Za področje

    Kako so iz starih pisarn uredili šik stanovanje v ljubljani? | Interiera

    Članek je koristil že 2757+ uporabnikom
    Ko se je oblikovalka notranje opreme Eva Čampa iz studia Interiera odločila za nakup temnih dotrajanih pisarniških prostorov v središču Ljubljane, se še ni zavedala, da bodo kmalu postali njen dom. Projekt je sprva načrtovala kot investicijo za ponovno prodajo, po tehtnem razmisleku pa se je odločila, da bo prostore temeljito prenovila in jih preobrazila v čudovito eklektično meščansko domovanje s pariškim pridihom – čisto po svoji meri.

    izbor in besedilo: Špela Rogel

    Preskok v 21. stoletje in povrnitev nekdanjega blišča

    Ob pogledu na podobe nevzdrževanih, dotrajanih pisarniških prostorov pred prenovo bi si težko predstavljali, da lahko iz njih nastane svetlo, sodobno, zračno in nadvse elegantno meščansko stanovanje. Oblikovalkino izurjeno oko pa je prepoznalo njihov potencial in kako iz njih izvleči presežek. 

    prej.jpg
    Dotrajane pisarne pred prenovo. vir: Eva Čampa - Interiera
    vhod.jpg
    Od glavnega vhoda z garderobno nišo nas hodnik popelje v vse prostore tega 120 kvadratnih metrov velikega stanovanja

    Stavbo, v kateri so prostori, je zgradil vodilni ljubljanski kamnosek tistega časa, Feliks Toman, dve leti po potresu, ki je prestolnico prizadel leta 1895. S svojo lepo ohranjeno, s kamnitimi liki ornamentirano fasado spada med objekte, za katere veljajo pravila o varstvu nepremične kulturne dediščine. Njene zunanjosti zato ni mogoče spreminjati. 

    tloris.jpg
    Tloris stanovanja po prenovi. vir: Eva čampa - Interiera

    Prenova dotrajanih prostorov je narekovala korenite gradbeno-obrtniške posege. Da bi dosegli ustrezno toplotno izolativnost prostorov, so stene in stropi z notranje strani obloženi s kameno volno ter prekriti z mavčno-kartonskimi ploščami, pod katerimi so speljane popolnoma nove električne inštalacije. 

    kuhinja.JPG
    Eklektična kombinacija izvirnih in sodobnih elementov notranje opreme
    kuhinja2.jpg
    Hrbtišče belega linijskega dela kuhinje Euromobil prekriva ogledalo, ki prostoru doda globino. Podoba ambienta, ki se zrcali v ogledalu, se zdi kot uokvirjeno umetniško delo

    Zaradi načrtovane razpeljave strojnih inštalacij je bilo treba v vseh prostorih odstraniti pod. Pod njim se je nepričakovano pokazal prostor višine 50 cm, ki ga je projektantka s pridom izkoristila za plasti toplotne izolacije, talnega gretja, suhega estriha in novega parketa. Prostori se ogrevajo in hladijo s pomočjo najsodobnejše toplotne črpalke, ki je skrita kar v kopalniški omari skupaj s pralnim in sušilnim strojem. 

    kuhinja3.jpg
    Stene in stropi stanovanja so okrašeni s štukaturami, ki še poudarjajo 3,6-metrsko višino prostorov, v njih pa so skrita LED-svetila, ki ustvarjajo indirektno, ambientalno osvetlitev prostorov

    Izvirna notranja francoska vrata so bila ohranjena in temeljito obnovljena, prav tako pa je ohranjen tudi prvotni tloris s prehodnimi sobami, značilnimi za meščanska stanovanja tega obdobja. Od glavnega vhoda z garderobno nišo nas hodnik popelje v vse prostore tega 120 kvadratnih metrov velikega stanovanja, ki obsega kuhinjo z jedilnico, dnevno sobo z balkonom, dve spalnici ter kopalnico s savno in ločenim WC-jem. 

    dnevna-soba.JPG
    Rdečo nit ambienta predstavlja žlahten tekstil – od teksturiranih barvnih žametnih prevlek starinskih počivalnikov in nove žametne sedežne garniture pa do dekorativnih dodatkov s cvetličnimi vzorci, kot so hrbtišče postelje, okrasne blazine in zavese

    Stenske štukature in parket položen v vzorcu ribje kosti

    V skladu z meščanskim slogom klasicistične stavbe je Eva Čampa stene in strope stanovanja okrasila s štukaturami, ki še poudarjajo 3,6-metrsko višino prostorov, v njih pa so skrita LED-svetila, ki ustvarjajo indirektno, ambientalno osvetlitev prostorov. Za finalni tlak je bil izbran hrastov parket, položen v vzorcu francoske ribje kosti, ki skupaj s štukaturami poudarja eleganten meščanski slog stanovanja in mu dodaja francoski pridih. 

    dnevna-soba2.JPG
    Strop v dnevni sobi krasi črna viseča luč Petite Friture, ki po obliki spominja na klobuk s širokimi krajci. V premeru meri kar dva metra
    balkon.JPG
    Okusno izbrane barve in vzorci prostorom dodajo mehkobo, svežino in zanimivost ter jih povezujejo v skladno celoto

    Žlahten tekstil

    Notranja oprema stanovanja je eklektična mešanica starinskega in sodobnega. Rdečo nit ambienta predstavlja žlahten tekstil – od teksturiranih barvnih žametnih prevlek starinskih počivalnikov in nove žametne sedežne garniture pa do dekorativnih dodatkov s cvetličnimi vzorci, kot so hrbtišče postelje, okrasne blazine in zavese. Okusno izbrane barve in vzorci prostorom dodajo mehkobo, svežino in zanimivost ter jih povezujejo v skladno celoto. Zavese v spalnici omogočajo tudi popolno zatemnitev prostora, kadar je to potrebno. 

    spalnica.JPG
    Unikatno hrbtišče postelje je oblečeno v žamet z velikimi cvetličnimi vzorci

    Svetila, ki ustvarjajo grafični učinek

    Poleg že omenjene indirektne osvetlitve, skrite v štukaturah, prostore osvetljujejo tudi različna črna in zlata žičnata stenska in stropna svetila, ki kljub svoji lahkotnosti učinkujejo polno in razkošno. V prostoru sama po sebi ustvarjajo zanimiv grafični učinek, ta pa je še poudarjen s sencami vzorcev, ki se odslikavajo na stenah prostorov, kadar so prižgana.

    delovni-koticek.JPG
    Velika garderobna omara v spalnici se izteče v delovni kotiček. Veliko ogledalo optično poveča prostor in mu doda globino.

    Oblikovalska svetila priznanih blagovnih znamk so bila izbrana glede na dimenzije in predvsem višino prostorov. Strop v dnevni sobi krasi črna viseča luč Petite Friture, ki po obliki spominja na klobuk s širokimi krajci. V premeru meri kar dva metra. Nad kroglo mizo v jedilnici visi luč Spokes blagovne znamke Foscarini, ki spominja na zlato ptičjo kletko, skupaj z mizo pa ustvarja učinek centralnega sedenja.

    prehodne-sobe.JPG
    Ohranjen je prvotni tloris s prehodnimi sobami, značilnimi za meščanska stanovanja tega obdobja

    Eklektična mešanica starinskega in sodobnega

    Po meri izdelano črno in belo pohištvo v stanovanju je oblikovano v izrazito sodobnem slogu. Hrbtišče belega linijskega dela kuhinje Euromobil prekriva ogledalo, ki prostoru doda globino. Podoba ambienta, ki se zrcali v ogledalu, se zdi kot uokvirjeno umetniško delo. Kuhinjski otok z vzorcem črnega marmorja ima zanimiv dodatek v obliki pomičnega lesenega pulta, ki se lahko uporabi kot kuhinjska delovna površina ali pa kot barski oz. zajtrkovalni pult. Površino pulta osvetljuje na vrveh viseča črna luč Aim blagovne znake Flos.

    kopalnica-vhod.JPG
    V hodniku, kopalnici in na WC-ju prevladuje črna barva pohištva in opreme

    V hodniku, kopalnici in na WC-ju prevladuje črna barva pohištva in opreme. WC je na istem mestu kot prej, kopalnico pa je bilo treba izdelati čisto na novo. Svetle barve sten v kopalnici so mestoma prekrite s keramičnimi ploščami z vzorcem belega marmorja. Minimalistično oblikovana tuš kabina je za stopnico dvignjena nad parket, njene stene pa so prevlečene z mikrocementnim premazom Kerakoll v svetli sivopeščeni barvi. Sodobno oblikovane kopalniške armature Gessi so črne, sanitarna keramika Cielo pa silk-mat bela. 

    kopalnica.JPG
    Svetle barve sten v kopalnici so mestoma prekrite s keramičnimi ploščami z vzorcem belega marmorja
    kopalnica-tus.JPG
    Minimalistično oblikovana tuš kabina je za stopnico dvignjena nad parket, njene stene pa so prevlečene z mikrocementnim premazom Kerakoll v svetli sivopeščeni barvi

    Oblikovalki notranje opreme Evi Čampa je uspelo iz temnih dotrajanih pisarniških prostorov ustvariti čudovito stanovanje, v katerem bi – prepričani smo – z veseljem živel prav vsakdo. Prostore je očistila odvečnega, kakovostne arhitekturne elemente pa ohranila in poudarila ter prostore pripeljala v 21. stoletje. Interier je poln domiselnih, unikatnih oblikovalskih rešitev, izbrane opreme in okusnih dekorativnih elementov. Še posebej razveseljuje izdatna uporaba tekstila v prostorih s pogumnim kombiniranjem različnih tekstur, barv in vzorcev, ki stanovanju vdahnejo svojstven, mehak in obenem eleganten značaj.

    Projekt:

    Ime projekta: Prenova meščanskega stanovanja_iz poslovnih prostorov v stanovanje
    Načrt interijerja in osvetlitve: Eva Čampa - INTERIERA interior design
    Fotografije: David Hosta
    Lokacija: Ljubljana
    Leto načrtovanja: 2017
    Leto izvedbe: 2018
    Površina stanovanja: 125 m2

    Izvajalci:

    Eltim d.o.o. - gradbena dela, elektroinštalacije

    "  V podjetju Eltim d.o.o. nudimo našim strankam vse storitve povezane z gradbeništvom - od načrtovanja projekta, do izvedbe, ter začetka obratovanja objektov tako pri visokih kot tudi nizkih gradnjah.

    Pri tem je glavno vodilo delovanja našega kolektiva najvišja raven strokovnega znanja, bogate  izkušnje, inovativnost ter vsa lastna potrebna notranja infrastruktura, ki nam omogočajo realizacijo projektov, tudi pri najbolj zahtevnih potrebah naših strank na varen, ekonomičen, strokoven in hiter način.

    Smatramo, da sta pošten in etičen odnos do naših strank in poslovnih partnerjev zagotovilo za zadovoljstvo in doseganje skupnih ciljev. Na ta način gradimo dolgoročna partnerstva ter korektne odnose z našimi strankami in poslovnimi partnerji. "

    Energa Sistemi d.o.o. - ogrevanje

    Vogart d.o.o. - polaganje parketa

    "Z gospo Evo Čampa smo pretehtali več možnosti različnih parketov. Ob prenovi smo želeli ohraniti lepoto in šarm meščanskega stanovanja ter dodati pridih sodobnosti. Tako je bila nekako logična odločitev za čudoviti parket LaLegno Chevron dimljeni hrast, francoska ribja kost. Pomembna je tudi ustrezna velikost parketnih deščic, saj le ta določa optimalen izgled vzorca. Za zaščito smo se raje kot za lak, odločili za ekološko bolj sprejemljivo oljenje, ki je tudi lažje za vzdrževanje. Tako smo končen žlahten videz parketa dosegli s pol mat oljem in voskom."

    mizarstvo Pečjak d.o.o. - mizarska dela

    Galerija:

    kuhinja3.jpg

    Nad kroglo mizo v jedilnici visi luč Spokes blagovne znamke Foscarini, ki spominja na zlato ptičjo kletko, skupaj z mizo pa ustvarja učinek centralnega sedenja 

    okrasne-blazine.JPG
    Površino kuhinjskega pulta osvetljuje na vrveh viseča črna luč Aim blagovne znake Flos
    pomicna-polica.JPG
    Kuhinjski otok z vzorcem črnega marmorja ima zanimiv dodatek v obliki pomičnega lesenega pulta, ki se lahko uporabi kot kuhinjska delovna površina ali pa kot barski oz. zajtrkovalni pult
    spalnica2.JPG
    Spalnica z veliko garderobno omaro, ki se nadaljuje v delovni kotiček oziroma mizico za ličenje
    wc.JPG
    Sodobno oblikovane kopalniške armature Gessi so črne, sanitarna keramika Cielo pa silk-mat bela

     

    2757
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane