Za področje

    Hibridni kampus Infobip na robu mesta | 3 LHD

    Članek je koristil že 916+ uporabnikom
    Hrvaško IT podjetje samorog - Infobip se močno širi. Domači kampus Infobipa v Vodnjanu v Istri ni več zadoščal za potrebe podjetja z globalnim dosegom, zato se je začela realizacija novega, programsko hibridnega kampusa na obrobju Zagreba. Gre za tipično lokacijo na robu mesta, v okolju, ki ni ne urbano ne podeželsko, in za katerega je značilna odsotnost javnega prostora ter izrazitih arhitekturnih poudarkov. Pri izbiri lokacije so bile ključne prometne povezave: navezava na avtocesto, relativna bližina letališča in načrtovani koridor nove mestne avenije. V okolju, ki nima nobene oblike utrjene urbanosti, je moral kampus ustvariti svoj svet v pričakovanju drugačne prihodnosti.

    Izbor in besedilo: Maroje Mrduljaš

    Za kampus je bil razpisan arhitekturni natečaj, na katerem je zmagal vodilni hrvaški projektantski biro 3LHD. Sam natečajni predlog je bil netipičen - 3LHD je predložil analize in koncept, ne pa dokončnega projekta, z idejo, da bi naročniku pustil dovolj manevrskega prostora pri izdelavi končne rešitve. 3LHD je zahtevano programsko kombinacijo delovnih prostorov in manjšega hotela zasnoval kot kompakten samozadosten družbeni organizem, ki kompenzira odsotnost javnih prostorov, urbanosti in celo urejene narave v širši okolici objekta.

    Steklena-fasada.jpg
    Hibridni kampus Infobip, foto: Jure Živković

    3LHD je prostorsko organizacijo zasnoval na natančnem vertikalnem coniranju, ki ustreza hibridnemu programu. Velika večina zaposlenih in obiskovalcev kampusa prihaja z avtomobili, zato je bila tema parkiranja za koncept izjemno pomembna. Običajne rešitve vključujejo bodisi parkirišče, ki obdaja stavbo in porabi veliko prostora, bodisi drago in pogosto neprijetno podzemno garažo. 3LHD je odstopil od teh klasičnih rešitev in dvignil volumen objekta nad teren, celotno pritličje pa je postalo zračno in pokrito parkirišče, neposredno povezano z vhodno avlo. Takšno rešitev bi lahko opisali kot drive-in kampus.

    Kampus-drive-in.jpg
    Drive-in Infobip kampus, foto: Jure Živković

    Obsežen štirinadstropen glavni volumen objekta vsebuje pisarne, ki so organizirane okoli velikega notranjega atrija z zenitalno osvetlitvijo. Atrij služi kot avditorij, prostor za neformalno druženje in del notranje krajine ter scenarija gibanja skozi objekt. Open-space pisarne so usmerjene v zunanjost, bolj intimni prostori za sestanke in osredotočeno delo pa so usmerjeni prav v notranji atrij, ki je težišče prostorske organizacije in simbolno jedro kampusa. Ob robu atrija se dviga skulpturalno oblikovano stopnišče iz črnega jekla, ki je zasnovano kot kinematografska promenada, s katere se odpirajo pogledi na različna okolja znotraj objekta.

    Skulpturalno-stopnisce.jpg
    Skulpturalno stopnišče iz črnega jekla, foto: Jure Živković

    Na glavni volumen je postavljen vitek vertikalni volumen s hotelom in predstavništvi vodstva podjetja. Povezava med ločenima svetovoma pisarn in hotela je "piano nobile" na strehi glavnega objekta. Zunanji del piana nobila je razkošna zelena terasa, oaza umetne narave, kjer se lahko oddahnete od delovnih aktivnosti. V zaprtem delu je restavracija, ki se po potrebi lahko spremeni v konferenčni center. »Piano nobile« s svojimi raznolikimi skupnimi vsebinami deluje hkrati kot tamponska cona, pa tudi kot stičišče med stalnimi in začasnimi uporabniki kampusa.

    zunanje-ploscice.jpg
    Razkošna zelena terasa, foto: Jure Živković
    prezracevalni-sistem.jpg
    Piano nobile - zunanji del, foto: Jure Živković

    Logična in jedrnata zasnova kampusa je podprta z zelo natančnim dizajnom, ki ne razlikuje med reprezentativnim in servisnim delom stavbe - med »front side-om« in »back side-om« - v IT besednjaku. Vsi tehnični elementi objekta, kot so instalacije, protipožarni sistem, razsvetljava in drugo, so eksplicitno prikazani in integrirani v notranjo krajino. Ni spuščenih stropov, ni zakrivanja inštalacij s pomočjo mavčno kartonskih sten in podobno, temveč so vsi sloji infrastrukture »funkcionalni okras«, ki je pomemben element notranje opreme. Arhitekturni okvir objekta tako v notranjosti kot v zunanjosti predstavlja konstrukcija iz fino izvedenega neometanega betona. Jedrnatost dizajna velja tudi za zunanjost. Velike steklene fasadne plošče glavnega volumna so umaknjene s čela betonskih plošč medetažne konstrukcije zato, da ščitijo notranjost pred izpostavljenostjo soncu.

    steklene-stene.JPG
    Steklena stena, foto: Jure Živković

    Po zunanjem obodu se vzpenja zelenje, ki bo sčasoma v celoti obdalo objekt in s tem vzpostavilo pasivno zaščito pred segrevanjem. Oblika vitkega volumna zgornjih etaž ustreza bolj introvertirani bivalni namembnosti, zato steklene stene prekrivajo sončni paneli iz temno rjave perforirane pločevine. Impresivna natančnost oblik vseh gradbenih komponent je bila dosežena s pomočjo lastne in-house programske opreme Volum3, ki jo je razvil 3LHD v sodelovanju z drugimi strokovnjaki in je tudi javno dostopen.

    Perforirani-paneli.jpg
    Paneli iz temno rjave perforirane pločevine, foto: Jure Živković

    Kampus Infobipa napoveduje novo generacijo hibridnih stavb na obrobju Zagreba. Samozadosten urbani otok, ki ponuja socialno in vsebinsko heterogeno delovno okolje, je postavljen v neurejen, entropijski kontekst. Projekt kaže, kako lahko robovi mest postanejo prostori za preizkušanje novih arhitekturnih konceptov, stavba Infobip pa postavlja nove standarde gradnje ob načrtovani aveniji.

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Hybrid campus Infobip
    Lokacija: Zagreb - Buzin
    Leto projekta: 2018
    Leto izvedbe: 2021
    Naročnik: Infobip
    Fotografije: Jure Živković

    Galerija:

    Kampus-Infobip-eksplodirana-aksa.jpg
    Eksplodirana aksonometrija
    Kampus-Infobip-perspektivni-prerez.jpg
    Perspektivni prerez

     

    Kampus-Infobip-nacrt-mesta.jpg
    Tloris mesta - širša situacija

     

    Kampus-Infobip-precni-prerez.jpg
    Prečni prerez
    Kampus-Infobip-vzdolzni-prerez.jpg
    Vzdolžni prerez
    Kampus-Infobip-pritlicje.jpg
    Tloris pritličja
    Kampus-Infobip-tloris-drugo-nad.jpg
    Tloris, drugo nadstropje
    Kampus-Infobip-tloris-cetrto-nad.jpg
    Tloris, četrto nadstropje
    Kampus-Infobip-tloris-sedmo-nad.jpg
    Tloris, sedmo nadstropje
    916
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane