Za področje

  Predmestna družinska hiša | Element+

  Članek je koristil že 795+ uporabnikom
  Le streljaj od slovenske prestolnice v okolici Dobrove blizu Ljubljane se nahaja manjša enodružinska hiša. Na prvi pogled bi lahko rekli, da ni nič posebnega, kaj hitro pa ugotovimo, da spoštljivo in umirjeno naslavlja naravno okolje, v katerega se umešča. Največji potencial predmestne lokacije na robu nezazidljive poplavne ravnice je prav neokrnjena narava in to danost je hiša, ki jo je zasnovala arhitektka Marjeta Fendre, maksimalno izkoristila.

  Hiša se spokojno umešča v obstoječe vaško tkivo. Na parcelo postavljena tako, da se obrača proti naravi in uporabnikom v notranjosti ponuja čudovite poglede proti okolici. Parcelo zaznamuje strmo padajoč teren, ki ga je arhitektka želela izkoristiti, kar se najbolj očitno odraža v netipični programski zasnovi hiše in razporeditvi njenih prostorov.

  Marjeta Fendre - predmestna družinska hiša
  Ometana fasada z lesenimi poudarki. 

  Funkcionalna zasnova objekta je narekovala umestitev bivalne etaže v pritličje objekta, ki je povezano z dovozno cesto in za lesene lamele skritim nadstreškom za avto, ter posledično umestitev spalnic v kletno etažo z izhodom na zelenico in teraso. 

  Tloris pritličja
  V pritličje so umeščeni bivalni prostori.

   

  Tloris polkleti
  V spodnje nadstropje, ki se odpira proti zadnjemu delu parcele s teraso, so umeščeni spalni prostori.

  Poskus nekonvencionalne, a kompaktne zasnove montažne enodružinske hiše dobro premošča naravne danosti in višinsko razliko, obenem pa je smiselna tudi z vidika uporabe prostorov – bivalni del, umeščen v nadstropje, je dobro povezan s cesto ter se navezuje na širšo okolico in sosesko, medtem ko so intimni prostori hiše umeščeni v spodnjo, zasebno etažo, ki se odpira na zadnji del parcele. 

  Marjeta Fendre - predmestna enodružinska hiša
  Hiša se spokojno umešča v svojo okolico. 

  Fasada montažne hiše je enovita. Zaključna obloga fasade je beli omet z lesenimi panelnimi oblogami, ki poudarjajo določene dele fasade in tako predstavljajo kontrapunkt sicer anonimni beli fasadi. Zunanji videz hiše dodatno zaznamuje dvokapna streha s črno strešno kritino, pri čemer naklon strehe sledi naklonu okoliških hiš.

  Marjeta Fendre - predmestna enodružinska hiša
  Za lesene lamele skrit nadstrešek za avto.

  Tako bivalni kot spalni prostori nudijo lepe poglede v zeleno panoramo. Prav pogledi v naravo so bili osrednja kvaliteta, ki jo je arhitektka Marjeta Fendre, ustanoviteljica arhitekturnega biroja Element+, pri oblikovanju hiše želela še posebej izpostaviti. Najpomembnejši arhitekturni element objekta je zato dolgo horizontalno okno v odprtem bivalnem prostoru pritličja, ki relativno majhen bivalni prostor odpira navzven in ga vizualno povezuje z naravo.

  Drugi element, ki objekt povezuje z naravo, je lesena nadkrita terasa, vključena v osnovni volumen objekta. Ta deluje kot zunanja dnevna soba s pogledom v zelenje. 
  Marjeta Fendre - predmestna enodružinska hiša
  Lesena nadkrita terasa.

  Interier sledi preprosti zasnovi. Ob vstopu v bivalni prostor z dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico smo soočeni s svetlim prostorom, ki se odpira vse do vrha dvokapne strehe, kar prostor optično le še dodatno poveča. Dnevno sobo od jedilnice delno ločuje kamin. Bivalni prostor je materialno jasno členjen na tri enote: v dnevni sobi in jedilnici so tla in obodna stena oblečeni v les, ki prostoru daje družabno toplino, kuhinja pa je zasnovana bolj pragmatično in kot servisni prostor umeščena v drugo polovico dvokapnice z nižjim stropom. 

  Dolgo horizontalno okno najbolj zaznamuje interier.
  Dolgo horizontalno okno najbolj zaznamuje interier.
  Jedilna miza
  Pogled skozi horizontalno okno.

  Lesena stena ob dolgem horizontalnem oknu je zaradi svoje materialnosti najizrazitejši element hiše; pravzaprav ne moremo govoriti samo o steni, saj gre za pravi mizarski element – pohištvo s predali za spravilo vsakdanjih predmetov. Pozornost je namenjena tudi detajlom pohištvene opreme: leseni kuhinjski pult se materialno in vizualno skoraj popolno ujema s parketom na tleh. Podobno pozornost je arhitektka namenila tudi izbiri svetil nad jedilno mizo – tri viseče luči izhajajo iz iste oblikovne družine, a so namenoma drugačne. 

  Raznolike luči nad jedilno mizo
  Soba s kuhinjo ima nižji strop, a je vseeno dobro povezana z jedilnico. 
  Kuhinja
  Kuhinja z lesenim pultom.

  Stopnišče, po katerem se spustimo v spodnje nadstropje s spalnico in otroškimi sobami, zaznamuje garderobna omara v vinsko rdeči barvi. Z dnevno sobo je vizualno povezano z veliko stekleno steno. Ko se po kompaktnem stopnišču v obliki črke U spustimo v spodnje nadstropje, se znajdemo na hodniku, ob katerega levo stranico se nizajo vsi spalni prostori, desno pa servisni programi, kot je kopalnica. 

  Steklena stena na stopnišču
  Steklena stena med dnevno sobo in stopniščem.

  Ureditev okolice je bila za prijetno bivanje bistvenega pomena. Zavoljo premoščanja višinske razlike je arhitektka na obe strani hiše umestila stopnice, ki zgornji nivo terena z dovozom in vhodom v hišo povezujejo z zasebnejšim, spodnjim delom. Prve stopnice so umeščene neposredno ob nadstrešek za avto. Njihova zasnova je primarno pragmatična, saj omogočajo hiter dostop do spodnje terase, medtem ko so stopnice na drugi strani od hiše precej odmaknjene in razdeljene na več enot z vmesnimi terasami. 

  Prerez
  Prerez hiše jasno pokaže na veliko višinsko razliko strmega terena. 

  Lesena montažna hiša pa svojim uporabnikom nudi ugodno mikroklimo tudi zaradi lesene gradnje. Odprti, svetlobe polni prostori, ki se odpirajo proti naravi, so kvaliteta hiše, ki jo njeni uporabniki vsakodnevno uživajo in tako nezavedno kot zavedno vpliva na njihovo življenje in zadovoljstvo. Hiša je med drugim rezultat tesnega sodelovanja med arhitektko Marjeto Fendre in naročniki, ki so najprej jasno izrazili svoje potrebe in pričakovanja, nato pa z arhitektko ostali v tesnem dialogu tudi med samim projektiranjem. Arhitektka verjame, da je samo tako mogoče ustvariti unikaten dom, ukrojen po meri naročnika, ki odraža njegov življenjski slog in navade. Družina je tudi po nekaj letih bivanja v hiši nad njo še bolj navdušena, kot ob vselitvi, saj se je izkazalo, da se je novi dom sposoben uspešno odzivati na vse življenjske spremembe.  

  Predsoba
  Pritličje z dnevnimi prostori je zasnovano brez hodnikov. 

  Podatki o projektu:

  Ime projekta: Predmestna družinska hiša
  Arhitektura in interier: Marjeta Fendre, univ. dipl. inž. arh.; Element+ d.o.o. 
  Lokacija: Hruševo, občina Dobrova – Polhov Gradec
  Investitor: zasebni
  Leto načrtovanja: 2015-2016
  Leto izgradnje: 2017
  Bruto površina: 220 m2
  Fotografije: Matevž Paternoster

  Izvajalci:

  Krovska, kleparska dela: Tesarstvo in krovstvo Janez Mehlin s.p.

  Instalacije: Franc Koprivec s.p.

  Tlaki, parketi: Vogart d.o.o.

  "Podjetje Vogart d.o.o. se lahko pohvali s 30 let bogatih izkušenj, ki so jih pripeljale do bogatih referenc, ki potrjujejo, da so kos tudi največjim izzivom. Redno spremljajo svetovne trende lesne industrije in modernih interierjev in zastopajo več svetovno priznanih proizvajalcev parketa s celega sveta. Podjetje pravi, da je pravilna izbira talne obloge izredno pomembna, saj velika površina igra pomembno dekorativno vlogo, njena funkcionalnost pa mora izpolnjevati visoke zahteve sodobnega bivanja.

  Za projekt "Predmestna hiša" je podjetje Vogart d.o.o. izbralo oljen in krtačen parket LaLegno Cambridge, saj izpolnjuje vse zahteve arhitekte in naročnikov.  Oljen parket ima mat izgled, ki se lepo ujema s sodobnim interierjem in poudari naravno lepoto in teksturo lesa, zaradi česar je izgled prostora še bolj privlačen. Oljen parket je tudi precej odporen na vodo in madeže, kar pomeni, da se ga lahko enostavno čisti in vzdržuje.

  Krtačenje parketa je postopek, ki izpostavi naravno teksturo lesa in daje videz rustikalnosti ter s tem v prostoru poudarja topel in udoben občutek. Krtačen parket je zelo trpežen, saj ima zaradi postopka krtačenja bolj izrazito strukturo, kar ga naredi odpornega proti obrabi in poškodbam.

  Za parket Cambridge podjetja Vogart d.o.o. je značilno manj grč kot za običajne rustikalne parkete. To  mu daje čistejši videz, barvna paleta naravnih hrastovih tonov pa se lepo kombinira z modernim pohištvom in minimalistično dekoracijo, kar daje prostoru harmoničen in estetski videz."

  Notranja oprema, kuhinja: Milek Interier d.o.o.

   

  795
  Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

  arhitektura, ideje in inspiracije

  2
  6
  1
  1
  3
  2
  4
  2
  3
  2
  1
  1
  1
  1
  2
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane