sive odtenke, ki se odlično dopolnjujejo s hrastovim parketom. Steni za posteljo je bila posvečene posebna pozornost, saj sta jo arhitektki Petra Zakrajšek in Tajda Češarek oblikovali navidez reliefno okrasno steno. Čeprav je stena v resnici ravna, s posebno tapeto z grafiko rastlinja daje občutek globinskega zamika.

    Spalnica z reliefno oblikovano, tapetirano steno.
    Spalnica z reliefno oblikovano steno z motivom rastlinja.

    Spalnica se nadaljuje v garderobno sobo, ki je z manjšo pisalno mizico obenem tudi delovni kabinet, in prostorno kopalnico. Na teh kopalnice so podobno kot na tleh vstopne veže teraco ploščice, omarica za umivalnik z dvema keramičnima umivalnikoma pa je zasnovana v kombinaciji črne barve in naravnega lesa. 

    Garderobna soba z delovno mizo.
    Garderobna soba z delovno mizo.
    Kopalnica.
    Garderobna soba se nadaljuje v prostorno kopalnico. 

    Za razliko od spalnice, ki je precej prostorna, sta otroški sobi majhni. Arhitektki sta se zato morali še posebej potruditi, da sta z zasnovo opreme po meri, barvami in detajli oblikovali prostor, ki kljub svoji majhnosti omogoča vse otroške aktivnosti. V obeh otroških sobah so na stenah tapete, ki otroški sobi zaznamujejo z igrivostjo in ju približajo otroku. 

    otroška soba
    Otroška soba za najmlajšega z igrivimi tapetami z motivi gozdnih živali.

    Manjša otroška soba je svetlejša, kar jo optično nekoliko poveča, v drugi otroški sobi pa prevladujejo nežni modro zeleni odtenki. Nasprotna stena je obložena s perforirano oblogo, ki služi kot obešalnik za oblačila. Tako se na drugačen, a soroden način ponovi motiv obešanja oblačil na stensko oblogo iz vhodne veže. Prilagodljivost prostoru se kaže na več načinov – poleg vgradnih omar v ravnini s steno tudi v zasnovi pisalne mize, postavljene pred panoramsko okno, ki sega od ene do druge stene in tako maksimalno kompaktno izkoristi vsak kvadratni centimeter otroške sobe. 

    otroška soba
    Druga otroška soba je odeta v modro zelene odtenke. Ponovno so priostne živahne stenske tapete. 
    otroška soba
    Podobno kot v sprejemni veži se v otroški sobi nahaja lesena stenska obloga, ki jo lahko stanovalci poljubno opremijo s čepi za obešanje oblačil. 
    Tloris pritličja
    Tloris pritličja.
    Tloris nadstropja.
    Tloris nadstropja.

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Hiša za 4
    Avtorji: Petra Zakrajšek, Tajda Češarek; GAO arhitekti
    Lokacija: Maribor 
    Leto zaključka oblikovanja interierja: 2022
    Kvadratura objekta: Interier 145 m2, eksterier 85 m2
    Fotograf: Miran Kambič

    Izvajalci:

    Steklena vrata - Steklarstvo Kresal d.o.o.

    Steklarstvo Kresal je podjetje, ki se že 37 let ukvarja s predelavo ravnega stekla. V steklarstvu izdelujejo različne pohištvene kose, ki so v večini namenjeni opremljanju interierja, in seveda tudi izdelke, ki so namenjeni eksterierju. S steklom živijo in delajo, je njihova nedokončana zgodba, saj verjamejo, da skupaj s svojimi strankami vsako leto lahko ustvarjajo še večje in boljše projekte. Steklo jih navdihuje s svojo čistostjo in neizčrpno možnostjo uporabnosti in oblikovanja.

    Steklena vrata v črnih okvirjih, ki so njihov produkt združujejo brezčasno eleganco z modernim pridihom, ki prostoru daje edinstven značaj. Nihajna vrata Black Line so izdelana po meri, kar omogoča prilagajanje dimenzij strankinim željam in potrebam. Stranke imajo možnost kombiniranja nihajnih vratnih kril s fiksnimi zasteklitvami ter poljubno umestitev prečk na steklo.

     

    470
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane