Za področje

  Kako so iz starih pisarn uredili šik stanovanje v ljubljani? | Interiera

  Članek je koristil že 2917+ uporabnikom
  Ko se je oblikovalka notranje opreme Eva Čampa iz studia Interiera odločila za nakup temnih dotrajanih pisarniških prostorov v središču Ljubljane, se še ni zavedala, da bodo kmalu postali njen dom. Projekt je sprva načrtovala kot investicijo za ponovno prodajo, po tehtnem razmisleku pa se je odločila, da bo prostore temeljito prenovila in jih preobrazila v čudovito eklektično meščansko domovanje s pariškim pridihom – čisto po svoji meri.

  izbor in besedilo: Špela Rogel

  Preskok v 21. stoletje in povrnitev nekdanjega blišča

  Ob pogledu na podobe nevzdrževanih, dotrajanih pisarniških prostorov pred prenovo bi si težko predstavljali, da lahko iz njih nastane svetlo, sodobno, zračno in nadvse elegantno meščansko stanovanje. Oblikovalkino izurjeno oko pa je prepoznalo njihov potencial in kako iz njih izvleči presežek. 

  prej.jpg
  Dotrajane pisarne pred prenovo. vir: Eva Čampa - Interiera
  vhod.jpg
  Od glavnega vhoda z garderobno nišo nas hodnik popelje v vse prostore tega 120 kvadratnih metrov velikega stanovanja

  Stavbo, v kateri so prostori, je zgradil vodilni ljubljanski kamnosek tistega časa, Feliks Toman, dve leti po potresu, ki je prestolnico prizadel leta 1895. S svojo lepo ohranjeno, s kamnitimi liki ornamentirano fasado spada med objekte, za katere veljajo pravila o varstvu nepremične kulturne dediščine. Njene zunanjosti zato ni mogoče spreminjati. 

  tloris.jpg
  Tloris stanovanja po prenovi. vir: Eva čampa - Interiera

  Prenova dotrajanih prostorov je narekovala korenite gradbeno-obrtniške posege. Da bi dosegli ustrezno toplotno izolativnost prostorov, so stene in stropi z notranje strani obloženi s kameno volno ter prekriti z mavčno-kartonskimi ploščami, pod katerimi so speljane popolnoma nove električne inštalacije. 

  kuhinja.JPG
  Eklektična kombinacija izvirnih in sodobnih elementov notranje opreme
  kuhinja2.jpg
  Hrbtišče belega linijskega dela kuhinje Euromobil prekriva ogledalo, ki prostoru doda globino. Podoba ambienta, ki se zrcali v ogledalu, se zdi kot uokvirjeno umetniško delo

  Zaradi načrtovane razpeljave strojnih inštalacij je bilo treba v vseh prostorih odstraniti pod. Pod njim se je nepričakovano pokazal prostor višine 50 cm, ki ga je projektantka s pridom izkoristila za plasti toplotne izolacije, talnega gretja, suhega estriha in novega parketa. Prostori se ogrevajo in hladijo s pomočjo najsodobnejše toplotne črpalke, ki je skrita kar v kopalniški omari skupaj s pralnim in sušilnim strojem. 

  kuhinja3.jpg
  Stene in stropi stanovanja so okrašeni s štukaturami, ki še poudarjajo 3,6-metrsko višino prostorov, v njih pa so skrita LED-svetila, ki ustvarjajo indirektno, ambientalno osvetlitev prostorov

  Izvirna notranja francoska vrata so bila ohranjena in temeljito obnovljena, prav tako pa je ohranjen tudi prvotni tloris s prehodnimi sobami, značilnimi za meščanska stanovanja tega obdobja. Od glavnega vhoda z garderobno nišo nas hodnik popelje v vse prostore tega 120 kvadratnih metrov velikega stanovanja, ki obsega kuhinjo z jedilnico, dnevno sobo z balkonom, dve spalnici ter kopalnico s savno in ločenim WC-jem. 

  dnevna-soba.JPG
  Rdečo nit ambienta predstavlja žlahten tekstil – od teksturiranih barvnih žametnih prevlek starinskih počivalnikov in nove žametne sedežne garniture pa do dekorativnih dodatkov s cvetličnimi vzorci, kot so hrbtišče postelje, okrasne blazine in zavese

  Stenske štukature in parket položen v vzorcu ribje kosti

  V skladu z meščanskim slogom klasicistične stavbe je Eva Čampa stene in strope stanovanja okrasila s štukaturami, ki še poudarjajo 3,6-metrsko višino prostorov, v njih pa so skrita LED-svetila, ki ustvarjajo indirektno, ambientalno osvetlitev prostorov. Za finalni tlak je bil izbran hrastov parket, položen v vzorcu francoske ribje kosti, ki skupaj s štukaturami poudarja eleganten meščanski slog stanovanja in mu dodaja francoski pridih. 

  dnevna-soba2.JPG
  Strop v dnevni sobi krasi črna viseča luč Petite Friture, ki po obliki spominja na klobuk s širokimi krajci. V premeru meri kar dva metra
  balkon.JPG
  Okusno izbrane barve in vzorci prostorom dodajo mehkobo, svežino in zanimivost ter jih povezujejo v skladno celoto

  Žlahten tekstil

  Notranja oprema stanovanja je eklektična mešanica starinskega in sodobnega. Rdečo nit ambienta predstavlja žlahten tekstil – od teksturiranih barvnih žametnih prevlek starinskih počivalnikov in nove žametne sedežne garniture pa do dekorativnih dodatkov s cvetličnimi vzorci, kot so hrbtišče postelje, okrasne blazine in zavese. Okusno izbrane barve in vzorci prostorom dodajo mehkobo, svežino in zanimivost ter jih povezujejo v skladno celoto. Zavese v spalnici omogočajo tudi popolno zatemnitev prostora, kadar je to potrebno. 

  spalnica.JPG
  Unikatno hrbtišče postelje je oblečeno v žamet z velikimi cvetličnimi vzorci

  Svetila, ki ustvarjajo grafični učinek

  Poleg že omenjene indirektne osvetlitve, skrite v štukaturah, prostore osvetljujejo tudi različna črna in zlata žičnata stenska in stropna svetila, ki kljub svoji lahkotnosti učinkujejo polno in razkošno. V prostoru sama po sebi ustvarjajo zanimiv grafični učinek, ta pa je še poudarjen s sencami vzorcev, ki se odslikavajo na stenah prostorov, kadar so prižgana.

  delovni-koticek.JPG
  Velika garderobna omara v spalnici se izteče v delovni kotiček. Veliko ogledalo optično poveča prostor in mu doda globino.

  Oblikovalska svetila priznanih blagovnih znamk so bila izbrana glede na dimenzije in predvsem višino prostorov. Strop v dnevni sobi krasi črna viseča luč Petite Friture, ki po obliki spominja na klobuk s širokimi krajci. V premeru meri kar dva metra. Nad kroglo mizo v jedilnici visi luč Spokes blagovne znamke Foscarini, ki spominja na zlato ptičjo kletko, skupaj z mizo pa ustvarja učinek centralnega sedenja.

  prehodne-sobe.JPG
  Ohranjen je prvotni tloris s prehodnimi sobami, značilnimi za meščanska stanovanja tega obdobja

  Eklektična mešanica starinskega in sodobnega

  Po meri izdelano črno in belo pohištvo v stanovanju je oblikovano v izrazito sodobnem slogu. Hrbtišče belega linijskega dela kuhinje Euromobil prekriva ogledalo, ki prostoru doda globino. Podoba ambienta, ki se zrcali v ogledalu, se zdi kot uokvirjeno umetniško delo. Kuhinjski otok z vzorcem črnega marmorja ima zanimiv dodatek v obliki pomičnega lesenega pulta, ki se lahko uporabi kot kuhinjska delovna površina ali pa kot barski oz. zajtrkovalni pult. Površino pulta osvetljuje na vrveh viseča črna luč Aim blagovne znake Flos.

  kopalnica-vhod.JPG
  V hodniku, kopalnici in na WC-ju prevladuje črna barva pohištva in opreme

  V hodniku, kopalnici in na WC-ju prevladuje črna barva pohištva in opreme. WC je na istem mestu kot prej, kopalnico pa je bilo treba izdelati čisto na novo. Svetle barve sten v kopalnici so mestoma prekrite s keramičnimi ploščami z vzorcem belega marmorja. Minimalistično oblikovana tuš kabina je za stopnico dvignjena nad parket, njene stene pa so prevlečene z mikrocementnim premazom Kerakoll v svetli sivopeščeni barvi. Sodobno oblikovane kopalniške armature Gessi so črne, sanitarna keramika Cielo pa silk-mat bela. 

  kopalnica.JPG
  Svetle barve sten v kopalnici so mestoma prekrite s keramičnimi ploščami z vzorcem belega marmorja
  kopalnica-tus.JPG
  Minimalistično oblikovana tuš kabina je za stopnico dvignjena nad parket, njene stene pa so prevlečene z mikrocementnim premazom Kerakoll v svetli sivopeščeni barvi

  Oblikovalki notranje opreme Evi Čampa je uspelo iz temnih dotrajanih pisarniških prostorov ustvariti čudovito stanovanje, v katerem bi – prepričani smo – z veseljem živel prav vsakdo. Prostore je očistila odvečnega, kakovostne arhitekturne elemente pa ohranila in poudarila ter prostore pripeljala v 21. stoletje. Interier je poln domiselnih, unikatnih oblikovalskih rešitev, izbrane opreme in okusnih dekorativnih elementov. Še posebej razveseljuje izdatna uporaba tekstila v prostorih s pogumnim kombiniranjem različnih tekstur, barv in vzorcev, ki stanovanju vdahnejo svojstven, mehak in obenem eleganten značaj.

  Projekt:

  Ime projekta: Prenova meščanskega stanovanja_iz poslovnih prostorov v stanovanje
  Načrt interijerja in osvetlitve: Eva Čampa - INTERIERA interior design
  Fotografije: David Hosta
  Lokacija: Ljubljana
  Leto načrtovanja: 2017
  Leto izvedbe: 2018
  Površina stanovanja: 125 m2

  Izvajalci:

  Eltim d.o.o. - gradbena dela, elektroinštalacije

  "  V podjetju Eltim d.o.o. nudimo našim strankam vse storitve povezane z gradbeništvom - od načrtovanja projekta, do izvedbe, ter začetka obratovanja objektov tako pri visokih kot tudi nizkih gradnjah.

  Pri tem je glavno vodilo delovanja našega kolektiva najvišja raven strokovnega znanja, bogate  izkušnje, inovativnost ter vsa lastna potrebna notranja infrastruktura, ki nam omogočajo realizacijo projektov, tudi pri najbolj zahtevnih potrebah naših strank na varen, ekonomičen, strokoven in hiter način.

  Smatramo, da sta pošten in etičen odnos do naših strank in poslovnih partnerjev zagotovilo za zadovoljstvo in doseganje skupnih ciljev. Na ta način gradimo dolgoročna partnerstva ter korektne odnose z našimi strankami in poslovnimi partnerji. "

  Energa Sistemi d.o.o. - ogrevanje

  Vogart d.o.o. - polaganje parketa

  "Z gospo Evo Čampa smo pretehtali več možnosti različnih parketov. Ob prenovi smo želeli ohraniti lepoto in šarm meščanskega stanovanja ter dodati pridih sodobnosti. Tako je bila nekako logična odločitev za čudoviti parket LaLegno Chevron dimljeni hrast, francoska ribja kost. Pomembna je tudi ustrezna velikost parketnih deščic, saj le ta določa optimalen izgled vzorca. Za zaščito smo se raje kot za lak, odločili za ekološko bolj sprejemljivo oljenje, ki je tudi lažje za vzdrževanje. Tako smo končen žlahten videz parketa dosegli s pol mat oljem in voskom."

  mizarstvo Pečjak d.o.o. - mizarska dela

  Galerija:

  kuhinja3.jpg

  Nad kroglo mizo v jedilnici visi luč Spokes blagovne znamke Foscarini, ki spominja na zlato ptičjo kletko, skupaj z mizo pa ustvarja učinek centralnega sedenja 

  okrasne-blazine.JPG
  Površino kuhinjskega pulta osvetljuje na vrveh viseča črna luč Aim blagovne znake Flos
  pomicna-polica.JPG
  Kuhinjski otok z vzorcem črnega marmorja ima zanimiv dodatek v obliki pomičnega lesenega pulta, ki se lahko uporabi kot kuhinjska delovna površina ali pa kot barski oz. zajtrkovalni pult
  spalnica2.JPG
  Spalnica z veliko garderobno omaro, ki se nadaljuje v delovni kotiček oziroma mizico za ličenje
  wc.JPG
  Sodobno oblikovane kopalniške armature Gessi so črne, sanitarna keramika Cielo pa silk-mat bela

   

  2917
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

  arhitektura, ideje in inspiracije

  1
  6
  1
  1
  3
  2
  3
  2
  3
  1
  1
  1
  1
  1
  2
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane