Za področje

    Je PZI obvezen?

    Članek je koristil že 13602+ uporabnikom
    Projekt za izvedbo (PZI), ki je v novem gradbenem zakonu opredeljen kot projektna dokumentacija za izvedbo gradnje, je t.i. nadgradnja projektne dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD).
    Strokovni članek 13602
    Za gradnjo hiše potrebujete popolno projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje (PZI)
    Imamo kar 556 izvajalcev za področje PZI - Projekt za izvedbo:

    1. PZI (projektna dokumentacija za izvedbo gradnje)

    V skladu z novim gradbenim zakonom je namen projektne dokumentacije za izvedbo gradnje izvajalcu podati vsa strokovna navodila in informacije za zakoličenje objekta na terenu, seveda pa PZI služi tudi za izvajanje celotne gradnje. Projektna dokumentacija za izvedbo gradnje se izdela v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem in zakonsko dopustnimi manjšimi odstopanji od gradbenega dovoljenja, poročilom o vplivih na okolje (le v primeru če gre za objekt z vplivi na okolje) ter ostalimi strokovnimi podlagami.

    Po novem gradbenem zakonu PZI (projektna dokumentacija za izvedbo gradnje) namesto vodilne mape določata vodilni načrt PZI in načrti PZI s strokovnih področij pooblaščenih arhitektov, inženirjev in krajinskih arhitektov, katere glede na namen, vrsto, velikost, zmogljivost, predvidene vplive in druge značilnosti objekta določi Vodja projekta. Vodja projekta določi vodilni načrt, ki je predviden tudi v dokumentaciji PID (projektna dokumentacija izvedenih del). Vodja projekta je pooblaščeni arhitekt ali pooblaščeni inženir s strokovnega področja, ki glede na namen gradnje prevladuje.

    Ali je za gradnjo hiše obvezen PZI?

    PZI (projektna dokumentacija za izvedbo gradnje) je za gradnjo hiše vsekakor obvezna. PZI je nasploh obvezen za vse objekte, ki se uvrščajo v skupino manj zahtevnih in zahtevnih objektov. Klasična prostostoječa, enodružinska hiša kot taka spada v skupino manj zahtevnih objektov.

    Novi gradbeni zakon in Uredba o razvrščanju objektov posebej ne opredeljujeta manj zahtevnih objektov. Manj zahteven objekt je na splošno objekt, ki po svojih specifikacijah ne spada med enostavne, nezahtevne ali zahtevne objekte. Gre za stanovanjske in nestanovanjske stavbe, katerih površina je manjša od 2000 m2, višina pa ne presega 25 m.

    Za gradnjo hiše boste morali tako po novem gradbenem zakonu pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje (DGD), projektna dokumentacija za izvedbo gradnje (PZI) pa mora biti popolna in v celoti predana pred dejanskim pričetkom gradnje. Pred dejanskim pričetkom gradnje je na upravno enoto potrebno oddati vlogo oz. obrazec za uradno prijavo začetka gradnje objekta.

    Strokovni članek 13602
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje PZI - Projekt za izvedbo?

    Imamo kar 556 izvajalcev za področje PZI - Projekt za izvedbo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 556 izvajalcev za področje PZI - Projekt za izvedbo
    10
    4

    PROJEKTIVNI BIRO ARHITEKTI LOVŠE, d.o.o.


    8.9
    0

    ALTO DESIGN d.o.o. arhitektura, projektiranje, nadzor


    9.4
    0

    ENERSON, energetske storitve, projektiranje in upravljanje, d.o.o.


    8.9
    0

    ARK Arhitektura Krušec d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane