Za področje

  Bivanje ob gozdu, Hiša GB | od-do arhitektura

  Članek je koristil že 2952+ uporabnikom
  Prenova Hiše GB je zgodba o preobrazbi počitniške hišice na Pohorju, zgrajene v 70.letih prejšnega stoletja, v sodobno svetlo domovanje zakonskega para, ki je življenje v urbanem okolju želel zamenjati za bivanje v tesnem stiku z naravo. Mlada arhitekta Matic Škarabot in Aleš Žmavc, ki slišita tudi na ime od-do arhitektura, sta jima s premišljeno prenovo majhne, prepišne počitniške hišice, pomagala do razkošnega sodobnega življenjskega prostora med krošnjami dreves.

  izbor in besedilo: Špela Rogel

  Hišica se nahaja na umaknjeni jasi ob gozdnem robu, na območju izjemnih naravnih lepot - na pohorskih zelenih Kopah. Dostop do nje je speljan po zalednem terenu po katerem se pot zlagoma spusti do hiše. Pred prenovo je imela, na zgolj 70 m2 bivalne površine, veliko prostorov z majhnimi okenskimi odprtinami, njena notranja oprema pa je bila po dolgih letih uporabe že precej dotrajana. Naročnika sta jo želela posodobiti in urediti za sodoben način bivanja ter jo - predvsem - odpreti svetlobi in lepoti okoliške narave.

   Naročnika sta želela počitniško hišico zgrajeno pre 50 leti posodobiti in urediti za sodoben način bivanja ter jo predvsem čimbolj odpreti svetlobi in lepoti okoliške narave. (foto: od-do arhitektura)
  Naročnika sta želela počitniško hišico, zgrajeno pred 50 leti, posodobiti in urediti za sodoben način bivanja ter jo predvsem čimbolj odpreti svetlobi in lepoti okoliške narave. (foto: od-do arhitektura)

   

  Mlada arhitekta sta se zastavljene naloge lotila zrelo - s premišljenimi, karseda minimalnimi posegi. Za arhitekturno zasnovo in projektiranje sta potrebovala približno štiri mesece, izvedba pa je potekala eno leto. Z naročnikoma sta sodelovala tudi pri izbiri izvajalcev, pregledu njihovih ponudb ter koordinaciji in nadzoru del in s tem poskrbela za učinkovito delo, dosledno upoštevanje načrtov ter posledično, odličen končni rezultat.

  Kompozicija nove, belo ometane fasade je zadržana in preprosta. Umestitev večjih, s tankimi temnimi okvirji poudarjenih, steklenih površin (oken in panoramskih sten) ji daje minimalističen sodoben pridih, ki ga zaokroži terasa iz brušenega betona z agregatom lokalnega prodca. (foto: od-do arhitektura)
  Kompozicija nove, belo ometane fasade je zadržana in preprosta. Umestitev večjih, s tankimi temnimi okvirji poudarjenih, steklenih površin ji daje minimalističen sodoben pridih, ki ga zaokroži terasa iz brušenega betona z agregatom lokalnega prodca. (foto: od-do arhitektura)

   

  Ohranjeni so bili zunanji gabariti stavbe in streha, ki je bila v dobrem stanju - prebarvati in delno sanirati je bilo potrebno le obstoječe leseno ostrešje. Popolno obnovo so zahtevale napeljave, za boljšo učinkovitost pa je bilo potrebno posodobiti tudi ogrevalni sistem, ki zdaj vključuje sončno elektrarno, učinkovito kaminsko peč ter talno gretje. Potrebo po energetski sanaciji stavbe z novo toplotno izolacijo in menjavo starih oken sta arhitekta domiselno izkoristila za zasnovo sodobno oblikovane fasade in povezavo hiše z zunanjostjo, ki je bila bistvena. Pri toploti izolaciji sta se arhitekta odločila za toplotnoizolacijske proizvode iz ekstrudiranega polistirena FIBRANxps. Takšna toplotna izolacija je prava izbira za učinkovito toplotno zaščito objekta in se odlično obnese v najzahtevnejših pogojih. Toplotna izolacija FIBRANxps zaradi zaprtocelične strukture ohranja visoko izolativnost tudi v vlagi in vodi, kakovost in trajnost proizvodov pa dokazujejo številni certifikati, pridobljeni doma in v tujini.

  Dotrajano in za sodobno bivanje nefunkcionalno notranjost objekta je bilo potrebno zasnovati na novo za optimalni izkoristek skromne bivalne površine, ki meri le 70 m2. (tloris pritličja: od-do arhitektura)
  Za sodobno bivanje nefunkcionalno notranjost objekta je bilo potrebno zasnovati na novo, za optimalni izkoristek skromne bivalne površine, ki meri le 70 m2. (tloris pritličja: od-do arhitektura)
  Po stopnicah se povzpnemo v mansardo kjer je urejen spalni del z dvema spalnicama.
  Po stopnicah se povzpnemo v mansardo kjer je urejen spalni del z dvema spalnicama ter obilico shranjevalnih površin. (tloris nadstropja: od-do arhitektura)

   

  Kompozicija nove, belo ometane fasade je zadržana in preprosta. Umestitev večjih, s tankimi temnimi okvirji poudarjenih, steklenih površin (oken in panoramskih sten) ji daje sodoben minimalističen pridih, ki ga zaokroži terasa iz brušenega betona izdelana z agregatom lokalnega prodca. Povezava hiše z zunanjostjo je, ob odprtih pogledih skozi steklo, v veliki meri dosežena tudi z neposrednim dostopom na vrt iz bivalnih prostorov. Le- ta je, z razredčenjem obstoječe zazelenitve na vzhodni strani parcele, še bolj zadihal in nanj zdaj posije več sonca.

  Skozi glavni vhod vstopimo v majhno, svetlo predsobo iz katere se nam skozi steklena vrata nemudoma odpre pogled v bivalni prostor in skozi veliko okno še naprej v zelene veje dreves.
  Skozi glavni vhod vstopimo v majhno, svetlo predsobo iz katere se nam skozi steklena vrata nemudoma odpre pogled v bivalni prostor in skozi veliko okno še naprej v zelene veje dreves. (foto: od-do arhitektura)

   

  Dotrajano in za sodobno bivanje nefunkcionalno notranjost objekta je bilo potrebno zasnovati na novo za optimalni izkoristek skromne bivalne površine, ki meri le 70 m2. Novi glavni vhod v hišo je zato urejen na sredi daljše stranice objekta pod velikim nadstreškom. Skozenj vstopimo v majhno, svetlo predsobo iz katere se nam skozi steklena vrata nemudoma odpre pogled v bivalni prostor in skozi veliko okno še naprej, v zelene veje dreves. Ob desni steni je vhod v kopalnico ob levi pa leseno stopnišče pod katerim je urejena garderobna omara. Tlak predprostora in kopalnice je iz litega brušenega teraca z belim in svetlo sivim prodcem.

  Majhna kopalnica, zaradi naravne svetlobe, svetlih tal in sten deluje prostornejša kot je, v njej pa najdemo prav vse kar potrebujemo.
  Majhna kopalnica, zaradi naravne svetlobe, svetlih tal in sten deluje prostornejša, v njej pa najdemo prav vse kar potrebujemo. (foto: od-do arhitektura)

   

  Tuš v kotu z dvema keramičnima ploščama velikega formata opečne barve, zasteklitvijo s črnimi kovinskimi okvirji ter črnimi kopalniškimi armaturami ter lesen kopalniški pult s polkrožnim zaključkom, črnim pultom ter nadpultnim umivalnikom v prostor vnašata pridih sodobnosti, ki ga dopolnjujejo detajli - zaobljeno kotno ogledalo, črna stenska luč ter radiator.
  Tuš v kotu z dvema keramičnima ploščama velikega formata opečne barve, zasteklitvijo s črnimi kovinskimi okvirji ter črnimi kopalniškimi armaturami vnaša pridih sodobnosti. (foto: od-do arhitektura)

   

  Majhna kopalnica, zaradi naravne svetlobe, svetlih tal in sten deluje prostornejša, v njej pa najdemo prav vse kar potrebujemo. Tuš v kotu z dvema keramičnima ploščama velikega formata opečne barve, zasteklitvijo s črnimi kovinskimi okvirji ter črnimi kopalniškimi armaturami ter lesen kopalniški pult s polkrožnim zaključkom, črnim pultom ter nadpultnim umivalnikom v prostor vnašata pridih sodobnosti, ki ga dopolnjujejo detajli - zaobljeno kotno ogledalo, črna stenska luč ter radiator.

  Iz predsobe vstopimo v odprt in zračen bivalni prostor s kuhinjo in dnevnim delom.
  Iz predsobe vstopimo v odprt in zračen bivalni prostor s kuhinjo in dnevnim delom. Vizualno ju povezuje vogalni kamin z oblogo iz glaziranih ploščic v zamolklo vijoličasti barvi. (foto: od-do arhitektura)
  Sodobno oblikovana kuhinja ima visok vgradni del, ki se na videz zlije z belimi stenami v ozadju ter krajši in daljši niz nizkih lesenih elementov s črno delovno površino.
  Sodobno oblikovana kuhinja ima visok vgradni del, ki se na pogled zliva z belimi stenami v ozadju ter krajši in daljši niz nizkih lesenih elementov s črno delovno površino. (foto: od-do arhitektura)

   

  Iz predsobe vstopimo v odprt in zračen bivalni prostor s kuhinjo in dnevnim delom. Vizualno ju povezuje črn vogalni kamin z oblogo iz glaziranih ploščic v zamolklo vijoličasti barvi. Prasketanje ognja v kaminu tako lahko opazujemo iz vseh kotičkov dnevnega prostora. Sodobno oblikovana kuhinja ima visok vgradni del, ki se na pogled zlije z belimi stenami v ozadju ter krajši in daljši niz nizkih lesenih elementov s črno delovno površino. Novo okno v kuhinji s potopljeno zasteklitvijo omogoča podaljšano globino pulta ter ustvarja uokvirjen pogled na bujno zelenje na vrtu. Ob kuhinji je, skozi steklena vrata, urejen tudi dostop do zimskega in zelenjavnega vrta tik ob hiši.

  Ob kuhinji je urejen tudi dostop do zimskega in zelenjavnega vrta tik ob hiši skozi steklena vrata, ki v prostor vnašajo dodatno svetlobo.
  Prasketanje ognja v kaminu lahko opazujemo iz vseh kotičkov dnevnega prostora. (foto: od-do arhitektura)

   

  V dnevnem delu velika panoramska stena prostor odpira in povezuje s teraso in vrtom. Tu sta urejena jedilni kot in udoben prostor za posedanje z mehkim kavčem ob v steno potopljenih knjižnih policah. V toplejših mesecih, ko se velika steklena površina razpre, je povezava z zunanjostjo še bolj neposredna in občutna.

  V dnevnem delu z veliko panoramsko steno, ki prostor odpira in povezuje s teraso in vrtom, sta urejena jedilni kot in udoben prostor za posedanje z mehkim kavčem ob v steno potopljenih knjižnih policah
  V dnevnem delu z veliko panoramsko steno, ki prostor odpira in povezuje s teraso in vrtom, sta urejena jedilni kot in udoben prostor za posedanje z mehkim kavčem ob v steno potopljenih knjižnih policah. (foto: od-do arhitektura)
  V toplejših mesecih, ko se velika steklena površina razpre, je povezava z zunanjostjo še bolj neposredna in občutna.
  V toplejših mesecih, ko se velika steklena površina razpre, je povezava z zunanjostjo še bolj neposredna in občutna.(foto: od-do arhitektura)

   

  Po lesenih stopnicah se povzpnemo v mansardo kjer je urejen spalni del z dvema spalnicama. Kot v pritličju so tudi tu tla oblečena v hrastov ladijski pod, prostora pa sta s strešnimi okni postala optično večja, svetlejša in zračnejša. Oprema spalnic je preprosta in funkcionalna. Arhitekta sta, da bi razbremenila prostor v pritličju, v nadstropju poskrbela za obilico shranjevalnih površin. Vgradne omare z ličnicami iz ozkih, vertikalno umeščenih lesenih letvic omehčajo utilitarni in minimalistični značaj prostorov.

  Po stopnicah se povzpnemo v mansardo kjer je urejen spalni del z dvema spalnicama. Kot v pritličju so tudi tu tla oblečena v hrastov ladijski pod, prostora pa sta s strešnimi okni postala precej bolj svetla.
  Po stopnicah se povzpnemo v mansardo kjer je urejen spalni del z dvema spalnicama. Kot v pritličju so tudi tu tla oblečena v hrastov ladijski pod, prostora pa sta s strešnimi okni postala precej bolj svetla.(foto: od-do arhitektura)
  Oprema spalnic je preprosta in funkcionalna.
  Oprema spalnic je preprosta in funkcionalna.(foto: od-do arhitektura)
  Arhitekta sta, da bi razbremenila prostor v pritličju, v nadstropju poskrbela za veliko shranjevalnih površin.
  Arhitekta sta, da bi razbremenila prostor v pritličju, poskrbela za veliko shranjevalnih površin v mansardi.(foto: od-do arhitektura)
  Vgradne omare z ličnicami iz ozkih, vertikalno umeščenih lesenih letvic delujejo kot del sten lesenega ostrešja.
  Vgradne omare z ličnicami iz ozkih, vertikalno umeščenih, lesenih letvic omehčajo utilitarni, minimalistični značaj prostorov v mansardi.(foto: od-do arhitektura)

   

  Hiša GB v objemu gozda od - do arhitektov je primer, kako v občutljivem okoju ohranjati sožitje naravnega in grajenega. Tako lastnika kot arhitekta so se odpovedali povečanju grajenega volumna in vse napore usmerili v pametno in kakovostno prenovo obstoječega z zavedanjem, da je pravo razkošje in dragocenost tisto kar grajeno obkroža - neokrnjena narava.

   

  Datoteka

  ime projekta: Prenova hiše GB

  arhitektura, interjer in zunanja ureditev: od-do arhitektura

  naročnik (neobvezno): privatni

  fotografija: arhiv od-do arhitektura

  leto načrtovanja: 2019

  leto izvedbe: 2020

  velikost objekta: 80m2 neto bivalne površine

  etažnost objekta: P+M

  velikost parcele: 600m2

   

  Material:

  izolacija - Fibran d.o.o.

   

   

  Detajl

  Izvedba poudarjenega fasadnega okvirja s potopljeno zasteklitvijo in leseno obdelavo okenskih špalet v notranjosti hiše

  Poudarjen kovinski fasadni okvir je sidran v zidano steno pod slojem izolacije. Prašno je lakiran v enaki barvi kot zunanja ALU obloga stavbnega pohištva. Lesena obdelava okenskih špalet v enakem lesu kot notranjost stavbnega pohištva.

  Postopek izvedbe:

  1. Montaža stavbnega pohištva

  2. Izmera za izvedbo fasadnega okvirja po montaži oken

  3. Izvedba zunanje terase do nivoja oken

  4. Pritrditev okvirja z vijaki v nostilno steno

  5. Izvedba zaključnega sloja fasade po montaži okvirja

  Izvedba po načrtih arhitektov: stavbno pohištvo: M-sora, kovinski okvir: Ograje Kočevar, terasa: brušeni beton z agregatom rečnega prodca, teracerstvo Ostrovrhar

  Detajl in izvedba poudarjenega kovinskega fasadnega okvirja (načrti: od-do arhitektura)

  Detajl in izvedba poudarjenega kovinskega fasadnega okvirja (načrti: od-do arhitektura)

  Detajl in izvedba poudarjenega kovinskega fasadnega okvirja (načrti: od-do arhitektura)

  Detajl in izvedba poudarjenega kovinskega fasadnega okvirja (načrti: od-do arhitektura)

  Detajl in izvedba poudarjenega kovinskega fasadnega okvirja (načrti: od-do arhitektura)

  Detajl in izvedba poudarjenega kovinskega fasadnega okvirja (načrti: od-do arhitektura)

  Detajl in izvedba poudarjenega kovinskega fasadnega okvirja (načrti: od-do arhitektura)

   

  Prenavljate ali gradite? Zaščitite svoj objekt pred energetsko izgubo!
  Pri projektu gradnje ali prenove je energetska zaščita stavbe ključnega pomena. Toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena FIBRANxps podjetja FIBRAN je zanesljiva izbira vrhunske kakovosti.
  PERFECT PLAN. FIBRAN.

  fibran-pametna- izbira.jpg

   

   

   

   

   

   

  2952
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

 • Arhitekti, arhitektura Ljubljana
 • Arhitekti, arhitektura Maribor
 • Arhitekti, arhitektura Celje
 • Arhitekti, arhitektura Koper
 • Arhitekti, arhitektura Kranj
 • Arhitekti, arhitektura Ajdovščina
 • Arhitekti, arhitektura Bled
 • Arhitekti, arhitektura Bovec
 • Arhitekti, arhitektura Črna na Koroškem
 • Arhitekti, arhitektura Črnomelj
 • Arhitekti, arhitektura Domžale
 • Arhitekti, arhitektura Gornja Radgona
 • Arhitekti, arhitektura Gornji Grad
 • Arhitekti, arhitektura Hrastnik
 • Arhitekti, arhitektura Ilirska Bistrica
 • Arhitekti, arhitektura Izola
 • Arhitekti, arhitektura Jesenice
 • Arhitekti, arhitektura Kamnik
 • Arhitekti, arhitektura Kidričevo
 • Arhitekti, arhitektura Kobarid
 • Arhitekti, arhitektura Kočevje
 • Arhitekti, arhitektura Kranjska Gora
 • Arhitekti, arhitektura Krško
 • Arhitekti, arhitektura Laško
 • Arhitekti, arhitektura Lendava
 • Arhitekti, arhitektura Litija
 • Arhitekti, arhitektura Ljutomer
 • Arhitekti, arhitektura Metlika
 • Arhitekti, arhitektura Mojstrana
 • Arhitekti, arhitektura Mozirje
 • Arhitekti, arhitektura Murska Sobota
 • Arhitekti, arhitektura Nova Gorica
 • Arhitekti, arhitektura Novo mesto
 • Arhitekti, arhitektura Ormož
 • Arhitekti, arhitektura Piran - Pirano
 • Arhitekti, arhitektura Pivka
 • Arhitekti, arhitektura Portorož
 • Arhitekti, arhitektura Postojna
 • Arhitekti, arhitektura Ptuj
 • Arhitekti, arhitektura Radeče
 • Arhitekti, arhitektura Radenci
 • Arhitekti, arhitektura Radovljica
 • Arhitekti, arhitektura Ravne Na Koroškem
 • Arhitekti, arhitektura Ribnica
 • Arhitekti, arhitektura Rogaška Slatina
 • Arhitekti, arhitektura Sevnica
 • Arhitekti, arhitektura Sežana
 • Arhitekti, arhitektura Škofja Loka
 • Arhitekti, arhitektura Slovenj Gradec
 • Arhitekti, arhitektura Slovenska Bistrica
 • Arhitekti, arhitektura Slovenske Konjice
 • Arhitekti, arhitektura Šoštanj
 • Arhitekti, arhitektura Štore
 • Arhitekti, arhitektura Tolmin
 • Arhitekti, arhitektura Trbovlje
 • Arhitekti, arhitektura Tržič
 • Arhitekti, arhitektura Trzin
 • Arhitekti, arhitektura Velenje
 • Arhitekti, arhitektura Vipava
 • Arhitekti, arhitektura Vojnik
 • Arhitekti, arhitektura Vransko
 • Arhitekti, arhitektura Vrhnika
 • Arhitekti, arhitektura Žalec
 • Arhitekti, arhitektura Zreče
 • Arhitekti, arhitektura Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane