Za področje

    Kako štiristo let stara zidanica postane butični hotel z bazenom? | Coinhab

    Članek je koristil že 7702+ uporabnikom
    Prenove historičnih objektov so za arhitekte vedno zahtevne naloge; ob vsakem posegu v obstoječi objekt, pa naj bo še tako minimalen, temu grozi degradacija in izginotje originalne zasnove in značilnosti, ki dajejo objektu poseben karakter. Po drugi strani pa je objekte treba ves čas prenavljati in celo dograjevati, ko ne služijo več prvotnemu namenu, obenem pa kot takšni ne ustrezajo sodobnemu načinu bivanja. Če vanje ne posegamo, so prepuščeni usodi počasnega propada, saj postanejo neuporabni. V takšnih primerih mora arhitekt znati subtilno združiti obstoječe z novim, staro s sodobnim in ustvariti harmonijo med različnimi zgodovinskimi obdobji. Pred takšno nalogo so se znašli tudi arhitekti iz biroja Coinhab.

    Kmetija Leber leži le streljaj od avstrijske meje, na obronkih Slovenskih goric. Gre za družinsko kmetijo znanih štajerskih vinarjev, kjer živijo tri generacije, ki že desetletja skupaj ustvarjajo uspešno vinsko zgodbo. Družina se pred dvema letoma je v želji po oživitvi spomeniško zaščitene zidanice iz začetka 17. stoletja s poznorenesančnimi detajli obrnila na biro Coinhab. 

    Butični hotel s štirimi zvezdicami obkroža narava, ki omogoča odklop od vsakdanjih skrbi. Premišljena umestitev prizidka to kar najbolj izkoristi.
    Butični hotel s štirimi zvezdicami obkroža narava, ki omogoča odklop od vsakdanjih skrbi. Premišljena umestitev prizidka to kar najbolj izkoristi.

    Zidanica je počasi, a vztrajno propadala, brez statične sanacije pa ji je neizogibno sledila porušitev. Tako naročnik kot arhitekti so v čudoviti zidanici nemudoma prepoznali prostorske in arhitekturne kvalitete, ki so jih s prenovo želeli kvečjemu samo še dodatno poudariti, ne pa jih preglasiti. Ker je bil objekt spomeniško zaščiten, je bilo za dosego dobrega rezultata ključno razumevanje kulturno-varstvenih pogojev in sodelovanje z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Maribor.

    Pri prenovi zidanice so bili uporabljeni tradicionalni materiali, ki se približujejo originalnim materialom in barvam iz začetka 17 stoletja.
    Hiša Leber - Coinhab
    Arhitekti so zidanico prenovili skladno s smernicami ZVKD Maribor.
    Stanje zidanice pred prenovo.
    Stanje zidanice pred prenovo.

    Naročniki so zidanico v morfološki formaciji črke L želeli preobraziti v butični hotel s 4 sobami in spremljajočim programom, ki bi obsegal bazen, spa, jedilnico in kuhinjo. Hitro se je izkazalo, da obstoječi gabariti več stoletij stare hiše ne prostorsko zadostujejo za tako kompleksen program, zato so se arhitekti dodatne prostore odločili zagotoviti s prizidkom, kamor so umestili skupne programe butičnega hotela, sobe pa uredili v zidanici.

    Hiša Leber - Coinhab
    Panoramska stekla odpirajo čudovite poglede proti okolici. 

    Arhitekti so bili tako soočeni z zahtevno nalogo, kako ob tako občutljiv in zgodovinsko bogat objekt umestiti sodobno prizidavo tako, da ne bi prišlo do degradacije stare zidanice. Na delikatno dilemo so odgovorili z jasnim, a subtilnim predlogom. Prizidek so umestili na južno stran obstoječega objekta in ga oblekli v fasado iz vlaknocementnih plošč v barvi zemljine. Tako se z občutkom zlije z okolico, pri čemer efekt dodatno poudarjajo panoramska stekla, ki nudijo izvrstne poglede na okoliške vinograde in delujejo kot kontrapunkt manjšim historičnim oknom obstoječe zidanice. Ker je umeščen celo etažo nižje, prizidek s sprednje oziroma dovozne strani sploh ni opazen. 

    Dodajanje prizidka je osmišljeno tudi z vidika statične stabilizacije obstoječega objekta, saj je njegova izgradnja pripomogla k statični sanaciji najbolj poškodovane kletne stene objekta, na katero se novi objekt naslanja. 
    Hiša Leber - Coinhab
    Prizidek s severne dovozne poti praktično ni opazen. 
    Primer tipične sobe, umeščene v obstoječo zidanico. 
    Primer tipične sobe, umeščene v obstoječo zidanico. 

    Pri oblikovanju interierja zidanice iz 17. stoletja so arhitekti sledili uporabi originalnih materialov in barvnih tonov ter tako ohranili duh časa in karakter historičnega objekta. Interier novega prizidka pa je nasprotno zasnovan zelo sodobno, pri čemer prednjačijo materiali, kot so beton, steklo in les. Izbrane so zemeljske in tople barve, pri čemer je še posebej zanimiv leseni strop sobe s pokritim bazenom, ki v prostor vnese pridih domačnosti in intime, ki jo takšen prostor potrebuje. Umirjene tone tal, stene in stropa začinijo premišljeno izbrani pohištveni kosi v črni barvi, v črne mozaik ploščice pa je odet tudi bazen. 

    Hiša Leber - Coinhab
    interier je zaznamovan z velikimi panoramskimi stekli, ki vzpostavljajo kontinuum med notranjostjo in zunanjostjo.
    Hiša Leber - Coinhab
    Strop bazenskega dela materializirajo lesene deščice, ki vizualno tvorijo silhueto obrnjenih obokov, značilnih za vinske kleti, funkcionalno pa skrijejo vse nujne inštalacije nad bazenom.

    Po besedah arhitektov je bilo sodelovanje z naročniki zelo intenzivno, saj so pri projektiranju lovili kratek rok za pridobitev evropskih sredstev, kar pomeni, da je bilo treba glavnino projektne dokumentacije od idejne zasnove do projekta za izvedbo izdelati v 4 mesecih. Izvedba projekta je plod lokalnih znanj, saj je bila večina izvajalcev lokalnih. Večino jih je pridobil investitor, nekatere pa so predlagali tudi arhitekti. 

    Podatki o projektu:

    Naslov projekta: Hiša 1624
    Projektanti: Coinhab d.o.o.
    Avtorja arhitekture: Tomaž Pažek, mag.inž.arh. in Gašper Kogelnik, mag.inž.arh.
    Vodja projekta: Taja Benčina, u.d.i.a.
    Naročnik: Petra in Igor Leber
    Leto načrtovanja projekta: 2020-2021
    Leto izgradnje projekta: 2021-2022
    Lokacija: Slovenske gorice
    Fotografije: Tadej Bernik in Tomaž Pažek

    Izvajalci:

    načrt gradbeništva - Uroš Žvan u.d.i.g.,Inženiring biro Armatura d.o.o

    načrt strojništva - Boštjan Visočnik u.d.i.s., SIMEP Inženiring d.o.o.

    gradbeni nadzor: Ines Gregorčič, u.d.i.a. Miloprojekt d.o.o.

    načrt geodezije - Tadej Zver d.i.g., Geograd d.o.o.

    tesarska in krovska dela: VIKTOR PAJTLER s.p.

    načrt  elektrotehnike - ELSIST, Tomaž Mikic s.p.

    restavratorska dela: Benjamin Korošec s.p.

    elektroinštalacije - Miroslav Kukovec

    gradbena, fasaderska dela - Miba gradnje d.o.o.

    estrihi: Andrej Domajnko s.p.

    strojne inštalacije: Robert Žmavc s.p.

    bazen: Remax bazeni

    fasada: Eternit

    "Za zunanjo oblogo spa kotička so si lastniki izbrali fasadne plošče Swisspearl Avera, v umirjenem zemeljskem tonu, katere so v masi barvne vlaknocementne plošče, ki zaradi dinamičnega proizvodnega procesa dosegajo neprimerljivo naravno teksturo. Prav z dodatnim spa kotičkom Hiša 1624 ohranja harmonijo starega in novega.

    Fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb."

    izvajalec posnetka obstoječega stanja in konzervatorskega načrta: 360 - Arhitekturni posnetki Smiljan Simerl s.p.

    odgovorna konzervatorka: Suzana Vešligaj (ZVKDS OE. Maribor)

    polaganje kamnitih tlakov in keramike - STMG d.o.o.

    mizarska dela - Kreana d.o.o.

    "Podjetje Kreana d.o.o., se je na slovenskem trgu uveljavilo kot zanesljiv, kvaliteten in vsestranski izvajalec celovitih in zahtevnejših projektov. Pri projektu Hiša 1624, so v podjetju najbolj ponosni na dober in profesionalen odnos vseh vključenih. Dobro pripravljen projekt s strani projektantov, dobra komunikacija in odzivnost, je osnova za dobro izveden projekt in zadovoljne naročnike. "

    lesena terasa, parketi - Rosko d.o.o. 

    "Naše podjetje Roska d.o.o se ukvarja s prodajo najodpornejših zunanjih in notranjih oblog znamke Kerowood, ki prenesejo večje obremenitve nihanj temperature, vlage, kot tudi poškodbe, ki se zgodijo pri padcih težjih predmetov. V projektu Hisa1642 smo uporabili parket Kerowood Temperament, ki je zaradi njegove odpornosti primeren tudi za kopalnice, fitnese, restavracije, saj mu to omogoča tehnologija večih slojev in se razlikuje od klasičnih 2- in 3-slojnih parketov.
    Za zunanje terase smo uporabili oblogo iz bambusa Kerowood, ki je izjemno odporen in stabilen les brez krčenja, širjenja in raztezanja pri njegovi nadstandardni širini in pametnemu sistemu instalacije. Vse naše obloge imajo evropske certifikate in garancijo in spadajo v najvišji razred kakovosti. 

    Našim strankam pomeni največ kvaliteta na dolgi rok, dostikrat tudi iz ekološkega aspekta se odločijo za nakup, kot tudi vizualna dovršenost in seveda na koncu najvažneje profesionalna montaža, ki jo nudimo."

     

    Kreana_napis_page-0001.jpg

    Podjetje STMG d.o.o.

    "Podjetje STMG d.o.o. – MARMOR KOSI ima več kot 30 letno tradicijo, ki se na trgu dokazuje s kvaliteto in znanjem. Dobavljajo in vgrajujejo materiale za kamnoseška, teracerska in keramičarska dela  Brusijo, štokajo, peskamo betonske tlake, stene, stopnice ipd. Za vse materiale nudijo kakovostna čistila in impregnacije. Vljudno vas vabijo v njihov razstavni prostor, ki ga najdete na Radavanovi ulici 8 v Mariboru na ogled materialov in strokovno svetovanje. Vizija njihovega podjetja je slediti željam strank, zato ponujajo bogato izbiro materialov.

    www.marmor-kosi.si 

    www.stmg.si

    P8246194 (1).JPG

     

    Podjetje ELSIST, Tomaž Mikic s.p.

    Projektantsko podjetje ELSIST opravlja storitve projektiranja in tehničnega svetovanja na področju elektrotehnike (električne in telekomunikacijske inštalacije) . . . Podjetje ELSIST izvaja storitve elektro projektiranja, ki zajemajo izdelavo elektro projektne dokumentacije za arhitekturne biroje, inženiring podjetja, izvajalska podjetja ter individualne naročnike za naslednja področja . . .

    - Stanovanjske, poslovne in industrijske stavbe
    - Izobraževalni, športni, zdravstveni in turistični objekti
    - Gradbeni inženirski objekti
    - Energetska infrastruktura
    - Inteligentni sistemi el. inštalacij (KNX,…)
    - Avtomatizacija zgradb (centralni nadzorni sistemi CNS,…)

    ELSIST logo mail (1).png

     

    Galerija

    Hiša Leber - Coinhab
    Pogled na topografsko zelo razgibano lokacijo.
    Hiša Leber - Coinhab
    Pogled na prizidek z nižje točke hriba.
    Hiša Leber - Coinhab
    Proti južni strani in vinogradom se odpira tudi manja terasa za goste.
    Hiša Leber - Coinhab
    Sobe so oblečene v les, ki daje občutek intime in domačnosti.
    Hiša Leber - Coinhab
    Arhitekti so pri prenovi stare zidanice za tlak uporabljali teraco, ki se ponekod nadaljuje vertikalno v pult oziroma stensko oblogo. 
    Hiša Leber - Coinhab
    Notranji bazen s črnimi mozaik ploščicami.
    Hiša Leber - Coinhab
    Nova materialnost stare zidanice spoštuje njen historični kontekst. 

     

    7702
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane